Sarvesta Härkää

Aurinko siirtyi loistamaan härkään tiistai-aamuna, täsmällisesti 20.4.2010 klo 07:30. Meillä on mielikuvia siitä millaisia härkäihmiset ovat. Rauhallisia, kärsivällisiä, kestäviä ja jääräpäisiä. Härkiä pidetään omistavina, maallisina ja rahakeskeisinä. Ja usein mainitaan ominaisuudet realistinen, käytännöllinen, vetäytyvä, hiljainen, vankkumaton, tyyni ja turvallisuushakuinen.

Ok. Nämä määreet voivat pitää paikkansa ehkä jopa useimpien härkien suhteen. Mutta astrologiassa, niin kuin muutenkin persoonaa määrittäessä, ei ole hyvä pitäytyä liian tiukasti yleistävissä määritelmissä. Näytän nyt käytännön esimerkin kautta, että on olemassa myös erittäin erilaisia härkiä.

Belvedere-eno (Iggy Pop) kylvyssä elokuvassa Cry-Baby

Iggy Pop rävähtää silmille Stoogesin räävittömästä lavashowsta, jossa tehosteina käytettiin paljasta pintaa, raakaa lihaa, verta, ja joskus kuulemma myös maapähkinävoita. Iggy Pop on punkin kummisetä, josta konservatiivuus ja perinteinen taiteellisuus ovat yhtä kaukana kuin mitä Pluto kiertää meistä radallaan. Stooges ei ehkä ollut kassamenestys 60-luvulla, mutta sen legendan tuntee jokainen vaihtoehtoiseen rockiin tutustunut. Iggy Popin esiintyminen on äärimmäistä ja extremeä, fyysisesti vaarallistakin. Hän on kuulemma keksinyt yleisöön sukeltamisen, ja monia muitakin Popin lavashown maneereita toistetaan keikoilla edelleen. Viime vuonna sattuneen onnettomuuden jälkeen Pop on luvannut olla enää sukeltelematta yleisön joukkoon, mutta energistä reuhotusta hänen esiintymisensä on yhä.

Pop teki välillä soolouraa ja sai kohtalaista menestystäkin, ja vanha bändikin on koottu uudelleen. Hän on ollut mukana monissa elokuvaprojekteissa ja sivurooleissa lähinnä kuriositeettina, ei niinkään sen vuoksi että hänen näyttelijäntyönsä olisi ikimuistettavaa. Rooleista itselleni rakkain on John Watersin Cry-Babyssä eno Belvederen hahmo. Pop on persoona, joka on aiheuttanut pahennusta kaikessa mihin on ryhtynyt.

Iggy Popin kapinallisuus, kokeilevuus ja ärsyttämisen halu eivät kuulosta tunnetuilta härkä-ominaisuuksilta. Hänen Aurinkonsa on julkisen elämän alueella, ja härästä voi olla kotoisin tietty ruumiillisuus, jota Pop on korostanut joka käänteessä. Kuu on myös härässä ja innokkaassa oinaskuun vaiheessa, ja tästä voi olla peräisin intomielisyys, aktiivisuus ja uuden lanseeraaminen. Kartan kokonaisuus kertoo samaa, sillä johtava laatu on vahvin ja elementeistä tuli. Keskitaivas on oinaassa, ja sen lähellä yhtymässä Merkurius ja Mars, ja nämä planeetat näyttävät Popin julkista kuvaa energisestä, liikkuvaisesta miehestä.

Ei ikinä uskoisi, että tällä hepulla on nouseva Saturnus, vaikka se kuinka olisi vastamerkissään leijonassa ja siksi toteutuisi totutusta poikkeavalla tavalla. Jonkinlaista ryhtiä Popilla kuitenkin on, sillä hän on tehnyt pitkän ja monipuolisen uran, ja selvinnyt huumekokeiluistakin voiton puolelle. Ensimmäisen huoneen Pluton mieltää helpommin karismaksi ja äärirajoilla elämiseksi.

Ideatasolla tuntuisi sopivimmalta, että Popin kartalla Uranus olisi keskeinen. Ja se todella on; omassa huoneessaan, kaksosissa minkä ilmamerkissä planeetta tuntuu viihtyvän hyvin, ja lisäksi Uranus on aspektiton planeetta. Pop on ottanut kaiken irti mitä tällainen Uranus voi antaa.

Aurinkoa hallitsee Venus, mikä sekin on kivasti esillä kartalla; ylennysmerkissä vahva planeetta ja tarkassa kolmiossa Jupiteriin. Venus, Mars ja Kuu ovat kaikki ylennysmerkeissään, mikä tekee kartan yleisilmeestä positiivisen. Potentiaalia Popilla on ollut käytössään, ja paljon hän on saavuttanutkin, vaikkei uran teko ole ehkä ollut niin määrätietoista kuin härkä-ihmiseltä olisi voinut odottaa. Voi olla, että Venuksen ja Jupiterin kolmiot nousuakselille ovat jättäneet toiminnan helppoihin temppuihin. Ja vaikka koulunkäynti jäi kesken musiikin kiinnostaessa enemmän, Pop on myöhemmin osoittanut älyllistä puoltaan mm. tutkimalla englantilaisen historiantutkija Edward Gibbonin teosta Rooman valtakunnan rappio ja tuho.

Aspekteista mielenkiintoisin on Merkuriuksen ja Neptunuksen tarkka vastakkaisuus. Tämä on hullun tiedemiehen aspekti, neron keksijän ja kokeilevan tutkijan kulma. Ehkä Pop on halunnut nähdä miten pitkälle voi mennä yleisönsä kanssa?

Hyvää Syntymäpäivää kaikille muillekin erilaisille härille!

Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: