Lottovoitto

Kun poikani oli alle kouluikäinen pikkutenava, en saanut häntä millään pois television äärestä kun siellä esiintyi Maija Vilkkumaa. Hän oli hurmioitunut Vilkku-Maijasta. Silloin lähinnä naureskelin fanittamiselle ja annoin pikkupojan rauhassa palvoa suosikkiaan. Nyt jälkeenpäin en edes muista, mitä Vilkkumaa silloin lauloi, mutta kyse oli todennäköisimmin hänen ensimmäisestä isosta soolohitistään Satumaa, eikä se ollut Tarharyhmän aikaisia lauluja. Sittemmin meidän perheessä ihailu on laantunut, mutta Maija Vilkkumaan yleinen suosio vaan jatkuu. Hän on pysynyt pinnalla yli kymmenen vuotta, tehnyt tänä aikana kahdeksan levyä. Viimeisin Kunnes joet muuttaa suuntaa on listahitti, ja radiossa soi tiuhaan tahtiin Lottovoitto.

Vilkkumaan astrokartalla on Auringon ja Merkuriuksen yhtymä skorpionissa, ja Merkurius peruuttaa. Nämä ovat ilman linkkejä muualle kartalle, mutta on niillä hankala kvinkunssi Chiron kentauriin, joten ihmiseksi kasvamisen ja ilmaisun kehittymisen tiellä on voinut olla kipuiluakin. Skorpioni näkyy Vilkkumaan musiikissa ehdottomuutena, tummuuden synkkinä pilkahduksina ja terävänä sarkasmina sanoituksissa. Hänessä on skorpionimaista tutkijaa; hän on opiskellut suomen kieltä yliopistossa. Vilkkumaan lauluissa on hienoja kielellisiä viittauksia kirjallisuuteen, eli sanoituksista löytyy muitakin tasoja kuin vain tarttuvat kertosäkeet.

Koska minulla ei ole tiedossa kellonaikaa hänen syntymälleen, on Kuun merkki arvoitus. Jos joku tietää, niin kertokaa. Jos hän on syntynyt aamusta, Kuu on innokkaassa oinaassa ja yhtymässä Marsiin. Kuu vaihtaa rauhallisempaan härkään aamupäivällä puoli 11 aikoihin, ja yhtymä Marsiin alkaa väljentyä, mutta olemassa se on koko päivän. Minä en tunne Vilkkumaan persoonaa niin hyvin, että osaisin esittää päättelyjä kummassa merkissä Kuu on. Hänessä näkyy oinaskuun räväkkyyttä, mutta se voi olla kotoisin jo Marsin vaikutuksesta. Härkäkuu toisi rauhallisuutta ja taiteellisuutta, mikä sekin näkyy hänen persoonassaan.

Kuunvaihe näyttäisi jokatapauksessa olevan neitsyttä, eli kuuhulluinta täyttyvän kuun vaihetta. Tämä voi näkyä täydellisyydentavoitteluna, tarkkuutena pikkuasioissa, tietynlaisena nipottamisena.

Venus on hänen kartallaan kauriin alussa, ja se antaa laatutietoisuutta ja vastuullisuutta ihmissuhteisiin. Sue Tompkins vinkkaa, että Venus kauriissa osoittaa ammattia musiikin parissa. Taas kerran saadaan törmätä mielenkiintoiseen Venukseen, kun sen kulku on lisäksi kallistuskulmansa ylittänyt. Venus näyttäisi olevan tärkein tekijä Vilkkumaan kartalla. Mars on innokas ja vahva oinaassa, tosin perääntyvä mutta voi siksi toimia pitkäjänteisemmin kuin spurttityyppinen Mars-energia yleensä. Jupiter on sosiaalisessa vesimiehessä ja tarkassa kulmassa vaaka-Plutoon. Saturnus tekee ravusta ehkä hyvinkin tarkkaa vastakkaisuutta Venukseen, ja korostaa Venuksen hallitsijana sen kurinalaisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Uranus on vastapäätä Marsia (rajuus, vauhdikkuus ja kapinallisuus) ja Neptunus jousimiehessä on Jupiterin ja Pluton keskipisteessä.

Vaikka Vilkkumaan viimeisinkin levy on ollut menestys, se on saanut fanien piirissä osaksi ristiriitaisen vastaanoton. Vilkkumaan kartan perusteella on kyse murrosajasta ja musiikin rakennemuutoksesta. Vilkkumaan kartalla on melkoisen tiukka T-risti Venuksen, Saturnuksen ja Pluton välillä, ja Pluto on jo jonkin aikaa aktivoinut kuviota asettumalla Venuksen kohdalle. Plutolla on samalla käynnissä yksi elämän isoimpia muutostransiitteja, kulma syntymäkartan Plutoon. Saturnus oli jo pysähdyksissä lähellä Vilkkumaan Plutoa, ja tulee ylittämään sen uudelleen loppukesästä. Saturnus varmistelee rakennemuutoksen konkreettisin ja järkevin teoin. Tätä taustaa vasten oikeastaan ihmettelen, ettei uusi levy ollut vieläkin erilaisempi. Ehkä kappaleet oli sävelletty ja sanoitettu ennen kuin Pluton kulma on todella tuntunut? Näyttääkö vasta seuraava levy minne Maija meni? Pluton ehdottomuus ja väkivaltaisuus kuultaa selkeästi läpi Lottovoitossa.

tänä yönä vihdoin sä pääset pois
tästä paskamaasta
täällä miehet tappaa toisiaan
ja sit sanotaan et olishan se hienoo jos näin ei ois
 

Lottovoiton sanoitus on alleviivaavan yhteiskuntakriittinen. Sanoista kuultaa ahdistus siitä, millainen kulttuuri meillä on; väkivaltaa ja koulusurmia, ja samaan aikaan ylistetään kuinka hyvä paikka Suomi on asua. Vilkkumaa ei toki koskaan ole ollut lälly ja sovinnainen, mutta tässä hän iski ytimeen. Hyvin skorpionimaista.

Kunnes joet muuttaa suuntaa –albumi julkaistiin astrologisesti hyvään aikaan, mikä näyttäisi menestystä Vilkkumaalle. Venus oli vastapäätä Aurinkoa ja Merkuriusta näyttämässä hyvää vastaanottoa, ja Aurinko varmistamassa suosiota Kuun kohdalla.

Vilkkumaan karttaa tutkiessa tuli ahaa-elämys hänen magneettiselle vetovoimalleen poikaani. Suomirokin tähden Aurinko tulee pojan Keskitaivaalle, Venus pojan nousuakselin tuntumaan, Pluto lähelle pojan Aurinkoa ja Neptunuskin vielä Kuunsolmulle. Teemoissa on hyvin paljon samaa. Oikeastaan äitinä toivoisin, että poika alkaisi taas uudelleen kunnella Vilkku-Maijaa.

Avainsanat: , , , ,

4 vastausta to “Lottovoitto”

 1. Ajatus Says:

  Jostain hämärästi muistelen jääneeni mieleen, että Maija olisi nousumerkiltään Leijona. Olen joskus miehellenikin todennut Maijan esiintymistä katsellessa, että Maijalla on sama aurinko- & nousumerkki kuin hänellä (muistan, että siihen aikaan Maijalla oli lavan taustakankaan väreinä musta ja kulta :)). Täytyypä tarkistaa, josko syntymädatakin jostain arkistoistani löytyisi!

  • Astrologian Taika Says:

   Mielenkiintoista, kokeilin leijonan alkuasteiden nousua: Aurinko omassa huoneessaan luovuuden ja itseilmaisun alueella, Keskitaivas taiteellisessa kaloissa, Venus työn huoneessa. Ja Kuu olisi tällöin se härkä. Hyvä vinkki tuo esiintymisväreistä, musta ja kulta tulisivat ihan suoraan skorpparin ja leijonan maailmoista.

   • Ajatus Says:

    Hei, nyt ehdin kaivella arkistojani ja löysin tiedon, joka merkintöjeni mukaan on peräisin Maijan omilta nettisivuilta. Sen mukaan hän olisi syntynyt klo 22.30, eli ei ihan Leijonan alkuasteilla, mutta kuu on Härässä ja menee 10. huoneeseen.

 2. Ajatus Says:

  …niin, ja Mars myös kympissä, lähellä keskitaivasta. Sieltä siis sitä Oinas-energiaa! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: