Poissa, poissa

Eilen illalla uutisoitiin näyttelijä Dennis Hopperin kuolemasta. Hän kertoi julkisesti sairaudestaan jo viime syksynä, joten uutinen oli tavallaan odotettu. Silti se kosketti. Hopper sai nimensä elokuvataiteen historiaan ohjaamalla Easy Riderin 1969, missä hän myös itse näytteli yhtä pääosaa. Käsikirjoituskin oli Hopperin oma. Muissakin merkittävissä elokuvissa hän oli mukana, kuten Nuori kapinallinen, Jättiläinen, Ilmestyskirja Nyt, Taistelukala ja Blue Velvet. Mikään Hollywoodin suosikkipoju Hopper ei ollut, sillä hänen elämäntyylinsä oli aivan liian raju alkoholin, huumeiden, naisseikkailujen jne. vuoksi. Hopper piti kiinni haluamastaan elämäntavasta ja silti pystyi toteuttamaan itseään taiteellisesti, kompromisseja tekemättä.

Henkilökohtaisesti minulle itselleni Hopper on valokuvaaja, jonka töitä arvostan korkealle. Hänen taiteensa on avannut minulle Amerikkaa paremmin kuin mikään muu.

Dennis Hopper: Double Standards 1961

Mitä Hopperin astrologinen kartta kertoo hänestä? Nousujousimies on tavattoman kuvaava, jouskari on kirjaimellisesti se easy rider joka elää vapautta ihannoiden moottoripyörän selässä. Nousujouskarimainen elämäntapa on suurpiirteistä, ja vahva Jupiter omasta jousimiehen merkistä ensimmäisestä huoneesta kuvaa tätä ihanteellista, liioiteltua ja hullunrohkeata asennetta. Jupiter on sankokartan kahvana, ja siksi keskeinen planeetta kaiken toiminnan kanavana.

Hopperin Aurinko härässä ei ole konservatiivinen, mutta kyllä hänen olemuksestaan oli aistittavissa tyyntä verkkaisuutta. Mars kaksosten alusta toi riittävästi kontrastia. Työn ja terveyden huoneessa nämä planeetat saivat Hopperin työkeskeiseksi, sillä hän teki todella paljon töitä, huumeista ja muista ongelmista riippumatta. Härkäihminen muovaa usein omaakuvaansa työnsä kautta. Auringosta on tarkka helppo kulma Keskitaivaalle, joten menestys ja onnistumiset olivat hänen tiensä. Uraa määrittää kulminoiva Neptunus, se taiteen, mielikuvituksen, illuusioiden, elokuvan ja valokuvauksen planeetta. Ja olihan se alkoholikin voimakkaasti kuvioissa mukana aina vuoteen -89, jolloin Hopper raitistui.

Esteettinen ja taiteellinen Venus luovuuden alueelta on kulmassa Neptunukseen. Ilmaisun kannalta hänen potentiaalinsa olivat melkoiset. Härkä-Venus on aistillinen ja vahva, mutta sillä ei ole kosketusta muihin planeettoihin. Hopper oli romanttisten suhteiden suurkuluttaja, viidesti naimisissa ja vielä hiukan ennen kuolemaansakin keskellä avioeroprosessia. Yksi avioliitoista kesti vain parisen viikkoa. Hopperin sosiaaliset taidot olivat kyseenalaisia, hän ei ollut mikään helppo ihminen. Hänen ihmissuhteitaan leimasi hetkellisyys ja vaihtuvuus, ja kartalta löytyy runsaasti teemoja tähän suuntaan: Uranus romantiikan huoneessa, Kuu oinaassa ja vesimiesmäisen irrallisessa vaiheessa, parisuhteen akseli kaksittaisessa kaksosen merkissä ja akselilla Merkurius, liikkuvuuden planeetta, joka vielä kaiken kruunuksi on kallistuskulmansa ulkopuolella, OOB Merkurius. Olisiko Saturnus kaloissa ollut hiukan selkärangaton kurinalaisuudessa. Ihmissuhteissa Hopper ainakin toteutti astrologisen karttansa potentiaaleja.

Hopperilla oli myös voimakas Pluto, omassa kahdeksannessa huoneessaan. Joskus vahva Pluto saa elämään veitsen terällä ja rajoilla, itsetuhoisesti. Hopper eli ulkopuolisena ja ”hylkiönä”, mutta se saattoi olla myös hänen voimansa taiteessa.

Lehdistöön oli annettu Hopperin kuolinhetki, ja niin minä annoin uteliaisuudelle pikkusormen enkä voinut olla tekemättä karttaa tälle hetkelle (8:15 Venice, Kalifornia). Pluto oli hänen Kuunsolmullaan kauriissa, Saturnus Keskitaivaalla, Neptunus neliössä Aurinkoon samoin kuin Mars, ja Aurinko laskussa laskuhorisontilla. Hopperin aika oli täyttynyt, Hyvästi!

Mainokset

Avainsanat: , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: