”Mun tyyli on varmaan vähän autistinen”

Uranus siirtyi oinaspisteelle, ja mietin että täytyyhän tämän näkyä meidän ajassamme. Kotosuomessa tuntuu vaan toistaiseksi ihmeen rauhalliselta ja kepeältä. Ei näy suuria yhteiskunnallisia mullistuksia, eivätkä maailmantapahtumatkaan ole vielä vaikuttaneet lintukotoomme. Mutta on yksi alue missä Uranuksen aika näkyy – ja se on kulttuuri.

Julkisuuteen on viime aikoina noussut väkevästi, oikeasti maton jalkojen alta tempaisten, nuori mies nimeltä Anssi Kasitonni. Hän on tuulettanut virkeästi tätä meidän länsi-brezneviläistä ja jälki-kekkoslaista taidemaailmaamme. Kasitonni on uuden ajan kansantaiteilija, nykytaiteen villi kortti, elokuvaaja ja ihmeellisten installaatioitten tekijä.

Mikä ihmeen heppu tämä on? Hän on tehnyt pahvista valtavan kultaisen Plymouthin. Hänen Darth Vaderillaan lasermiekka lerppuu koomisesti. Hauiksen tatuoinnissa lukee Jeesus on herra. Hän sanoo väkertelevänsä ja kikkailevansa. Jälki on huisia, koomista, roskaa yhdistettynä suureen ideaan. Anssi Kasitonni sanoo  ”En halua julistaa taiteellani mitään. Jotenkin haluan vain saada jonkun liikahtamaan ihmisessä. Jos liikahdus on vielä semmoiseen suuntaan, että katsojalle tulee hyvä mieli, niin se on hienoa.” Hän on myös kertonut ”Haluaisin tuoda julki sellaista ideaa kaiken voittavasta rakkaudesta. Kuulostaa kliseeltä, mutta niin se vaan on.”

En minä aio tehdä mitään analyysiä hänen taiteestaan, vaikka mieli tietysti tekisi. Enkä nostanut Anssia esille Uranuksen kanssa siksi, että planeetta välttämättä näyttäytyisi nyt hänen omalla kartallaan. Se voi sen tehdäkin, koska miehen syntymädata menee arvailuksi, mutta on mahdollista että Uranus heittäisi tiukan neliökulman Kuuhun. Hiukan aikaisemmin Uranus on ”auttanut” Jupiteria laajentumaan, ja nyt muutamien viime kuukausien aikana Saturnus ja Jupiter ovat antaneet sille kulmiaan. Isot transiitit edesauttavat kehitystä.

Anssi Kasitonni on tietysti Aurinkomerkiltään vesimies. Tottakai ja mitä muutakaan. Hänen kartallaan on Auringon ja Venuksen yhtymä, taiteilija kun on. Auringolla on koko kirjo aika tarkkoja ulkoplaneettojen kulmia – kolmio Plutoon, sekstiili Neptunukseen ja neliö Uranukseen. Etenkin tämä dynaaminen kulma Uranukseen on merkki villistä ja vapaasta ihmisestä, sellaisesta joka tekee asiat erilailla ja jonka ideat eivät ole niitä konservatiivisimpia.

Kuu ja Merkurius keikkuvat merkkirajoilla Kasitonnin syntymän aikoihin. Jos se on aamusta, Kuu on seikkailunhaluisessa ja hauskassa jousimiehessä. Ja Merkurius konkreettisessa kauriissa, jolloin saadaan aikaan. Sopii sekin. Mutta ilta-syntymä heittäisi tulkinnaksi kauris-Kuun ja teemoiksi muototajun, kunnianhimon ja kypsyyden. Merkurius olisi tällöin heittäytynyt vesimiehen eriskummallisiin visioihin.

Kartalla Saturnus perääntyy leijonan lopussa, ja sitä Mars juuri nyt aktivoi. Jupiter perääntyy kaksosissa. Tämä ei ole helppo, ja karmallistakin lastia voi olla. Myös Mars on perääntyvä, ja mielenkiintoinen planeetta Kasitonnin kartalla. Se on ravussa ja villinä korttina kallistuskulmansa ulkopuolella. Tekemisen tasolla siis hätkähdytetään.

Kasitonnin edistyskartan Kuu on kaloissa, oli se syntymäkartalla missä asteessa hyvänsä. Taiteellinen vaihe siis elämässä, ja saa hänet osaksi kollektiivista virtaa. Jos on niin, että ilta-aika pitää paikkansa syntymässä, edistetty Kuu on syntynyt uudeksi edistyskartalla, ja mikä olisikaan sen symbolisempaa näin oinaspisteen teemoissa. Mars on uudelleen kallistuskulmansa ulkopuolella edistyskartalla. Kasitonni voi tehdä ihan mitä tahansa, ja hän on tehnytkin.

Anssi Kasitonni: Liitäjät

Anssi Kasitonnin taiteeseen pääsette tutustumaan tänään Tampereella avatussa näyttelyssä Taidehalli TR1:ssä ja 13.6. alkaen Mäntän kuvataideviikkojen Kauheassa ilossa.

Missä sinä olet nähnyt Uranusta Aries Pointilla?

Avainsanat: , ,

2 vastausta to “”Mun tyyli on varmaan vähän autistinen””

  1. MaritaP Says:

    Olisko Anssi Alvar G:n hengenheimolaisia, jotenkin tuli mielleyhtymä Bonk-taiteeseen A8000:sta eka kertaa kuullessani. Äkkia en kartalta löytänyt yhteisiä nimittäjiä…

  2. Tarja Says:

    Mietin aivan samaa! Mulle tuli myös Bonk mieleen asenteesta, ei tietysti aivan samanlaista jälkeä. Laitapas Alvarin tiedot jos sulla on…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: