Rapuhormoni?

Hollannissa on tutkittu erästä hormonia, jonka ilmenemismuoto on ”ryhmäkuntainen epäitsekkyys”, jossa yhdistyvät uhrautuminen yhteisön puolesta ja vihamielisyys ulkopuolisia kohtaan. Käsi pystyyn, tai oikeammin kommentteja tuonne alakertaan, jos jollekulle toisellekin tuli mielleyhtymä polariteetista rapu – kauris.

Tutkimus toteutettiin kilpailu- ja pelitilanteissa, joissa hormoniannos lisäsi ryhmän sisäistä luottamusta ja yhteistyötä, sekä aggressiivista puolustautumista ulkopuolisia vastaan. Tästä jälkimmäisestä informaatiosta tulee taas mieleen polaaripari vaaka – oinas.

Tuo viitattu hormoni on oksitosiini, joka on liitetty hoivaviettiin ja kiintymyssuhteisiin. Monet synnyttäneet muistavat tämän hormonin olevan se synnytyksen jälkeen kohtua supistava ja rintamaidon virtausta edistävä hormoni. Oksitosiinia on pidetty naishormonina, mutta on sillä miehen kehossakin tehtävänsä. Se alentaa sydämen sykettä ja verenpainetta, antaa siis rauhoittumisen tunteen, ja alentaa stressihormoneja. Samaa ”kamaa” virtaa aivoissa seksuaalista mielihyvää tunnettaessa. Tutkimuksissa on sen todettu lievittävän pelkoa ja ahdistusta, eli sen puute saa sosiaaliset kontaktit tuntumaan painajaismaisilta. Kosketus tai esimerkiksi saunominen vapauttavat hormonia.

Jännä on myös väite, että kun kahden ihmisen kohdatessa ihmisessä virtaa tavallista enemmän oksitosiinia, tuntuu toinen ihminen erityislaatuiselta ja unohtumattomalta. Kannattaako siis reilusti halata tuiki tuntematonta elämyksien perässä? Mielenkiintoinen uutinen oli myös oksitosiinin tuovan helpotusta autisteille kasvojentunnistustehtävissä.

Kun ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, olisiko mahdollista yhdistää hormonit ja eläinradan merkit toisiinsa? Meillä kaikilla on olemuksessamme merkit omalla tavalla edustettuina, ja ihan samalla tavalla erilaisia hormoneja virtaa meissä erilaisia annoksia, erilaisina aikoina. Minä olen taipuvainen uskomaan hokemaan kuin ylhäällä, niin alhaalla, eli taivaan rakenne voisi antaa viitteitä myös fyysisten molekyylien olomuodoista sisällämme. Tätä on tuskin tutkittu missään, enkä minäkään aio tätä ajatuskuvioita pidemmälle viedä. Sen verran vain, että ravun teemat elämää synnyttävänä ja ylläpitävänä, hoivaavana tekijänä kuulostavat aivan oksitosiinilta.

Lisää luettavaa hormoneista Jani Kaaron artikkelista Tiede-lehdessä.

Mihin merkkeihin tai planeettoihin sinä yhdistäisit oksitosiinin (hoiva ja yhteenkuuluvaisuus), dopamiinin (mielihyvän tuottaminen) ja vasopressiinin (suosion synnyttäminen ja puolustaminen)?

Avainsanat:

6 vastausta to “Rapuhormoni?”

 1. JohannaH Says:

  Entäs tunnehormoni (serotoniini) ja siveyshormoni (prolaktiini)? lähde: http://wikikko.info/wiki/El%C3%A4m%C3%A4ntavan_merkitys
  DHEA:ta, eli dehydroepiandrosteronea kutsutaan äitihormoniksi.
  lähde: http://yle.fi/akuutti/arkisto2002/291002_b.htm
  Muita on vielä mm. : melatoniini (säätelee päivittäistä biologista rytmiämme), adrenaliini, noradrenaliini, kasvuhormoni eli somatotropiini
  lähde:http://fi.wikipedia.org/wiki/Hormoni

  • Astrologian Taika Says:

   en väittänytkään että olisin ottanut esille kaikki maailman hormonit. Kun sinulla JohannaH on sana hallussa ja tietämystä niin voit keksiä astrologiset vastineet?

  • JohannaH Says:

   Joo, en minä niin ajatellutkaan että olisit pyrkinyt edes kaikkea tuossa luettelemaan. En tarkoittanut sillä. Ajattelin vaan tuoda noita muita vaihtoehtoja lisäksi esille, kun tuli mieleen että niitähän taitaa vielä olla muitakin, enkä osannut muuten aihetta kommentoida. Ajattelin että teen palveluksen niille, jotka eivät jaksa itse ruveta etsimään nippelitietoa netistä, ja jos joku haluaisi yrittää keksiä noillekin jonkin vastineen astrologiasta, kun merkkejä on kuitenkin 12, että jos löytyisi jokaiselle merkille mahdollisesti vastine. Hormoneiden määrää en tiedä, mutta ehkä juuri sopivaa hormonia jokaiselle merkille ei löydykään, vaan useampi hormoni voi sopia samalle merkille, tai sitten sama hormoni voi sopia kuvaamaan useita merkkejä. Onhan monilla noista hormoneista useita eri tehtäviä.

 2. JohannaH Says:

  Jos lähden arvailemaan niin voisi olla että serotoniini voisi sopia vesimerkkeihin, siveyshormoni Neitsyelle tai vaikkapa toiseen ääripäähänsä ajautuneelle Skorpionille, dhea kävisi vaikka Leijonalle tai Ravulle, koska ymmärsin että dhea liittyy usean eri hormonin tuotantoon eli on vähän kuin keskipiste useiden eri hormonien elämässä tai niiden ”äiti”, melatoniini voisi sopia Neitsyelle tai Kauriille ja miksi ei Härällekin, joille säännöllisyys ja rytmit ovat tärkeitä, adrenaliini tulimerkeille, kasvuhormoni ilman ja tulen merkeille ja ehkä erityisesti Jousimiehelle. En tiedä tuosta noradrenaliinista. Toinen tarkastelutapahan voisi ehkä olla se missä kehon osassa noita hormoneja kehittyy ja verrata astrologiassa määriteltyihin merkkeihin liitettyihin ruumiinosiin, mutta enpä oikein tiedä olisiko siinä mitään järkeä, koska esim. melatoniini kehittyy käpylisäkkeessä, joka on aivoissa, ja päänalue on Oinaan aluetta. Ei oikein vaikuttaisi sopivan, paitsi jos aivotkin pystytään jakamaan astrologisesti osiin. Eli olisiko käpylisäke maamerkkien aluetta? Tämä oli retorinen kysymys ja pohdinta, en odota vastausta 🙂 Heittelen vain ajatuksia ilmaan.

  • Astrologian Taika Says:

   Jotakin tämän tason hyviä heittoja sinulta odotinkin! Planeettoihinkin yhdistäminen tuntuu mielenkiintoiselta. Adrenaliini Marsille, serotoniini Venukselle, melatoniini Neptunukselle, kasvuhormoni Jupiterille? Nämäkin ovat vain mutu-juttuja, koska en ole alan asiantuntija. Kertokaahan joku terveysastrologiaa tunteva, onko tästä ollut astrologiassa keskustelua?

 3. MaritaP Says:

  Hieno oivallus taas sinulta. Homeopatiaa ja terveysastrologiaa harrastavilla olisi varmaan vastaukset valmiina. Hormoneja on tutkittu valtavasti ja niitä on varmasti joka lähtöön, mutta joukko tärkeimpiä hormoneja lienee helppo vetää esiin vähemmän tärkeimpien joukosta. Niin, onkohan hormoneilla vastineet eläinradalla vai planeettaenergioissa, veikkaan että yhdistäminen niihin olisi ainakin helpompi tehtävä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: