Kuunvaiheista

Nyt kun taas ollaan Kuun kierrossa vanhan ja väsyneen Kuun vaiheessa, olen aistinut pysähtyneen ja lepoa kaipaavan tunnelman erityisen voimakkaasti. Vai olisiko kyse vain syksyn tulosta? Vai Saturnuksen hyvin hankalasta kulmasta omaan Aurinkooni? Itseasiassa, näinhän se juuri menee. Mitä enemmän samaan suuntaan osoittavia astrologisia tekijöitä löytää, sitä varmemmin teema näyttäytyy omassa elämässä.

Olette todennäköisesti ihmetelleet tapaani esitellä kuunvaiheet tulkinnanpoikasissa, joita olen täällä blogissa joskus vääntänyt. Kuun kiertoa voidaan mitata ja tulkita monella eri metodilla. Kuun vaihe merkitsee perustasollaan Kuun kulun määrittämistä suhteessa Aurinkoon. Uusi Kuu lähtee Auringon ja Kuun yhtymästä. Kasvava puolikuu on puolivälissä Kuun matkaa täydeksi Kuuksi (silloin Kuu on vastapäätä Aurinkoa). Möllötysvaiheen jälkeen Kuu tottakai vähenee, ensin puolikkaaksi ja lopulta Mustaksi Kuuksi.

Kuun eri vaiheet voidaan jakaa tuon yllä esitetyn perusrungon lisäksi vielä pienempiin osiin, kun otetaan huomioon sirppikuunvaiheet kasvu- ja vähenemispuolella, sekä hullun kuun vaihe ennen täyttäkuuta, ja täydenkuun jälkeen seuraava siemenkuu. Eri vaiheille on esitetty erilaisia nimikkeitä, eikä suomenkielisessä astrologiassa olla ilmeisesti vielä lyöty ihan lukkoon virallisia nimityksiä.

Tuon kahdeksaan eri vaiheeseen jaon lisäksi on käytössä hienojakoisempi osittelu 28 eri vaiheeseen. Tämä voi olla valaiseva silloin kun tulkintaa saa sulatella pitkään, mutta olen ikäväkseni huomannut tämän jaottelun omassa työssäni hankalaksi. Rehellisesti, ihan omaa laiskuuttani, ja työni nopeuden vaatimuksesta, olen käyttänyt ihan onnistuneesti jakoa 12 kuunvaiheeseen suoraan eläinradan merkkien mukaan. Eli uuden kuun vaiheessa ensimmäiset 30 astetta ovat oinaskuunvaihetta, sitä seuraavat 30-60 astetta härkäkuunvaihetta ja kohti puolikuuta tullessa 60-90 astetta kaksoskuunvaihetta, jne. Tämä on helppoa, nopeaa, yksinkertaista omaksua sekä selittää asiakkaalle. Useilla on käsitystä ja tietämystä eläinradan merkkien eri teemoista, eli jo sinällään nimitys esimerkiksi leijonakuunvaihe on kuvaava.

On hämmästyttävää kuinka toimivaa tämä jako kuunvaiheisiin suoraan merkkien asteiden mukaisesti on. Joskus se saattaa jopa kuvata ihmisen ydinpersoonaa enemmän kuin Aurinkomerkki tekisi. Tein juuri muutamia tunteja sitten tulkintaa oinas-ihmiselle, joka on kaikkea muuta kuin tyypillinen oinas. Erittäin syvällinen, tunneherkkä ja auttavainen henkilö, emmekä ole tottuneet yhdistämään näitä määreitä tyypilliseen oinaaseen, joka voisi olla aktiivinen, rohkea ja itsekeskeinen. No, asiakkaallani on Kuu hyvin vanhan Kuun vaiheessa, siis kalatkuu ja kalojen vaiheessa.

Tänään ja vielä illallakin Kuu kulkee kauriin vaiheessa, ravun merkissä siis. Tässä merkkiparissa yhdistyy säilyttämisen ja puolustamisen teema. Vaikka rapu ja kauris ovat molemmat johtavia merkkejä, ainakaan minä en miellä näitä samalla tavoin raivopäisen uudistaviksi kuin esimerkiksi oinaan. Tässä ajassa, minun mielestäni siis, näyttäytyy teemana hoivaaminen, hellittely, turva – ja kaiken pohjavireenä näiden asioiden varmistaminen.

Onko teidän mielestänne kuunvaihe oleellinen seikka tulkinnassa? Millaista jaottelua sinä käytät? Missä vaiheessa oma Kuu on kartallasi ja vastaako se mielestäsi ollenkaan jakoa 12 merkkiin?

Avainsanat:

12 vastausta to “Kuunvaiheista”

 1. Irja-Maija Says:

  Minä käytän 28 vaiheista systeemiä ja niitä vastaavia planeettoja, ei siis merkkejä sinänsä. Raimo Nikulan kuunvaihekirja on tosi hyvä. Aivan uskomattoman hyvin pitää paikkansa kaikissa niissä kartoissa, jotka olen tutkinut tältä osin.
  Oma kuunvaiheeni on 17 ja sitä vastaavat Venus ja Pluto (Vaaka ja Skorpioni). Nousuni hallitsija on Venus ja laskuni hallitsija on Pluto. Siis Härkä ja Skorpari, ei Vaaka ja Skorppari vastaavat merkit. Minulla on Venus DC:llä Skorpparissa. Mars ja Pluto (!) kvinkunssissa keskenään.
  Vastaavia löytöjä olen tehnyt muittenkin kartoilta l. vaikka Tarjan mainitsema Kalat-vaihe=Neptunusvaihe> Neptunus vahva kartalla.

 2. meimi Says:

  Minä en ole näissä opettelutulkinnoissani ottanut ollenkaan huomioon kuun vaiheita, ja varmaan koko tulkinta on jäänyt jotenkin vaillinaiseksi. Astro-tv:ssä Johanna esitteli juuri tämän Tarjankin kertoman kuunvaihetulkinnan, ja nyttemmin olen omaksunut sen. Se on helppo, järkevä ja helppo omaksua. Perusastrologiaa! Ja kuulijalle välittyy heti mielikuva, kun sanotaan kuun vaihe elänradan merkkeihin nojaten.

  Omalla kartallani kuunvaihe on kaurismainen, ja se kyllä tuntuu tutulta. Olenkin joskus miettinyt, että voiko nousumerkki, mikä mulla on Kauriissa myös, vaikuttaa niin paljon, tavallaan peittäen Jousimiehen mussa melkein kokonaan. Kuun vaihe selittää tätä kohtaa mun mielestä aika paljon.

  Mulla on Lori Reid:n kirjoittama kirja ’Kuun taikaa*, ja siinä kirjoitetaan, että se kuunvaihe, jolloin itse on syntynyt, on ihminen kaikkein energisin. Mitäs mieltä olette tästä? Omalla kohdallani olen sen kyllä huomannut pitävän paikkansa. En aina, mutta usein kylläkin. Tuossa kirjassa esitellään 8 eri kuunvaihetta, mutta jaottelu ja selitykset ei mun mielestä ole oikein osuvia. Sen takia varmaan olenkin jättänyt kuunvaiheet kokonaan väliin ensiastroaskeleissani.

  • Astrologian Taika Says:

   Suosittelen tutustumaan Raimo Nikulan esityksiin kuunvaiheista, eikä tässä nouse kielimuurikaan esteeksi. Itse en henk koht arvosta Lori Reidin kirjallisuutta kovin korkealle, mutta tämä on makukysymys.

   • meimi Says:

    Se kirja olikin tarjouksessa vitosella, siksi sen ostin! 😉 En osaa kommentoida sen hyvyyttä tai huonoutta, ehkä se on enemmän viihteellinen kuin tiukan asiallinen.

 3. Maija Says:

  Moikka!

  Pidän kuunvaihetta tärkeänä. Manniselta alunperin oppinut ja sen jälkeen aina kiinnittänyt huomiota, mutta merkkijaottelu on minustakin käytännöllinen. Aurinko-, kuunvaihe-ja nousumerkillä ja niiden jännitteillä saa perusasiat persoonasta haltuun.

  Oma kuuni on neitsyen vaiheessa ja siinä riittää haastetta aurinko-jouskarille ja nousuravulle. Täydellistä pitäisi saada, mutta hassua tai liian suurta tuppaa tulemaan..

  Leppoisaa viikonloppua kaikille!

 4. Soile Naskali Says:

  Taivaan valojen eli Auringon ja Kuun keskinäinen suhde eli kuunvaihe on ns. perusastrologiaa mutta enpä ole useinkaan huomannut että käytännön tulkinnoissa astrologit sitä ensimmäiseksi noteeraisivat tai lainkaan perustulkinnassa vaikka varmaan pitäisi (Astro-Tv:ssä Johanna K kyllä käyttää sitä, mutta eipä edes Nikula minulle henk.koht. tulkintaa tehdessä tainnut mainita asiasta lainkaan).

  Nikulan kirja on kieltämättä kiehtova ja kyllähän 28 kuun kartanoa (intial. nakshatra) on peruskamaa mutta en minä ole saanut tästä tekniikasta sellaista otetta kuin kaipaisin. Ehkä se 8 kuun vaihetta on (=kuun fyysisest vaiheet) on helpompi mieltää yleisellä tasolla kuin abstraktit jaot (päivä per kartano) ja niiden selitykset.

  12 vaiheen yksinkertaistaminen taas on jotenkin liian yksinkertaista (joo, miksi tehdä asioita itselleen helpoksi. ;./) Periaatteessa sehän on sama asia kuin Auringon sijoittaminen askendentille kartta, jonka pitäisi kai kertoa traditionaalisesti henkilön isästä. Sitä taidetaan kutsua myös Kuunhuone-kartaksi. Siinä Kuuni sijaitsee 7 h.ssa=Vaa’an perinteinen huone. Juu, isäni nousu-merkki on sama kuin minun 12-vaiheisen menetelmän mukainen merkki eli Vaaka. (täysikuu). Ja ex- ja nyk. aviomies on nousu-Vaaka.

  Itse olen yrittänyt ajatella kuunvaiheen kertovan jotain siitä miten ihminen ”valojensa” (Aurinko=perusenergia ja Kuu=tunneminä) mukaisesti jotenkin luontevimmin tuo näiden yhteisenergiaa, synergiaa
  näkyville, miten se ilmenee ja mihin se suuntautuu näin vähemmän lennokkaasti ilmaistuna.

  Minun kuunvaiheeni on täysikuu, 16/28 (tai 5/8 sama asia, eri tapa ilmaista eri järjestelmissä) ja se on siis ns. Vaakamainen kuunvaihe.

  Jos ajattelisin sitä nimenomaan 12-järjestelmän mukaisesti, niin tapani suhtautua asioihin pitäisi olla hyvin Vaakamainen ts. vahvasti ihmissuhdekeskeinen, muiden tarpeet huomioiva, määrittelee itsensä muiden kautta (”me”), esteettisesti suuntautunut, sovitteleva jne. Monet kenraalit ovat kuitenkin olleet Vaakoja ja mm. mayat ja atzeekit pitivät Venusta (Vaa’an hallitsija) sodan jumalattarena joten varmaan strategian taju voisi olla myös Vaakaa, sehän on kuitenkin aloitteellinen merkki eikä esim. muuttuva=joustava.

  Samaan lopputulokseen voisi päästä ihan peruskarttaa katsomalla eli MC Vaa’assa, 7. huone (kumppanuudet, ”Vaa’an huone”) on korostunut, siellä on Mars, Venus (Vaa’an hallitsija, mutta perääntyvänä), Onnenpiste ja Placidiuksella, joka on yleisin huonejärjestelmä, myös Yläsolmu, Merkurius ja Aurinko, kaikki 7. huoneessa. Lisäksi karttani länsipuoli (muut) puoli on korostunut.

  Täysikuu on kuitenkin itsessään jo oppositio eli ns. ihmissuhdeaspekti joten teema löytyy ilman kuunvaiheiden sisäistämistä.

  Nikulan mukaan 16. kuunvaiheen ihmiset lukeutuvat joukoon ”ammattimaiset ja viihdyttävät esiintyjät, nautinnon tarjoajat”. Esimerkkilistassa löytyy kuitenkin mm. kirjailijat Rosa Liksom ja Sofi Oksanen joista kumpikaan ei vaikuta pikkusievältä ja sopuisalta perus-Vaakamaiselta tuotannossaan, habitukseltaan tai otteiltaan.Tai Arja Saijonmaa.

  Toki näitä esiintyviä taiteilijoita yms. löytyy muistakin ryhmistä otsikkoa myöten, mutta jotenkin otsikointi (lajittelu) toi mieleeni lähinnä jonkin bling-bling revyy- tai musikaaliesiintyjän, joten kaivelin listasta nuo tutut nimet esimerkiksi joihin kykenen jollain tavoilla samaistumaan 🙂

  Täydenkuun teemaan liittyy toki valaistuminen, tietoiseksi tuleminen.

  Hmm. Nousumerkkini hallitsija Jupiter on myös Vaa’an hallitsemassa merkissä Härässä 5 h. (itseilmaisu) lähellä 6 h. rajaa.

  Luulenpa että oman kuunvaiheeni ollessa näin selvä (täysikuu) JA kun samaan lopputulokseen (”Vaakamaisuus” tai ehkä paremminkin Vaakaan liittyvien teemojen korostuminen) pääsee muillakin tekijöillä ei minulla ole noussut tarvetta syventyä siihen. Kuunvaiheen tulkinta on jäänyt minulla lapsipuolen asemaan, saa huomiota harvakseen.

  Ongelmana taitaa olla myös miten määritellä Vaakamaisuus jotta saisin sen sopimaan omakuvaani JOS sen pitäisi kertoa jotain perustavanlaatuisen osuvaa persoonastani.

  -Soile

 5. Rovatar Says:

  Minulla Kuunvaihde ” Hullu Kuu”-Neitsyt-Merkurius hallitsija.

  Pilkunviilaaja tietyissä asioissa.

  Voisiko tämän vielä paremmin tehdä?

  Tuliko asiayhteydet tarkistettua?

  Enhän vain anna tietona väärää faktaa?

  Enhän tee virhettä asian yhteydessä.
  Asiat on tärkeitä, muulle so what. 🙂

  Hion ja hion asiaa loputtomiin…mutta vai asioita, jotka ovat kartallani Neitsyen merkissä,
  Siis 9h. ja siellä Pluto , Ascini hallitsija.

  .. tai huoneessa ( 6h) kartallani ja kun sekin Härkää,
  hyvin käytäntöön pyrkivä. Siellä myös Mars.

  Miten saada ajatusmaailma toimimaan myös käytännön elämässä?

  Työasioissa,
  ihmisen työntekooon asionnoituminen käytännössä?
  Ymmärtäminen laajemmin kokonaisuuksia.
  Onhan Neitsyt kuitenkin Kalojen vastamerkki.

  Voih…hankala selittää, miten sen itse kokee…

  😦

  Muuten olen hyvinkin suurpiirteinen, mutta Joukkarimaisissa asioissa olen hitonmoinen viilaajaa.

  Opinnot, laki, säännöt, elämänkysymykset, etiikka varsinkin,
  oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ihmisyyden kesken, siis kaikkinainen täydellisyyteen pyrkivä noilla aluiella.
  Muualla taas ihan suurpiirteinen…

 6. Rovatar Says:

  Parhaimpiin ystäviini muuten kuuluu eräs, jonka Kuunvaihde Nikulan mukaan 28, ( Au Kauris)
  ..
  Toisten aliarvostama,
  omantienkulkija,
  vahvat mielipiteet,
  ei välitä siitä, mitä PITÄISI olla yhteiskunnan silmissä,

  Vaan tekee rohkeasti sitä minkä itselleen oikeasti kokee.

  Tykkään hänessä ihan mahottomasti siitä,
  että on niiiin rohkea olemaan erilainen.
  Piut paut mitä muut ajattelee.

  Esim. Kun työnantajansa (sama vakkaripaikka 20 v.) alkoi kyseenalaistaa yksityiselämän arvoja tältä henkilöltä,
  otti siltä paikalta loparit, ilman irtisanomisaikaa,
  ja kokee , että paras teko elämässä. Ei olisi voinut elää noin tuomitsevan ihmisen kanssa.

  Itse kun olen ns. paljon Kauriimpi ( Hänellä kyllä mahoton stelliumi Kauriissa) :O
  Mutta koen ja olen paljon saturnisemmin rajoittunut, sääntöjen hallitsema kuin hän.
  Toisaalta oma elämää suurempi( näen olevani vain hiukkanen avaruudessa)
  elämäni on laajemmin tajuava kuin hänen( oli ihan ällikällä lyöty kun selvisi, että on olemassa muitakin tähtiä, ku meidän Aurinkomme).

  Ehkä se jotenkin sitten näkyy niin käytännön Kauriina, jos on stelluim siellä,
  vaikka Kuunvaihde olis mitä,

  Niin jäinpä miettimään.

  Näkyykö se Kuunvaihde käytännössä vai ajatuksessa.
  Ja keillä se yhdistyy?

  Puolivälivaihteillako?

  :))

 7. Ajatus Says:

  Olen tutustunut Nikulan 28-vaihesysteemiin, mutta se taas jotenkin on minulle liian monimutkainen. Oma kuunvaiheeni siinä on 26 ja kyllähän tuosta kirjan kuvauksesta aika moni kohta kuulostaa tutulta – mutta niin kuulostaa moni kohta muidenkin vaiheiden kuvauksista. Vastaavat planeetat toki sopivat karttaani hyvin – ne ovat Uranus (kuuni hallitsija) ja Neptunus (aurinkoni hallitsija). Mannisen systeemissä olen ”old dragon” 🙂 ja 12-vaihesysteemissä sitten ilmeisesti vaihe 11 eli Vesimies.

  Muistan vain, että aikoinaan ensimmäistä kertaa astrologiaan tutustuessani suurimman oivalluksen aiheutti se, kun luin Carole Golderin Astrologiaa kuun merkeissä -kirjasta kuvauksen Vesimies-kuusta ja tunnistin itseni lähes kaikesta. Siinä mielessä vaihe 11 sopii hyvin korostaessaan Veskari-kuutani. Kovin yksityiskohtaista vertailua muiden kartoista en ole kuunvaiheiden pohjalta tehnyt, mutta yleensä huomioin kyllä uuden kartan nähdessäni sen, onko kuunvaihe kasvava, täysi vai vähenevä. Täytyisi alkaa tutkailla tarkemmin tätäKIN aihetta. 🙂

  • Astrologian Taika Says:

   Tämä Ajatuksen esittämä tapaus eli kun Kuu on samassa merkissä niin sijainnin kuin kuunvaiheen kautta, tavallaan tuplasti merkin teemaa, olisi mielenkiintoista tutkia kuinka vahva ja päällimmäinen Kuu näiden ihmisten persoonassa on. Olisiko jopa usein voimakkaampi kuin Aurinko tai nousumerkki? Jos blogin lukijoissa on muitakin Ajatuksen kaltaisia tupla-Kuita, kertokaahan havainnoistanne!

 8. JohannaH Says:

  Johanna K:n käyttämän 12-jakoisen systeemin mukaan kuuni on vaakamainen eli vahvistaa vielä venusmaisuutta, joka tulee Kuu Härästä. Voin allekirjoittaa tuon hyvin monella elämäni alueella. Lisäksi kuu on vielä lähellä 7. huoneen rajaa eli vaikutus läheisiin ihmissuhteisiin on voimakas. Sen olen kyllä huomannut että vastakkainasetteluja on paljon ihmisten kanssa, eivätkä ne aina tule omasta aloitteestani, vaikka sellaista usein harrastankin -> Uranus 1. huoneessa. Kuu myös tekee kvinkunssin Marsille eli aika hankalaa. Mutta usein minun on ollut pakko sovitella asioita ihmisten kanssa, jotta elämä pysyisi tasapainossa, vaikka en olisi halunnut.

  Tuo Nikulan järjestelmä on mielenkiintoinen, mutta vaikuttaa laskennallisesti oudolta, koska 12.51 x 28 on vain vähän päälle 350 astetta eli ei ympyrän asteluku, kun taas 12-jakoisesta tulee 30 x 12 eli 360. En tiedä miten Nikula tuon jaon perustelee eli miksi ympyrä ei tule täyteen.

 9. Tanita Says:

  Ihanaa,..Taas vastausta kerrakseen ja kivan yksinkertaisesti selitettynä,..Hyvä hyvä, ja kiitos..:)))

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: