Naurava Saturnus

Entisessä kotikaupungissani Tampereella oli taannoin Naurava Saturnus niminen kahvila. Muistan kuinka ajattelin nimestä nousujouskarin ylemmyydentuntoisella kaikkitietävyydellä, että nimi on väärin valittu ja tässä on mennyt astrologiset käsitteet sekaisin. Saturnushan kuvaa vakavuutta, tiukkuutta, jäyhyyttä ja puutetta. Jupiter on se hauska, joviaali ja vitsikäs. Merkuriuskin voi olla kepposteluissaan veikeä.

Naurava Saturnus tuli minulle mieleen, kun olen viime aikoina painiskellut Saturnuksen transiittien kanssa. Nyt on olleet ainakin yhdeltä kantilta kvinkunssit kyseessä, eli nuo hiertävät kulmat, jotka voivat kuitenkin avata sokeita pisteitä. Nauravan Saturnuksen käsite avautui.

Saturnus on kaikkein eniten aikaan liittyvä planeetta. Se liitetään menneisyyteen sekä syyn ja seurauksen lakiin, karmaankin. Saturnusmaisille asioille on ominaista jatkuvuus. Mikään ei ole vain tässä ja nyt, vaan kaikella on alkunsa ja syynsä menneessä. Tässä hetkessä tehdään käytännön tasolla konkreettinen työ, ja tulevaisuudessa niitämme sitä, minkä olemme kylväneet. Saturnus kuvaa vastuuta. Me emme voi paeta tekojemme (päätöksien, käytöksen, sanojen jne.) seurauksia, vaan kaikki tulee jollakin tavalla uudelleen luoksemme jossakin vaiheessa. Usein Saturnuksen kulussa tämä vaihe on liitettävissä johonkin sen transiittiin.

Astrologi Robert Hand viittaa mainiossa transiittikirjassaan Planets in Transit Saturnuksesta, että sen transiiteissa saamme maksaa aiemmista vääryyksistä ja vilunkipeleistä. Jos on sortunut oikopolkuihin ja kuvitellut saavansa jotakin helpolla, Saturnus paljastaa tämän, ja jättää tällaisen henkilön palkkiotta. Mutta jos on tehnyt työnsä huolella ja kunnialla, puurtanut valittamatta ja kärsinyt aikoinaan tuskansa ja ehkä oppimisen tuottaman päänvaivan, silloin Saturnus voi tietyissä transiiteissa toimia palkkiona. Saturnus kuvaa siis yhtä paljon sadonkorjuun ja tunnustuksen aikaa, palkkion nauttimista ja asioiden loksahtamista kohdilleen, kuin näitä työteliäitä haasteita ja puurtamistakin.

Kun tietää tehneensä pohjatyön kunnolla, tuntee antaneensa kaikkensa, on saavutusten ja palkinnon aika. Tämä on se hetki kun Saturnus nauraa. Eikä tämä nauru ole milloinkaan tyhjännaurua tai ilkkumista, vaan se on tyytyväistä myhäilyä ja vaatimatonta hymistelyä, mutta yhtä kaikki ansaittua hyvänolon tunnetta.

Tällä hetkellä Saturnus on pysähtynyt vaa’an asteeseen 17’13 ja se kääntyy tästä hitaasti perääntymään koko kevääksi vaa’an merkkiä aina 10’26 saakka. Tämä ei ole asteissa pitkä pätkä, mutta ajassa se vie lähemmäksi kesäkuun puoliväliä. Saturnuksen perääntyminen antaa mahdollisuuden tarkastella omien tekojen vanhoja perusteita. Mietitään keväällä syitä ja seurauksia. Prosessin ei tarvitse olla millään lailla negatiivinen ja syyttelevä, vaan ennemminkin järkevä, asiallinen ja konkreettinen. Moni asia voi näyttäytyä uudenlaisen totuuden valossa. Kun tunnistaa rehellisesti omat vaikuttimensa eli syyt, ja ottaa kantaakseen vastuun seurauksista, on silloin realistisempaa odottaa tulevaisuudessa nauravaa Saturnusta. Minä uskon, että Saturnus taitaa olla lopulta kaikkein oikeudenmukaisin ja lahjomattomin kaikista planeettaenergioista, etenkin kun se nyt perääntyy mittaamisen ja punnitsemisen merkissä.

Tässä on yksi näkökulma ajan planeettaan Saturnukseen. Millainen on sinun näkökulmasi?

Avainsanat: ,

13 vastausta to “Naurava Saturnus”

 1. mateve Says:

  Ja Saturnus hallitsijanani, olen vihdoin ymmärtänyt että se on rakkautta sen todellisessa muodossa joka ei ole sitä mitä maailma tyrkyttää. Onhan se suurta ymmärrystä antaa ihmisen kohdata niitä asioita jotka auttavat muuttamaan ihmisen persoonaa joka ei ole todellinen, ja vain oman kokemisen kautta todentuu kokemus josta sitten jää se siemen jaettavaksi. Mutta kuinka moni sitä ymmärtää, itse koettuna vasta ja se on sitä Saturnuksen rakkautta, antaa kasvaa oikeaksi ihmiseksi.
  Saturnus neliössä Aurinkooni Kauriissa nyt, uusi muutos elämään, muutto takaisin Helsinkiin, ympyrä sulkeutuu, Saturnuksen palkkio onhan se Vaa´an hierarkkinen hallitsija.

  Mateve

 2. Mai Says:

  Taas niin mielenkiintoista että! kopioin tähän otteen 5 sivuisesta monisteesta, jonka sain juuri koululta. Se on kopioitu jostain?? kirjasta. Otsikkona Masennus pysähtymisenä elämän tienhaaraan, alaotsikkona, jonka alta siis tuo lainaamani tekstinpätkä, on Saturnus ja melankolia:

  ”Renessanssihumanisti Ficido oli kiinnostunut uusplatonistisista ja aristoteelisista käsitylsistä, joissa melankolia liitettiin yhteen Saturnus-jumalan kanssa. Saturnus oli uusplatonismin mukaan planeetoista korkein, ja se vaikutti sielun korkeimpiin ja ylevimpiin kykyihin, järkeen ja ajatteluun. Ficido sanoo: ”Olen samaa mieltä kuin Aristoteles joka kuvasi melankoliaa ainutkertaiseksi ja jumalalliseksi lahjaksi”.
  Toisaalta Saturnus oli muinaisten legendojen mukaan jumala, jolla oli kaksi puolta. Saturnus oli toisaalta kadotetun kulta-ajan jumala – ajan jolloin kaikki elivät onnellisina. Toisaalta Saturnus oli myös melankolisen luonteenlaadun hallitsija, joka toi ihmisille suurta kärsimystä. Ficido yhdisti nämä Saturnuksen kaksi puolta. Ficidolle melankolia merkitsi yhtä aikaa sekä Saturnuksen ihmisille lähettämiä kärsimyksiä että ainutlaatuista lahjaa. Tämä lahja oli kyky nähdä olemassaolon salatuimmat ja ylevimmät yhteydet ja tuntea yhteys kadotettuun paratiisiin. Jos melankolikko kykeni voittamaan tuhoavat taipumuksensa, hän kykeni saavuttamaan korkeimmat tietoisuuden tasot. Melankolikko kykeni ymmärtämään ihmisen vapauden mahdollisuudet, mutta hän näki myös ne kauheat kahleet, jotka rajoittivat tuota vapautta.”

  • Outi Says:

   Tämä oli aika kauniisti sanottu Saturnuksesta ja sen tasapainoa luovasta voimasta!

  • Tarja Says:

   Voisiko kyseessä olla kuitenkin Ficino, Marsilio Ficino jota itsekin olen blogissa esitellyt?

   • Mai Says:

    Kyllä Tarja, kiitos kun korjasit, mulla lukihäiriö taas päällä 🙂

   • Mai Says:

    …ja vielä se, kun iinnostuin niin löytäessäni ”virallisen opetusmateriaalin” joukosta Saturnuksesta jotain tällaista. Ikinä enne en ole huomannut missään hoitoalan opintomateriaalissa tai kirjoissa planeetoista sanaakaan.

  • marjutska Says:

   Hienon tekstin olet Mai löytänyt!

   Anteeksi vaan kaikki oikeasti masennuksesta kärsivät, mutta olen monesti pohtinut että masennus tulee helposti sellaisille, joilla on (liikaa) AIKAA ajatella. Toisaalta taas (henkevien) ajattelun voi välttää helposti uppoutumalla vaikka TYÖHÖN. Molemmat, aika sekä työ, Saturniaanisia asioita.

 3. mateve Says:

  Melankolia asteroidi 5708 itselläni op Plutoon Leijonassa.

 4. Fiine Says:

  Uteliaisuus heräsi.. saanko kysyä mitä tarkoittaa tämä Melankolia asteroidi, kun en ole moisesta koskaan kuullutkaan. Minulla se on huoneessa yksi vesimiehessä kolmiossa Vaaka Saturnukseeni

 5. Ajatus Says:

  Kahvilan nimi oli muuten Hymyilevä Saturnus. 🙂 Eihän Saturnus nyt sentään nauramaan ylly – vieno hymy riittää? Kiva paikka olikin, mutta valitettavasti Saturnus ei ilmeisesti sitten hymyillytkään tarpeeksi pitkään, koska toiminta jossain vaiheessa loppui.

  Saturnuksesta on ajan mittaan (heh) tullut minulle ihan hyvä ystävä – nousu-Kauris kun olen. Suosittelen muuten Liz Greenin kirjaa Saturn – A New Look at an Old Devil. Itselläni tuo tr Saturnus on parhaillaan oppositiossa Venukseeni…jonkinlaista uudelleenarviointia ja karsintaa varmaankin arvojen, omaisuuden ja ihmissuhteiden kanssa luvassa.

  • Astrologian Taika Says:

   Heh, kiitos korjauksesta! Itseasiassa tiesin, etten muistanut tätä varmaksi, ja yritin etsiä ytj:stäkin löytyisikö kahvilanpidosta enää mitään jälkiä… On silti lohdullista ajatella, että Saturnus jopa nauraisi kun asiat ovat oikein kunnolla mallillaan!

   On totta, että usein Saturnuksen transiittien kanssa ajattelemme ensiksi ja enemmän näitä haasteita. Pidä kuitenkin mielessä, että on siinä se rakentava puolikin. Oppositio kun on ihmissuhdeaspekti, niin ehkä yhdessä toisten kanssa ilmenee lujittamista, vakiintumista, vastuun ottoa ihmissuhteissa jne.

   • Ajatus Says:

    Kiitos hyvästä huomiosta, ”rakentava” on tosiaankin hyvä adjektiivi liittää Saturnukseen. Karsinta tuli vain ekana mieleen, koska olen viime aikoina pyöritellyt ideoita liittyen turhan omaisuuden karsimiseen. 🙂

    Muistelen aina yhtä mielestäni osuvaa sanontaa, jonka joskus kuulin liitettävän Saturnukseen – että se ottaa asioista ns. ”löysät pois”. Ja sehän on vain hyvä asia! Saturnus karsii ylimääräiset hörsyt ja auttaa kirkastamaan perusasiat ja rakenteet. 🙂

 6. Fiine Says:

  Minä olen tänä aamuna jostain kumman syystä kovasti pyöritellyt kysymystä, mitä eroa on neliöllä ja oppositiolla, joten kiitos tiedosta, että oppositio on ihmissuhdeaspekti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: