Sinetöityjen viiniruukkujen arvoitus

Tulivuori Vesuvius purkautui räjähdysmäisesti vuonna 79 ja sen kupeessa ollut kauppakaupunki Pompeji tuhotui täysin. Kaupunki peittyi yli kolmen metrin korkuisen tuhka- ja laavakivikerroksen alle, ja säilyi piilossa 1700-luvun puoliväliin saakka. Varhaisimmat kaivaukset olivat enemmän ryöstöä kuin arkeologiaa, ja vasta 1860 lähtien tietoa alettiin järjestelmällisesti tallentaa kaivauksista. Työ on muuten edelleen kesken. Ehtiikö Vesuvius purkautua uudelleen ennen kuin Pompeji on tutkittu ja ymmärretty?

Pompejin tuhoutumisen hetkeksi on hyväksytty 24. elokuuta 79 noin puolenpäivän aikaan. Tieto perustuu Plinius nuoremman muistiinpanoihin. Tämä päivämäärä osui lähelle Vulcanaliaa, tulen jumalan juhlaa (joissakin lähteissä Vesuviuksen purkautumisen päiväksi ilmoitetaan edellinen päivä 23.8.). Nykyinen Pompejin kaivauksiin perustuva tieto kuitenkin kyseenalaistaa tuon ajankohdan. Purkauksen uhrit tuhoutuivat niille sijoilleen kaupungin kaduille. Näiden ihmisten vaatetus ei vastaa elokuun helteitä, vaan vaatteet ovat paksummat ja viittaavat syksyyn. Pompejilaisten kauppojen myyntitarjonta oli lokakuun lajikkeita, ei kesähedelmiä. Kaupungista löydetyt viiniruukut olivat sinetöityjä, ja tämä tehtiin vuosittain lokakuun lopussa. Elokuiset viiniruukut olisivat olleet sinetöimättömiä. Pompejista on myös löytynyt raha, jossa on maininta keisari Tituksen arvonimestä, jonka hän aikakirjojen mukaan sai vasta tuon vuoden syyskuussa. Olisiko näin, että tulen jumalan symboliikka on sekoittanut ajoitusta, ja tuhon päivä ajoittunut tämän symbolin mukaan?

Olisiko astrologialla mitään tarjottavaa ajoitukseen? Maanjäristysten ja planeettojen liikkeiden yhteyksiä on jonkinverran tutkittu astrologiassa. Koska tulivuorenpurkaus on hyvin samantyyppinen energiapurkaus, voi maanjäristysten yhteydessä kerättyjä huomioita soveltaa tässäkin. Muutamia tekijöitä on havaittu tavallista useammin järistysten aikoina. Taivaalle on muodostunut T-ristejä kiinteisiin merkkeihin. Usein on ollut Kuun ja Pluton tai Auringon ja Neptunuksen kontakti. Pimennyssyklit ajoittuvat hyvin usein järistysten läheisyyteen.

Vuonna 79 pimennyssyklit tapahtuivat maalis-huhtikuussa ja syys-lokakuussa. Lokakuun Auringonpimennys oli 13. lokakuuta vaa’an 18 asteessa. Tuolloin Saturnus ja Pluto olivat molemmat vesimiehessä, Uranus ja Mars molemmat kaloissa, ja Neptunus härässä. Hitaiden planeettojen osalta oli kiinteän laadun vaikutusta olemassa. Jos Vesuvius olisi purkautunut lähellä tätä pimennystä, esimerkiksi marraskuun alkupuolella, olisi Aurinko ehtinyt tuolloin vastapäätä Neptunusta. 4. ja 5. marraskuuta 79 Kuu kulki leijonassa, jolloin se oli ensin Saturnusta vastapäätä, ja kartalle muodostui Iso risti kiinteisiin merkkeihin (väljällä orbilla, mutta T-ristinä tarkempi). Seuraavana päivänä Kuu oli puolenpäivän aikaan täsmälleen vastapäätä Plutoa, ja Aurinko vastapäätä Neptunusta, mutta neliöt jäivät puuttumaan tältä kartalta. Verrattuna elokuun päivän karttaan, silloin Aurinko oli ylittänyt vastakkaisuuden Plutoon, mutta ei ollut kulmissa Neptunukseen, Saturnukseen tai Uranukseen.

Mielestäni astrologia oikeastaan puoltaa uusia tutkimustuloksia, että Vesuviuksen purkaus olisi tapahtunut myöhemmin syksyllä, kenties marraskuun alussa. Mitä mieltä sinun sisäinen arkeologisi on?

Avainsanat: , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: