Kätketty aarre kulttuurivaikuttajana

Tänään 1. elokuuta kolmekymppisiään viettää Music Television tv-kanava. Lähetys alkoi tuolloin heti vuorokauden vaihduttua jo legendaarisiksi muodostuneella kuulutuksella Ladies and gentlemen, rock and roll. Kuvamateriaalina käytettiin avaruussukkula Apollo 11 laukaisua ja laskeutumista Kuuhun. Ensimmäinen esitetty musiikkivideo oli sarkastisesti valittu The Bugglesin Video Killed the Radio Star. MTV:n alkuperäinen formaatti oli pyörittää musiikkivideoita vuorokauden ympäri kanavalla ja juontajat nimettiin uudella termillä VJ eli video jockey. Kanavalla oli suuri vaikutus musiikkiteollisuuteen, koska se tarjosi foorumin esittää musiikkivideoita, joita tämän jälkeen alettiin yleisesti tehtailla. Nyt on miltei epätavallista, ellei suurten tähtien hiteistä tehdä videota. Vielä suurempi vaikutus MTV:llä oli populaari- ja nuorisokulttuureihin.

MTV:n astrokartta tuntui hämmentävältä ensisilmäyksellä. Se on painokkaasti horisontin alapuolinen kartta, missä vain Uranus ja Neptunus ovat päivälinjan yläpuolella. Miten näin sisäsyntyisellä asialla onnistuttiin valloittaa maailma? Vastaus lienee alitajuntaan vaikuttaminen ja omakohtainen kokeminen.

MTV sai alkunsa uuden Kuun aikaan, mikä on aina hyvä hetki aloittaa uusia asioita. Kuu oli vielä korostuneen tuore ja kiivaasti uutta hakeva uusi Kuu samassa leijonan merkissä kuin Aurinkokin (Kuu on hauskasti minun Vertexilläni, vaikka en koskaan ollutkaan intohimoinen musiikkivideoitten tuijottaja). Kartan painotus tulee neljänteen huoneeseen, missä ovat Aurinko ja Kuunsolmu leijonassa sekä Merkurius ravussa. Aurinko on hyvä ja vahva omassa jalossa merkissään, ja solmun kautta suunnaksi tulee näkyvyys, esiintyminen ja auktoriteettina olo. Neljännen huoneen teemat hämmentävät minua eniten tässä kartassa. Kovin privaatiksi toiminta ei jäänyt, eikä se ei edusta linkkiä menneisyyteen vaan päinvastoin oli uuden muodon perustaja. Perinteinen astrologia pitää neljättä huonetta kätketyn aarteen tyyssijana. Kulhokartan muoto, ja Mars sen johtavana planeettana, kertoo samasta teemasta. Onko MTV aarre jota emme osaa oikein arvostaa?

Viides huone kertoo esittämisestä ja esiintymisestä, ja kun se on kulmaltaan leijonassa, kuvastaa tämä alue paremmin musiikkikanavan toimintaa. Huomaattehan, että Kuu on kriittisellä asteella, eli kiinteän laadun merkissä 21 asteella. Kuu on tarkassa kulmassa Plutoon, ja tämä kertoo erittäin suuresta vaikutusvallasta massoihin. Tottakai kyse on estetiikasta, ja Venus sijaitsee tässä huoneessa, mutta alennusmerkissään neitsyessä. Merkkisijainnin haastavuutta paikkaa heti Venuksen sijainti ilonsa huoneessa. Venus on myös kartan hallitsija härän noustessa, ja se on hyvässä kulmassa nousulle. Mutta Venus on myös hämmentävässä puolitoistaneliössä näkyvimpään kohtaan MC:lle. Se kyllä selittyy monien hyvinkin ”poikkitaiteellisten” ohjelmien esittämisenä, ja ohjelmanteossa voitiin mennä kiihkeästi äärimmäisyyksiin. Luulen että tämä oli pitkälti koko kanavan suosion perusta. Myös vastapäisen huoneen kulman merkki vesimies on hyvin kohdallaan yleisön ja suosion alueella.

Kolmas huone on oleellinen tv-kanavalle, ja sopii kuvioon että ravussa oleva Mars on kallistuskulmansa ylittänyt, villi ja vapaa, lahjakaskin OOB planeetta. Marsin dynamiikka istuu hyvin rock’n’rollin maailmaan. Mars ja Venus ovat hyvässä kulmassa keskenään, ja tämä sekstiili on kartan tarkin kulma. Aurinko tulee Marsin ja Venuksen keskipisteeseen, mitä tietävät keskipisteiden tulkitsijat tästä?

Jupiterin ja Saturnuksen yhtymän sanotaan kuvastavan ”uusien kuningaskuntien” syntymää eli symboloivan uutta ajanjaksoa. Vaa’assa oleva yhtymä on sekin Venuksen hallinnan alla, ja merkki tuo toimintaa kohti ihmisiä, linkkejä ja verkostoitumista. Sosiaalista mediaa parhaimmillaan, ja todellakin vaikutusvaltaisella tavalla toteutettuna.

Neptunus jousimiehessä kertoo idealismista, ja kahdeksannessa huoneessa se kertaa alitajuisen psyyken merkitystä. Neptunuksella on tarkka ja sujuva kulma Kuuhun. Ehkä MTV tavoitti kuitenkin yleisönsä juuri Uranuksen kautta, joka on seitsemännessä huoneessa skorpionissa, merkissä mikä aika usein yhdistetään rockkulttuuriin. Uranuksella on paljon kulmia kartalla, esimerkiksi kolmio Merkuriukselle ja se ääri-ilmiöitä ruokkiva puolitoistaneliö OOB Marsille. Alan olla sitä mieltä, että nämä ns. haasteelliset kulmat ovat joissakin tapauksissa paikallaan, ainakin silloin kun maailmaa pitää muuttaa. Aika jännä on myös Chironin sijainti ensimmäisessä huoneessa vastapäätä Uranusta, sillä Kuun kanssa nämä muodostavat T-ristin, jonka kärkenä Kuu on. Uusi ja mullistava tuo kartharttisen parannuskokemuksen alitajuisesti?

En malttanut olla kurkkaamatta minne kartalla asettuu asteroidi nimeltä Rocknroll (numero 17058), ja sehän osuu IC akselille 25°13’ rapua, ja on kolmiossa Uranukseen. Rock’n’roll on siis MTV:n selkäranka, ja niinhän se todella onkin.

MTV voi olla nyt tasavuotispäivillään käännekohdassa tai uudessa alussa. Vain kymmentä minuuttia ennen ensimmäistä lähetystä tapahtui täydellinen Auringon pimennys leijonassa 7°51’, ja lauantainen uusi Kuu osui tuohon samaan herkkään kohtaan. Nyt kannattaisi siis katsoa tulevaan.

Mitähän kaikkea minulta jäi kartasta huomaamatta? Mikä sinun mielestäsi on oleellisinta ja kertoo musiikkikanavasta?

Avainsanat: , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: