Karttojen ristiriitaisuuksia

Kartantulkinnassa tulee väistämättä eteen tekijä, joka on soraääni muuta teemaa vastaan. Jonkun planeetan toteutumisen tyyli ei näy sopivan luontevasti muuhun kokonaisuuteen. Tällaiset tekijät saattavat näkyä persoonassa sisäisenä ristiriitana, jota yksilö purkaa ulospäin särmänä olemuksessa. Ristiriita voi olla aivan myönteistä monisärmäisyyttä, ettei persoonallisuus jää yksioikoiseksi.

Kartoissa usein Aurinko, Kuu ja nousuakseli luovat ydinkolmikon, mikä on persoonan perusta. On tavallista, että kaksi näistä tekijöistä pelaavat yhteen joko laadun tai elementin kautta, tai että planeetta on sujuvassa kulmassa nousuakseliin nähden. Tätä aihetta sivuten voit lukea aikaisemman tekstini Auringon ja nousuakselin välisestä suhteesta etsimällä hausta otsikolla Sisäinen harmonia vai ristiriita? sillä eihän sisäinen linkitys toiminut näin perääntyvän Merkuriuksen aikana.

Esimerkkini persoonan ja kartan ristiriitaisuuksista on taiteilija Osmo Rauhala, jonka kartta ja elämä taipuisivat hyvinkin laajaan astrologiseen tarkasteluun. Rauhala on maamme johtavia nimiä nykytaiteen saralla, ellei se kaikkein valovoimaisin. Rauhala on saanut osakseen oloissamme poikkeuksellista menestystä, mikä ei tunnu nousseen ollenkaan hattuun. Hän on erittäin kriittinen taiteen tilan suhteen, ja on arvostellut erinäisiä tahoja kärkevästi. Rauhala on myös maanläheinen luomuviljelijä, ja silti samalla kosmopoliitti.

Esimerkiksi Rauhala nousi Turun Kauppakorkeakoulun sidosryhmälehti Mercuriuksessa (sic!) olleen tekstinpätkän innoittamana: ”Ulospäin kaksijakoinen Osmo Rauhala vaikuttaa kaksijakoiselta. Hän on vaatimaton, mutta menestynyt taiteilija, joka on kuin kotonaan maailman metropoleissa. Toisaalta hän on maanviljelijä, joka otti perheen nuorimpana sukutilan jatkaakseen. Korkeakoulututkinto taiteessa ja filosofiassa hänellä on New Yorkista sekä Ateneumista, mutta ensimmäinen tutkinto Turun kauppakorkeakoulusta.”

Miten nämä kaksijakoisuudet näkyvät kartalta? Aurinko ja nousuakseli ovat molemmat neitsyessä. Täältä löydämme kriitikon, ammatillisuuden, maanläheisyyden, vaatimattomuuden ja mahdollisen tarpeen vetäytyä syrjään maailman melskeistä, kun Aurinko on viimeisessä huoneessa. Kuu on härässä, vahva ylennysmerkissään, ja kaukomaiden alueella yhdeksännessä huoneessa. Rauhalalla on kyky olla kotonaan maailmalla, ja myös taiteellisuus näkyy tätä kautta. Kuu on tärkeä planeetta kartan kokonaisuudessa kun se vetää veturia. Kuun kautta Rauhala siis toteuttaa luontevimmin elämänsä päämääriä. Härän merkki viittaa myös maanviljelykseen, vaikka huonesijainti viekin osaksi vuotta kaukomaille.

Venus on myös vahva omassa vaa’an merkissään, vaikka kriittisellä viimeisellä asteella. Venus on merkkirajan yli yhtymässä Neptunukseen skorpionissa. Esteettinen Venus etsii kriittisyytensä kautta perinteisestä poikkeavia tapoja toteutua. Toisessa huoneessa nämä planeetat muovautuvat omien taitojen ja kykyjen näyttäjiksi.

Perääntyvä Merkurius vastahuoneessaan hallitsee Aurinkoa ja koko karttaa. Kaupallisen alan lahjakkuus näkyy tässä, ja Rauhala on kirjoittanut taiteesta, sekä opettanut sitä. Aktiivinen ja korostunut Merkurius tuo liikkumisen halua niin älyllisesti kuin konkreettisesti, ja tätä korostaa muuttuvien merkkien painotus kartalla. Vaikka Kuu suuntaa huonesijaintinsa kautta kauaksi, on sen härän merkki staattinen ja juureva; juuri sellainen että tällainen yksilö haluaa nauttia luonnon rauhasta ja jatkaa 1200-luvulta saakka samalla suvulla olleen tilan viljelyä.

Jos Aurinko- ja nousuneitsyt osoittavat vaatimattomuutta, on ensimmäisen huoneen Jupiter vaa’assa hyvin erilainen teemoiltaan. Tällainen ihminen on ennemmin itsevarma, omaa suuren egon, ja on maailmanvalloittaja, sekä menestynyt alallaan.

Rauhalan kartan yhdestoista huone on mielenkiintoinen. Uranus leijonassa ja Pluto neitsyen alussa kertovat paikasta toisten ihmisten keskuudessa. Tässä on hätkähdyttämisen halua ja kriittistä vaikutusvaltaa, eivätkä nämäkään teemat sovi helposti neitsyestä nousevan taustalle jäämisen ja vaatimattomuuden teemoihin.

Löydät varmasti omalta kartaltasi voimia tai teemoja, jotka ovat astrologisesti selitettyinä keskenään ristiriitaisia. Löytyvätkö samat ristiriitaisuudet persoonastasikin?

Avainsanat: , ,

3 vastausta to “Karttojen ristiriitaisuuksia”

  1. piia Says:

    Mulla tuottaa ristiriitaa iloinen Au Jousimies 29 ast. h. 5, nousu Leijona 28 ast., ja kuu Kalat 29 ast. h.8. Ja kun uranus ja IC ovat Skorppionissa, niin tuntuu että tietynlainen sotku on valmis. Ymmärrän ihmisiä sairaan hyvin, ja on helppo mennä ihmisen sisään, mutta muiden on haasteellista lukea ja ymmärtää mua. Se on toi ulkoinen olemus mikä aina pettää. Vaikka se aito onkin. Mutta sisäinen maailma on ns. kai ”liian syvä”, eikä sitä hoksaa kuin toinen samanlainen. Myös toi sosiaalisuus ja erakkomaisuus ovat hiukan vaikeita yhdessä paketissa monen niellä. Saturnus Ravussa huone 11. Toisaalta pölisen kaiken eetteriin, yhtäkkiä voin olla hyvinkin vetäytyvä. 😀 Toisaalta voin olla älyttömän konservatiivinen, seuraavassa hetkessä opettelen tankotanssia.. Yleisin lause minkä ihmisiltä kuulen on : Sähän oot aivan erilainen kuin mitä mä oon kuvitellu. No heh, et oo eka.. ;DD

  2. mervi Says:

    Ajattelin nuorempana että äiti on antanut mulle väärän syntymäajan kun musta tuntu että noi neitysen tuntomerkit eivät aina oikein sovi minulle varsinkin määritelmä ujous. Mutta kun sain kuun merkin selville; Leijona niin johan selkis miksi joskus on niin ristiriitainen olo; haluaisi olla seinäkukkasena mutta huomakin olevansa tekemässä suun päänä jotain tai että on tilanteessa jossa pitäisi olla sana hallussa niin yllättäen se ujous iskeekin, ärsyttävää, mutta iän myötä tähänkin oppii suhtautumaan keveämmin.

  3. Ajatus Says:

    Vierekkäisistä merkeistä on minusta aika helppo tunnistaa elementtien ristiriitaisuuksia. Itselläni kun on aurinko Kaloissa ja kuu Vesimiehessä, niin siinähän jo on jatkuva herkän ja ”coolin” ristiriita. Monesti tuntuukin, että olen ikään kuin vesimerkkien kanssa liian ”cool” ja ilmamerkkien kanssa taas liian herkkä. Onneksi kumppaniksi on löytynyt henkilö, jolla on niin ikään vesimerkin aurinko ja ilmamerkin kuu. Toisin päin voisi olla hankalampaa. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: