Rajan yli menoa

Sanooko teille mitään nimi Jackson Pollock? Hän oli amerikkalainen taidemaalari, jonka tyylisuunnaksi ilmoitetaan abstrakti ekspressionismi. Pollock oli sodanjälkeisen Amerikan yksi suurimmista vaikuttajista taiteessa, vaikka hän kohtasi myös arvostelua lähinnä omaksumansa tekniikan vuoksi. Pollock roiski, tiputti ja valutti maaleja suurille pinnoille; lehdistö antoi hänelle lempinimen Jack the Dripper (drip = tiputtaa). Hän kehitti omanlaisen toimintamaalauksen eli action paintingin, missä ideana on taiteenteon kokonaisvaltaisuus.

Pohdin astrologisia teemoja ennen kuin etsin Pollockin kartan. Aivan uudenlainen tekniikka viittaa Uranuksen vahvaan vaikutukseen, teosten suurikokoisuus Jupiteriin, ja itse tapahtuma Marsin kaltaiseen pyrähdykseen, actioniin. Kun taide oli kuitenkin hänen areenansa, jotenkin pitäisi myös Venuksen teemojen olla näkyvissä. Pollock ei itse allekirjoittanut taiteensa summittaisuutta tai sattumanvaraisuutta. ”Kun maalaan, olen tietoinen siitä, mihin pyrin. Pystyn kontrolloimaan maalin virtausta: sattumaa ei ole olemassa.” Meidän on etsittävä myös Saturnusta.

Kartalta ei ihan löytynyt Uranuksen ja Jupiterin yhtymää, mutta melkein. Jackson Pollock syntyi vesimiehenä, merkissä jossa yhdistyvät vanha hallitsija Saturnus ja moderni hallitsija Uranus. Potentiaali uudistaja, kapinallinen omalla alallaan. Aurinko ja Uranus ovat merkkirajan yli hyvin väljästi yhtymässä, Aurinko vesimiehessä ja Uranus kauriin viimeisellä kriittisellä asteella. Vaikka tätä ei enää laskettaisi lainkaan yhtymäksi laajan orbin vuoksi, tai että ovat eri merkeissäkin, on Uranus omalla tavallaan silti merkittävä tekijä kriittisenä, erityisen herkkänä planeettana.

Koska minulla ei ole mitään tietoa mihin kellonaikaan Pollock oli syntynyt, Kuu aiheuttaa epävarmuutta. Suurimman osan päivää Kuu on härässä, mikä sopii hyvin taidemaalarille. Vain ilta-ajan syntymä klo 19:42 jälkeen antaisi kaksos-Kuun, mikä sekään ei tunnu mahdottomalta. Hänen teoksissaan on kaksosmaista rauhattomuutta ja uteliaisuutta erilaisille tekniikoille. Vähän myöhäisemmän illan syntymäaika antaisi vielä lisäksi OOB Kuun, sillä Pollockin syntymän aikoihin Kuu teki hyppäyksensä kallistuskulman yli jo hiukan poikkeuksellisesti aivan kaksosen merkin alussa. Jokatapauksessa Kuu on ravun vaiheessa, oli se härkää tai kaksosta, tavallinen tai erityinen. Siis runsasta mielikuvitusta ja uuden synnyttämistä vaiheen kautta.

Iltakartassa on tosin mielestäni se ongelma, että se heittää planeetat kartan oikealle puolelle. Minulla on mielikuva Pollockista itäkartta-ihmisenä, omaehtoisempana. Voisiko nousu olla oinaassa?

Jupiter on Pollockin kartalla todellakin vahva planeetta omassa jousimiehen merkissä. Kartan muoto on kiikkulauta, ääripää-ihmisen kartta siis, ja illan ajalla Jupiter ja Kuu muodostaisivat väljähkön opposition. Aurinko ja Jupiter ovat sekstiilikulmassa, joka kertoo lahjakkuudesta, jos sitä osaa hyödyntää. Pollock keksi Jupiterin laajentavat vaikutukset, ja hänen taiteestaan maksetaan edelleen huikeita summia. Taiteilija poti Jupiterin liioittelua myös muilla elämänalueilla, ja oli pahasti alkoholisoitunut kuollessaan ennenaikaisesti autokolarissa vain 44-vuotiaana.

Entäpä taiteilijan Venus? Jouskarin lopussa, iltakartalla jo viimeisellä kriittisellä asteella. Venus jousimiehessä kertoo arvomaailman ja taidekäsityksen kokeilevuudesta, tyylisuuntien sekoittamisesta keskenään ja erilaisten elementtien yhdistämisestä. Tulimerkin Venuksessa on paloa ja intohimoa, jota tulee myös Pluton ehdottomasta vastakkaisuudesta. Enpä usko Pollockin olleen sosiaalisesti helppo ihminen; hän ei varmasti myötäillyt ketään.

Action-Mars on myös kriittisellä viimeisellä asteella, härässä eli vastamerkissään. Vaikea, suuntaa etsivä, toteutuu mahdollisesti vastoin yleisiä odotuksia, näin minä arvioisin tällaista Marsia. Venus ja Mars ovat kvinkunssissa keskenään, ja voivat tuoda ”näkemyksen”. Hiertäminen ja etsiminen saattoivat juuri olla se juju Pollockin taiteessa. Marsin voimakkuutta lisää hiukan sen hidas liike, eli planeetta oli kääntynyt etenemään noin kuukautta aikaisemmin, mutta kulki edelleen hitaana. Marsin ja Uranuksen välinen sujuva kulma kertovat mainiosti action paintingin ideasta.

Merkurius kauriissa ei ajatuksena tunnu sopivan Pollockin roiskivaan tyyliin, mutta vastaa hyvin hänen itsensä kuvaamaa maalin virtauksen kontrollointia. Ja ideoista, jäljestä, erikoisuudesta kertoo Merkuriuksen vastakkaisuus Neptunukselle. Tässä kulmassa on hullua visionäärisyyttä, ja taiteilijalle oikein sopiva.

Saturnus on härässä, ja maamerkissä ihan sopuisa. Saturnuksen kulmat kertovat sen työstä persoonassa; neliö Aurinkoon, kolmio Merkuriukseen, puolitoistaneliö Venukseen ja puolineliö Plutoon. Ilman näin juurevaa ja konkreettista Saturnusta Pollock ei kenties olisi saanut toteutettua visioitaan, joita kumpusi Auringosta, Kuusta, Neptunuksen kulmasta, Jupiterin liioittelusta, kriittisten planeettojen hierrosta.

Pollockin kartasta paljastuu paralleelien eli samantasoisuuksien kautta kokonaan toinen taso. Venus on paralleelissa Merkuriukseen. Taiteellinen ilmaisu on kuin onkin sujuvaa. Venus on paralleelissa Jupiteriin. Taidetta on runsaasti ja se poikii rahaa sekä menestystä. Ehkä hänessä oli kuitenkin hauska seuramiespuolensa. Ja paralleeleista löytyi oletukseni: Jupiter on paralleelissa Uranukseen. Ne toimivat siis kuin yhtymässä.

Jutun otsikko viittaa Pollockin kritiikkiin täällä meillä: ”Niissä on vaikea nähdä mitään järkevää tarkoitusta eikä siihen ole kai pyrittykään, sillä taulut ovat saaneet osin maalata itse itsensä värin valuessa. Ne ovat siis kuin surrealistisen ajan automatismia, kun paperille kaadettu musteläiskä sai levitä haluamaansa muotoon paljastaakseen tuntemattoman maailmansielun salaisuuksia. Ilmeisesti tässä on menty jo niin paljon rajan yli, että edessä ei ole muuta kuin väistämätön palaaminen taaksepäin.”

Lähdin etsimään oletuksiani, ja löysin miltei enemmän kuin olin odottanut. Kun katsot oletuskarttaa, arvioitko sen haastavaksi kartaksi?

Avainsanat: , ,

Yksi vastaus to “Rajan yli menoa”

  1. Sanna Says:

    Keskityn nyt vain yhteen kohtaan. Itselläni on merkurius kauriissa, mutta se kolmioi jupiteria ja chironia ja mielestäni nämä aspektit tuovat omaan ilmaisuuni vaikkapa työelämässä suurpiirteisyyttä, ilmavuutta, laajentumista ja herkyyttä. Mutta taustalla pysyy kuitenkin se tarkka harkinta ja tietty virtaviivaisuus :). Ymmärrän siis täysin, mitä Pollock tarkoittaa maalin virtauksen kontrolloinnilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: