Vanhanaikaisia huoneita

Viime viikolla postissa tuli odotettu vuoden ensimmäinen numero The Mountain Astrologer lehteä. Se oli tällä kertaa niin laadukas ja kiinnostava, että oikein kihisen innosta mistä aloittaisin tiedonjyvästen jakamisen teidän kanssanne.

Yksi eniten ajatuksia herättäneistä artikkeleista oli Chris Brennanin teksti hellenistisestä astrologiasta. Jutussa sivuttiin hellenistisen astrologian käyttämää huonejakoa ja ylipäätään huoneiden tulkintaa kartalla, ja näihin seikkoihin päätin nyt ihan ensimmäiseksi iskeytyä.

Brennan on ollut kaksi vuotta mukana Project Hindsightissa, jossa on käännetty antiikin aikaisia astrologisia tekstejä. Näistä käännöksistä on löytynyt tieto, että astrologian alkuaikoina käytetty huonejako oli merkkihuoneet (Whole Sign houses). Tässä järjestelmässä ei tarvita muita tietoja kuin nousuakselin aste, ja se on itseasiassa aika ystävällinen huonejako heille, joilla tarkka syntymäaika ei ole minuutilleen tiedossa (ellei nousun kohta ole aivan kahden merkin välillä). Merkkihuoneissa nousuakseli siirretään nousuakselin merkin nolla-asteeseen. Esimerkiksi jos noususi on 17° vaakaa, askendentti tulee 0° vaakaa ja vaa’an merkki käsittää ensimmäisen huoneen 30 astetta. Toinen huone alkaa skorpionista, kolmas jousimiehestä jne.

Perinteisen astrologian peruspilareita huoneiden osalta on se, että huoneet ovat oma juttunsa, eikä näitä voida lukea yksi yhteen merkin tai planeetan kanssa. Eli kun modernissa astrologiassa opetetaan, että ensimmäinen huone on oinaan ja Marsin huone, ei tämä päde perinteisessä astrologiassa. Hellenistinen käsitys huoneista on se, että ne määrittävät planeetan aktiivisuutta, kertovat tavoista joilla planeetat ilmenevät, sekä osoittavat tiettyjä elämänalueita.

Tämän vanhan huonejaon keskeinen idea on katsoa missä huoneissa planeetat sijaitsevat; kulmahuoneissa, välihuoneissa vai päättöhuoneissa. Kulmahuoneissa (angular) planeetat ovat huoneissa 1, 4, 7 ja 10 ja niissä on silloin aktiviteettia, ne työntyvät esiin ja kärjistyvät, ovat monessa mukana ja kiireisiä. Kulmahuoneen planeetan sanotaan toteutuvan varhain elämässä. Karttakuvassa kulmahuoneet ovat punaisia.

Välihuoneet (succedent) ovat 2, 5, 8 ja 11. Nimitys tulee käsitteestä perästä seuraava ja tarkoittaa teknisesti sitä, että toisen huoneen kärki seuraa askendentille ensimmäistä huonetta. Näiden huoneiden planeetoissa on hiljaista ja muhivaa potentiaalia, mikä ei kuitenkaan pääse aivan heti elämässä esille, vaan niihin liittyy viivästyksiä. Karttaympyrässä nämä ovat sinisiä.

Päättöhuoneet (cadent) 3, 6, 9 ja 12 taas erkanevat akselista kauemmaksi, ja näiden olemusta kutsutaan vajoavaksi. Tämän vuoksi planeetta tällaisessa huoneessa jää lepotilaan tai joutilaisuuteen, ja ovat kartan kokonaisuudessa jopa turhia. Niistä ei vaan saa kaikkea irti mitä voisi saada, ja tapahtumat joita nämä planeetat elämänpolulla osoittavat, tulevat myöhään jos ollenkaan esille. Valkoiset huoneet ovat karttaympyrässä päättöhuoneita.

Mitä jos piirtäisitte oman tutun karttanne uusiksi vanhaan malliin, ja tutkisitte lyhyen esittelyni perusteella mitkä planeetat teillä tämän tulkinnan mukaan ovat kiireisiä, mitkä nousevat esille myöhemmin, ja keille jää turhisten osa? Merkkihuoneilla tulkinta antaa vaihtaehtoisen tavan tutkia omaa karttaa, ja voi tuoda mukanaan ymmärryksen nyökytyksiä tai ihmettelyn hämmennystä.

Minulle merkkihuoneilla katsottu karttani oli kulmia nostattavaa. Suuri kalapainotukseni on neljännessä huoneessa, ja sen myötä T-ristin kaikki planeetat siis aktiivisissa kulmahuoneissa. Karttani on tämän mallin mukaan paljon dynaamisempi kuin mitä moderni tulkinta kertoo.

Merkkihuoneittain katsottuna huoneiden kulmat saavat uudet merkit ja tätä kautta uudet hallitsijat. Jos nyt katsotaan vanhaan malliin, on hyvä noudattaa perinteisen astrologian hallitsijoiden periaatteita, eli Jupiter hallitsee jousimiestä ja kaloja, Saturnus kaurista ja vesimiestä ja Mars oinasta ja skorpionia. Huoneiden merkittävyydestä ja aktiivisuudesta omalla kartalla voi vetää joitakin alustavia johtopäätöksiä sen perusteella, onko hallitseva planeetta itse kulma-, väli- vai päättöhuoneessa. Tämä ei tietenkään ole koko eikä lopullinen totuus, vain pelkkä suunta.

Mikä näistä kolmesta huoneiden ryhmästä on sinulla painokkain? Miten se mielestäsi vastaa omaa kokemustasi elämästäsi ja näissä huoneissa sijainneiden planeettojen toteutumista?

Mainokset

Avainsanat: ,

5 vastausta to “Vanhanaikaisia huoneita”

 1. Sanna Says:

  Kiitos, kiitos, kiitos 🙂

  Minä olen kokeillut tätä 30 asteen jakoa huonejärjestelmällä, joka ei ilmeisesti kuulu moderniin tapaan astrologiassa (en varma) ja huoneiden kärjet muuttuivat ja planeetat vaihtoivat paikkaa. Ja sain kyllä ahaa elämyksen. Minulla 6.huone on täynnä tavaraa, mutta sen kärki tulee eri merkkiin kuin suurin osa planeetoista. Siksi ehkä asiat eivät ole menneet tuon huoneen alueella niin, kuin voitaisiin ajatella. Planeettojen energia ei välity täysin? Tai en huomaa niitä oikein arjessani? Mutta 10.huoneessa on myös planeettoja ja mielestäni niiden edustamat asiat näkyvät minussa ja näiden planeettojen kautta järjestyy elämä pitkälti.

 2. meimi Says:

  Jaaha, ihan perusperus harjoitus, kartan piirtäminen, mukavaa! 🙂 En edes katsonut, olisiko tämän tyylin kartan saanut tehtyä astro.comissa, vaan piirtelin planeetat valmiiseen karttapohjaan ihan käsin. Jos tässä nyt tutkaillaan karttaa ns. vanhaan tapaan, otetaanko ollenkaan käsittelyyn kaukaisempia planeettoja, jotka on löytyneet vasta myöhemmin? Minä nyt ripottelin kaikki kartalle kumminkin.

  Kulmahuoneisiin asettuu Aurinko, Mars, Merkurius, sitten Chiron, ja viimeiseen Pluto ja Uranus. Aika monta.

  Välihuoneissa on Saturnus (yllättävää, olisin kuvitellut, että se on ememmän esillä. Tai se on nyt ominaisuutensa mukaan tullut esiin vähän aikuisemmalla iällä!) ja Kuu! Hmm..

  Päättöhuoneissa Jupiter ja Venus. Joo, passaa varmaan.

  Kyllä tämä varmaan osuu aika oikeaan. Monta sellaista asiaa, mitä olen mietiskellyt itsekseni, että ei nuo nyt ihan oikein mene, sai tästä vastauksen.

  • meimi Says:

   Ei hemmetti, kieputin kartan ihan väärin!

   Se Saturnus sittenkin tulee kulmahuoneeseen, samaten Kuu. Venus välihuoneeseen, passaa paremmin sekin. Ja Aurinko-Merkurius-Mars viimeiseen viheliäiseen päättöhuoneeseen.

 3. Leo Says:

  Mulla tulee kulmahuoneisiin Pluto, Saturnus, Jupiter, Aurinko, Merkurius ja Mars. Eli näköjään kiirettä pukkaa.. Saturnus ja Pluto eivät kyllä ihan varhain ole olleet vahvasti esillä, mutta olenhan nuori kyllä vieläkin. Melkoisen raskaan tuntuinen sekamelska 😀 Ilmankos sitä pitää olla väsymiseen asti menossa eteenpäin, vaikka pitäisi opetella rauhoittumaan ja pysähtymään.

  Välihuoneisiin tulee vain Uranus ja Khiron.

  Päättöhuoneisiin puolestaan Neptunus, Kuu ja Venus. Neptunus ei niin haittaa vaikkei esille tulekaan, mutta Kuu ja Venus kylläkin. Ehkä ne ei pääse ulos, kun kulmahuoneet ovat niin voimakkaat 😦 Mutta näin kait se on.. 🙂

 4. ilojavalo Says:

  No jopas osui ja uppos! Tekaisin Whole Signs kartan ja huoneiden kulmat eivät saaneet uusia merkkejä mutta päättöhuoneissa on suoranainen ruuhka. 3.: Neptunus; 6.: Kuu; 9.: Aurinko, Venus; 12.: Jupiter, Mars, Saturnus. Kulmahuoneissa Pluto (1.) ja Merkurius (10.), välihuoneissa Uranus (2.).

  Ensimmäisenä tämä havainto suorastaan ahdisti, mitä enkö saa missään potentiaaliani esille?! Kuu sekä Aurinko ”piilossa”! Ei ole totta! Kunnes rauhotuin, tottahan se on. On kauan kestänyt löytää oma itseni ja se, mitä minä haluan tehdä. Nyt (33v.) homma alkaa olla enemmän selvillä ja esim. Uranus selkästi alkaa tulla esille.

  Pluto taas on näkynyt elämässä aivan lapsuudesta asti! Ja sen tunnistan hyvin tärkeänä planeettana itselleni. Eli allekirjoitan kulmahuoneiden määrityksen täysin.

  Merkurius on myös ollut aina minua puheliaana Kaksosena, voimistuen koko ajan ja nyt ymmärrän erään ammatin vetovoiman sen sijaitessa 10. huoneessa (synt.kartalla jää 9.huoneeseen).

  Silti en voi olla ihmettelemättä, mitä tarkoittaa tällainen ”vähemmistössä olevien paljous”? Loistaako potentiaalini tyhjyyttään? Onko se niin ilmiselvää, etten näe sitä? Vai eikö sitä kuulu löytää? Vai tuoko se ”kultaisen kosketuksen” pohjavireen? Ja miten nämä päättöhuone planeetat aktivoituvat, aktivoituvatko koskaan? Miten Proge tähän yhdistyy/vaikuttaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: