Astrologia vanhemmuuden välineenä

Sivullani kysyttiin, kuinka paljon vanhemmille kannattaa kertoa lapsen kartasta. Lasten karttojen tulkinta ylipäätään on arkaa puuhaa, jossa pitäisi olla silkkihansikkaat työhanskoina. Lasten karttojen suhteen, minun mielestäni, tulisi olla äärimmäisen hienovarainen ja välttää kaikenlaista tuomitsevuutta, mutta myös toiseen suuntaan pitäisi karttaa ylilyöntejä. Astrologialla ei pitäisi iskostaa vanhempien alitajuntaan negatiivisia odotuksia tai pelkoja, eikä pitäisi maalailla ruusuista neron tulevaisuutta, joka ei ehkä milloinkaan toteudu.

Tottakai mistä hyvänsä astrologisesta kartasta voi koettaa poimia esiin teemoja. Pienten lasten karttojen kohdalla voi osoittaa potentiaaleja, joita sitten lapsi kasvaessaan voi itse toteuttaa vapaan tahtonsa mukaan. Astrologisen rikkaan sanaston kanssa täytyy olla varovainen esittäessään erilaisia vaihtoehtoja, ja vanhemmille on hyvä tähdentää, että sittenkin teemat ovat suuntaa-antavia.

Astrologiset yleistykset persoonan kuvauksissa osuvat joskus sinnepäin, ja joskus menevät täysin metsään. Jos lapsi on esimerkiksi syntynyt Aurinko neitsyessä, hän voi elämässään toteuttaa joitakin neitsyihin tyypillisesti liitettyjä asioita, mutta ei aina. Toisella yksilöllä kartan muu kokonaisuus voi viedä huomion pois neitsyen teemoista, jolloin kaikki mitä esitetään Aurinko-neitsyestä, osoittautuukin ”vääräksi ennustukseksi”. Jos siis pienen lapsen vanhemmille esittää Aurinkomerkin mukaisia luonteenpiirteitä, on hyvä täsmentää, että kartan muut tekijät voivat joko vahvistaa tai kumota näitä.

Haastekohtien esiin nostamisessa on myös syytä olla varsin varovainen. Useimmilta kartoilta löytyy jokin seikka, minkä noita-akka-astrologia selittää vaikeuksiksi. Jos lapsella on vaikka kartallaan Venuksen ja Saturnuksen neliö, ei hänen ihmissuhteensa tule olemaan tuhoon tuomittuja, eikä lapsonen saa onnetonta elämää kohtalokseen. Jossakin elämänvaiheessa kuvio voi kertoa haasteista, esimerkiksi talousvaikeuksista, mutta tämäkään ei ole sääntö: saman kulman voi katsoa osoittavan myös omien mielihalujen kontrollointia, jolloin tällainen ihminen ei olisi tuhlaavainen. Koskaan ei siis ole vain yhtä vaihtoehtoa ja tulkinnan tapaa olemassa johonkin kartan tekijään, vaan enemmän riippuu henkilön itsensä valinnoista. Voisivatko lapsen vanhemmat yllämainitussa tapauksessa kannustaa lastaan solmimaan ystävyyksiä? Tai opettaa omalla esimerkillään lapselle ymmärrystä rahan arvosta?

Tuo alkuperäinen kysymys on täysin riippuvainen vanhemmista. Epäilen, että vaikka jotkut vanhemmat saisivat näkemyksen lapsensa luonteesta, he silti projisoisivat lapseen omia toiveitaan, pettymyksiään ja elämänkokemustaan. Lastenkasvatus kun ei ole mitään steriiliä, eristettyä puuhaa vaan kokonaisvaltaista arkea, missä sanat ja teot vaikuttavat myös alitajuisesti. Tämä lienee yleistys, mutta yhden sortin vanhemmat toimivat vanhempina omaan valitsemaansa tyyliin, eivätkä koe tarvetta kehittyä tässä vaativassa tehtävässä. En usko, että astrologiasta olisi näissä tapauksessa erityisesti haittaa, vaan että se menisi ennemmin kuin vesi hanhen seljästä hukkaan.

On olemassa myös paljon tiedostavia ja mieleltään avoimia vanhempia, jotka ymmärtävät lapsensa yksilöllisyyden ja tahtovat aidosti ottaa sen huomioon. Tällaisille ihmisille on ilo kertoa pääpiirteitä uuden ihmisen luonteesta, erilaisista painotuksista ja ristiriitaisuuksista kartalla, tai esimerkiksi mahdollisesta oppimistyylistä. Vanhemmat luultavasti ymmärtävät tuntevansa itse lapsensa paremmin kuin yksikään menetelmä, millä luonteenpiirteitä määritetään. Yleensä astrologia vain vahvistaa asioita, jotka he ovat muutoinkin havainneet lapsessaan. Joskus toki voi tulla erilaisesta näkökulmasta oivalluksia.

Oikeastaan aika lailla toinen juttu on synastria vanhemman ja lapsen välillä. Harva vuorovaikutussuhde on täysin ristiriidaton, mikä voi masentaa ylikriittistä vanhempaa, ja joissakin tapauksissa on syytä miettiä sitäkin, kuinka fakkiutunut ihminen voi olla omiin käsityksiinsä ja kieltäytyä näkemästä jotakin ilmiselvää, ihmissuhteeseen vaikuttavaa seikkaa. Lasten suhteen näissäkin kuvailuissa on hyvä olla varovainen. Jos vanhemman ja lapsen välillä on skismaa, se on olemassa ilman astrologiaakin, ja he yleensä huomaavat sellaisen olemassaolon ilman että sitä täytyy astrologisesti osoittaa. Aivan pikkulasten osalta mielestäni näiden esiinnostamisen voi sivuuttaa, ja antaa ennemmin elämän kuljettaa. Ehkä vanhemmat tässä mielessä hyötyisivät enemmän itselleen tehdystä tulkinnasta?

Astrologian harrastajat tutkivat mielellään lastensa karttoja, ja toki näistä voi monta ahaa-elämystä syntyä. Ehkä osa jakaa kanssani huomion, että omien lastensa suhteen on astrologian mielessä liian lähellä, eikä kaikkea tahdo aina ymmärtää ja nähdä kartoista. Itse olen jättänyt omien lasten kartat enimmäkseen silleen, tutkimatta. Huomaan kyllä sisälläni sitten jos tai kun tulee aika syventyä niihin.

Mitä mieltä te lukijat olette pikkulapsille tehdyistä tulkinnoista? Tarpeellisia vai vahingollisia?

Avainsanat:

9 vastausta to “Astrologia vanhemmuuden välineenä”

 1. meimi Says:

  Minä olen kanssasi samoilla linjoilla. Jotkin työkaverit ovat pyytäneet myös lastensa karttoja, mutta en ole tehnyt niitä. Erään ystävättären murrosikää lähestyvälle pojalle tein kartan, ja se tuntui kovin vaikealta. Miten selittää kuvioita nuorelle ihmiselle? Kuinka voisikaan puhua seksuaalisuudesta nuorelle, joka vasta on saanut vainun siitä? Paljon asiaa jää kertomatta vain siksi, että kartan haltija on nuori, vielä kehittymässä oleva ihminen. Sanoissa pitää olla äärimmäisen varovainen. Pojan äiti oli silti tyytyväinen tulkintaan, ja sanoi, että ymmärtää nyt joitain syitä pojan käyttäytymiseen.

  Omien lasteni karttoja olen tutkinut sen verran, että olen lähinnä häkeltynyt ihan perustekijöistä. Molempien lasten tärkeimmät tekijät ovat samat, mutta erit kuitenkin. 😉
  Poika on AurinkoLeijona, tytär nouseva Leijona
  poijalla on Kuu Ravussa, tyttärellä Aurinko
  pojalla nousumerkki Skorpioni, tyttärellä Kuu Skorpionissa

  On se varmaan niin, että niille lasten kartoille on samalla lailla sokea kuin omalle kartalleenkin. Jostain syystä en ole perehtynyt omien lasten karttoihin sen kummemmin.

 2. hannele Says:

  Minusta lapsille ei tarvitsisi tehdä karttoja he kun muokkautuvat vielä ympäristön mukaan voihan tiettyjä juttuja tarkistaa mutta ei niin kirjaimellisesti.
  Huomasin,että miehelläni on saturnus neliö venus ja hän on ollut lapsena melkoisen yli vilkas ja muutenkin koheltanut rahan sekä romantiikan saralla.Nyt aikuisena miehenä kuvio on kääntynyt ja tasoittunut voipi vaan ihmetellä miten ihminen rauhoittuu.
  Omat lapseni ovat aurinko merkiltään poika neitsyt ja tyttö kaksonen.
  Meheni on myös kaksonen ja nousu leijona .

 3. Lila Patrikainen Says:

  Ja aika usein vanhemmat pyytävät tulkitsemaan aikuisten lasten karttoja ja katsomaan työ- ja parisuhdeasioita yms. Joskus vanhemmat ovat itsekin peruneet tulkintapyyntönsä, koska tässä mennään jo tirkistelyn puolelle.

  Henkilökohtaisesti olen ottanut sen linjan, että teen vain ylimalkaisia tulkintoja kolmansien osapuolien kartoista omat lapset mukaanlukien, paitsi jos tulkinnat tulevat näille henkilöille lahjaksi.

  Oman lapsen karttaa olen tietysti tuijotellut, kuten olen tuijotellut lukemattomien muidenkin ihmisten karttoja. Totta kai se herättää minussa paljonkin ajatuksia, mutta ajattelin kertoa näistä ajatuksista lapselle itselleen siinä vaiheessa, jos hän omasta kartastaan kiinnostuu.

 4. Pia Says:

  Niin, olen itse kasvanut sellaisessa perheessä jossa äitini harrastelijana, on yrittänyt vaikuttaa elämääni juuri kartan vuoksi ja vuosia hoki, että kyllä hän tietää millainen olen. Ei tiedä;)Ja luulen että sillä tavalla on kuitenkin vain siirtänyt kuitenkin vain niitä asioita joita olen kuitenkin käynyt lävitse… minun tieni 😉 Itse teen kanssa hyvin ylimalkaisia juttuja ja en varsinkaan sano mitään negatiivistä, koska mielestäni ne ei saa olla kuitenkaan niitä asioita joihin vanhemmat tarttuvat.

  Hauskaa on myös se, että 4 omalle lapselle olen tehnyt kartat, mutta ei sen enempää… tiedän auringon, nousun ja kuun asemat, en muuta ja en edes halua katsoa niitä. Kuin yksi ystävästäni seuraa koko ajan lapsistaan, missä menee ja mitäkin. Ja itse koen sen hallitsemisena 😦

  • Pia Says:

   Ai niin Tarja… erittäin hyvä kirjoitus 🙂 🙂 🙂 Kiitos taas..

  • Pia Says:

   Ja kaikista hassuinta on se, että äitini ei koskaan olen nähnyt näitä , kartallani on Saturnus neliö kuu ja Chiron neliö kuu ja Uranus ja Pluto neliö kuu… mutta sitä ei näe, mitä ei halua nähdä 😉

 5. Leo Says:

  Itse olen hiukan tutkaillut omien lasteni karttoja. Minusta siitä olisi hyötyä silloin, jos on halu selvittää, kuinka voisi itse yrittää olla parempi vanhempi. Kuinka voisi ottaa lapsen tarpeet paremmin huomioon, kun lapset ovat yksilöitä, kokevat ja ajattelevat asiat eri tavoin jne.. Toinen kaipaa syliä ja toinen kannustusta.. Olisi oikein mielenkiintoista ottaa synastria tulkinta minun ja lasteni välillä (itse kun en vielä oikein osaa tulkita), sitä kautta selvittää, mitä lapseni mahdollisesti ovat tulleet minulle opettamaan ja mitä minä heille. Eniten on silmiini pistänyt esikoiseni kartta ja vähän olen huolestunutkin 😉 Hänellä on aurinko, venus ja uranus kaloissa 12.huoneessa. 12. on lisäksi merkurius, kuu, neptunus ja khiron. Kuu on vielä yhtymässä neptunukseen. Hän on hyvin luova, taiteellinen, herkkä ja on pienestä pitäen puhunut viulunsoitosta, balettitanssista ym.. Olen ajatellut, että kannustan häntä tähän luovaan toimintaan, jos vaikka voisin estää mahdollisen kääntöpuolen 😀 Varmaan hänkin käy sen oman polkunsa läpi, joka tapauksessa. Hyvä aihe, kiitos Tarja! 🙂

 6. Metsätonttu Says:

  Kyllä minä silloin tällöin olen seuraillut aikuisten poikieni transiitteja, mutta enpä noista ole puhunut, jos eivät ole kyselleet.

  Jotenkin ymmärrys laajenee, kun katselee syntymäkarttaa.

  Onkohan se hyvä vai haitta, jos lapsen ja aikuisen kanssa on hyvin samankaltaista kartalla?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: