Kolme-dee-astrologia ja oobismi

OOB jutut tuntuvat hämmentävän, sillä saan jatkuvasti tiedusteluita mitä & miten niitä katsotaan, löydetään ja tulkitaan. Eikä ihme että ihmetyttää, koska asiasta ei ole ollut paljoakaan tietoa esillä. Olen pahoillani jos jatkuvat OOB viittaukseni ovat hämmentäneet lisää.

Kyse on pohjimmiltaan astrologian avaruudellisesta tasosta. Planeetat kulkevat tietyssä ratatasossa, ja näiden kulkujen äärimmäiset vaihtelut ovat se, mistä OOB tulee. Maan ja Auringon vuotuinen suhde toisiinsa määrittää raja-arvon, eli Auringon kallistuskulma Maahan nähden ei ole (hienoisia poikkeuksia lukuunottamatta) koskaan enempää kuin 23.26,5. Kun jokin muu planeetta tai asteroidi kallistuu enemmän eli menee tuon yli, se pääsee silloin tekemään jotakin mitä Aurinko ei koskaan tee, ja tästä tulee OOBismin perimmäinen idea villeys ja vapaus.

Kun me katsomme astrologista syntymäkarttaa, se on ns. lattea. Kuvittele jos pystyisit näkemään oman karttasi 3D-versiona! Silloin pomppaisi heti silmään, onko joku planeetoista kulkuradallaan erikoisessa sijainnissa, tai mahtaisiko se kulkea täsmälleen samassa tasossa (paralleelissa) toisen planeetan kanssa.

Miten OOB planeetan voi löytää omalta kartalta? Olen esittänyt, että näissä kohdissa missä Aurinko käy määrittämässä raja-arvon, eli kesäpäivän ja talvipäivän seisauksissa, vaihtaessaan merkkiä kaksosista rapuun  ja jousimiehestä kauriiseen, tuo merkkirajan vaihde on kaikkein OOB herkintä aluetta. Tästä on hyvä lähteä, sillä noista merkeistä löytyvät useimmat OOB planeetat. Planeetoilla on kuitenkin oma(päinen) rytminsä taivaalla, eikä se aina mene ihan noiden merkkien asteiden mukaisesti. Joskus esimerkiksi Kuu saattaa nousta raja-arvon yläpuolelle hyvin aikaisin vaikka kaksosen merkin alkupuolella tai olla edelleen OOB kun se on ylittänyt ravun ja on alku-asteissa leijonaa. Siksi OOBia ei löydä tuijottamalla vain planeetan astesijaintia eläinradalla. Ja sivuhuomautuksena lisäksi, että Pluto kulkee ihan omissa maailmoissaan OOBeissaan ja on sitä leijona-vesimies-akselilla eikä tuossa ylempänä mainitsemassani merkkirajojen vaihteessa.

Otetaan esimerkki pitkän kaavan kautta ja kartaksi summittainen ajankohta siten, että kartassa on kuitenkin tekijöitä halutuissa merkeissä ravussa, kaksosissa, jousimiehessä ja kauriissa. Kauriin alussa olevat Kuu, Merkurius ja Venus näyttävät hyvin potentiaaleilta OOB tekijöiltä. Myös toisella puolella Jupiter ja Uranus ovat halutuissa merkeissä, mutta kumpikin melko kaukana merkinvaihdon rajasta. Toisaalta hitaat planeetat ovat usein OOBeina perääntyessään. Saturnus ja Neptunus eivät ole koskaan OOBeja, että näitä ei tässä mielessä kannata edes miettiä, vaikka siellä herkissä merkeissä kulkisivatkin.

OOB planeetan löytämiseksi täytyy tutkia astrologisten ohjelmien kertomia tiedostoja planeettojen ominaisuuksista. Tässä alla on taulukko Solar Fire ohjelmasta esimerkkikartasta. Vasemmalla on planeetta (tai muu kartantekijä) symbolina ja sen jälkeen planeetan sijainti eläinradalla asteissa. Olen reunustanut deklinaatiosta eli kallistuskulmista kertovan sarakkeen punaisella – ja Solar Fire ilmoittaa kätevästi pinkillä huomiovärillä, jos planeetta on OOB eli ylittänyt tuon määrätyn arvon.

Astro.comin ilmaisohjelmasta löytyy myös samantyyppinen datasivu. Kun kartan on saanut näkyviin, sen yläpuolella on tekstinä View the additional tables linkki tiedostoon. Kuvassa alla osa tuosta datasivusta ja jälleen deklinaatiosarake ympyröitynä. Näissä joutuukin sitten tuijottelemaan numeroita, koska tiedostoon ei ole merkattu erikseen OOBeja. Perässä oleva N tai S merkitsee samaa kuin ylemmän taulukon plussat ja miinukset, eli eteläistä tai pohjoista. Sarakkeen luvuista pitää siis katsoa, missä mennään yli 23.26,5.

Saman asian voi esittää käyrinäkin, jotka havainnollistavat aika kivasti planeettojen kulkua omilla liikeradoillaan. Tässä tilanne kahden kuukauden ajalta, joulukuu -53 ja tammikuu -54, jolta esimerkki on. Käyrässä näkyy kuvan ylälaidassa, että Jupiter, Pluto ja Uranus kulkevat aikalailla samalla tasolla hiukan +20 päällä. Keskellä menee nolla-deklinaatio, mutta tuohon aikaan mikään planeetoista ei ole ollut sen lähellä. Käyrästä näkee esimerkiksi hyvin Marsin kulun, miten se joulukuun alussa vaa’assa on melko lähellä nollalinjaa, ja tammikuun lopussa skorpionin loppupuolella alkaa tulla vähitellen kohti jousimies-kaurisrajaa ja OOB tilaa. Kuvan alalaidassa ollaan miinuksen puolella taas OOB tasossa. Joulukuun puolenvälin jälkeen, Talvipäivän seisauksessa nähdään, että Aurinko on kaikkein lähimpänä OOB arvoa, eli määrittämässä rajaa. Merkurius ja Venus ovat nousseet OOB tilaan tasatahtia, ehkä pikkuista ennen joulua. Kuun käyrä tekee eniten vaihtelua, ylös-alas, ja esimerkin päivänä tammikuun alussa se näyttäisi olevan huippuarvossaan, kaikkein villeimmillään. (Kuvaa kannattaa klikata niin se näkyy uudessa ikkunassa isompana)

Onhan se vähän kurjaa, että OOBia etsiessä joutuu töihin. Paljon hauskempia olisivat ne 3D-kartat. Mutta miksi ylipäätään lähteä etsimään mitään? Olen sitä mieltä, että sillä on merkityksensä miten planeetta kulloinkin kulkee oikeasti avaruudessa. Tunnemmehan esimerkiksi Kuun voimakkaammin silloin kun se on kiertoradallaan Maata lähimpänä. Eläinradan merkki ja aste kertovat omaa kieltään ja määrittävät paljon, ja voimme tulkita planeettaa kartan huoneissa, joissa on myös oma symbolinen merkityksensä. Kallistuskulman huomioiminen saattaa yllättäen muuttaa kartantulkintaa olennaisesti.

Otetaan tuo esimerkin kartta; jos se olisi oikea henkilö, me varmaan ajattelisimme että onpa vakaa ja kurinalainen tyyppi kun on paljon kartan persoonallisia tekijöitä kauriissa. Mutta tämä tapaus saattaakin olla kaikkea muuta! OOB planeetta antaa villeyden ja vapauden idean mukaan, jolloin planeettojen toteutumisessa saattaa olla epätavallisuutta. Mielestäni OOB planeetta on jollakin tapaa yliaktiivinen, eli sen tuoma energia on kovin esilläolevaa, vaativaa ja toteutumista etsivää ihmisessä. Näitä on verrattu duracell-pupuihin ja adhd-diagnoosiin. Olen väittänyt OOB planeettoja hiukan Plutomaisiksi niiden intensiteetin vuoksi, ja hiukan Uranuksen kaltaisiksi, koska niissä on yllätysmomentti mukana. Jotakin lainsuojatonta tuollaisen planeetan olemuksessa on, ja ollaan helposti välittämättä yleisistä normeista, vaikka planeetta olisi kuinka kauriissa.

Käyttämäni termi OOBismi on ihan oma keksimäni eikä siis missään nimessä mikään virallinen. Minulla oli mielessä (hämärästi) joku Aku Ankan klassikkosarjakuva, jossa puhuttiin höpsismistä, ja siitä syntyi assosiaatio. Oobismi taitaa olla kallistuskulman ottamista huomioon tulkinnoissa.

Jos unohdin jotakin niin kysykää edelleen!

Avainsanat:

11 vastausta to “Kolme-dee-astrologia ja oobismi”

 1. archer Says:

  olenko ymmärtänyt oikein, että tuo nolla on yhtä kuin päiväntasaaja, paikka jossa yö ja päivä ovat yhtä pitkiä? ja kun siitä lähdetään pohjoiseen, tulee 23,4 asteessa vastaan kravun kääntöpiiri, etelään kauriin? niin että kun oma kuuni on yli 26 deklinaatioastetta pohjoista leveyttä, siinä on syy miksi olen joidenkin mielestä niin ”öissä”. hmm?

 2. Pia Says:

  Hepreaa…. mitäs sitten jos ei declinationissa mikään ei nouse 23.26,5 ?

 3. Rovatar Says:

  No jopas, hyvä ja pitkäaikainen ystäväni on myös syntynyt 4.1.-54 joten samat Oobit siis hänelläkin kuin esimerkki kartassa ja sen kyllä huomaa. Ei todellakaan perinteinen Kauris!! Nyt alkaa hahmottumaan, mitä tuo Oobismi oikein onkaan, ainakin toisten kohdalla 🙂

 4. Riikka Says:

  OOB kuu kauriissa 24.9,26 löytyi täältä! Mitä se käytännössä meinaa ei vielä selvinnyt, mutta täytyypä tarkastella itseä tältäkohtaa 🙂

 5. Leo Says:

  Mulla on progressiivinen kuu tällä hetkellä Ravun 8’48 asteessa ja declinaatio on 27’29. Syntymäkartallahan se oli Ravun 14’45 asteessa ja declinaatio 27’1. Prog.kuu kulkee natalin 8.huoneessa ja on tällä hetkellä transitoivan Pluton ja Uranuksen pommituksessa. Pluto 2.huoneessa ja Uranus lähellä IC:tä 4.huoneessa. Progressiivisen kuunpaluukin on tulossa loppuvuodesta ja kappas vaan omaa kotia oon tässä kovasti suunnitellut. Saapa nähä meneekö homma yli, toivottavasti ei 😀

 6. Milkyway Moses Says:

  Mä oon miettinyt,että mistä toi OOB.termi on lyhennys.Muualla kuin sinun kirjoituksissasi en ole tähän termiin törmännyt. Oma assosiaatio oli *Out Of the Belt*,sanan *belt* viitaten eläinrataan ja planeetan kiertorataan.

  • Astrologian Taika Says:

   OOB tulee sanoista Out of Bounds ja se on yleisesti englanninkielisessä astrologiassa käytössä kuvaamaan deklinaation ylitystä. Out of Bounds tarkoittaa ulkopuolella oloa, rajalinjan ylittämistä, ja käsittääkseni termi on peräisin urheilun maailmasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: