Kuka hallitsee karttaasi?

Kysymys pitäisi tietysti astrologiassa asetella muotoon mikä hallitsee, koska etsimme planeettaa vastaukseksi. Modernissa astrologiassa pidetään nousumerkin hallitsijaa kartan hallitsijana. Tämä on suoraviivaista ja simppeliä, kunhan on perillä siitä mikä merkki kuuluu millekin planeetalle. Esimerkiksi nousujouskareiden karttoja hallitsee Jupiter, ja jos sattuu olla vaaka tai härkä nousulla, kartan hallitsija on Venus. Modernissa astrologiassa annetaan mieluusti ulkoplaneetoillekin kartan hallitsijan arvonimi, eli skorpionia hallitsee Pluto, vesimiestä Uranus ja kaloja Neptunus.

Perinteinen astrologia katsoo kartan hallinnan kokonaan toisin, ja kokopaljon monimutkaisemmin, tietysti. Traditionalistit käyttävät tästä nimitystä Almuten. Kartan Almuten voi olla jokin muukin planeetta kuin nousumerkin hallitsija, sillä se on ylipäätään kaikkein vahvin planeetta, sellainen mikä kerää itselleen eniten vahvuuksia, jolla on hyviä kulmia suotuisimpiin planeettoihin Jupiterille ja Venukselle, ja joka mieluiten sijaitsisi kulmahuoneessa. Almuten ei ole samalla tavalla ”kartan hallitsija” kuin askendentin hallitsija, vaan on enemmän, sellainen koko systeemin ylimmäinen vartija tai määrääjä.

Jos ajatellaan esimerkiksi karttaa, jolla nousee neitsyt, moderni astrologia ottaa Merkuriuksen kartan hallitsijaksi yhtään piittaamatta siitä, miten Merkurius toimii kartalla. Jos Merkurius on melko lähellä Aurinkoa, niin kuin se useilla kartoilla on, se jää Auringon säteiden alle, eikä siis näyttäydy ulospäin riittävän aktiivisesti selvitäkseen kartanhallitsijan tehtävistä. Jos Merkurius sijaitsee vielä päättöhuoneessa (Cadent) eli kolmosessa, kutosessa, ysissä tai viimeisessä huoneessa, katsotaan tällaisen planeetan olevan heikko toteutumisessaan, ja silloin vahvemmin sijoittunut planeetta ajaa ohi.

Omassa huoneessaan ja planeetalle soveltuvassa merkissä oleva planeetta saattaa myös ajaa nousua hallitsevan planeetan ohi tässä Almuten-asiassa. Esimerkiksi kaurisnousussa ajatellaan, että Saturnus olisi ilmanmuuta koko kartan hallitsija. On kuitenkin niin, että Saturnus ei viihdy horisontin alapuolisissa huoneissa, jos Aurinko on yläpuolella. Mutta Mars viihtyy, eli jos tällaisella kartalla onkin Mars ensimmäisessä omassa huoneessaan ja maskuliinisessa merkissä, se saattaa olla Almuten. Vanhassa astrologiassa katsotaan tässäkin asiassa myös ilon huoneita, mikä antaa aina vahvuutta planeetan toimintaan (Aurinko 9, Kuu 3, Merkurius 1, Venus 5, Mars 6, Jupiter 11 ja Saturnus 12 huone).

Näyttäisi olevan myös niin, että jos nousua hallitseva planeetta sattuu kartalla perääntymään, Almuteniksi valitaan mieluummin sellainen tekijä, mikä ei peräänny. Mitä ilmeisimmin peregriini planeettakaan ei nouse Almuteniksi sitten millään.

Joidenkin karttojen kanssa joutuu tosissaan pohtimaan ja arpomaan, mikä planeetta tulee Almuteniksi. Usein perinteisessä astrologiassa katsotaan ylennysmerkissä olon tuovan enemmän vahvuutta kuin omassa merkissään sijainnin (esimerkiksi Kuu härässä tai Venus kaloissa). Koska Jupiter ja Venus katsotaan hyviksi planeetoiksi, niillä näyttäisi olevan helpompi pääsy Almuteniksi kuin muilla planeetoilla. Esimerkiksi kartalla, jossa jousimies nousee ja Kuu on ylennyksessään härässä viidennessä huoneessa (välihuoneessa, mikä ei ole yhtä voimakas kuin kulmahuone), ja Jupiter on ensimmäisessä huoneessa myös jousimiehessä, on Jupiter tällöin Almuten paremman huonesijainnin nostamana, ja koska se on benefactor-planeetta mutta Kuu ei ole.

Almutenin määrittämisessä saattaa olla sanansa myös termiineillä, sillä se planeetta minkä termiinissä Aurinko sijaitsee päiväkartalla ja Kuu yökartalla, on vahvoilla. Veikkaan että monikaan teistä ei tiedä, minkä planeetan hallitsemassa termiinissä planeettanne sijaitsevat, joten lisään jutun loppuun kotitehtäväksi taulukon, mistä voitte omanne etsiä. Karttapankistani löytyi esimerkiksi tapaus, missä Almuteniksi ei tullut nousuakselin hallitsija (välihuoneessa) eikä kartan vahvin planeetta (perääntyvä), vaan kulmahuoneessa, maskuliinisessa merkissä sijainnut Mars, jonka termiinissä sijaitsee niin Aurinko kuin Kuukin.

Joskus Almuten planeettaa joutuu oikein kunnolla hämmästelemään ja pohtimaan miksi, esimerkiksi silloin jos on kyseessä ns. heikko kartta missä usea planeetta on arveluttavasti sijoittunut eikä saa vahvuuksia, niin silloin heikoltakin vaikuttava planeetta voi olla Almuten, jos sille löytyy jokin pätevä perustelu.

Mikä on Almutenin merkitys? Traditionaalisen astrologian edustajat katsovat sen olevan kaikkein merkittävin planeetta ihmisen elämänkulussa. Tämä viitannee siis transiitteihin, edistyksiin ja muihin tekniikoihin. Siksi oman kartan Almuten on hyvä selvittää ja pitää se mielessä, aina kun miettii miten ajan henki kohtelee itseä ja millainen elämänvaihe parhaillaan on menossa. Almuten planeetta saattaa jonakin vuonna olla erityisen esillä Auringonpaluun kartalla ja kertoa asioista, joista löytyy vastaavuutta tuon planeetan teemoihin.

Almutenin etsintä, teille joilla sellainen ei ole vielä tiedossa ja muistissa, voi olla hyvä harjoitus astrologisten tekijöiden toimivuuden miettimisestä. Kannattaa ainakin koettaa löytää Almuten itse, perustella oman kartan planeettojen tekijöiden tilaa puolesta ja vastaan. Jos jäätte epävarmuuteen löytyikö oikea planeetta Almuteniksi, voin toimia meilin päässä (tai FaceBookin viestien välityksellä) tiukkanutturaisena kotitehtävien tarkistajana. Ja kun Almuten on vahvistunut, tilittäkää kommentteihin tuntuuko planeetta teidän elämänne merkittävimmältä osoittajalta ja määrääjältä!

Tutki allaolevaa taulukkoa termiinien osalta siten, että ensimmäinen ruutu vastaa oinaan asteita 0°0’ – 5°59’ jne, oinaassa termiineitä hallitsevat siis Jupiter, Venus, Merkurius, Mars ja Saturnus. Nämä ovat Ptolemaiolaista perua, enkä nyt viitsi olla niin ilkimys, että sekoittaisin teitä vielä ikivanhoilla kaldealaisilla termiineillä, joita saatan myös käyttää… Pitäkää hauskaa!?

Avainsanat: , , , ,

21 vastausta to “Kuka hallitsee karttaasi?”

 1. Pia Says:

  Odotin todella vihaista kirjoitusta… kun mietin mitä eilen sanoit 😉 ei tullut… mutta eihän mulla sitten pidä lainkaan nua termiinit paikkansa… en siis kuulu mihinkään… mutta kyllä mä pidän mun Venusta almuteninä tai sitten neptunusta… molemmissa kartoissa sekä syntymä, että progella… vai onko se sittenkin tuo saturnus, joka on kahvana tuolle kaikelle 😀

  • Tarja Says:

   Juu mutta saan varmaan teidät vihaisiksi kun näin vaikeita esitän 😉

   Saturnus ei voi Almutenisi olla, koska se on päiväkartalla (= Au horisontin yllä) horisontin alapuolella, mistä se ei tykkää, ja on lisäksi perääntyvä. Ulkoplaneetat eivät kuulu tähän leikkiin, koska niiden vahvuuksista ei saa tässä mielessä mitään selkoa.

   Merkurius perääntyy, eli ei kelpaa. Mars ja Venus olisivat vahvemmassa asemassa horisontin alla. Jonkun teorian mukaan Aurinko ja Kuu eivät olisi Almutenejä, no minä antaisin sen valtikan mieluusti sinun karttasi Auringolle koska ei sen voittanutta ole. Joten tässä jää jäljelle Jupiter, josta tulee Almuten. Mitäs tykkäät että Jupiter olisi se kaikken tärkein juttu?

   • Pia Says:

    No huh… en olisi ikäpäivinä uskonut sitä jupiteriä, jotenkin olen kuitenkin pitänyt sitä heikkona, mutta onko se sitten kuitenkin sen vahvuus….Auringon tunnen kyllä vahvana mutta jupiter… pistää kyllä meittimään…Hah… nyt sen vasta näin… sehän tekee sekstiiliä auringolle ja kolmiota marsille, jotka ovat taas sekstiilissä toisilleen…On yhtymässä vestan kanssa ja tekee vain Chironinlle ja cerekselle neliötä..Progellahan se tekee DC:llä ravussa, kvinkuksia marslle ja neliötä neptunukselle…mutta kolmiota kuulle(jokapäivä)eli harhojen kauttako minä sitten voitan pelkoni, joita ei edes ollutkaan. Vau… tätä pitää juhlia… olenhan progella nousujousimies ja en ole nähnyt sitäkää oikeasti…Aina ja jokapäivän opimme itsestämme sinun avullasi jotain uutta… Olet Tarja ”Lahja” meille ❤

 2. Lila Patrikainen Says:

  Huhhahhei, osaako tuota omaa karttaa pitää selkeästi päivä- tai yökarttana, kun sekä horisontin ala- ja yläpuolella on kohtuullisen tasapuolisesti planeettoja. Aurinko sijaitsee Jupiterin hallitsemassa termiinissä ja Kuu Merkuriuksen. Joka tapauksessa olen useampaa reittiä pitkin tullut siihen tulokseen, että Kuun täytyy olla kartan vahvin planeetta, koska se on askendentin hallitsija ja sijaitsee omassa ylennysmerkissään ja on sieltä suht. mukavasti aspektoitunut. Askendentilla sijaitsevan Venuksen kanssa näillä on myös kytkös, planeetat sijaitsevat toistensa hallitsijamerkeissä.

  • Tarja Says:

   Toisillekin tiedoksi että päiväkartalla Aurinko on horisontin yläpuolella, yökartassa alapuolella. Yksinkertaista. Sitä ei siis määritellä kokonaisuuden kannalta.

   Lila sinulla Kuu on kyllä todella vahva ja keskeinen ja on Almuten, tunnetko itsesi Kuu-ihmiseksi? Kun Kuun transiitteja on aika mahdoton pitää isoina juttuina elämässä, niin näyttääkö Progekuu sinulle asioita? Tai progekuun vaiheet?

   • Lila Patrikainen Says:

    No niin, tuohan selvensi paljon, jos yö- ja päiväkartta määritellään noin yksinkertaisesti.

    Kuulle osuvat transiitit ovat olleet aina tuntuvia ja olen herkkä myös pimennyksille. Ja kun progressiivinen Kuu vaihtaa merkkiä tai huonetta, niin kyllä ne teemat tulevat näkyviin ihan oikeassakin elämässä.

    Kuun herkkyys, ujous ja tunteellisuus olivat lapsena enemmän läsnä kuin nykyisin. Muuten olen pystynyt määrittämään elämän teemoja jotenkin seuraavanlaisesti: N. kolmekymppiseksi asti elämäni oli täynnä tyypillisiä Jousimies-teemoja, seuraavat 10 vuotta Skorpioni-teemoja ja sen jälkeen olen hahmottanut Vaaka-teemojen nousun. Eli tällä hetkellä minulla on selkeästi johtotähtenä Venus, vaikka tietysti Kuukin on tärkeä, koska minulla on pieni lapsi ja hänen tarpeensa ovat etusijalla kaikessa. Työn ja perheen välillä tasapainottelua on myös paljon.

 3. Hessu Says:

  Eiköhän se tuo jupiter liene. Omassa merkissään ja kohtalaisesti aspektoituneena.
  Mitä tämä(kin) sitten merkitsee, sitä tässä varmaan opetellaan.
  Tätä voin pohtia myöhemmin lisää, näin yöllisten rientojen (=yöllinen linturetki) jälkeen on ajatus tahmeaa ja suoraviivaista.

  • Tarja Says:

   Vai lintusia bongaamassa 😉 Tässä Almuten-asiassa Jupiter on Auringonsäteiden polttama eikä siksi toimi eikä kelpaa Almuteniksi. Muita planeettoja poissulkemalla voittajaksi jää Mars. Ajatuksia tästä?

   • Hessu Says:

    Lintusien kehräystä hyvinkin 🙂
    Mutta nyt heitit pahan, itse olisin sanonut tuon marsin olevan viimeisimpiä vaihtoehtoja, nimenomaan merkkisijaintinsa vuoksi.
    Toisaalta onhan mars hyvin aspektoitunut..mutta tuo kalat? Kalojen merkki hidastaa tulityyppistä toimintaa, tekee siitä hankalammin toteutettavaa?
    Ristiriitana näkyy ja tuntuu juuri tämä vastakkaisuus, eli AC oinaassa ja oinaan hallitsija kaloissa..
    Koskaan en ole ajatellut että mars olisi jollainlailla avainasemassa kartalla.
    Nyt täytyy todellakin keittää toinen kupillinen espressoa ja vähän pohtia.

   • Pia Says:

    Aivan mahtavaa Hessu… toihan on aivan mahtavaa… et ole vain nähnyt vielä vahvuuksia… mikäs sen hienompi paikka Marssille… Ja Ac… 😉 Tämä on niin hienoa oivallusta… Onnea

   • Hessu Says:

    Joo mahtavaa, yhtäkkiä heinäkuisena keksiviikkona joutuukin pohtimaan tätä astrologista itsetuntemusta ihan uudessa valossa – tai ei nyt uudessa mutta vähän uudesta kulmasta.
    Onhan tuo mars-energia siis selkeää nousun kautta, mutta itse mars olisikin samoilla linjoilla eikä sekoittavana.
    Mutta tuossa on hitunen järkeä..
    Voihan pluton oppositio sanon minä ja lähden taidenäyttelyyn enkä perkaa kasvimaata :/

  • Tarja Says:

   Tuo on moderni tapa tulkita Mars. Minäkin kuvittelin pitkään että olisi muka jotenkin onneton kaloissa. Mars on merkin yö-aikainen hallitsija. Planeetalla taitaa olla suora linkki sisimpääsi ja alitajuntaasi, joita et voi unohtaa tekojen tasolla..

   Kalojen merkki saattaa passivoida mutta en väittäisi sitä hitaaksi. Nopeastihan se vesi virtaa? Ja saattaa äkkiä ajautua paljon kauemmaksi kuin luulikaan.

 4. Susan Says:

  Mun mielestä on Jupiter almuten koska nousu on 2 astetta Jouskaria, mutta Jupiter siaitsee itse 7h 21 astetta. Mun mielestä jos tää nyt sit on oikein, on tää parisuhde/rakkaus/ihmissuhdeasia vaikuttanut koko ikäni voimakkaasti elämäni kulkuun….Olen itseasiassa elänyt pelkästään tälle asialle(siis tähän kuuluu myös lapseni). Minulla täysikuu Leijonassa, että se voi kyllä vaikuttaa tähän enemmän. Olen elänyt prinsessasatujen unelmien maailmassa, karttanihan on siis hyvin kala/neptunus painotteinen. Nyt 46 v olen muuttunut ihminen ja parisuhde lopetti olemasta se tärkein asia. Nyt on tärkein MINÄ

  • Tarja Says:

   Tähän en pysty täysin kommentoimaan koska minulla ei taida olla sinun dataasi, joten menee arveluksi. Jos tekijöitä on kaloissa useita, Jupiter on näiden hallitsija ja sitäkin kautta tuntuisi vahvalta. Missä merkissä Kuu ja Venus ovat kartallasi, ja onko se yökartta..?

 5. meimi Says:

  No tämäpäs on nyt visaista.

  Nousumerkin hallitsija Saturnus se ei siis ole, kun se on ykköshuoneessa, vaikka onkin omassa merkissään. Ei ilmeisestikään Venuskaan, kun se on Skorpionissa. Mars ja Merkurius ovat ilmeisesti liian lähellä Aurinkoa. Aurinko ja Kuu ovat molemmat kulmahuoneissa, Jupiterista en nyt osaa sanoa mitään.

  Voiko Aurinko olla almuten? Onko Kuun termiinillä merkitystä päiväkartalla?

  • Tarja Says:

   Tuosta ollaan kahta mieltä että onko Aurinko almuten, näyttäisi siltä että minun käyttämäni ohjelma ei ainakaan laske sitä parhaaksi. Kuun termiini on tärkeä tosiaan vaan yökarttaisilla. Sinullakin Aurinko voisi hyvin olla kaikkein vahvin. Ohjelma kuitenkin väittää että se vahva Saturnus olisi tässäkin kaikkein vahvin. Jupiter olisi heti sen perään toisena.

 6. Pirp Says:

  Taitaapi olla Mars, monet muut tekijät ovat Marsin Termissä. Niinpä, Mars jyllää 😉

 7. ilojavalo Says:

  No jopas oli visainen tämä! Siis olisi kolme vaihtoehtoa, Merkurius, Jupiter, Saturnus, mutta näisä Jupiter on ainoa mikä on edes välihuoneessa. Osunko oikeaan? 🙂

  • Tarja Says:

   Jos vielä pyöräyttää karttasi perinteisen astrologian suosimaan merkkihuonejärjestelmään, Jupiter tulee viimeiseen huoneeseen, mutta silti, merkistäkin huolimatta, Jupiter tulkitaan almuteniksi. Teknisesti mitattuna Merkurius on vahvin, ja Saturnuskin nousisi tärkeämmäksi kuin modernin katsannon mukainen kartan nousumerkin hallitsija Venus. Että hmm, miten itse miellät Jupiterin Almuteniksi? Vai onko Venus sittenkin niin monessa sopassa mukana, että käytännössä hallitsee elämäsi kuvioita?

   • ilojavalo Says:

    Aa totta, whole sign jes aivan! Katsoitko Almuten Scores taulukkoa SF:sta kun mietit Merkuriusta ja Saturnusta? Siis se kakkosrivi, vai? Toisaalta Venus tulee Almuten of Chart laskennalla kakkoseksi.

    Ehkä ei ole aivan mahdoton tuo Jupiter. Jos elämääni katselee ulkoapäin, voisi näyttää että aina on tiputtu kauniin piruetin jälkeen jalat edellä maahan. Jokin onni, johdatus, suojelus, on aina mukana. Vaikka Venus on kaikkine kommervenkkeineen vahvasti mukana elämässä, olisiko tuo Jupiter suojelusenkeli? Mielihyvin otan nämä molemmat!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: