Sirius nousee

Tiesittekö että mätäkuun ajoitus liittyy taivaan liikkeisiin ja on siten vähän kuin astrologiaa? Meillä puhutaan mätäkuun jutuista silloin kun tarinalla ei ole mitään todellisuuspohjaa, mutta oikeasti mätäkuun ajalla on paljon hienompi ja kauniimpi historia. Tämä aika ajoittuu alkavaksi 23.7. ja kestää kuukauden, ja se lähtee käyntiin siitä kun Aurinko on tullut varmasti leijonan merkkiin ja on kolmiokulman etäisyydellä nolla-asteesta oinasta, eli hetkestä jolloin Aurinko mittasi Kevätpäivän tasausta (ja aloitti astrologisen vuoden).

Mätäkuun nimi on meillä käännösvirheen perua, ja oikeammin pitäisi puhua Koirakuusta. Koira tässä yhteydessä taas on perua Kiintotähdistä ja koiratähdeksi kutsutusta Siriuksesta, kaikkein kirkkaimmasta tähdestämme. Sirius kuuluu Ison koiran tähdistöön, on siinä koiran kuonon kohdalla (joissakin kuvissa on piirretty kurkkuun). Kirkkaana tähtenä Siriusta on taivaalla seurattu aina, ja sen sijainti taivaalla tietyssä asemassa on ilmoittanut Niilin tulvinnan ajankohtaa, ja siksi ollut tärkeä tieto maanviljelyksen kannalta.

Sirius sijaitsee tällä hetkellä 14°15’ rapua. Kun Aurinko on kesällä kulkenut ravussa, sen kirkkaus on piilottanut Siriuksen näkyvistä. Nyt kun Aurinko on siirtynyt loitommaksi, Sirius ehtii nousta taivaalle pieneksi hetkeksi aamuisin loistamaan ennen Auringonnousua; nouseva Sirius on ollut merkkinä Koirakuusta.

Meillä tietysti mätäkuukin samaan aikaan on ollut osuva nimitys ajankohdalle, jolloin tavallisesti on vuoden kuumin ja kostein aika. Onhan tämä bakteereille kulta-aikaa, ja monta kertaa on huomattu nimityksen pitävän paikkansa kun elintarvikkeet pilaantuvat helposti ja haavat eivät meinaa parantua.

Kiintotähtien tulkinnassa Siriukseen liitetään suuri merkitys, koska se kertoo pienen ihmisen elämän nivoutumisesta osaksi jotakin suurta kokonaisuutta. Tässä on jaloutta ja omistautumista, voi olla jopa jumalallista kosketusta. Kun Sirius ohjaa elämää sijoittumalla tärkeään kartankohtaan, ei ihmisen polku ole välttämättä helppo, koska tarkoitukselle pyhittäminen vaatii uhrauksia. Siriuksessa on kuitenkin kaunis, kohottava ja ylentävä piirre, mihin se sitten liittyykin.

Koska kiintotähdet ovat nimensä mukaisesti miltei samassa kohtaa taivaalla aina, on Sirius tällä hetkellä elävillä ihmisillä miltei samassa kohdassa kaikkien syntymäkartalla, esimerkiksi 1950 Sirius oli 13°23’ rapua ja on nyt noin 60 vuodessa liikkunut tuon miltei täyden asteen verran (vain) eteenpäin eläinradalla.

Kuka teistä lukijoista on Siriuslainen, kenelle tähti ilmoittaa kuulumisesta suureen kokonaisuuteen?

Avainsanat:

4 vastausta to “Sirius nousee”

 1. Niina Says:

  Minä oon. Mars Rapu 13’59 – kaiken toimintani takana on pyrkimys tuottaa taivasta maan päälle siten että koko elämäni kautta linjan vastaisi korkeinta käsitystäni Elämästä. Lisäksi pyrin auttamaan parhaan kykyni mukaan muita kanssakulkijoitani omalla polullaan.

 2. IdaW Says:

  Kuuni on 13´59 Rapua ja Siriuksen tulkinta on askarruttanut jo pitkään. Polkuni ei ole ollut helppo ja uhrausten tekeminen on ollut välttämätöntä. Kaikella on kuitenkin näyttänyt olevan tarkoituksensa ja olen onnellinen kaikesta mitä eteen on tullut. Pyrkimykseni on herätellä ihmisiä elämään rohkeasti omannäköistä elämää ja ajattelemaan omilla avoillaan. Ei kannata uskoa kaikkea mitä viranomaiset ja media meille syöttävät. Olen näkemyksieni kanssa monen mielestä vähän friikki tai kapinallinen, mutta kaipa se on tehtäväni. 🙂

 3. Sanna Says:

  Tähän on nyt pakko vastata, vaikka onkin vanhempi kirjoitus. Itselläni on Sirius synt.kartan MC:llä, MC:n ollessa 14’23 rapua Sirius on 13’48. Ura/työ ei ole ollut helpoin elämässäni (mm. kauan on kestänyt löytää oma ala, pitänyt purkaa pelkoja, pätkätöitä…), mutta aina on ollut onni matkassa. Olen esim. saanut työskennellä todella monessa paikassa ja eri aloilla alansa parhaiden kanssa. Nämäkö Siriuksen tuomaa onnea? Ja sellaista maailman parantaja ”vikaa” on, joka ei helpota tietä. 😉 Kunpa joku kirjoittaisi kirjan kiintotähdistä! 🙂

  • Tarja Says:

   Kiva että vanhempiakin juttuja löydetään. Siriusta pidetään yhtenä suotuisimmista tähdistä, joten kyllä sen voi olettaa antaneen hyvää. Keskitaivaan kohta ei merkitse vain työtä, vaan se voi olla laajemmin oma maineesi, areena missä olet julkisuudessa, jotakin mitä tavoittelet. Tässä mielessä Siriuksen teemat ovat tosi kauniita.

   Englanniksi Bernadette Brady on kirjoittanut parissakin teoksessa kiintotähdistä, ja on näitä muitakin olemassa. Suomeksi ei taida olla, toivottavasti joku paikkaa tämän aukon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: