Synteesi osa 3 – Planeetat

Planeettojen tutkimisessa ollaan astrologian ytimessä. Vaikka käytetty huonejärjestelmä olisi mikä hyvänsä, planeetat ovat syntymäkartoilla aina samassa sijainnissaan. Tuumin tässä parhaillaan kirjoittaessani, mikä olisi paras tapa suorittaa tämä keskeisin ja suuritöisin astrologisen tulkinnan osuus. Kaivetaanko samalla kertaa kustakin planeetasta kaikki mahdollinen tieto esiin, vai onko se liiallinen informaatiotulva, jossa on taas vaarana kokonaisuuden kadottaminen? Jossain vaiheessa pienet yksityiskohdat täytyy kuitenkin katsoa.

1. Planeettadatat

Planeettojen yksityiskohtaisen tiedon erittelyyn tarvitaan karttasivun lisäksi yleensä datasivu, josta selviää planeetan liikenopeus ja -rata. Astro.comin karttojen sivulla on linkki tällaiseen datasivuun kartan yläpuolella. Jokaisesta planeetasta kannattaa tehdä ytimekkäitä muistiinpanoja, joita voi vertailla planeettojen välillä. Tutki jokaisen planeetan merkkiä, onko se omassa merkissään, vastamerkissään, alennuksessaan tai ylennyksessään. Ota selville hallitseva planeetta, ja myös se, mitä kyseinen planeetta hallitsee kartalla. Näin selviää planeetan toiminnan ehdot, minkä alaisuudessa, avulla ja kenties kautta planeetta toimii (hallitsijan rooli) ja myös mihin planeetta itse ulottaa teemaansa.

Merkit antavat viitteitä planeetan toiminnan sujuvuudesta ja vahvuudesta. Omassa merkissä asiat on hyvin, mutta ylennysmerkissä vielä paremmin. Vastamerkissä ja alennuksessa toimintaan tulee rajoitteita. Jo tässä vaiheessa saattaa huomata planeettojen välisiä kytköksiä merkkien välillä, vaikka ne eivät olisikaan kulmassa keskenään. Vastavierailulla tarkoitetaan kahden planeetan sijaintia toistensa merkeissä tai ylennysmerkeissä; tämä saa planeettojen energiat pelaamaan hyvin yhteen ja kumpikin saa tällaisesta vahvuutta.

Perinteisessä astrologiassa katsotaan myös tarkkaan, onko planeetta itselleen sopivalla puolella horisonttia, onko se yö- vai päiväplaneetta, ja pääseekö siis sijaintinsa puolesta toimimaan sujuvasti vai rajoitetusti. Linkistä löytyy lisätietoa jos joku haluaa ottaa tämän tekijän mukaan tuumattavaksi.

Tarkista jokaisen planeetan kohdalta miten se on kulkenut avaruudessa syntymän hetkellä, onko se etenevä, perääntyvä (karttasivussa planeetan symbolin perässä Rx) vai pysähtynyt (symbolin perässä S). Datasivujen sarakkeissa kulkunopeus on merkitty joko Speed tai Travel nimikkeellä; jos luku on nollassa, planeetta on täysin pysähtynyt, jos esimerkiksi +42 planeetta kulkee nopeasti, ja jos edessä on miinusmerkki, se tarkoittaa perääntymistä. Joissakin astro-ohjelmissa saa erikseen määriteltyä, onko planeetan kulkunopeus suhteessa sen normaaliin kulkuun nopeata vai hidasta. Hitaus kertoo pysähtymisen läheisyydestä ja voi osoittautua painokkaampana merkityksenä. Pysähtyneen planeetan huomaaminen on usein ongelmallista, koska hidas ulkoplaneetta on useita päiviä pysähtyneenä eikä astro-ohjelma silti merkitse sitä pysähtyneeksi. Jos siis kulkunopeus on nollan tienoilla, tarkista efemerideistä missä asteessa ja kaariminuutissa planeetta on ollut pysähdyksissä. Pysähtynyt planeetta on kartan voimatekijä.

2. Planeetat huoneissa

Käyttämäsi huonejärjestelmän mukaan katso miten planeetat asettuvat huoneisiin. Perinteisessä astrologiassa kulmahuoneet ovat tärkeimmät, ja niissä sijaitsevat planeetat saavat toimintaenergiansa helposti esille. Välihuoneissa (2, 5, 8 ja 11) tulee viivettä, mutta ei lopullista estettä. Päättöhuoneissa sijaitsevat planeetat uinuvat ja voivat jäädä merkityksettömiksi. Linkissä juttua traditionaaleista huoneista. Modernissa astrologiassa katsotaan onko planeetta omassa huoneessaan (lunttaa osan 1 kuvasta) ja voi tällä kartan alueella olla edukseen.

Katso onko mikään planeetta lähellä akselia, sillä tämä sijainti nostaa planeettaa esille. Nouseva planeetta on ensimmäisessä huoneessa muutaman asteen etäisyydellä nousuakselista, ja tuo omaa teemaansa nousumerkkiin. Linkistä löytyy tästä pohdintaa. Jos planeetta on noin viiden asteen etäisyydellä akselista päättöhuoneessa, sen voidaan katsoa vaikuttavan jo edessään olevassa kulmahuoneessa. Jos planeetta sattuu olemaan huoneissa aivan huonerajalla, se vaikuttaa kummassakin huoneessa.

Huoneen kärki eli kohta mistä huone alkaa, kertoo merkillään huonetta hallitsevan planeetan. Jos kärki on esimerkiksi ravussa, Kuu hallitsee tätä huonetta, vaikka siinä ei olisi planeettoja. Tyhjät huoneet eivät siis ole astrologisesti milloinkaan tyhjiä. Katso mikä huone on kartalla painokkain, yleensä Aurinko tai Kuu lisäävät huoneen merkitystä. Huoneen teema saattaa kertoa minkälainen elämänareena on itselle tärkein.

3. Planeettojen kulmat eli aspektit

Aspektit kertovat kartan dynamiikasta, ja näistä muodostuu se omanlainen leima tai rakenne persoonaan. Toisilla meistä on tukku haastavia kulmia kartoillaan, toiset lekottelevat kolmioilla… Katso ensin planeettojen pääaspektit toisiinsa. Tässä auttaa taulukon muotoon kerätty kaavio. Huomio onko jokin planeetta vailla pääaspekteja toisiin planeettoihin; aspektiton planeetta voi olla kartan kunkku. Tässä linkki aspektittomista kertovaan juttuun. Etsi kartan tarkin pääaspekti. Kulman selityksessä voi ottaa huomioon, onko se avautuva vai sulkeutuva (linkki). Kulmien kanssa oikeastaan pitäisi samaan aikaan tarkistaa ovatko planeetat ollenkaan samoissa sfääreissä avaruudessa, eli paralleelit ja kontraparalleelit (linkki). Väljempikin yhtymä voi olla paralleelin kautta voimakas.

Jos pääaspektit ovat hyvin hallussa, voi tutkia pikkuaspektit, eikä kannata unohtaa Johndron kulmiakaan.

Etsi kartan planeettakuviot, onko esimerkiksi T-ristiä, Suurkolmiota, Stelliumia tai Yodia.

Nyt pitäisi olla kartasta kerättynä tietoa niin että pursuu korvista ulos ja muistilaput ovat täynnä. Kaikesta tästä pitäisi hahmottaa jokin juoni, ja se lienee kaikkein haastavin tehtävä tulkinnassa. Juoni on persoonallisuustekijä, ja siksi niitä on monia erilaisia. Jonkun karttaa määrittää Stellium, toisella aspektiton planeetta, kolmannella se että kaikki planeetat ovat kulmahuoneissa. Joskus juoni paljastuu aspektien kautta, esimerkiksi niin että kartalla on suuri määrä kvintiilejä. Ehkä planeetat ovat muutaman yhtymän kimpoissa? Joskus pistää silmään usean planeetan sijainti omassa merkissään, tai että löytyy monta vahvistavaa vastavierailua. Juonia saattaa olla myös useita; joillain kartoilla on niin paljon tavaraa että niitä on aivan hengästyttää tulkita, ja on vaikeata määrittää mikä juttu olisi merkittävämpi kuin toinen. Todennäköisesti ihminen toteuttaa kaikkia teemojaan, joskus vuorotellen, joskus lomittain. Niin, astrologia ON aika vaikeata.

Ei kannata hätääntyä siitäkään, jos edelleenkään ei tunnu nousevan mitään erityistä esille. Vielä on tulkinnallista hienosäätöä jäljellä. Joskus pienikin seikka saattaa olla se murikka mikä loksauttaa kaiken kohdalleen. Juttuun on sisään linkitetty paljon luettavaa, ja lisää löytyy alaosan linkkiluettelosta. Jos edelleen kaipaa tietoa planeettakuvioista, näistä voi koettaa löytää jotakin blogin haulla, googlesta sekä astrokirjallisuudesta.

Mahdoitko jo löytää teeman tai seikan, mikä karttaasi määrittää?

Mainokset

Avainsanat: , , , , ,

3 vastausta to “Synteesi osa 3 – Planeetat”

 1. Sirkku Says:

  No niin, arvasinhan, että kohta mennään kvanttifysiikan puolelle, vai mikähän se oli? Onneksi on kuitenkin myös jonkin verran tuttua tietoa ja ihan uuteen en nyt työnnä näppejäni. Tämä vaatisi koko päivän aikaa, joten syvennyn tähän vielä myöhemmin ihan kunnolla. Voiteluongelmiakin on, eli kun olen mökillä, minulla ei ole tulostinta enkä osaa pitää montaa sivua yhtä aikaa esillä. Seli seli…

  Minulla on päiväkartta, Aurinko on kymppihuoneessa keskitaivaalla. Kuu on juuri ja juuri horisontin alapuolella yhdessä Marsin kanssa, eli toiminevat hyvin? Venus kai toimisi myös paremmin siellä, mutta sekin on korkealla taivaalla yhdessä Merkuriuksen kanssa. Ne molemmat ovat perääntyviä tai jossain systeemissä pysähtyneitä. Jupiter on yön puolella, joten se ei ilmeisesti toimi niin hyvin kuin toimisi päiväpuolella. Vai alkaako se toimia vasta vanhemmalla iällä? Sehän on sankoni kahvana, ja ehdotit sitä alustavasti karttani teemaksi. Se on kuitenkin omassa merkissään Jousimiehessä, joten toiminee kuitenkin aika hyvin?

  Planeetat ovat kasaantuneet kulmahuoneisiin: Nousuakselia liki on Mars ja Kuu, MC:llä on Aurinko, Uranus ja Merkurius ja sen kanssa yhtymässä, mutta huoneen 11 puolella on Venus. Jupiter on neloshuoneessa. Seiskahuoneesa ei ole mitään, mutta sen kärki on kaloissa. Ja todellakin: tuttava/ ystäväpiirissäni on paljon Kala-ihmisiä, jota ihmettelin kovasti, ennen kuin aloin harrastaa astrologiaa.

  Kartallani on eniten sekstiilejä eli kahdeksan, yhtymiä on kuusi, oppositioita kaksi ja neliöitä kolme, jos Khironin aspekteja ei huomioida. Aspektittomia planeettoja ei ole. Mitään mainitsemistasi kuvioista ei ole.

  Kyllä olen sitä mieltä, että tuo Jupiter Jousimiehessä ja sangon kahvana voisi olla karttani juoni. Kun se Jupiter on vielä oppositiossa Auringon ja Uranuksen kanssa.

  Mietiskelen näitä vielä päivemmällä muiden puuhien lomassa. Mielenkiintoista:)

 2. metsätonttu Says:

  Olen tutkiskellut, mutta nyt tuli iso pläjäys…tarvitsen enemmän aikaa.

 3. Riikka Says:

  No niin jokohan näitä teemoja olis muhitellu tarpeeks jotta voi ”sylkästä paperille” että saadaan tilaa uusille ajatuksille.

  Aurinko löytyy päiväkartan mukaisesti keskitaivaalta ja kuu sitten yöpuolelta karttaa. Muuten planeetat ovatkin kiepsahtaneet ”epäedullisemmalle” puolelle Merkuriusta lukuunottamatta. Uranus on pysähtyneenä 2 huoneen lopussa ja jousimiehen merkissä yhtymässä jupiteriin joka siis omassa merkissään. Siinä olis sitten sitä kartan voimatekijää?

  Kulmahuoneissa jököttävät aurinko omassa merkissään, kuu vastamerkissään kauriissa (kuun vaiheen ollessa rapu) kuu on myös OOB ja sijaitsee 4 huoneessa ICllä, Saturnus ylennyksessään vaa’assa yhtymässä Pluton kanssa jotka osuvat Antivertexille 1 huoneessa. Mars ja Vx myös kulmahuoneissa. Merkurius on myös ylennyksessä, mutta välihuoneessa.

  Paralleeleja en onnistunut löytämään. Kontraparalleelissa Mars ja Jupiter, Uranus ja Mars. Nousuakselilla ei ole planeettaa. Kukaan ei ole vastavierailulla. Myöskään aspektitonta planeettaa ei löydy. Mikään huone ei erityisesti painotu yhdessä huoneessa ollen max 2 planeettaa.

  Tarkin pääaspekti on auringon ja neptunuksen kolmio 0’10 ollen kuitenkin sulkeutuva. Seuraavana pluton ja auringon sekstiili avautuva 0’31

  Planeettakuvioista löytyy auringon,pluton ja neptunuksen muodostama pikkukolmio joka vertexin avustuksella muotoutuu leijaksi.

  Näitten perusteella tunnen tuon kuun jotenkin todella haasteelliseksi. Se nostaa itseään esiin monin tavoin. Tuntuu että sen kanssa olisi tekemistä, mutta samalla se on kuin saippua josta ei saa kiinni koska siinä on niin paljon sitä tätä ja tota. Kulmahuone antais toimintaenergiaa kuun ollessa omassa huoneessaan jota kuun vaihekin tukee, mutta merkkinä kauris kiepauttaa koko sopan päälaelleen kuun ollessa kaiken kukkuraksi vielä OOB. Akselin vaikutus lyö edelleen lisää vettä myllyyn.

  Pluton ja Vx keittämä soppa tuntuu myös aika pippuriselta, mausteena kun lisäksi aurinko omassa merkissään ja neptunus joka ei taida tietää mihin soppaan on laittanut nenänsä. Leijan kultainen kolmiohan muodostuu leijonan, oinaan ja jousimiehen merkeissä.

  Tällaisia löytöjä. Kiitos tehtävästä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: