Synteesi osa 4 – Akselit

Kerrataan vielä millaisia akseleita astrologista karttaa halkoo. Akseleiden kohdat ovat tulkinnallisesti merkittäviä kartankohtia, sillä tekijät niiden läheisyydessä korostuvat. Orbia eli aste-etäisyyttä planeetan ja akselin välillä voi pitää aika väljänä, tietenkin siten että tiukka yhtymä akselille on aina merkittäviä, mutta etenkin persoonaplaneetta voi olla merkittävä vielä 8° etäisyydellä akselista.

1. Horisonttiakseli

Poikittaissuunnassa karttaa halkova nousuakselin ja laskuakselin välinen raja, joka määrittää kartan puoliskot yläpuolelle päiväpuoleen ja alapuolelle yöpuoleen. Horisonttiakseli liittyy aika kiinteästi suhteeseemme toisiin ihmisiin, nousun kautta enemmän omaan asenteeseen ja maailmalle annettuun vaikutelmaan itsestä, ja laskun kautta niin siihen millaisia ihmisiä kohtaa kuin millaisia energioita itse näille toisille antaa. Horisonttiakseli on kaikissa kartoissa 1. huoneen kärjestä 7. huoneen kärkeen, riippumatta käytetystä huonejärjestelmästä. Horisontin määrittämiseen tarvitaan tarkka syntymäkellonaika (ja samalla kartan muutkin akselit löytävät paikkansa).

2. Meridiaaniakseli (ympyrä)

Pitkittäissuunnassa karttaa halkoo kahteen yhtä suureen osaan MC-IC akseli, jossa MC on ylhäällä Keskipäivän lakipisteessä ja IC sitä vastapäätä Nadirin eli Keskiyön kohdassa. Riippuen huonejärjestelmästä MC on kymmenennen huoneen kärjellä, mutta ei kaikissa, jolloin onkin tulkinnallisesti aika kimuranttia tuumia mitä Keskitaivas edustaa ja mitkä teemat kuuluvat 10. huoneeseen. Tämän akselin voi katsoa kertovan polariteeteistä julkisuus / yksityisyys sekä elämän suunta / lähtökohdat.

3. Kuunsolmut

Kuunsolmun akselissa on aina yläsolmu sekä alasolmu. Tämä määrityy transiitin kaltaisesti, eli oman ikäisillä ihmisillä solmut kulkevat samoissa merkkipareissa. Solmuakseli kiertää eläinradan noin 19 vuodessa ja sen kulkusuunta on perääntyvä. Kuunsolmuja voi merkitä Mean Nodella, keskiarvosolmulla, mikä perääntyy kaiken aikaa, tai sitten modernimmalla True Nodella, mikä ottaa huomioon solmun hienoisen ”huojunnan” eli näin katsottuna myös solmut joskus pysähtyvät ja etenevät. Kuun yläsolmu edustaa elämäntehtävää ja tarkoitusta, ja alasolmu viittaa jo hallussa oleviin tuttuihin asioihin, joita voi käyttää ponnahdusalustana mutta joihin ei enää pitäisi takertua. Jos Kuunsolmujen symboleissa tahtoo mennä sekaisin kumpi on kumpi, voi ajatella alasolmun olevan kuppimainen ja täynnä menneiden elämien lastia, kun taas yläsolmu on hiukan kuin nuolimainen esine millä pusketaan kohti tulevaisuutta.

4. Vertex

Myös Vertex on kaksipäinen akseli kartalla, jossa Vertex on kartan länsipuolella lähempänä laskuakselia, yleensä 5 – 8 huoneissa, ja Antivertex sitä vastapäätä (vaikka tätä ei aina karttoihin merkitä symbolina) lähempänä nousuakselia, tavallisesti huoneissa 11 – 2. Vertex on ihmissuhdeakseli, joka osoittaa elämän käännekohtia. Vertexiin liittyy kohtalonomaisuutta, sellaista mihin ei itse juuri pysty vaikuttamaan. Koska Vertex lasketaan monimutkaisella laskutoimituksella ja sen määrittämiseksi tarvitaan nousuakselin asteluku, Vertex voidaan määrittää vain niiltä kartoilta jotka perustuvat tarkkaan syntymäkellonaikaan. On muuten mielenkiintoista, että Vertexin merkki on sidoksissa nousuakselin merkkiin (riippuen syntymäpaikan koordinaateista), esimerkiksi siten että vaakanousuisilla ihmisillä Vertex on joko oinaassa tai härässä, skorpioninousuisilla kaksosissa tai ravussa, tai neitsytnousuisilla kauriissa, vesimiehessä tai kaloissa.

Katso kunkin akselin merkkipolariteetit ja tuumi näiden laatuja ja elementtejä, sekä tarkista onko minkään akselin läheisyydessä planeettoja. Joskus Vertex-akseli saattaa istua horisonttiakselille tai Kuunsolmuakselille, mistä tulee tuplamerkitys kartalle. Syntyykö akseleista mitään huomioita? Itse oivalsin, että akselit osaltaan kiinnittävät muuttuvan karttani johonkin, sillä ne sijaitsevat ¾ kiinteässä laadussa.

Mainokset

Avainsanat: , , , , ,

3 vastausta to “Synteesi osa 4 – Akselit”

 1. Sirkku Says:

  Hei! Hellepäivänä ei paljon huvita istua sisällä koneen ääressä. Mutta täällähän nämä säilyvät möhempää tutkiskelua varten.

  Akseleita olen kyllä tottunut katsomaan ja jotenkin tuo horisonttiakseli on niin ratkaisevan tärkeä monella tapaa, että en oikein osaa hahmottaa kartalta mitään asioita, jos kellonaika ei ole tiedossa. Minullahan on nousu neitsyessä reilu 8 astetta, ja Kuu kaksi astetta siitä eli 10 ja risat, Mars 11 ja risat. Eli aikamoiset kuviot kai ja ristiriitaiset ja sen ristiriidan olen kyllä oppinut tuntemaan. MC:n lähellä ei ole planeettoja, vaikka kymppihuone muuten onkin painottunut.

  Noususolmu on huoneessa 9 ja Härässä.

  AC, MC ja noususolmu ovat elementiltään maata, ja ehkä ne myös minulla pitävät jalat maassa kun pää on muuten pilvissä ja kovin muuttuvainen.

  Tämän verran irtosi nyt tässä saunan jälkeen. Tästä jatketaan, t. Sirkku

 2. Punahilkka Says:

  Horisonttiakselini on kiinteässä laadussa, kuunsolmuakseli muuttuvassa, mutta MC/IC ja vertex-akseli johtavassa. Askendetti on leijonassa, siitä asteen päässä Pluto. Vertex kauriissa, antivertexillä uranus. Kuun yläsolmu kahdeksannessa huoneessa kaloissa muutaman asteen päässä kuusta. Nämä lienevät aika painokkaita sijainteja. Pluton oppositio uranukselle on ollut päällä jo viime vuoden alkupuolelta saakka ja se on tuntunut.

 3. Riikka Says:

  MC rapu, IC kauris, AC vaaka, DC oinas, yläsolmu kaksonen alasolmu jouskari, Vx oinas ja AVx vaaka.

  Nämä nostaa aiemman tulkinnan mukaisen muuttuva/johtava 50%/50% tilanteen selvästi sinne johtavan puolelle jos näin voi tulkita.

  Antivertexille osuu pluto ja saturnus ja IC:lle kuu. Näistä olikin jo edellissä tehtävässä. Eli pippurinen keitos ja pala saippuaa 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: