Synteesi osa 5 – Lisätekijät

Nyt päästään kiinni härpäkkeisiin eli kaikenlaiseen lisä- , pikku- ja extratekijöihin astrologisilla kartoilla. Näitä on loputtomasti, sillä kartantulkintaan voi ottaa mukaan miltei mitä vaan astrologisesta koulukunnasta riippuen. Esittelen alla vain muutamia, sillä varsinkin vasta-alkajille on tärkeämpää hahmottaa perustekijöiden osoittama suunta tulkinnassa kuin keskittyä vähäisempiin mausteisiin. Toki nämä mausteet ovat lopulta se, mikä tekee jokaisesta astrologisesta tulkinnasta yksilöllisen. Kukin astrologi painottaa haluamiaan tekijöitä, tulkitsee valitsemastaan näkökulmasta, ja tämä on astrologiassa ehdottomasti rikkaus eikä sekaannus. Perustulkinnan pitäisi periaatteessa olla raameiltaan aina sama, ainakin minä ymmärrän astrologian siten ettei perusasioiden suhteen voi kauheasti ottaa tulkinnallisia vapauksia; sanoilla voi värittää ja kikkailla, mutta idean pitäisi olla suunnaltaan sama.

1. Asteroidit

Asteroideja on lukumääräisesti aivan järkyttävän paljon, eikä läheskään kaikille ole tarjolla astrologista tulkintaa. Monet asteroiditulkinnat pohjautuvat mytologiaan ja antiikin tarustoihin. Asteroidien painoarvon kartalla joutuu jokainen miettimään, esimerkiksi laskeeko ne mukaan karttakuvioihin, ja mihin vetää rajan kuinka monta asteroidia tulkitsee; kymmenen, sata vai kymmenentuhatta? Yleisimmin tulkitut asteroidit ovat Ceres (joka on pikkuplaneetan kokoa ja kannattaa ehdottomasti pitää mukana!), Pallas, Vesta ja Juno. Asteroideja voi ottaa mukaan tulkintaan esimerkiksi sen perusteella, osuuko niitä persoonaplaneettojen kanssa tiukkaan yhtymään tai akseleille. Chiron on yleisesti mukana modernissa tulkinnassa, mutta tämänkin tekijän painoarvosta on esitetty eriäviä mielipiteitä.

2. Uudet taivaankappaleet

Viimeaikoina on löydetty yhä uusia taivaankappaleita, joille on aktiivisesti koetettu löytää astrologisia selityksiä. Tällaisia ovat esimerkiksi Eris, Sedna, Varuna, MakeMake ja Haumea, ja kentauriteemaisia Pholus, Nessus ja Orcus. Näistä voi kehitellä näppäriä tulkintoja ja löytää vastaavuuksia, mutta suuntaviivoiksi näistä tekijöistä ei taida olla.

3. Hypoteettiset planeetat

Uraanisen koulukunnan käyttämät transneptuniaaniset planeetat, esimerkiksi Cupido, Hades, Kronos, Zeus, Vulcanus ja Poseidon kuuluvat omanlaiseen tulkinnalliseen systeemiinsä, eikä näitä tulisi yksittäisinä irrottaa modernin tulkinnan sekaan. Vaatii siis kokonaisen tulkinnallisen otteen valintaa toisenlaiseksi.

4. Kiintotähdet

Tähdistöt kuuluvat olennaisesti perinteiseen astrologiaan. Kiintotähtiä voi ottaa mukaan tulkintaan mikäli ne sijaitsevat esimerkiksi yhtymässä tai samassa tasossa, paralleelissa planeettaan tai akseliin. Neljän kuninkaallisen kiintotähden sijainti eläinradalla kannattaa hahmottaa; muuttuvissa merkeissä neitsyen alussa Regulus, kalojen alussa Fomalhaut, kaksosissa noin 9 asteessa Aldebaran ja vastapäätä jousimiehessä Antares. Kiintotähtien perinteinen selitysmalli on aika hurja, ja tulkintoja voi koettaa suhteellistaa nykypäivän tasolle. Kuten asteroidejakin, tähtiä on lukemattomia, ja vaatii rankkaa karsintaa ettei tulkinta karkaa käsistä. Kiintotähtien suhteen on hyvä ymmärtää, että ne ovat todellakin miltei paikallaan pysyviä tekijöitä taivaalla, ja niiden teemat voivat näkyä vain jos tähti on kontaktissa muihin kartantekijöihin.

5. Keskipisteet

Tulkinnan voi rakentaa miltei kokonaan keskipisteille halutessaan. Voi tsekata millaisiin kartankohtiin tulee Auringon ja Kuun välinen keskipiste sekä nousun ja Keskitaivaan keskus (lyhin etäisyys), etenkin jos näissä kohdissa on planeetta, sen merkitys korostuu. Esoteerisen tulkinnan mukainen Auringon ja Kuun keskipiste antaa mukavan lisän tulkintaan, linkistä löytyy juttu aiheesta.

6. Arabialaiset pisteet

Arabialaiset pisteet ovat laskennallisia, ja monet niistä tarvitsevat nousuakselin asteen laskukaavaan, joten tarvitaan tarkka syntymäkellonaika mikäli näitä haluaa ottaa mukaan. Onnenpiste lienee näistä tärkein, mutta monia muitakin pisteitä on lukuisia. Linkissä Onnenpisteen merkityksestä.

7. Kriittiset asteet

Jos planeetta osuu tasan kriittiselle asteelle, sen merkitys korostuu. Jokaisen merkin viimeinen 29 aste on aivan erityinen, ja tuo omaa haastettaan planeetan tai akselin toteutumiseen. Linkistä löytyy kunkin merkin asteet sekä muutama lisävinkki erityisherkkien kartankohtien tutkimiseen.

8. OOB tekijät

Kallistuskulman ulkopuolella olosta olen kirjoittanut jo niin paljon, että toivottavasti kaikki ovat osanneet etsiä omat OOBinsa. Asteroidien liikerata kannattaa myös huomioida, sillä ne nousevat välillä aika huikeisiin korkeuksiin. Linkistä seikkaperäiset ohjeet oman OOBin löytämiseksi.

9. Planeettojen sijaintialueiden hallitsijat

Eläinradan merkeille on perinteisessä astrologiassa annettu hallinta jollekin planeetalle tietyissä asteissa. Facen tai dekanaatin mukaan kukin merkki jaetaan kolmeen osaan (tästä on ainakin kaksi toisistaan eroavaa jaottelua olemassa, moderni sekä perinteinen) ja termiineissä viiteen erisuuruiseen osaan (tästäkin esiintyy toisistaan poikkeavia hallintaplaneettoja ja asteosuuksia). Nämä antavat planeetoille joko haastetta tai suotuisaa taustatukea. Sivun alaosan linkkilistassa löytyy juttuja dekanaateista kaldealaisen jaottelun mukaisesti tulkittuna.

10. Väliinputoavat merkit ja planeetat

Joissakin huonejärjestelmissä ison huoneen sisälle saattaa hukkua kokonainen merkki, jota kutsutaan väliinputoavaksi. Jos haluaa viedä astrologiansa astetta monimutkaisemmaksi, voi ottaa huomioon väliinputoavaan merkkiin jääneen planeetan toiminnalliset reunaehdot tulkinnassa. Linkistä löytyy perusperiaatteet tämän ilmiön pelisäännöistä.

11. Saabiset symbolit

Jokaiselle kartan asteelle on oma symbolinsa ja tästä avautuva teemansa. Voi olla hauska etsiä esimerkiksi Auringon tai nousuakselin symboli ja miettiä, miten teema näkyy ihmisessä. Symboli tulee lukea syntymäkarttaa tulkitessa aina seuraavasta asteesta, esim. jos Aurinko on 12°15’ luetaan 13 aste.

Saattaa olla, että näinkin pitkästä listauksesta jäi yhä puuttumaan jokin tärkeä astrohärpäke. Muistuttakaa valppaat harrastajat mitä muuta kaikkea voisi tulkinnassa ottaa huomioon. Monet näistä lisätekijöistä ovat sellaisia, jotka jollakin tavalla korostavat planeetan merkitystä. Jos jonkin planeetan kohdalle osuu suuri määrä huomioitavia tekijöitä, kannattaa tuollainen planeetta nostaa tulkinnallisesti etusijalle. Vaikka kaikki tekijät ja teemat ovat arvokkaita, on jokin planeetta tai tekijä se ykkönen (ei silti välttämättä helppo) joka pyörittää kartan dynamiikkaa. Vahvuuksien tutkiminen astrologiassa on mielestäni olennaista.

Nyt kannattaa tutkailla, mihin planeettaan johtaa härpäkkeiden viitat, ja mahtaisiko sieltä löytyä kartalle ”nimi”. Johtopäätösten teko alkaa häämöttää, ja niitä saa esittää, ja jollei kuulu niin palaan jossakin vaiheessa sellaisia tivaamaan.

Avainsanat: , , , ,

2 vastausta to “Synteesi osa 5 – Lisätekijät”

 1. Riikka Says:

  Lisää nippeliä ja nappelia joita on ihanaa tutkiskella, laskeskella ja löytää vaikkei aina merkitystä edes ymmärrä. Tämä on kuitenkin jotain sellaista tutkiskelua johon on ihana kokonaan uppoutua.

  Asteroidit ja kiintotähdet eivät nousseet merkittävään asemaan kartalla joten niiden merkitystä ei tarvinnut alkaa miettimään. Vaikka hoitajana Cereksen kytkökset muihin planeettoihin olisi ollut mukava yllätys. (Ceres on yksinäisenä OOB tilassa vesimiehen merkissä, mahtaako sillä kuitenkin olla jokin merkitys??)

  Auringon ja kuun välistä keskipistettä laskiessa huomasin oman ja mieheni keskipisteiden olevan kummatkin härän merkissä. Toki eri huoneissa. Itse haluan nähdä tämän jollakin tapaa yhdistävänä puoleensa vetävänä tekijänä. Kummallakin saman suuntainen karmallinen tavoite?

  Onnenpisteeni löytyy kalojen merkistä eli jupiterin hallinnan alta huoneesta viisi jossa loistaa ”onnenaurinko”. Tuplasti hyvä juttu siis?

  Saturnukseni seikkailee 29’41 vaa’an merkissä eli vielä juuri ja juuri ylennyksessään ja 1. huoneessa. Ja sillä olisi siis kiire seuraavaan huoneeseen jossa lymyilee skorpioni. Uudistumaan? Luomaan uusiaa rajoja sosiaalisesti hyväksyttyjen tilalle? Vaikka sotimalla? Tästä 29′ olisi ollut mukava päästä kulemaan lisää Suomen ammattiastrologien järjestämän luennon muodossa, mutta ei taida oikein passata aikatauluihin..

  ”Meille kaikille kriittisen asteen omistajille on myös yhteinen nimittäjä – kiinnostus henkiseen elämään. Elämä on heittänyt haasteita ja hyppyjä tuntemattomaan on jouduttu tekemään aika ajoin, joista selviytymiseen yhteys maailmankaikkeuden voimaannuttaviin energioihin on muodostunut (tai nuorilla muodostumassa) hyvin tärkeäksi.” (lainattu Suomen ammattiastrologit Fb julkaisusta 10.8.12)

  • Tarja Says:

   Kyllä OOB Ceres ihan varmasti koettaa päästä esille. Se on ihan järkyn korkealla OOBina vaikka on jo pitkällä veskarissa, siis jos todennäköisin OOBin kohta on jo jousimies/kauriin vaihteessa. On olennainen vaikka ei kulmien kautta.

   Synastriassa on hyvä huomio tuo samantyyppinen Au/Kuu keskipiste, voi silläkin olla merkitystä.

   Jupiterin hallinnassa oleva Onnenpiste on hieno asia.

   Karlssonin Tarjan Tampereella pitämän 29 asteen esitelmän voi tilata kotiin kuunneltavaksi tietsikalla Tampereen astrologiselta seuralta CD:llä. Toki livetilaisuus on aina hyvä mahdollisuus päästä kysymään. Ehkä Tarja vastaisi meileihinkin? Sinulle Saturnuksen paluu on nyt iso juttu kun se pysähtyi talvella ensin paluun kohtaan ja tulee syksyllä vielä viimeistelemään läksyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: