Progekuun vaiheita

Kun jokin aika sitten otin täällä blogissa esille kartanteon synteesin, pohdittiin tuon työrupeaman alkuvaiheessa omalta kartalta Kuunvaihetta. Tästä omasta, ns. alkuperäisestä Kuunvaiheesta Kuu alkaa elää eteenpäin edistyskartalla. Progekartan Kuunvaiheet on miltei yhtä tärkeätä löytää ja oivaltaa kuin oma alkuperäinen vaihekin, sillä edistetty Kuu mittaa ilmapiiriä ja sisäisiä tuntemuksia tässä ja nyt, ja tällä tasolla Kuunvaihe on koko ajan omassa olemuksessa esillä ja muuttuva.

Kun Aurinko edistyy progekartalla suurinpiirtein asteen vuodessa, Kuu lähtee karttaympyrällä paljon liukkaammin liikkeelle. Kuun kulkunopeuteen progella vaikuttaa syntymäkartan Kuun kulkunopeus, sillä Kuu ei kulje aina tasaisen vääjäämättömästi samaan tahtiin eteenpäin, vaan joskus se on hitaampi, joskus taas nopeampi keskiarvokulkuaan. Karkeasti esitettynä Kuu on hidas silloin jos sen kulkunopeus merkataan 11-13 (käytännössä kai hiukan alle) ja nopea yli 13:ssa.

Progekartan Kuuunvaihe määrittyy kaiken aikaa Kuun ja Auringon suhteesta, ja jokaisella ihmisellä kierto on henkilökohtainen sen mukaan, millainen vaihe on syntymässä ollut. Uudenkuun ihmiset saavat siis aluksi kasvavan puolikuun, hullunkuun vaiheen ja täydenkuun, mutta jos Kuu on syntymähetkellä ollutkin valmiiksi vanha, progekartalla tulee varsin pian Uuden Kuun vaihe vastaan.

Tuntuiko tuo kovin vaikealta mieltää ajatuksen tasolla? Kuun edistettyä liikettä pystyy itsekin laskeskelemaan ilman kalliita astro-ohjelmia. Kuu ylittää edistyskartalla yhden merkin hiukan reilussa kahdessa ja puolessa vuodessa. Aurinko karkaa etäämmälle syntymäkartan asteesta noin asteen per vuosi. Esimerkiksi omalla pikkutytölläni Kuu on syntymäkartalla täydenkuun vaiheessa, mutta aivan loppupuolella jo sitä, kahden asteen päässä siemenkuun vaiheesta. Hän saa ensimmäisen progressiivisen Uuden Kuunsa jo (miltei) kaksitoistavuotiaana, yhdessä Jupiterin paluun kanssa. Itse, joka olen Uudenkuun lapsia, sain ensimmäisen progressiivisen Uuden Kuun vasta hiukan alle kolmikymppisenä. Kovin erilaisiin aikoihin kohtaamme siis ihmisinä uuden kasvusyklimme.

Progekuu näyttää aina merkkinsä mukaisia tunnelmia, mutta sen vaihetta ei pitäisi sitäkään unohtaa. Merkissä ja vaiheessa saattaa olla outoa vääntöä, esimerkiksi silloin jos balsaminen vanhan Kuun aika tuleekin silloin, kun Kuu on ylittämässä kaksosen uteliasta ja vilkasta aikaa. Me saatamme ensimmäiseksi ajatella edistetystä Kuusta kaksosissa, että se on tutkimista, opiskelua ja sosiaalista kanssakäymistä. Kuun viimeinen vaihe saattaa kääntää tuon kaiken korostetusti sisällepäin, jolloin ihminen elää hiukan kuin skorpionimaista ja kalamaista elämänvaihetta, sisintään uteliaasti tutkien.

Otan vielä esimerkkiä omasta elämästäni havainnollistaakseni tuota äskeistä. Blogin sinnikkäimmät lukijat saattavat vielä muistaa tuskitteluni progekuuni kulkiessa skorpionin merkissä, ja kuinka silloin tuuletinkaan riemuissani kun Kuu vihdoin siirtyi jousimieheen. Nyt tätä ihanaa seikkailun merkkiä on menty jo kohta puolet jouskarista, enkä ole lähtenyt maailmoita valloittamaan, enkä tehnyt suureellisia tulevaisuuden suunnitelmiakaan. Edelleen olen pohtinut syntyjä syviä astrologian kautta kuten tuon aikaisemmankin skorpionijakson. Ja kas kummaa: edistetty Kuuni on vieläkin kuuden asteen verran edelleen skorpionin vaiheessa! Nuolaisin todellakin liian aikaisin, en ole edelleenkään päässyt tietynlaisesta sisäänpäin kääntyneisyydestäni. Se että kuppi kääntyisi yhtäkkiä muutaman kuukauden kuluttua valtavaksi sisäiseksi viisaudeksi kun Kuu vihdoin pääsee niin merkissä kuin vaiheessakin jousimieheen, taitaa olla ihan liikaa pyydetty taivaallisilta energioilta.

Summaan vielä lopuksi. Progekuun merkki ei kerro vielä ihan koko totuutta osoittamastaan tunnelmasta, vaan täytyy ottaa huomioon myös Kuunvaihe, mitä se ylittää. Ja vaikka edistyskartoilta ei niin usein näe tulkittavan huoneita, saattaa näilläkin olla oma merkityksensä. Ymmärrätte varmaan: kuudennen huoneen progekuu on ihan eri tyyppinen kuin ekan huoneen progekuu.

Tämä saattoi olla monille astrologiansa alussa oleville vaikean tuntuista, mutta tehkää karttoja (edistys-sellaisia) eri vuosille, tuijotelkaa niitä ja vertailkaa Kuun sijainteja näillä. Jotta Kuunvaiheen näkisi kaikkein helpoimmin, kannattaa tehdä pelkkä edistyskartta ja tehdä kuten olen ennenkin kehottanut: Aurinko omaa napaa kohden ja sitten etsimään Kuun sijaintia.

Toivon hartaasti että olisin pystynyt antamaan ahaa-elämyksiä progejensa kanssa pähkäileville harrastajille. Kommenteissa näkisin mieluusti tilityksiä missä merkissä, vaiheessa ja progekartan huoneessa Kuunne nyt seilaa, ja koetteko näiden tekijöiden yhdistelmän harmoniseksi vai hiertäväksi?

Avainsanat: ,

20 vastausta to “Progekuun vaiheita”

 1. hannele Says:

  Tuossa yritin laskea kuuni olisi nyt 3 huoneessa skoroionissa jossa neptunus majailee. .Kyllä tuo henkisyys on nyt ollut tapetilla ja sen lisä oppiminen on ollut tosi antoisaa jos laskin tuon kuuni oikein.

  • Tarja Says:

   Kuu on vain vähän aikaa sitten siirtynyt vesimieheen ja on tulossa kivaan kasvavaan kolmioon Aurinkoon nähden; voimakkaasti uudenlaista tuumaamista ja yhteisöllistä aikaa. Koska Kuu menee hiukan reilun 2,5 vuotta merkissä, ”virhe” kertaantuu.

 2. Leo Says:

  Mulla Prog. kuun kulku toimii aika hyvin. Tällä hetkellä ravussa ja natal kartan 8. huoneessa menossa. Koti ja laina-asiat ovat tapetilla. Muutto tuli kun kuu siirtyi ravun merkkiin, myöhemmin aloin maksaa opintolainaani pois ja nyt tulee sitten asuntolainan otto ja talon rakentaminen. Talopaketti tulee tontille kun prog. kuu on yhtymässä natal kuuhun ja venukseen ravussa. Vaihe näyttää olevan kauris ja sekin tuntuu pitävän hyvin paikkaansa. Tuntuu, että esteitä, yksinäisyyttä, rajoituksia ja puutetta on ollut viime vuodet. Tämä onkin valaisevaa, kun prog. kuuni oli vielä kaksosissa, niin se oli kamalaa aikaa. Olisi halunnut kaikkea sosiaalista, mutta ei vaan saanut vaikka yritti! Johtunee kauris kuunvaiheesta, joka kohta puoliin vaihtuu vesimieheksi.. Toivottavasti rajoitteet ja puute poistuu ja alkaa uudenlainen aika! 🙂

  • Tarja Says:

   Juuri tuollaisia ymmärryksiä ajoin takaa, kiitos paljon kommentistasi. Enää ei tosiaan mene pitkään kun vesimiesvaihe koittaa, vaikka on tuo kaurisvaihe pohjustanut niitä elämäsi rakenteita todella konkreettisesti ja olet saanut paljon aikaan. PS. Kuu on progellakin OOB…

 3. Pirjo Says:

  Kiinnostavaa koittaa selvittää omalta kartalta näitä juttuja, mutta nyt en ole aivan vatma olenko ymmärtänyt mistä on kyse. Katsotaanko tämä progekuunvaihe samallalailla kuin natal kartalta, eli Auringon ja Kuun etäisyys. Onko minulla nyt menossa sama sirppikuu kuin natalilla. Nyt vain Ravussa kun syntymäkartalla Oinaassa. Onko tällä Rapukuulla joka osuu Natalin viidenteen huoneeseen jotain tekemistä tämän minun tanssi hulluuden kanssa? Tuostakaan en ymmärtänyt onko Kuu aidosti Ravussa vai vasta siitymässä siihen tai pois siitä?

  • Tarja Says:

   Kyllä kuunvaihe on aina se suhde miten Aurinko ja Kuu ovat toisiaan nähden kulmissa kartalla. Hauskasti meneekin tuo Kuu progella kun on merkki ja vaihe samaa rapua, sirppikuun vaihe on alkanut heinäkuun lopussa. Ja on aikas korkealla OOBina tuo Kuu!

   Joskus progekuu suhteessa syntymäkartan huoneisiin kertoo jotain, sinulla kuitenkin tanssi-innostus on alkanut paljon ennen kuin Kuu on ollut vitoshuoneessa tai edes ravussa. Pistäpä aikaa milloin tämä ”buumi” alkoi, niin tuumitaan Pirjon tanssikenkien arvoitusta astrologisesti 😉

 4. Pirjo Says:

  Tanssikurssille lähdin Syyskuussa 2011 ja Kesäkuun alussa 2012 aloitin tämän maratonin kolmekkin kertaa viikossa tanssilavoille. Eikä tämä ainakaan hiipunut ole nyt on kurssit viikolla kolmekkin kertaa ja perjantait ja lauantait lavoilla. Mihin tämä johtaa;)))? Tuleeko äkki pudotus vai saako nauttia tästä ihanasta ajasta;)))? Eihän tuo Rapu kyllä oikein ole juhlivaa sorttia, eikö kotiolot pitäisi enemmänkin viehättää?

  • Tarja Says:

   Jaa-a, eipä ne vastaukset niin ilmiselvästi progeltakaan pompi. Merkurius alkaa tehdä Auringon ylitystä ensimmäistä kertaa, itsesi ilmaisu etsii uusia muotoja? Onneksi meillä on valinnan vapaus ja tanssia saa niin kauan kuin huvittaa (ja fysiikka kestää). Rapu on myös ilon ja naurun merkki, ja etenkin kaksosiin mistä tämä alkoi (Kuu silloin kaksosissa, oman kartan IC:llä) moni liittää musiikin. Oinasvaikutuksesta (Au ja Merkurius) voi tulla se liikunnallinen puoli.

 5. Pirjo Says:

  Heinäkuun viimeisellä viikolla olin kolme päivää tanssileirillä, jossa kuusituntia päivässä vedettiin parkettia pitkin. Joten joku uusi juttu tuli kuvioihin silloin kun sirppikuu on vaihtunut.

 6. Riikka Says:

  Aloittelijana olen yrittänyt pitää näppini erossa näistä progekartoista, koska perusasioissakin on vielä sulateltavaa.. mutta pakkohan tätä nyt oli kokeilla 😀

  Kuu on kauriin merkissä kuten syntymäkartallakin ja kuunvaihe ravussa jälleen kuten syntymäkartalla. Tälläkertaa kuu on kuitenkin huoneessa 5. Lapsiinhan tuo huone liittyy ja pikkulapssivaiheetta täällä eletään rajoituksineen ja tarkasti rahaa käyttäen. Melkein askeettisuuden puolelle tikisi mieli välillä heittäytyä. Kaikenlainen turha lelujen ja vaatteiden osto ärsyttää. Kirppikseltäkin tekee löytöjä ja romua tässä maailmassa on ihan ahdistukseen asti. Rajoja joutuu arjessa asettamaan mutta se on onneksi luontaista. Tuosta vitoshuoneen luovuusteemasta en oikein osaa mitään sanoa..

  Tarkottako tää nyt sitte progressiivista uutta kuuta mulle? Kun kuu on samassa 20′ kaurista ku syntymäkartalla? Eli nyt alkaa uus kasvusykli kuun alla.. hui 🙂

  • Tarja Says:

   Proge uusikuu tarkoittaa sitä kun edistyskartalla Kuu ylittää edistyskartan Auringon. Minun karttaohjelmani antaa progekuun merkiksesi vesimiehen ja vaiheeksi leijonan (jos laskit käsin, Kuun olo merkissä on tosiaan vähän pidempi kuin se 2,5 vuotta) ja jos katsoit astro.comissa niin yllättävää jos voi heittää näin paljon.. Uusikuu sinulla oli 2001.

   • Riikka Says:

    Hupsista 🙂 putosin siis vissiin totaalisesti kärryiltä. Ton uuskuu jutun hiffasin pian kun olin edellisen kommentin kirjottanu. Tietysti se on ”0” piste, kuu ylittää auringon, uuden alku. Pitänee siis vielä pitäytyä kaukana tällaisista erikoisuuksista. SF tiedot syötin mutta jos ei tiedä mitä tekee voi vastaukseksi tulla ihan mitä vaan.. Siks oon koittanu vältellä sellasia asioita mistä en oo varma etten johda itseäni harhaan. Toisaalta yritysten ja erehdysten kautta voi hyvin oppia mutta nyt ylitin osaamiseni. Intoa on enemmän kuin ymmärrystä. Mutta hyvä että tulee täällä oikaistua väärinymmärrykset.

   • Tarja Says:

    Juu on parasta aina puhua ääneen niin ei pitkää aikaa joudu harhaan jos näin on tapahtunut. SF:ssä otat ensin syntymäkarttasi ja kun se on esillä, sitten progressions kohdasta klikkaat vaikka aikaa now ja vaihdat paikkakunnan missä nyt asut, kun olet vaihtanut relocated täpin. Valikosta chart type to generate valitset Secondary progressed.

 7. meimi Says:

  Tämä kirjoitus valaisi taas mun tunnelmia. Progressiivinen Kuu on tällä hetkellä Leijonan merkissä, enkä hirvittävästi ole tuntenut Leijonan tunnelmia elämässäni. Progressiivinen Kuu on kumminkin Vaa’an vaiheessa (tykkään ajatella nämä kuunvaiheet eläinradan merkkien mukaan, tajuan ne jotenkin paremmin), ja se osuu syntymäkartan 7. huoneeseen, niin tunnelmat ovat olleet kovinkin rauhallisia ja seesteisiä. Ja kun syntymäkartan Kuu on Vaa’an merkissä, on tässä ajassa ollut jotain hyvin kotoista ja rauhallista, tuttua.

  Progressiivisen kartan Leijonan merkki ja 5. huone kyllä kieltämättä jää vähän taka-alalle, No, rakkaus ja tuore ihmissuhde varmaan on ne tekijät, mitkä yhdistää näitä kahta merkkiä!

  • Tarja Says:

   Jos uusi rakkaus on ilmestynyt kuvioihin Kuun kulkiessa leijonaa, on ajoitus osunut ihan nappiin 😉 Harmonian tuntu ja rakentavammin suuntautuminen parisuhteeseen tulevat hyvin esille vaiheen kautta.

 8. Trius Says:

  Tämä asia on mulle haastava, joten kysyn vastausta suoraan…

  Syntymäkartallani kuu on vaa’assa ja 20 astetta kulkenut auringostani. Eli aika uudessa vaiheessa?

  Progekartallani kuu on taas 1 asteessa neitsyttä 12.huoneessa, osuu syntymäkartalle taas 1.huoneeseen. Kumpaa siis tuijotan, 1.huonetta vai 12.huonetta sijaintia? Progekartalla aurinko on 13 astetta vaakaa.

  Jaksaisiko joku vääntää rautalangasta?

  • Tarja Says:

   Koetetaan! Syntymäkartalla sinulla on uusi kuu ja oinasvaihetta. Tällä hetkellä edistyneenä vähenevän sirppikuun aika ja vesimiehen vaiheessa; neitsyt ja vesimies ovat molemmat älyllisiä ja analyyttisiä merkkejä. Tässä ajassa summataan tehtyä ja opittua.

   Kumpikin tapa katsoa progekuuta on täysin sallittu, katsooko yksinomaan progekartan huoneissa vai suhteessa omaan karttaan. Jos koet, että elämäsi menee eteenpäin ja uusi sykli on alkanut, Progekuu toimii selkeämmin suhteessa omaan karttaan, siis ekassa huoneessa. Jos taas on korostuneen sisäinen vaihe menossa, jossa päätetään asioita, on korostuneemmin esillä viimeinen huone. Astrologiassa on monta tasoa aina päällekkäin, joskus tasot nollaavat toisiaan, joskus puhaltavat yhteen hiileen.

   • Trius Says:

    Voi kiitos, tämä valaisee! 🙂

    Minusta tosiaan tuntuu, että pakottava tarve olisi aloittaa uutta, mutta joku tässä jarruttelee. Menneisyys putkahtelee vähän väliä esille. Mieli menisi uuteen suuntaan, mutta tilanteet junnaavat paikallaan. Tässäkö vika?

    Mutta voisiko sitten kun progekuu siirtyy kalojen vaiheeseen, tulla haaveet ja unelmat esiin, joita pääsisi sitten vaikkapa 2016 todella tekemään? Vai aiemmin?
    Katsoin että progekuu saa uuden vaiheensa vasta elokuussa 2016, huh miten pitkälle ajalle tuntuukaan.

    Aivan liian mielenkiintoista jälleen kerran 😀

 9. PirjA Says:

  Mulla on täydenkuun jälkeinen aika menossa, pr-Au 8 Skorpionia ja pr-Kuu 28 Kaksosia (kasihuone). Ei ole kovin kepeältä ja perhosmaiselta tuntunut tämä vaihe, mm äidin kuolema pari vuotta sitten sijoittui Kuun ollessa Kaksosten alussa, väljästi kvinkunssissa pr-Aurinkoon. 2013 huhtikuussa pr-Kuu tulee nataali-Kuun kohdalle Ravuin kuudennessa asteessa, silloin alkaa lähetä pr-Kuun ja pr-Auringon kolmio.

 10. Riikka Says:

  Kiitos yllä olevista vinkeistä 🙂 Olin lahjakkaasti sekottanu tän proge jutun Lunar Return hommeleihin.. No tekemällä oppi tässäkin kohdassa tekemättä jättäminen ei olis aiheuttanu oppimista.

  Kuu siis 3 huoneessa vesimiehen merkissä ja kuun vaiheena leijona. Kuu on siis hieman saanut kommunikointikanavia auki ja kaipailee jopa vallankumouksellista uudistusta verrattuna syntymäkuuhun kauriiseen joka ehkä hieman pidättyväinen ja jopa kylmä tunnepuolella. Leijonavaihe lupailee luovuutta, täytyy siis aktiivisemmin koittaa ottaa vastaan mitä on tarjolla? Tai kyllähän tää lapsiperheen arjen pyöritys välillä melko luovaa puuhaa on 😀

  Kuuasiat muuten puhuttelee kovasti, koska syntymäkartalla kuu tuntuu kovasti korostuvan erilaisine haasteineen ja ristiriitoineen. (Kauriissa, OOBina, IC:llä, oppositiossa MC rapuun ja kuunvaiheena rapu)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: