Aikalaiskirjallisuuden teemoista

Kaunokirjallisuus kuvaa aikaansa, sanotaan. Aikalaisromaaniksi tituleerattu Riikka Pulkkisen uusin teos Vieras tuntuu arviointien perusteella (en ole itse lukenut kirjaa, moniko teistä on ehtinyt jo?) napaavan kovasti monta täppiä Neptunus kaloissa ajasta. Kirjan aihepiirit liikkuvat tanssin ja uskonnon kautta ruumiillisuuteen; anoreksian kuihduttamana liu’utaan miltei kadoksiin. Teemoiksi on nostettu haavoittuvuus, uhriutuminen, uhrautuminen ja muistoihin palaaminen. Kuulostaa kovasti paljon Neptunukselta.

Kirjailija Pulkkisen astrologinen kartta on tottakai mielenkiintoinen. Hän on mielikuvitusrikas, sensitiivinen Aurinkorapu, ja kartalla Merkurius kirjoittamisen teon planeetta on melko lähellä Aurinkoa perääntyvänä. Hyvin mielenkiintoinen kirjoittamista ajatellen on Merkuriuksen kvinkunssi Neptunukselle (vai mitä?).

Kuu vaihtaa merkkiä Pulkkisen syntymän päivänä härästä kaksosiin, eli iltapäivän noin puoli viiden jälkeen Kuu siirtyy kaksosiin. Oletuksena jätin nyt Kuun keskipäivän kartalla härkään; jos joku on lukenut Pulkkisen teoksia tai muutoin tuntee kirjailijan, esittäkäähän mielipiteitänne kumpi Kuu hänellä voisi olla. Kuunvaihe on jokatapauksessa vesimiestä.

Kartalla Venus kaksosissa on kulmassa Plutoon vaa’assa, ja kumpikin planeetta on kulkunopeudeltaan hidas, aivan sillä hilkulla etteivät ole pysähtyneitä. Näissä on voimaa ja intohimoa, ja ilman elementin merkeissä saattaa kääntyä juuri ajatuksien ilmaisuun.

Minulla on mielikuva, että Pulkkinen on myös ns. tekninen kirjailija, eli teosten rakenne on hänelle hyvin tärkeätä. Tällaisesta puolesta voisi kertoa neitsyessä sijaitsevat Saturnus ja Mars, jotka ovat hyvin väljässä yhtymässä merkin loppupuolella; siten etteivät taida ”aiheuttaa” voimakasta kiihdytä-jarruta efektiä kuten tämä tekijä monella muulla, tiukempana yhtymänä tekee. Myös Jupiter on neitsyessä ja erittäin mielenkiintoinen planeetta, sillä se saattaa jäädä aspektittomaksi, ja olisi siten kartan mahdollinen voimatekijä. Koska Pulkkinen on opiskellut filosofiaa, pidän todennäköisenä että Jupiter olisi kartalla yksi suuntaa määräävistä tekijöistä. (Jos Pulkkinen on syntynyt illalla, Kuu kaksosista alkaisi tehdä kulmaa Jupiterille, ja tästä syystä jätän Kuun ennemmin härän puolelle).

Oinaskartta kirjailija Riikka Pulkkiselle

Kun katsotte karttahahmotelmaa, millaisia ”aikalaisuustekijöitä” mieleenne välähtää; miten kirjailijan kartta nostaa aiheita esille tässä ajassa, ja millaiset asiat hän voisi kokea itselleen läheisiksi tai tärkeiksi? Itse jäin eniten miettimään Kuun mahdollista sijaintia – olisiko joitakin aikoja sitten vesimiehen merkin lopussa liikkunut Neptunus neliöllään Kuulle nostanut esiin nämä Vieras -teoksen aihepiirit kirjailijan mieleen?

Advertisement

Avainsanat: , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: