Mikä muuttaa maailmaa?

Omassa ajassaan on vaikea nähdä merkittäviä muutoksia, vaikka ne olisivat päivänselvinä silmien alla. Mekään emme kenties näe vielä mikä on kaikkein olennaisinta Uranuksen ja Pluton neliöissä, koska olemme keskellä tätä sykliä. Taaksepäin on sitten jo helpompaa hahmottaa esimerkiksi vuosikymmeninä, milloin on ollut minkäkinlainen ilmapiiri maailmalla.

Otan esille lyhyesti keissin elikkäs tapahtuman, mikä minun mielestäni on vaikuttanut koko sen vuosikymmenen kulttuuriin tai ainakin sen useisiin osa-alueisiin. Minun mielestäni 1990-luvun merkittävin musiikkia muovannut asia oli Nirvanan Smells Like Teen Spirit. Tämä sinkku on monessakin mielessä aikakautensa ikoni, ensimmäinen valtavirran hyväksymä ja omaksuma vaihtoehtoista musiikkityyliä edustava teos.

Millaista astrologista aikakautta tuo teinihenki kuvastaa? Nirvana yhtye levytti Nevermind levyään toukokuussa 1991 Kalifornialaisessa studiossa. Smells Like Teen Spirit lohkaistiin tuolta levyltä ensimmäiseksi sinkuksi, vaikka itse yhtye ei pitänyt sitä kaupallisesti erityisen lupaavana. Kappale oli syntynyt jonkinlaiseen muotoonsa aikaisemmin keväällä. Nimi on peräisin yhtyeen kuuluisan laulajan Kurt Cobainin ystävän seinälle kirjoittamasta graffitista; aika hupaisa anekdootti on, että tällä oli tarkoitettu Kurtin tuoksuvan Teen Spirit nimiseltä deodorantilta, ei suinkaan että hän edustasi aikansa maailmantuskaa ja anarkiaa.

Keväällä 1991 oli taivaalla planeettojen liikkeissä muutamia isompia juttuja, joiden voi ajatella kuvastavan aikaansa. 90-luvun alkupuoli oli Uranuksen ja Neptunuksen yhtymän aikaa kauriissa, ja kyseiseen aikaan planeetat olivat melko lähellä Kuun yläsolmua. Ravussa vastapäätä alasolmulla oli Chiron. Jos Uranuksen ja Neptunuksen katsotaan osoittavan oman aikansa uutta trendiä, Chiron mahdollisti katharttisen irtipäästön menneestä.

Toinen iso juttu oli Saturnuksen ja Jupiterin vastakkaisuus vesimiehen ja leijonan akselilla. Saturnus pysähtyi toukokuun puolivälissä 6°50’ vesimieheen, ollen siis käytännössä koko kyseisen kuukauden samassa asteessa, ellei hyvin hitaana niin pysähtyneenä. Pysähdyksen aikaan Jupiter oli juuri vastapäätä 6 asteessa leijonaa. Saturnuksen ja Jupiterin välisessä syklissä tämä on kuin täydenkuun aika, kulminaatio.

Toukokuussa oli myös nopealiikkeisiltä planeetoilta yltiöpäistä energiaa tarjolla. Kuu oli tuona vuonna OOB syklissä, tarkoittaen että joka kerran ylittäessään kallistuskulman ylityksille herkkiä merkkejä jousimiestä, kaurista, kaksosia ja rapua, Kuu nousi OOBiksi. Jossain vaiheessa levyntekoa tällaista irtioton meininkiä on ollut tarjolla, myös pysähtyneen Saturnuksen aikaan. Samoin Venus ja Mars olivat molemmat tuossa arvaamattomassa tilassa, Venus aluksi kaksosissa ja siitä rapuun siirtyen, Mars ravussa ja loppukuuta kohti palasi takaisin normaalitilaan.

Vaikka Cobain bändin nokkamiehenä olikin levynteossa demokraattinen ja otti toisten ideoita avoimesti vastaan, näkyy ajan henki hänen kartallaan osoittelevasti: Cobainin ravussa sijaitsevaa OOB Kuuta oli tasan vastapäätä kauriissa kulkenut Uranus. En ollenkaan koeta väittää, että OOB tekijät olivat olleet ne maailmaa muuttavat tekijät; eiköhän isommin syyllisiä ole Uranus ja Neptunus. Muutoksesta tuli kuitenkin pysyvä jälki, kun syitä ja seurauksia mukanaan kuljettavan Saturnuksen voima oli niin kattavaa. Ajatuksena ei tunnu ilmiselvältä, että grunge-musiikin läpimurtoon liittyisi pysähtynyt Saturnus, eihän?

Ja tuo nimensä megajulkisuuteen vahingossa saanut dödö myi.

Mielipiteitä on monia, mikä sinulle on 90-luvun ikoni? Millaista tämän hetken teen spirit voisi olla?

Avainsanat: , , , , , , ,

6 vastausta to “Mikä muuttaa maailmaa?”

 1. Lila Patrikainen Says:

  Uranus-Neptunus -yhtymä: laulava vallankumous. Voihan sen näinkin tulkita. 🙂 Virossa sellainen käytiin oikeasti tuohon aikaan. Tsekeissa taisi olla samettivallankumous. 😛

  Joo, ei Nirvanan voittanutta taida 90-luvulta löytyä. Minusta ei muuten tullut mitään valtavaa grunge-musiikin ystävää noin yleisesti ottaen, mutta tämän yhtyeen merkitystä ei voi mitenkään vähätellä nuorisokulttuurin muokkaajana tuohon aikaan.

  • Tarja Says:

   Hyvä nimitys juu. Eikös Neuvotoliittokin lakannut olemasta just noihin aikoihin. Muuri oli sortunut jo vähän aiemmin, muistaakseni.

   Grunge ei ole minunkaan juttuni millään muotoa (enempi siellä bluegrassin juurilla ollaan) mutta noteerata täytyy, ikoniksi asti.

 2. Sanna Says:

  Juurikin tuli televisiosta dokkarisarjan osana grunge ja samainen yhtye oli siinä isossa roolissa. Itse musiikki oli vain hetken pyräys, joka kyllä toi esimerkiksi rock-musiikkiin tietyn uuden vivahteen, mutta grunge ei koskaan saanut paikkaansa alalla. Toisiko kauris sellaisen vivahteen tuohon Uranus-Neptunus-yhtymään, että haetaan liian tavoitteellisesti jotain uutta, erilaista ja henkistä, mutta koska kyseessä ei ole Neptunus kaloissa ja Uranus vesimiehessä, niin todellinen lento ja henkisyys jää uupumaan. Miten on sitten varsinaisen sukupolven laita. Sisaruksia on syntynyt tuohon aikaan ja hukassa ovat ainakin vielä…. 🙂 🙂 🙂 Ehkäpä se oma paikka ja tapa vielä löytyy, kun löysää hieman otetta…

  • Tarja Says:

   Tuon sukupolven ihmisillä, nykypäivän nuorilla aikuisilla on aivan erilainen arvomaailma kuin aikaisemmalla vanhempiensa sukupolvella. Pitääkin olla, en minä sillä. Saas nähdä mitä maailmalla tekevät kun sen käsiinsä ottavat.

 3. Susanna Says:

  Nuo aikakaudet paljastavat esanssinsa vasta kauempaa katsottuna mutta aina sitä voi yrittää tunnistaa silloinkin kun se on meneillään. Musiikki ja sen kirkkaimmat tähdet, idolit, buumit, ovat kunakin vuosikymmenenä mielestäni sellaisia nappuloita joita painamalla pääsee aikamatkalle. Esim. 80-luvun alun Suomen tunnelmat pelmahtaa tuoksuineen mieleeni vaikkapa Hanoi Rocksia kuunnellessa ja katsellessa. Dingosta puhumattakaan. Kun mietin omaa 90-lukuani, tunnistan Nirvanan ja grungen siitä vaikka en sitä edes kuunnellut. Ajassa tosiaan OLI jotain Saturnista sitä kautta että kaikki oli hyvin pelkistettyä, vähä riitti, päälle puettiin halpoja ruutupaitoja ja vanhat kulahtaneet kengät. Nykyään hienostellaan asusteita myöten, silloin mentiin ulos varsin vähällä ulkoisella satsauksella. Kurt Cobain on todella mielenkiintoinen astrologisesti kun karttansa on vallan vetinen, persoonan herkkyys näkyy siitä ensimmäiseksi. Mitä on tämän hetken teen spirit? Tyyliltään ainakin ulkoisempaa ja harkitumpaa kuin 90-luvulla. Haetaan tarkaan määriteltyä ”cooliutta”. Hurmos tulee visuaalisista asioista, mangaa, komeita vampyyreita. Erilaiset tositv-kykykilpailut vaikuttavat varmaan ajan henkeen paljon. Mutta mihin tekijään taivaalla nämä yhdistettäisiin?

  • Susanna Says:

   Kun maistelen sanaa ”Grunge” siitä tulee mieleen kivenmurikka. Saturnusta… 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: