Avainsanojen merkityksestä

feminiininenmars

Vielä on suurinpiirtein viikko siihen kun Mars seuraavaksi vaihtaa merkkiään kaloihin, mutta minä olen tämän suhteen hätäinen, ja päästän jo nyt vähän höyryjä ulos. Olen tuuminut Marsia kaloissa jo useana päivänä. Toivon ettei kukaan nyt ottaisi itseensä käsittelyni tavasta. En väitä, että näkemykseni on ainoa oikea, ja eritavalla ajatteleva on väärässä. En halua ojentaa, vaan pohjimmaisena on jalo ajatus, jos onnistuisin laajentamaan (juu kyllä Jupiter pian pysähtyy) näkemystänne ja tuomaan vaihtoehtoisia, kenties optimistisempia käsitteitä tapoihinne mieltää planeetta merkissä.

Kalojen merkistä eläinradan viimeisenä on esitetty, että se sisältää kaikki aikaisemmat merkit. En henkilökohtaisesti ihan tällaista ajattelutapaa allekirjoita. Kalojen teemaan sisältyy monimuotoisuus, mikä tavallaan oikeuttaa ajattelemaan että se kattaisi aikaisemmatkin merkit. Kaloissa on olemassa kaikkein eniten vaihtoehtoja (eikä se ole helppoa niin kalat-ihmiselle kuin tulkinnallisestikaan). Etenkään kalojen viimeisenä olo ei tarkoita, että tämä merkki olisi eläinradan yleinen kuona-astia ja tähän kertyisi kaikki negatiivisuus. Kalat ei ole mikään roskis. Jokaisessa eläinradan merkissä on omat vahvuutensa sekä heikot tai huonot puolensa. Kaloissa kumpiakaan ei ole suhteessa sen enempää kuin muissakaan. Hyvyyden ja pahuuden janalla voi liikkua ihan omien valintojen mukaisesti, eikä kukaan automaattisesti joudu sinne kurjalle puolelle.

Taidan olla huolissani kalojen merkkiin liian yleisesti liitettyjen negatiivisten määreiden vuoksi. Silmiini osui tässä taannoin luonnehdinta Marsista kaloissa, että se on lälly. Okei, saattoi olla huumoria, mutta särähti joka tapauksessa. Minulle lälly sanassa on kielteinen vivahde, se on latistava. Tottakai Mars voi olla kaloissa lälly, sillä kaloissa tosiaankin on mahdollista olla melkein mitä vaan. Voisiko se olla muutakin?

Jos ajatellaan astrologiaa, että sen yhtenä tarkoituksena on antaa välineitä yksilön kasvuun, tässä mielessä minusta on ikävää, että planeetan avainsanaksi valitaan lällyn tyyppinen käsite. Kuka tahtoisi pyrkiä kasvussaan siihen, että hänen tarkoituksensa on olla teoissaan lälly? Käsitteillä voi olla merkitystä alitajuisella tasolla itsensätoteuttavana profetiana. Mielestäni olisi kannustavampaa valita päällimmäiseksi planeettaansa esitteleväksi termiksi jotakin myönteistä, toki rehellisyydessä pysyen.

Olen hyvin usein lukenut astrologisista teksteistä, vanhoista kirjoituksista ihan suoraan ja moderneista rivien väleistä, että kalojen sijainti olisi planeetalle huono. Jos nyt pitäydytään vain Marsissa, niin näin ei todellakaan ole. Marsilla on jännä suhde veden elementin merkkeihin. Skorpioni on sen omaa aluetta, ja ravussa Mars on alennuksessaan, eli tämä on se tyypitellysti haasteellinen merkkisijainti Marsille. Mars on näiden merkkien yöaikainen hallitsija, eli sillä on ”suhde” vesimerkkeihin. Kaloissa Marsilla on mahdollisuus toimia ihan hyvin.

KalatViimeisenä muuttuvana merkkinä kalat edustaa äärimmilleen vietyä ”liikehdintää”. Kalat on merkkinä moniulotteinen, sen ei ole tarkoitus jäädä jumiin vain yhteen, vaan sille on luontevinta sisältää vaihtoehto. Muuttuvuus voi olla vaihtamista, seilaamista, häilymistä ja kuitenkin aktiivista toisenlaisuuden huomioimista. Ja tästä pointista voisi rakentua kaloihin liitetyt luovuuden ja mielikuvituksellisuuden teemat. Luovuus tarkoittaa käytännössä usein sitä, että tehdään toisella tavalla. Tämä näkyy oleellisesti kalojen symbolissakin; kaksi toisiinsa sidottua kalaa uivat vastakkaisiin suuntiin. Jos tässä on ainekset myös negatiiviseen kaksijakoisuuteen, on tässä mahdollisuus hyväksyä päinvastaisen merkitys samanaikaisesti. Edelleen kalojen symboliikkaa hyödyntäen minusta ei pidä paikkaansa, että kalat olisi merkkinä tiedostamaton. Sillä on pääsy myös tiedostamattomalle alueelle, mutta tämä ei tarkoita sitä ettei kalat tietäisi mitä vasen käsi tekee (tämä on yleistys eikä päde luonnollisesti yksilötasolla yksi yhteen vaan riippuu aina tavasta, jolla yksilö tätä energiaansa käyttää). Symbolissa kalat ovat kiinni toisissaan ja piuha kertoo informaatiosta.

On varmaan totta, että Mars kaloissa kallistuu ehkä herkemmin toteuttamaan vaihtoehtoisia teemoja, eikä tällöin toteudu tyypillisenä Marsina; aloitteellisena, valloitushaluisena, aggressiivisena. Käsitykseni on, että Mars kaloissa on aktiivisesti toiminnallinen, mutta kohde ei välttämättä ole urheilu, johtaminen tms. En kertakaikkiaan ymmärrä miksi kaloihin liitetään passiivisuus, sillä myös sellainen toiminta mikä ei hyökkää ja tuhoa, voi olla sangen aktiivista. Muuttuva merkki sisältää liikkeen idean jo itsessään (vrt. Mars kiinteissä merkeissä). Marsin toiminnallisuus kanavoituu kaloissa merkin teeman mukaisiin asioihin, ja kaloissahan näitä riittää. Empaattisuus, hyväksyvyys, henkisyys, taiteellisuus, luovuus, fantasia, sielukkuus, rajantakaisuus, ja se vaihtoehtoisuus. Mars kaloissa voi olla jopa kapinallisempi kuin missään muualla.

Kalojen merkissä on myös niitä negatiivisia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi uhriutuminen, rajanvedon vaikeus, epämääräisyys, vaikeuksien väistely, ylikorostunut vaatimattomuus tai alttius toisten vaikutteille. Myös tällaisiin suuntiin on mahdollista mennä Marsinsa kanssa, mutta se on aina kiinni omista tietoisista valinnoista. Olisiko jopa helpompaa muuttaa Marsinsa toteuttamisen suuntaa sen ollessa muuttuvassa merkissä, koska vaihtaminen on sujuvaa, eikä olla lukkiuduttu mihinkään (ellei sitten tunnetasolla). Mars ei ole millään lailla tuomittu tapahtumaan näillä lällyimmillä tai heikoilla tavoilla.

fishTottakai Marsin sijoittuminen muuhun karttaan nähden tulee ottaa huomioon kun tulkitsee Marsinsa toiminnan puitteita. Jos se on aspektiton, kalamaisuus pääsee korostumaan. Jos kulmia on paljon, Mars on dynaamisesti mukana olemuksessa ja elämässä. Kovatkaan kulmat eivät suinpäin altista negatiiviseen toteutumiseen; neliöt ja oppositiot kertovat aktiivisuudesta johon Mars lähtee mielellään mukaan. Miellän Marsin kaloissa näissä kulmissa sähköankerias-tyyppiseksi, jolloin on pakko toimia ja passiivisuus on kyllä kaukana. Tämä on nyt vain heitto, mutta kenties itsetutkimusta ikävien puolien osalta voisi harjoittaa kaikkein eniten kvinkunssien ja puolitoistaneliöiden suhteen. Ja jos näitä kalavertauksia jatkaisin, helppojen kulmien sekstiilien ja kolmioiden kanssa Marsilla voi olla vaara jäädä lahnaksi lötköttelemään mukavuusalueelleen.

Marsin toiminnallisuus on hyvin olennainen osa persoonaa, olemusta ja oman elämänsä herrana olemista. Jos Marsinsa suhteen luovuttaa (mikä sekin kuuluu kalojen negatiiviseen toteutumiseen!) ja keskittyy ei-niin-rakentavaan toimintaan, voi tällä olla koko elämän suuntaamisen suhteen merkitystä. Mars kertoo teoista ja tekemisen tyylistä, ja niillä on oleellinen rooli siinä saavutetaanko haluamamme. Pitäisin Marsia miltei kuin symbolisena avainsanana ristikossa. Jos fiksoituu ns. väärään avainsanaan, eivät toistenkaan planeettojen olemukset eli avainsanat löydy oikein.

Vaikka tässä oli Mars esimerkkinä, kannattaa pohtia ensivaikutelmiaan omien planeettojensa kohdalla muidenkin kartantekijöiden suhteen. Miettikää miten ”esittelette” ytimekkäästi omat planeettanne, ja analysoikaa, ovatko ne turhaan negaatioita henkiviä.

Avainsanat: , , ,

22 vastausta to “Avainsanojen merkityksestä”

 1. Lila Patrikainen Says:

  Pitipä ihan plärätä karttapankkia lävitse ja tutkia kellä kaikilla on Mars Kaloissa. En näköjään tunne kovin monta (tarkalleen ottaen 3) henkilöä, jolla on tämä Marsin asema. Yksi näistä kolmesta on täysin kunnianhimoton ura-asioissa, mutta hän on ollut suuren lapsikatraan isä ja isäpuoli. Yksi on purjehdusta, hyvää ruokaa ja musiikkia rakastava erikoislääkäri ja yksi on etsiskellyt pitkään itselleen sopivaa uraa ja hoiva-alalle hänkin on nyt opiskelemassa. Viimeksi mainittu on ollut pitkään kotirouva, lapsia on kolme. Jos hän voisi vapaasti valita, niin työskentelisi täysipäiväisesti politiikassa, vasemman siiven puolueessa.

  • Lila Patrikainen Says:

   Tulipahan mieleen vielä tuosta erikoislääkäristä, että nuoruudessaan hän oli käyttänyt paljon huumeita. Tähän oli mahdollisuus ulkomailla, joissa hän oli asunut pidempiä aikoja. Vielä kolmikymppisenä hänellä oli taipumus paeta ongelmia huumeisiin, jos niitä oli vain saatavilla. En tiedä hänen tämänhetkistä tilannettaan huumeiden suhteen, mutta tuskin hän voisi ammattiaan harjoittaa niiden vaikutuksen alaisena. Nykyiset harrastukset kuullostavat aiempaa huomattavasti terveellisimmiltä.

 2. Susanna Says:

  Minun mieleeni nousi yksi hyvin tuntemani ystävätär jolla on Mars Kaloissa. Hän on vierivä kivi, pitkälle opiskellut omintakeisia reittejä, aloitti merimieskoulussa heti peruskoulun jälkeen ja on kameleomenttimaisesti vaihtanut suuntaa sen jälkeen monesti. Menestynyt, tehnyt paljon työtä.

 3. Godiva Says:

  Olen parhaillaan suhteessa työkaveriini, jolla on mars kaloissa. Hän on erittäin miehinen mies, voimakastahtoinen ja treenaa kroppaansa ahkerasti. Haluaa parisuhteessa olla perheen pää ja ottaa vastuuta. Antaa naisen olla nainen ja arvostaa sitä. Hän ei käytä alkoholia, isä on alkoholisti. Hyvin rauhallinen luonne, jollain tavalla luo turvallisen ilmapiirin ympärilleen ja se ilmeisesti viehättää naisia…Niin, ja työskentelee hoitoalalla ja hyvä siinä työssään. Haavena hänellä on hankkia erikoisosaamista tietystä suppeasta hoitolinjasta.

 4. mervi Says:

  Täällä mars kaloissa peräytyvänä radixilla ja progella kaloissa koko elämän joten tämän kanssa sitten tämä elämä eletään. Olen samaa mieltä ettei kala-mars ole lälly, voi olla sitä aina silloin tällöin niin valitessaan koska elämän nautinnot vetävät silloin puoleensa ja kala osaa kyllä nauttia niistä. Harrastin kilpatanssia muutaman vuoden (kolmio venukselle radixilla) ja voin sanoa että siinä ei paassiivisena voi olla jos aikoo oppia, mutta sen harrastuksen lopettaminen oli myös helppoa kun tulee uusi toiminnan kohde tilalle. Voisin sano että aina on jokin yksi tai useampi enemminkin useampi projekti menossa mutta niiden kestosta voidaan olla monta mieltä, radixilla kolmio saturnukselle, joten jokin asia saattaa jäädä elämäänkin pitemmäksi ajaksi. Mutta olen itse siihen tyytyväinen että osaan vaihtaa esim. harrastusta kun se ei enää anna sitä mitä haluaisin enkä jää junnaamaan muiden toiveiden mukaan siihen. Myös tutustumishalua muihin lajeihin on esim. yhden vuoden kävin jousiammunnassa, mutta kun olisi pitänyt sitoutua laajemmin, lopetin sen kun en halunnut enempää sitoutua. Urheilullisuus ei ole aggressiivista, kylläkin pidän luonnossa vaeltamisesta ja rankemmastakin vaeltamisesta ajoittain mutta ei verenmaku suussa eikä kilpailumielessä. Espanjaakin opiskelen kansalaisopistossa sen takia kun ei tarvitse tenttiä, tietysti joku voi ajatella että ompa lällyä.
  Olen sitä mieltä että elämässä ei ole muuta pakkoa kuin kuolla aikanaan, kaikki muu on omia valintoja.
  Pidän siitä ajattelutavasta että asioita voidaan tehdä niin monella tavalla ja suvaitaan se, minä varsinkin halua kokeilla aina uusia tapoja tehdä asioita. Jos nyt niitä negatiivisia omasta mielestä niin joskus asioiden lykkääminen itseäkin ärsyttää, pitää ottaa niskasta kiinni ja panna liikkeelle puoliväkisin sekä jnkl epämääräisyys vaivaa ei aina tiedä mitä haluaisi, mutta ne eivät onneksi kestä kauaa kerrallaan.
  Varmaankin kala-marsille toisten auttaminen ja empaattisuus kulkevat käsikädessä välillä mennään liiaksikin auttamaan tai tuputtamaan apua (7huoneessa).

 5. Susan Says:

  No minä ilmottaudun, koska mainitsin varmaankin Mars kalan olevan lälly tai ainakin vetelä…..koska minullahan se kala Mars on sinun kanssa.
  Minun Mars on aspektiton, joten energiani on äärettömän vaikeaa kanavoida yhteen asiaan kerrallaan ja kun alkaa tulla kohteita liikaa, hämmennyn ja saatan jättää kaiken ja väsyä. Muutenkin kärsivällisyyteni on todella lyhyt mihinkään pitkäkestoseen toimintaan. Olen valtavan energinen, mutta aina hetken kerrallaan.
  Ja välillä vaivaa järkyttävä saamattomuus ja laiskuus. Makaisin mielelläni ketarat ojolla ja söisin herkkuja ja katsoisin loputtomasti elokuvia.
  Sinullahan on eri tilanne, koska Marsisi on tiukasti Saturnuksen kanssa yhtymässä, joka antaa energiallesi rajat ja raamit, kontrollin ja ei anna sinun luovuttaa. Jos olisin saanut saman aseman, olisin varmasti menestynyt paremmin elämässäni ja saanut pitkäjänteisyyttä.
  Lapseni olen ainoastaan kasvattanut pieteetillä ja on varmaan ainoa todellinen saavutus. Ja sitäkään ei voi loputtomasti kantaa sulkaa hatussa, koska he lopulta tekevät oman elämänsä.
  Mutta se mikä eniten Kalan merkissä on esillä kaikilla kaloilla, on sen ääretön huolehtiminen, ja asioiden pyörittely.
  Äidilläni se Kuu Kala tekee sen, että hän voi valvoa vaikka koko yön, jos joku luokkasi häntä, sanoi jotain pahasti. Hän pyörittelee ja pyörittelee asiaa. Tunnen myös muutaman Kala aurinko ihmisen ja he kaikki ovat murehtijoita.
  En sano tätä pahalla, vaan olen vain huomannut tämän ja jossain vaiheessa myös itselläni vanhemmiten. Olen sortunut tähän samaan murehtimiseen. Siksi olen ollut niin onnellinen, että edistynyt karttani Aurinko ja Merkurius ja Mars ovat vihdoin Oinaassa ja ei enään Kalassa, jossa viihtyi ihan 15 vuotiaasta asti.
  Lopuksi, Kala on kaunis ja taiteellinen, ja eteerinen. Eli Itse Kalan merkissä eim ole mitään vikaa. 🙂

 6. S Says:

  ”Lälly” sopii hyvin kuvaamaan tuntemiani Aurinko-Kaloja. Kenelläkään heistä ei kyllä ole Mars Kaloissa: kahdella se on Skorpionissa ja yhdellä Leijonassa. Kaksi heistä on entisiä ystäviä ja yksi tuleva entinen ystävä. Ja syynä on lällyys eli rajattomuus: yhden alkoholinkäyttö levähti eikä hän kestänyt sitä, että otin asian puheeksi. Toisella meni omat ja toisten tavarat sekaisin, eli vaikka ei ole todellakaan köyhä ihminen, tykkäsi ”pölliä” muilta. Ja tällä kolmannella on vähän samaa vikaa, ei tavaroiden vaan muiden asioiden suhteen. Tosin he kaikki ovat myös hyvin anteliaita. Rajattomuus näkyy siinäkin.

  Ennen astrologiaan perehtymista ihmettelin, miksi viihdyn Kalojen seurassa. Sehän sitten selvisi aika pian, eli deskententtini on Kaloissa. Eli osaavat kyllä olla ja ovatkin hyvin viehättäviä ihmisiä. Voipi tietysti olla, että kohdalleni osunut otanta ei ole tilastollisesti merkittävä…

 7. Soile Says:

  Luulen että tuo perinteinen tai vallalla oleva näkemys Marsista Kaloissa haasteellisena sijaintina perustuu pitkälle siihen että Mars, _yksilön_ halujen ja toimintatarmon symbolina on tietyllä tavalla ristiriidassa Kalojen merkin muuttuvuaiselle, vaikutuksille alttiille merkille, jossa suuntaus on enemmän sulautumista _osaksi kokonaisuutta_ kuin siitä irrottautumista omaksi yksilökseen, tavoitella omia yksilöllisiä tavoitteitaan. (Perinteinen hallitsija Jupiter ja moderni hallitsija Neptunus yhdistetään mm. yli-aistilliseen, transsendentaaliseen, henkisyyteen yms)

  Mars Kaloissa motivoi mielestäni parhaiten toimintaan heijasteleminen muiden tarpeita, oman toiminnan valjastaminen jonkun suuremman kuin oman egon vetojuhdaksi. Yleishyödylliset hankkeet jne.

  Tarja kirjoitti: ”Kalojen merkissä on myös niitä negatiivisia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi uhriutuminen, rajanvedon vaikeus, epämääräisyys, vaikeuksien väistely, ylikorostunut vaatimattomuus tai alttius toisten vaikutteille. Myös tällaisiin suuntiin on mahdollista mennä Marsinsa kanssa, mutta se on aina kiinni omista tietoisista valinnoista.”

  Viimeisestä lauseesta olen eri mieltä. Luulen nimenomaan että tuollaiset ongelmat eivät ole tietoisia valintoja vaan nimenomaan tiedostamattomia, sitä, ettei ole tiedostettu itseään, omia tarpeitaan, oma yksilöityminen on niin alkutekijöissään että ihminen – tässä tapauksessa Mars Kaloissa tai oikeastaan missä tahansa Veden merkissä – heijastelee vain toisen tarpeita.

  Yhdistän Veden merkkeihin vahvasti projektion, toisten tarpeiden heijastamisen, omaksumisen osaksi itseään mutta myös sen toisen ominaisuuden joka usein unohtuu eli tunteiden siirto toimii myös toisin päin, heijastellaan omia tunteita toisiin. Nämä projektiot ovat yleensä täysin tiedostamattomia ja siirrämme (eli näemme) herkästi toisiin tunteita joita emme soisi itsellään olevan, ulkoistamme tunteemme, kiellämme ne.

  Liz Greene on tainnut sanoa jossain Kalojen merkkiä ”kosmiseksi roskatynnyriksi” mutta samalla korostanut siinä merkissä ihminen voi nousta ylevimmille tasoilleen – tai alimmilleen. En nyt tiedä missä ja millloin ja millä sanoin Liz Greene on tuonut tuon esille, mutta mieleeni tulee vahvasti 12. huoneen teemat. Jung on sanonut että se mitä ihminen ei tiedosta, koituu hänen kohtalokseen.

  Jos ihminen on hyvin mukautuva, ei tiedosta omia tarpeitaan, toiveitaan, luovuttaa itsensä ja tahtonsa muiden käyttöön, on hän helposti voimakkaampien tahojen vietävissä. Neptunus, Kalojen moderni hallitsija, yhdistetään toki henkisyyteen, esoteerisuuteen, taiteisiin mutta myös alitajuntaan, tiedostomattomaan, harhoihin, petokseen ja itsepetokseen. Omasta mielestäni Veden merkit (Rapu, Kalat ja Skorpioni) Marsin sijaintina on mm. tämän projektiotaipumuksen vuoksi haasteellisempia kuin ehkä sen muut sijainnit ja muuttuva laatu tekee siitä vielä haasteellisemman – mutta karttahan on kokonaisuus ja tämä on vain yksi tekijä ja haastehan on aina myös mahdollisuus kuten bloggaajakin tuossa esittelee eri vaihtoehtoja.

  T: ”Tämä on nyt vain heitto, mutta kenties itsetutkimusta ikävien puolien osalta voisi harjoittaa kaikkein eniten kvinkunssien ja puolitoistaneliöiden suhteen. Ja jos näitä kalavertauksia jatkaisin, helppojen kulmien sekstiilien ja kolmioiden kanssa Marsilla voi olla vaara jäädä lahnaksi lötköttelemään mukavuusalueelleen.”

  Olen samaa mieltä että jos aletaan puhumaan _aspekteista_ eikä merkeistä, niin kvinkunssit ja puolitoistaneliöt (tai nelos-sarja ylipäätään) ovat varmaan niitä eniten tietoista työstämistä ja valintoja vaativia aspekteja.

  Itse olen Aurinko-Rapu, olen naimissa Aurinko-Kalat-miehen kanssan ja kaikilla kolmella lapsellani (joista kaksi on täysi-ikäisiä) on Mars Veden merkeissä, samoin veljelläni. Lähipiiri on tietysti vähän turhan lähellä puolueettomuuden kannalta, jos se nyt ylipäätään on mahdollista, itselläni Mars on muuttuvassa merkissä, mutta läheisten elämää pääsee seuraamaan aitiopaikalta ”livenä” toisin kuin asiakkaiden.

  Jokaisessa merkissä on haasteensa ja mahdollisuutensa ja helposti yksinkertaistamme näkymyksiämme, joten on hyvä miettiä mihin niitä oikein perustaa ja miten ne voisi muotoilla voimaannuttavammin. Toisaalta, jos jokainen särmä pitäisi hio ja särö täyttää ja joka kantaa tulisi laittaa loppulausumat että voihan se näkyä toisinkin poliittisen korrektiuden vuoksi, jottei kukaan vain pahastuisi, kaikesta keskustelusta tulisi aika vaikeata 🙂

  -Soile

  • Susan Says:

   Hienosti kirjoitettu! 🙂

  • Tarja Says:

   Eriävästä mielipiteestä huolimatta olen edelleen sitä mieltä, että Marsin suuntaaminen negatiivisesti ei ole vain tiedostamatonta. Mainitsemiani mahdollisuuksia huonoista puolista ei vaan tahdota julkisesti kuuluttaa. Esimerkiksi vaikeuksien välttely voi toimia defenssinä, huono keinohan se on, mutta me ihmisparat emme valitse aina ”oikein”. Maailma on pullollaan harmeja, kurjuutta ja silkkaa pahuutta todistaakseen tällaisesta. Tiedostamaton käytös on minun mielestäni liian heppoinen selitys, voi toimia yksittäistapauksissa mutta tätä ei pitäisi yleistää kaikkeen miten Marsiaan voi toteuttaa vähemmän rakentavasti. Jos palikasti ymmärtää, teontason ikävät ilmentymät olisivat(ko?) vain toisten tarpeiden heijastelua. Mielestäni Mars-kaloissa ihmiset ovat ihan yhtä tietoisia kuin muutkin, eikä vääriä valintojaan / tekojaan sovi laittaa toisten syyksi. Vaikutuksille alttius ei mielestäni mene ihan noin pitkälle. Mielestäni siis näitä Mars-kaloissa huonoja puolia on toteutettu täysin tietoisesti, esimerkiksi hanskat tiskiin -ilmiö on tästä hyvä esimerkki (luovuttaminen yhtenä kalojen teemana).

   • Susan Says:

    Minä ainakin luovutan helposti ja olen näin vanhempana alkanut potkia itseäni persuksille, että katso nyt vaan se asia loppun asti, äläkä pakene.
    Nyt kun olen innostunut tekemään käsitöitä ja muita taideprojekteja, kohtaan tän jutun päivittäin. Minulla voi olla viisikin työtä kesken ja työ johon en ole uskaltautunu tarttua ja kaikki vaivaa alitajuisesti tekemättöminä töinä. Mutta sitten vaan päätän, että nyt ei voi aloittaa uutta, ennen kun aikasemmat työt on tehty. Voi se pitkäjänteisyyden unelma!

   • Soile Says:

    En tietenkään kiistä etteikö ihminen voi tietoisesti päättää valita jonkin toimintamallin vaikka se olisi henkilölle itselleen jopa vahingoksi, ainakin jostain näkökulmasta katsellen. Tämä koskee luonnollisesti ihan kaikkia merkkejä.

    Itse ajattelen että esim. uhrautuminen ja uhriutuminen ovat eri asioita. Samoin vaikeuksien välttely voi olla viisautta, hyvä strategia tai silkkaa heikkoutta joka voi kääntyä itseään vastaan.

    Yleisesti ajattelemme että elämän säilyttäminen ja ylläpito on olennainen osa elämää ja toisin valitseminen on joko osoitus itsetuhoisuudesta tai ylevyydestä (toisten puolesta henkensä antaminen tms.) karkeasti yleistäen. Joku ryhtyy itsemurhapommittajaksi, toinen tekee polttoitsemurhan, kolmas uhraa oman henkensä yrittäessään pelastaa muita. Kaikkia voi joku kauhistella, toiset ihailla. Mikä on tietoista, omaa valintaa ja mikä on vain yhteisön odotuksiin vastaamista?

    Onko siis joku planeetta & merkki-yhdistelmä toista tietoisempi tai tiedostavampi, siis arkkityyppisesti, ei henkilötasolla? Jos vaihdetaan sana tiedostamaton esim. taiteellisempi, puheliaampi, herkempi tms. niin useimmat ottavat kantaa sen puolesta että jokin tietty ominaisuus voi korostua jossain merkki ja planeetta-yhdistelmässä.

    En väitä että Mars Kaloissa tai Veden merkeissä oli vähemmän tiedostavia kuin muut merkkiyhdistelmät mutta väitän edelleenkin että voidakseen käyttää Mars-energioita rakentavalla tavalla heidän tulisi pyrkiä tavallista tarmokkaammin miettimään omia motiivejaan ja niiden alkuperää jotta he toimisivat tietoisina omista ratkaisuistaan eivätkä vain ajelehtisi virran vietävinä ja heräisi jonain päivänä ihan ulapalla ihmetellen miten sinne on jouduttu…

    Mielestäni tähän vastuunottamatomuustaipumukseenkin perustuu näkemys siitä että Mars ei ole luonnostaan vahva Kaloissa. Mutta kuten todettua moneen kertaan, ihminen voi ja saa tehdä valintoja, ihminen oppii tai on oppimatta – tai jotain siltä väliltä, Jokainen aikakausi ja yhteisö kuitenkin määrittelee arvonsa ja astrologia ei ole poikkeus. Eikä astrologi.

   • Tarja Says:

    Koetin jutussani ottaa esille myös pointin, että käsitykselle, että Mars olisi kaloissa heikko, ei ole teknistä astrologista perustetta. Jos tässä aikakaudessa on Mars määritelty heikoksi kaloissa, olen tällaista ajatusmallia vastaan.

   • Soile Says:

    Jossain traditionaalisten triplicity-listauksissa (näitäkin on erilaisia) Mars on tosiaan yökartoilla Vesimerkkien halltsija, mutta Mars katsotaan traditionaalisesti katsottaessa ylennyksiä-alennuksia, omassa merkissään olemista-vastamerkissään detrimenttinä olemista kuitenkin olevan toisessa Vesimerkissä, Ravussa, alennuksessa ja detrimentti Vaa’assa, Venuksen hallitsemassa merkissä.

    Mikähän logiikka tässä on jos teknisesti Mars Kaloissa ei ole heikko? Miten se sitten on heikko tai mitä sanaa nyt halutaan käyttää ei-parhaalle mahdolliselle sijainnille Ravussa, toisessa Veden merkissä tai Vaa’assa, tuolle Venuksen hallitsemalle merkille, jonka pitäisi olla sävyisä ja sovitteleva?

    Juu, tiedän sen verran että Marsin katsotaan rauhoittuvan Veden viilentämänä 🙂 mutta miksi sitten se on kuitenkin Ravussa alennusmerkissä (ylennyksessä Kauriissa), Veden merkissä.

    Miksi Mars ei toimi hyvin Ravussa jos se toimii Kaloissa? Niitähän yhdistää sama elementti, emotionaalinen Vesi.

    Miksi Mars ei toimi hyvin – traditionaalisen teknisesti ajatellen- sovittelevassa Vaa’an merkissä vaikka Venus on kuitenkin Kalojen merkissä ylennyksessä?

    En oikeastaan voi väittää mitään tämän kolmiojaon perusteella (triplicity) perustella kun en ole siihen riittävästi perehtynyt, mutta niitäkin on tosiaan hieman erilaisia. Ja se on vain yksi osa traditionaalista, facet, termiinit yms kuuluu myös pakettiin. Näihin ei tässä viitattu lainkaan. Muistan joskus lukeneeni että triplicityn hallitsija kertoo elämän loppuajoista, joten siinä mielessä uskoisin että Mars Kaloissa voisi olla hyväkin!

    Aihe on minusta mielenkiintoinen, varsinkin jos asiaa perustellaan teknisesti. Jospa joku traditionaalisesti kaikki tietävä tietää ja osaa selittää lisää. Oppia ikä kaikki…

   • Tarja Says:

    Vaikka minä en selkeästi täytäkään yllävaadittuja kriteerejä, kerron että olen ymmärtänyt Marsin toiminnalliset edut ja alistukset vesimerkeissä siten, että skorpionissa se on edukseen (oma merkki) ja ravussa mahdollisesti haastava (alennus mutta on samalla merkin yöaikainen hallitsija) mutta kaloissa Marsiin ei asetu mitään painetta merkistä, vaan ainoastaan plussaa sen hallinnasta. Näin ollen en näe perustetta väittää, että Mars kaloissa olisi heikko. Oletan tämän väitteen olevan peräisin modernista psykologisesta astrologiasta missä teknisillä perusteilla ei katsota olevan samanlaista sananvaltaa kuin perinteisellä puolella. Tässä siis perusteluni miksi minä en näin ajattele.

   • Soile Says:

    Jos nyt kerran perataan Marsia ja hyödynnetään näitä ylennyksiä ja alennuksia yms perusteluissa niin miten ihan omin sanoin koette että Mars on Skorpionissa (kiinteä Vesi) vahva ja toimiva nimenomaan pääsääntöisesti myönteisenä. Samoin toimisin selitystä sille että Ravussa (aloitteellinen Vesi) ja Vaa’assa (aloitteellinen Ilma) ei sitten toimi myönteisesti ja sitten miten se nimenomaan on vahva ja toimiva Kaloissa (muuttuva Vesi). Mikä nimenomaan toimii, katsotaan hyväksi ja mikä ei.

    Nyt muiden kirjoittajien esimerkit Mars Kaloista antavat aika hajanaisen kuvan energian käytöstä sen ollessa Kaloissa. Osa kuvailee niin nimenomaan Aurinkoa Kaloissa joskin tarkoitus olisi tietysti miettiä Marsia Kaloissa. (Tämä ei ollut moite.)

    Jos siis Mars Kaloissa on hyvä sen vuoksi että se mukautuu niin moneksi, niin kuinka Mars kiinteässä Skorpionissa on niin hyvä, sehän on sen oma merkki traditionaalisesti, moderni hallitsijahan on Oinas.

    Toisaalta Mars ja Aurinko ovat kumpikin tarpeen elämän ylläpitämiselle, selviytymiselle, kuten Saturnuskin. Sinänsä voisin kyllä ajatella että se joka osaa maastoutua selviää hengissä helpoiten ja jos sen ajatellaan olevan vahvuuden tai hyvän sijainnin mittari niin ymmärrän hyvin että sekä Skorpioni ja Kalat voisivat olla hyviä sijanteja Marsille, hyvin äärimmäisinä vaihtoehtoina. Mutta mikä on muitten perustelut?

    Miksi Mars tasapainoa hakevassa Vaa’assa on detrimentti, vajakki, huono sijainti Marsille ihan omin sanoin kun ajattelee että Mars Kaloissa on vahva ja hyvä sijainti…. 🙂 Ja samaan aikaan Marsin vastamerkki Venuksenkin sijainti on erittäin suotuisa sen sijaitsessaan Kaloissa. Miten näette ja vedätte sen eron niiden ominaisuuksiin?

    Minua siis ihan aidosti kiinnostaa miten te näette nuo Marsin haasteelliseksi koetut sijannit – vai koetteko ne haasteellisemmaksi kuin muut sijainnit? Minulle ei ihan riitä että joku sanoo että kun se on jonkun triplicityn hallitsija…mitä se oikein tarkoittaa käytännön tasolla? Näitähän käyttää aika harva, mutta traditionaalinen astrologia erilaisine haaroineen on kasvattanut suosiotaan viime vuosina.

    Kaikkihan eivät ajattele astrologia merkkisijainteja tällä tavalla arvottaen heikoksi-vahvaksi tms. mutta jotenkin niitä kuitenkin täytyy kuvailla.

    Omasta mielestäni minkä tahansa saa toimimaan, kunhan vain tarpeeksi yrittää….

   • Tarja Says:

    Tarkennukseksi sen verran, että en väittänyt Marsin olevan vahva kaloissa, vain ettei ole perustetta sanoa sitä heikoksi.

    Kirjoitin aikoinaan Astro Logokseen jutun jossa esitellään periaate miksi merkin vasta tai alennus on tietty merkki. Löytyy sivuiltani vasemman laidan valikosta otsikolla Ylennysasteet http://www.astrologiantaika.fi/artikkelit.php

    Mars ja Venus ovat astrologisesti vastaparit ja silloin näiden merkeissä epäedulliset sijainnit (joissa planeetta saattaa vaatia tavallista enemmän työtä että löytyy ominainen toteutumisen tapa) löytyvät myös toistensa hallitsemista merkeistä.

    Mars ei mitenkään ole modernin katsonnon mukaisesti oinaan hallitsija, vaan perinteisen katsannon mukaan Mars hallitsee kahta merkkiä, oinasta sekä skorpionia.

    Planeettojen toimivuutta merkeissä on aina hyvä pohtia. Oma näkemykseni eroaa nykyisin vallalla olevasta katsannosta, mutta mielestäni olen oikeutettu tulkitsemaan valitsemallani tavalla. Merkin kautta tuleva anti planeetalle on vain yksi osa tulkintaa, planeetan sijainnilla kartalla on myös tärkeä osa.

   • Soile Says:

    Juu, keskustelu vähän lipsui. 🙂

 8. Ajatus Says:

  Hyvä muistutus, että kannattaa miettiä millä adjektiiveilla kuvaa jotain planeetta-merkkiyhdistelmää. Jokaisesta löytyy sekä hyviä että huonoja puolia.

  Oma kokemukseni tuntemastani Mars Kaloissa -henkilöstä on hieman ristiriitainen juuri sen vuoksi, että toisaalta (aurinko-Kalana) pidän siitä ettei toiminta ole hyökkäävää tai aggressiivista, vaan ystävällistä ja lempeää. Toisaalta tämä henkilö sattuu olemaan pomoni, joten kärsivällisyys meinaa välillä loppua juuri siitä syystä, että häneltä puuttuu tuossa asemassa tarvittavaa jämäkkyyttä, rajanvetoa ja johdonmukaisen toiminnan kykyä (niin – hän ei itse hakenut asemaa vaan hänet kutsuttiin siihen). Hän on kaikille yhtä kiltti ja joustava, joten ne saavat eniten etua jotka kehtaavat sitä pyytää. Laiska hänkään ei missään nimessä ole, vaan pikemminkin uhrautuu myös työlle vähän turhankin paljon, ollen kalamaisesti poissa silloin kun oma työyhteisö häntä tarvitsisi.

  Merkkien samat ominaisuudet voivat minusta kääntyä negatiivisiksi tai positiivisiksi sen mukaan, missä ympäristössä toimitaan. Esim. hoitoalalla Mars Kaloissa olisi varmasti omiaan, kuten myös vaikka tanssissa tai muulla taidealalla, kuten aiemmista esimerkeistä käy ilmi. Johtajaksi en häntä laittaisi.

 9. metsätonttu Says:

  Kiitos rikkaasta vuoropuhelusta! Mikä sisältö tässä topikissa!
  Minun Kalat-Kuuni sulaa aivan!

  • metsätonttu Says:

   Löysinkin pikku-siskoni Mars Kaloissa omistajaksi, eikä todella välitä rahasta, jakaa sitä menemään. Hänellä on Mars oppositiossa Neitsyt Jupiterin kanssa (retro) ja kauhea itsekontrolli päällä taiteessaan, mikään ei tunnu riittävän. Suree ja jännittää kaikkia näytöksiään suorastaan sairaaksi asti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: