Elämän voimaa etsimässä

h1Kuinkas sattuikaan, tartuin taas aiheeseen mikä on ollut astrologiassa kiistelty. Taidan olla alallani käänteinen demonstraatio aiheeseen kuinka saat ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa. Eräässä tietojen listauksessa astro-ohjelmani listaa kartan Hylegistä kolme erilaista vaihtoehtoa (tutkitaan termiä ihan kohta). Vielä enemmän kummastutti huomio, että nykyastrologiasta Hylegin esittely, käsittely ja tulkinta puuttuvat ihan kokonaan. Netin pikainen selaus valaisi arkaa aihetta lisää. Hylegin käyttö ja määrittäminen on koettu niin kompleksiseksi, riitoja aiheuttavaksi (astrologian piirissä siis) ja epäeettiseksi, että moderni astrologia on tuominnut sen epäsuosioon.

Hyleg on taivaan valo tai kartan tekijä, jolla on suurin vaikutus yksilön elinvoimaisuuteen. Hylegiä kutsutaan elämän antajaksi. Perinteisen astrologian kukoistuksen päivinä Hylegin katsottiin ilmoittavan elämän mittaa, ja tämän seikan moderni astrologia on tuominnut fatalistiseksi. No eipä nykypäivän astrologeilla olekaan tapana ilmoitella kenenkään kuoleman ajankohtaa! Silti en voi olla tuumimatta, olisiko tässäkin käynyt taas kuten sanonnasssa viskataan lapsi pesuveden mukana.

h2Kun maailma muuttuu, astrologialla selitetään hyvin erilaisia asioita kuin ennen muinoin. Eikö nykypäivän Hyleg voisi vain osoittaa elinvoimaisuuden lähdettä kartalla, sitä tekijää johon on eniten kiinnitettävä huomiota terveyteen liittyvissä asioissa? Kun astrologisissa tulkinnoissa kysytään enimmäkseen tuplaten RR:ää ja TT:tä eli rakkautta, rahaa, työtä ja terveyttä, eikö silloin nimenomaan ole epäeettistä asiakasta kohtaan olla kertomatta kartan kohtaa, jota vaalimalla terveyttä voi ylläpitää?

Tuo oli siis jälleen omaa idealismiani. Ehkä perinteisen astrologian työkaluja ei ole soveliasta säätää tällä tavoin nykypäivää vastaaviksi. Koska olen ilokseni havainnut useiden muiden traditionaalisten menetelmien tai näkemysten toimivuuden käytännön astrologiassa, en malta olla esittelemättä lyhyesti Hylegin ideaa.

Hylegin määrittäminen kartalta on siis ollut jo kauan ennen meidän aikaamme kiistelyn kohteena, ja metodista on esitetty monenlaisia versioita. Pohjaan tämän katsantoni lähinnä Deborah Houldingin tarkastelutapaan.

h3Hyleg on ensisijaisesti joko Aurinko tai Kuu. Jos kyseessä on päiväkartta (= Aurinko horisontin yläpuolella huoneissa 7 – 12) lähdetään katsomaan ensin Aurinkoa, ja päinvastoin kartalta tutkitaan ensiksi Kuuta. Jompaakumpaa valoa etsitään kartan huoneista 1, 10, 11, 7 ja 9 ja tässä huonejärjestyksessä edetään. Hylegin siis oletetaan olevan joko ensimmäisessä minuuden ja terveyden huoneessa tai suotuisissa huoneissa horisontin yläpuolella, jolloin 8 ja 12 huone jätetään huomiotta. Askendentin yläpuoliset viisi astetta kahdennetoista huoneen puolelta lasketaan kuuluvaksi ensimmäiseen huoneeseen. Ensimmäinen huone on merkittävin, esimerkiksi jos yökartalla Aurinko on ensimmäisessä huoneessa ja Kuu yhdeksännessä, on Aurinko silti Hyleg, ellei Auringon asema ole alisteinen.

Seuraavaksi tulkitaan Auringon ja Kuun sijainteja vahvuuksien kannalta, sillä jos ne ovat vasta- tai alennusmerkissään, ne eivät voi olla Hylegin asemassa. Jos etsityistä huoneista ei löydy valoja tai ne ovat ”turmeltuneita”, tutkitaan onko syntymää edeltänyt Kuunvaihe ollut Uusi Kuu vai Täysikuu (onhan tämän hahmottaminen omalta kartalta jo hanskassa? Katso Kuun sijaintia suhteessa Aurinkoon kartallasi, jos se on kasvava, ennen syntymää on ollut Uusi Kuu, jos vähenevä, on ollut Täysikuu).

AscendantJos ennen syntymääsi on ollut Uusi Kuu, Hyleg voi olla nousun aste, mutta vain jos nousumerkin hallitsija, ylennyksen hallitsija, kolminaisuuden (triplicity) hallitsija tai termiinin hallitsija on kulmassa nousulle. Te lukijat todennäköisesti putositte tässä kohtaa kärryiltä, mutta ei kannata huolestua tästä. Jos haluttua kulmaa ei löydy, katso silloin Onnenpistettä.

pars_fortunaJos taas ennen syntymää on ollut Täysikuu, Onnenpiste voi olla Hyleg, aivan samalla tavoin jos se saa kulman näiltä neljältä hallitsijaltaan. Mutta jos Onnenpiste jää tässä aspektittomaksi, turvaudutaan nousun asteeseen. Eli samoin kuin yllä, mutta käänteisesti.

Jos ei ole onnistunut saamaan Hylegiksi Aurinkoa, Kuuta, nousua tai Onnenpistettä, silloin kokeillaan tuota ennen syntymää olleen lunaation astetta, eli kohtaa missä on ollut Uusi Kuu. Tämä pre-natal Uusi Kuu voi silloin olla niille henkilöille Hyleg, joilla syntymää on edeltämyt Uusi Kuu. Täydenkuun kohdalla ei samaa voikaan enää käyttää, mutta on ilmeisesti harvinaista jos Hylegiä ei kartalla ole ollenkaan. Ja jos näin käy, se ei merkitse että elinpäivät olisivat jo valmiiksi lyhyiksi määrätyt. On olemassa myös vaihtoehtoisia katsannon tapoja, joissa otetaan huomioon esimerkiksi Keskitaivas, tai jopa Venus ja Jupiter, mutta koska aihe on riittävän monimutkainen jo näin, unohdetaan suosiolla variaatiot.

h4Syy miksi ajattelin että Hylegin kohta olisi hyvä tietää, on sen tiedostaminen terveyttä ylläpidettäessä. Siteeraan toista kulunutta sanontaa parempi katsoa kuin katua. Meillä on olemassa työkalut joilla voimme vaalia tietyn kartankohdan energioita, ja tuntuu ylemmyydentuntoiselta jos nämä sivuuttaa. On myös mahdollista, että tätä kautta saisi ymmärrystä joillekin terveysongelmilleen: Saturnuksen transiitit Hylegin kohtaan saattavat altistaa terveysongelmille. Tuo näyttää kauhean fatalistiselta, tiedän, mutta näin ne planeettojen energiat näyttäytyvät oman elämän ajoituksissa.

Pohdin myös mitä huonejärjestelmää Hylegin etsiminen edellyttää. Perinteisessä astrologiassa ollaan käytetty paljon merkkihuonejärjestelmää, mutta silloin nousuakseli olisi jossakin ensimmäisen huoneen sisällä. Kun lukaisin uudelleen muistinvirkistykseksi noin kymmenen vuoden takaisen Bernadette Bradyn artikkelin aiheesta Astro Logoksesta, hän ei ainakaan tutkinut karttoja Placidusta käyttäen.

Tämä Hylegiin liittyvä etsintäkierros on todennäköisesti aika vaativaa astrologista päättelyä, mutta joku saattaa innostua harjoittamaan astrologista osaamistaan tehtävässä. Te joilla Hyleg on jo tiedossa, kertokaa tunnistatteko tämän kartantekijän roolin elämän antajana? Jos joku turhautuu pohdinnoissaan (ja varsinkin noiden kulmien etsimisessä..) autan parhaani mukaan mikäli ehdin.

Avainsanat: , ,

18 vastausta to “Elämän voimaa etsimässä”

 1. PirjA Says:

  Vanhan kellonajan mukaan Kuu oli hylegi, omassa merkissään huoneessa 9, kahden asteen päässä MC’stä, kun Aurinko oli 12.h.
  Uuden kellonajan mukaan Aurinko saattakin tulla hylegiksi, kun se nyt on majoittunut huoneeseen 11 (tosin 12.h kärjellä), vai viekö Neitsyen merkki Auringolta terän?
  Progessa Aurinko saatta olla hylegi, liimaantuneena AC’hen, mutta onnistuuko olemaan sitä Skorpionin merkissä, ja kun proge-Kuu on Ravussa taas, olisiko Kuu kuitenkin vahvemp. hmm…

  • Tarja Says:

   Koska Kuu on omassa merkissään, se on molemmilla synt ajoilla katsottuna Hyleg, vaikka on kyseessä päiväkartta ja vaikka Aurinko nousisi hyvään 11. huoneeseen.

   Hyvä kysymys pohdittavaksi tuo voiko Hyleg muuttua progen myötä toiseksi. Sitä voisi tutkia ainakin rinnalla! Progella Aurinko on Hyleg, koska on niin lähellä nousua. Täytyykin kokeilla muuttuuko tilanne sitten kun Kuu siirtyy 9 huoneeseen.

   • PirjA Says:

    Niinpä, hankaluutta lisää vielä, että Aurinko on kohta siirtymässä (proge siis) ensimmäiseen huoneeseen, jossa sen pitäisi olla vahva. Lisämausteena on muutakin väkeä Skorpionin merkissä. 🙂

 2. Susan Says:

  Minulla on tämä Paul Von Gerichin kirja tästä aiheesta. Olen usein yrittänyt ymmärtää lukemaani ja se on jäänyt aina hieman epäselväksi. Joten kysynkin sinulta oinko Kuu Leijonassa 9h yö syntymässä Hyleg?

  • Tarja Says:

   Tämä ON vaikea asia hahmottaa, eikä keskenään ristiriitaiset käsitykset helpota tulkintaa. Ptolemaiolaisittain Kuu on Hyleg, mutta kaksi muuta näkemystapaa (Bonatti ja Omar) antavat Hygegiksi Onnenpisteen. Kenties siksi että sillä on hallitsijaansa kulma (tosin sulkeutuva ja merkkirajan yli, minä nipotan). Onnenpisteen huone vähän arveluttaa myös. Itse kallistun ajattelussa näköjään useimmin Ptolemaioksen kantaan.

 3. Lila Patrikainen Says:

  Hyleg voi olla vähän kuuma peruna nykyastrologeille, koska sen vastaparina on Anareta (?), elämänviejä. Eikös näitä ole tarkasteltu aikoinaan kimpassa?

  • Susan Says:

   Ainakin siinä mun kirjassa tätä tutkitaan ja aiheuttikin pään vaivaa, että elänkö 120 vai 60 vuotiaaksi, eikä sekään summa tainnut oikein mennä, koska vaikuttavia tekiöitä oli niin paljon. Eli ei kai sitä kohtalon päivää tiedä. Mutta sen verran pöpi oon, et kyl kiinnostaa. Ja voihan sitä tutkia edesmenneiden kartoista.

  • Susanna Says:

   Minullakin kävi mielessä tuo Gerichin kirja ja Anareta.

  • Tarja Says:

   Lilalle vastauksena, että tottakai menneinä aikoina tutkittiin elämän varjopuolia hyvinkin reippaasti, ja Anareta planeetta on otettu luontevasti esille elämän antajan yhteydessä. Nykyään ei haluta tietää mistään elämää heikentävästä ja suljetaan silmät siltäkin jos vaikka syödään itsetuhoisen ”väärin”, ummistetaan silmät pahalta niin se ei kosketa. Itse en ole perinteistä astrologiaa niin pitkälle ja perusteellisesti tutkinut että osaisin antaa täsmälliset ohjeet anaretan löytämiseen. Ilmeisesti kuitenkin kahdeksannen huoneen hallitsija, tämän hallitsijan hallitsija, tai tässä huoneessa sijaitseva planeetta.

 4. PirjA Says:

  Anareta’sta on Anthony Louisin blogissa http://tonylouis.wordpress.com/2011/12/14/the-anareta-and-death-in-an-astrological-chart/

  Oli toinenkin mielenkiintoinen kirjoitus: Bostonin maratonin terroristista: http://tonylouis.wordpress.com/2013/04/19/boston-marathon-terrorist-dzhokhar-tsarnaev/

  pitänee tutustua tarkemmin näihin blogeihin

 5. Leo Says:

  Mikäs on minun hyleg? Jos ehdit katsoa. 🙂

 6. Heidi Says:

  Nyt tunnen kyllä itteni ihan tyhmäksi.. osoittautuipa konstikkaaksi ymmärtää.. lukemisen ymmärtäminenkin tuntui tänään niiiiiin työläältä… Olen ikikiitollinen jos jaksat katsoa mun hylegin, kun oon tuon terveystemppuilun pyörteissä ollut jo niin monta vuotta… voisi sitä sitten yrittää ajan kanssa pohdiskella.. jos vaikka joku lamppu syttyisi..

  • Tarja Says:

   On muuten muualla raportoitu, että kun Merkurius nyt siirtyi härkään, sitä on syyttäminen ajatuksen tahmaisuudesta..

   Sun kartalle esitetään kahdenlaista tulkintaa. Uudemmat puoltaa Onnenpistettä (ensin pitäisi katsoa nousua mutta se ei ilmeisesti täytä kriteerejä kun sen hallitsijalla ei ole sinne kulmaa) mutta Ptolemaios Kuuta. Kallistun tänne Kuun puolelle, eikös se kävis hyvin. Onnenpisteellä on kyllä parempi huone. Kumman itse valitsisit?

   • Heidi Says:

    Ihanaa, kiitos kovasti tästä ❤ Ja niin hyvin kyllä sopii tähän takkuiseen päähän selitykseksi toi Merkuriuksen siirtyminen Härkään.. Oli kyllä rankka päiväkin, kun jouduin luennoimaan eräälle avustavalle lääkärille tätä tilannettani, joka on myös kohtalotovereillani erittäin vaikea Suomessa, jossa tätä tautia ei osata oikein hoitaa ja lääkäreitä on kourallinen ja asiaa on tehtävä tunnetuksi.. luulen, että se myös vaikutti tähän totaaliseen väsähtämiseen.. se kova pinnistys.. Tulen aamulla vielä lukemaan nämä uudelleen, ja katson selvemmin noita vaihtoehtoja… tosi jännittävä aihe tämä.. näin äkkiseltään kuitenkin toi Kuu tuntuu siltä oikealta 🙂

 7. Riikka Says:

  Aurinko leijonassa 10 huoneessa. Oisko se niin yksinkertaista?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: