Proge Kuun tulkinnassa syvemmälle

moonToistan itseäni, eli tänään blogissa kerrataan jo aikaisemmin esille ottamaani. Moni on varmaan löytänyt edistyskartan Kuun osoittamat ajanjaksojen vaihtelut elämässään. Kuu kiertää edistettynä eläinradan ja astrologisen kartan noin 27 – 28 vuodessa ja viipyy kussakin merkissä suunnilleen kaksi ja puoli vuotta. Koska tuo reilun kahden vuoden ajanjakso on melko pitkä, on näistä kuukausista jo melko helppo havaita ajan teemoja, jotka ovat ominaisia juuri tälle ajalle kun Kuu ylittää tiettyä merkkiä.

Silti tällaiseen ajanjaksoon, jossa Kuu kulkee yhdessä merkissä edistettynä, sisältyy kovin erityyppisiä tunnelmia, sisäisiä tuntemuksia ja ulkoisia heilautuksiakin. Yksi metodi tutkia progressiivisen Kuun kolmenlaisia teemoja yhden merkin sisällä on jakaa merkki kolmeen osaan, dekanaattiin. Itse olen tykästynyt käyttämään vanhaa Kaldealaiseen planeettajärjestykseen perustuvaa dekanaattijakoa, mutta teidän kannattaa tutkailla oman kokemuksenne kautta vastaako moderni jako paremmin omia tuntojanne.

Traditionaaliset hallitsijat

Traditionaaliset hallitsijat

Käsitykseni mukaan vanhaa dekanaattijakoa käytettiin astrologiassa monissa yhteyksissä aikanaan, mutta modernin jaon käyttö on jäänyt vähälle: tämäntyyppinen ajattelu meni ilmeisesti pois muodista, ja modernia kolminaisuuksiin perustuvaa jakoa on tutkittu ja käytetty niin vähän, että siitä löytyy niukasti kokemusperäistä tietoa (tai voi sitä olla mutta itselleni ei ole kävellyt vastaan). On näitä hallitsijavaihtoehtoja olemassa vielä ”ultramodernikin”, jossa on otettu mukaan myös ulkoplaneettoja. Tämän mallin jätin nyt toistaiseksi sivuun, katsotaan ensin näistä kahdesta kumpi sopii paremmin.

Modernit hallitsijat / triplicity

Modernit hallitsijat / triplicity

Proge-Kuun tuntojen tuumiminen lähti kohdallani luettuani esityksiä Kuusta edistettynä eri merkeissä, ja nyt omalla kohdallani sen kulkemassa jousimiehessä. Jouskarista tarjotaan aina vaan sitä seikkailua ja Kuun osoittamat vastaavuudet jäivät mielestäni melko latteiksi. Jako kolmenlaiseen hiukan erityyppiseen jaksoon tarjosi mielestäni hyvän mallin tutkia erilaisia vivahteita ja variaatioita ajanjaksoissa. Kutakin dekanaattia hallitsee planeetta, josta saa tulkinnallisen sävyn tai virtauksen mukaan Kuun kulkeman merkin tulkintaan. Eikä pidä unohtaa edistyskartalla merkin hallitsijaakaan, sen asemaa nimenomaan edistyskartalla, eli esimerkkinä omalta kohdaltani jousimiestä hallitsee Jupiter, jolloin koko tämä Kuun kahden ja puolen vuoden jakso on Jupiterin hallinnan alla tapahtuvaa. Jupiter ei yleensä muuta merkkiä edistyskartalla, ellei se ole syntymäkartalla aivan merkkinsä lopussa tai alussa, ja lähde perääntymään tästä asemasta edistettynä. Planeetan huone (mitä järjestelmää sitten haluaakin käyttää) muuttuu edistyskartalla, esimerkiksi minulla Jupiter on valahtanut kuudennen huoneen lopusta kolmanteen huoneeseen. Tulkinnassa pitää siis pohtia millaista apua hallitsijalta on odotettavissa Kuulle, mitä sillä on tarjottavana.

Lisäksi kannattaa ehdottomasti miettiä kuunvaihetta aina kun on Kuun liikkeistä kyse. Onhan siinä vissi ero jos jouskari-Kuuni olisi vastasyntynyt Uusi Kuu tai laskupuolella oleva balsaminen Kuu! Minä tykkään mitata Kuun kulkua merkkien mukaisilla vaiheilla selitettynä, mutta tähänkin astrologia tarjoaa useita erilaisia katsantotapoja. Tärkein idea on kuitenkin hahmottaa, ollaanko kasvavan vai vähenevän Kuun puolella.

Näin tarkasteltuna proge-Kuu saa vivahteensa siis merkistä ja kulkemastaan edistyskartan huoneesta, merkin hallitsijasta sekä dekanaatin hallitsijasta, sekä kuunvaiheesta. Kun nämä vaihtuvat tekijät otetaan huomioon, saa kaivettua perusteellisemman ja henkilökohtaisemman tulkinnan edistetyn Kuun matkasta merkissään. Toiset katsovat tarkkaan miten edistetyn Kuun liikkeet vertautuvat syntymäkarttaan, itse en ole oikein löytänyt näitä ns. synastrisia tekijöitä. Edistyskartta sellaisenaan tarjoaa kyllä vastauksia, kunhan siihen malttaa paneutua.

Oletetaan esimerkkinä vaikka että pr Kuu on tullut vesimieheen. Katson vesimiehen hallitsijaksi Saturnuksen, jonka oloa siis edistyskartalla tsekataan. Tässä käyttämässäni omassa esimerkissäni Saturnus kulkee omaa kauriin merkkiään, jolloin se on vahva tekijä kartalla. Kuun kulku tuntuu siis tätä kautta tuumittuna vakaalta. Saturnus on likellä edistettyä Vestaa. Dekanaattien mukaan vesimiehen ensimmäinen kolmannes on Venuksen hallinnassa. On varmaan syytä tarkistaa edistyskartan Venuksen asema, ja miettiä Kuun kulkua Venuksen sävyttämänä ja vesimiehessä. Erittäin sosiaaliselta kaudelta vaikuttaa, mutta mahtaisiko ihmisten kanssa toimimiseen liittyä oman kutsumuksen toteuttamista käytännössä (Vesta ja Saturnus yhtymässä). Oman lisänsä dataan antaa Kuun kulkema huone, kolmas, ja vaihe, merkeittäin katsottuna skorpionia. Tässä on jo monta palikkaa, joista saa rakennettua kokonaisuuden, mutta mielestäni lopputulos on jo kaukana siitä mitä yleensä ilmoitetaan proge-Kuusta vesimiehessä.

Ei kannata tyytyä merkkikohtaisten yleistysten kaavamaisiin tulkintoihin oman edistetyn Kuunsa tulkinnassa, vaan nähdä hiukan vaivaa ja kaivaa syvemmältä omalla henkilökohtaisella kartan tasolla. Annetaan mekin Kuulle enemmän kuin vain merkki? Millainen maasto sinun proge-Kuullasi on tällä hetkellä taivallettavana? Tunnistatko dekanaattia hallitsevan planeetan osoittaman sävyn Kuun kulussa? Miten tulkitset oman kuunvaiheesi edistyskartalta juuri nyt?

Avainsanat: , , ,

16 vastausta to “Proge Kuun tulkinnassa syvemmälle”

 1. Susan Says:

  Jep, jep…tätä joskus on tullut tutkailtua, mutta niin kauan sitten, että nyt jäi todellinen kysymysmerkki leijumaan ilmaan.
  Siis edistyskartta on nähtävästi Progekartta, eikä Solararc? Ja seuraava kysymys: Katsotaanko huoneen deklinaatio missä kuu siaitsee vai progekuun hallitsian merkin deklinaatio???

  • Tarja Says:

   Kumpa puhuisimme samoilla termeillä niin voisin osata vastata 😉 Proge eli edistyskartta lasketaan yksi päivä = vuosi periaatteella, Aurinkokaaressa kaikki matkaavat Auringon määräämää tahtia.

   Deklinaatio on kallistuskulma ja tähän kaipasin sitä ”oikeata” termiä. Jos on kyse tuosta dekanaatista, niin katsotaan missä asteessa Kuu on (härän ensimmäisessä dekanaatissa > joko Merkuriuksen tai Venuksen dekanaatti). Minun käyttämällä huonejaolla Kuu olisi nyt kolmannessa huoneessa, jolloin tulisi Merkuriuksen teeman korostusta. Vaihe on kuitenkin härkää, joten modernimmin katsottuna olisi progella tuplahärkä.

   • Susan Says:

    Joo kyllä tiedän miten Proge lasketaan ja anteeksi että teen itsestäni julkisesti tyhmän. Tiedän että proge kuuni on Härkää 9 astetta ja pian jo siirtymässä 10 asteeseen, joten siirtyy seuraavaan Dekanaattiin. Mutta jos se on kolmannessa huoneessa, niin onko se siinä huoneessakin jaottunut omaan Dekanaattiin, eli kolmatta huonetta hallitsee Merkurius, niin katsonko, että tämä Harkä on siottunut vielä siinä omaan jaostoon.
    Tämä oli kysymykseni, mutta kun olen niin hätähousu ja kysyn epäselvästi. Hallitsen paremmin suullisen, kun kirjallisen taidon ja siinäkin olen poukkoileva. En todellakaan voi sille mitään, että Neppari neliöi Merkuriustani, ulos antini on todella huono.
    En kyllä tiedä ymmärsitkö vieläkään kysymystäni. 😀

   • Susan Says:

    Niin tämän takia koulunikin meni penkin alle, kun opettaja ei ikinä tajunut minua, yritin kyllä kovasti.

   • Tarja Says:

    Huoneita ei jaeta dekanaattien mukaan, sillä yksi dekaani on aina sen 10 astetta ja huoneissahan voi olla asteita vaikka kuinka paljon kun on olemassa muitakin kuin tasahuonejärjestelmiä.Muutoinkin huoneiden miettimisessä saa olla tarkkana ettei vetäisi liian suoria viivoja planeetan ja huoneen välillä, sillä kolmas Merkuriuksen huone ei ole sama asia kuin Merkurius planeettana.

   • Susan Says:

    Kiitos nyt tämä on täysin selvää 🙂

 2. PirjA Says:

  Sattuipa somasti, ihan on aste sitten ollut proge Kuunpaluu, siis Kuu on asteen yli syntymäkartan sijainnin 6,11, siis nyt Ravussa 7,20. Venus on toinen markkeri ja on Skorpionissa 6,35 sulkeutuva kolmio pr-Kuuhun. Pr-Venus on myös yhtymässä Pr-Aurinkoon, eli myös pr-Aurinko on kolmiossa pr-Kuuhun. Onkohan tässä kyse paluusta juurilleni?
  Yksi hyvä esimerkki on pr-Kuusta jokunen vuosi takaperin. Kun minut irtisanottiin edellisestä työpaikastani, lähes päivälleen siirtyi pr-Kuu Oinaaseen. Aika hyvä osoitin se oli.
  On niin hurjasti tutkittavaa, ettei millään ehdi kuin raapaista yhtä siletä ja toista asiaa tuolta, kun tämä päivätyö vie ison osan ajasta. 🙂

  • Tarja Says:

   Uuden syklin alkuhan tuo on kun Kuu lähtee uudelle kierrokselle, ravussa lienee aina mukana teemaa juurista, mutta myös kasvusta eteenpäin.

 3. Leo Says:

  Mulla progekuu ravussa ja merkuriuksen dekanaatissa vanhan jaon mukaan. Talonrakennusprojektin parissa mennyt viimeiset 10kk, kuvaa siis paremmin kuin hyvin. Kuu siirtyy kuun hallitsemaan dekanaattiin täsmälleen silloin kun muutto uuteen kotiin tapahtuu. Samaan aikaan proge MC on täsmälleen yhtymässä proge plutolle.

  Mulla progekartta toimii hyvin tulkinnassa muutenkin ja myös kuun kulku verrattuna syntymäkarttaan antaa aika osuvaa informaatiota. 🙂

  • Leo Says:

   Niin ja progressiivisen kuun paluu oli tuossa vuoden vaihteessa, kuunvaihe siis on oinas. Kaikilla elämän osa-alueilla uutta tuulta puhaltaa. Paljon tekemistä ja uusia aloituksia.

  • Tarja Says:

   Näyttää toimivan! Kaikilla tasoilla! Hienoa!

 4. Sanna Says:

  Telepatiaa!!! Vietin eilisen iltapäivän proge-kuiden parissa. Ja kiitos aikaisempien tekstiesi, katsoin näitä juttuja myös dekanaattien näkökulmasta. Tein tätä työtä siksi, että menossa minulla on Skorpioni Kuu, huh. Ja tunnelmat ovat sen mukaiset. Mutta kävin läpi myös aikoja, jolloin viimeksi minulla oli Skorpioni Kuu edistyskartalla.
  Omilla lapsilla edistyksellinen Kuu kulkee kuta kuinkin samoissa merkeissä melko samaa tahtia, sekin oli kiva huomata. He saavat nauttia Jouskari Kuusta, onnelliset.
  Jostain syystä tämä Skorpioni Kuu Auringon dekanaatissa on ollut elämässäni aina vaikeaa aikaa. Aurinko ilmeisesti valaisee tosissaan pimeimmätkin nurkat.
  Mutta tuotapa en huomannut, että myös Kuun vaihe pitäisi muistaa katsoa. Siinäpä seuraava pähkinä purtavaksi.
  Kuun yläsolmu kohtaa kesällä proge-kuun, saas nähdä, mitä se tuo tullessaan. Sain jo kuunpimennyksen sille huhtikuussa ja Saturnuskin on sitä kepittänyt tässä.
  Aloin tutkia näitä juttuja, koska nyt on sellainen olo, että haluan päästä tästä plutonisesta fiiliksestä eroon, matkaväsymystä. Mutta turha luulo, Pluto on menossa Merkuriukselta kohti Aurinkoa syntymäkartalla. Eli kun olen päässyt AP-kartan Skorpioninoususta ja lukuisten Kuunpaluiden Skorpioninousuista ja joskushan tämä edistyskartan Kuukin vaihtuu, niin plutoniset fiiliset jatkuu vaan syntymäkartalla. Jo tässä vaiheessa voi jo sanoa, että peilistä katsoo erilainen ihminen, joka on jo hieman erinäköinenkin…
  Kamala vuodatus… 🙂

  • Tarja Says:

   Taitaa olla kyse astrologisesta synkronisiteetistä. Jos bongaat tuon Auringon ajan erityisesti, voi olla syytä miettiä niin oman kartan Auringon toimivuutta kuin progellakin Auringon sijaintia. Pimennykset tosiaankin käskee kiinnittämään huomiota sinne minne osoittavat. Skorpionin aika voi olla syvältä ruoppaavaa oman psyyken tutkimista, mikä lopulta puhdistaa ja tuo sen transformaation ja nahan luomisen. Mielestäni siis teet ihan oikein kun mietit näitä juttuja.

 5. Emelia Says:

  Juu.. ei ole tullut proge-kartoilla ja Kuun kohdalla noita dekanaatteja / dekanadeja katsottua, mutta kun nyt katsoin milloin on tullut kymmenyksien siirtymät – niin kyllä… toimii..

  Omalla kohdallani toimii erityisen hyvin, jälleen, tuo modernimpi vaihtoehto.. ProgeKuu on nyt menossa vähän yli Kauriin puolenvälin, eli 16 Kaurista yhtymässä Onnenpisteeseen.. Kuu siirtyi Kauriiseen vuosi sitten Helmikuun lopulla ja ensimmäinen kolmannes, jota siis Saturnus hallisti oli kyllä todella ankeaa aikaa..Kuu siirtyi Kauriiseen 9. Huoneessa, mutta siirtyi pian 10. Huoneeseen ja sen kyllä sitten huomasi..

  Nyt on siis menossa Venuksen värittämä jakso joka alkoi viime vuonna joulukuussa.. ja kyllä tämäkin sopii.. viimeinen kolmannes alkaakin sitten syyskuussa ja sitä tulee värittämään Merkurius.. ja sitten vihdoin TASAN VUODEN KULUTTUA TÄNÄÄN Kuu siirtyy Vesimieheen.. 😉

  • Tarja Says:

   Aina on jotain kivaa odotettavissa, vaikka kai tuo kauriin jaksokin pitäisi kunnialla hoitaa.. mulla enää muutama aste kun vastaava alkaa.

 6. Helenainen Says:

  Huh, tarkistin juuri progekuuni olevan 23´42 Leijonaa ja viim. Marsin hallitsemassa kolmanneksessa.Mol. tavoilla eli trad. ja mod.
  On ohitellut Plutoani ja ainakin koko talvi Suomes 1.1.19 lähtien on ollut kivuliasta ja vaikeeta.
  Leijonan merkissä selvästi kulttuuriannit ja tanssit ovat olleet valoa antavia.Ja lumikin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: