Sosiaalistumiskehityksiä

social1

Olette varmaan törmänneet sanontaan ihminen on sosiaalinen eläin. Sosiaalisuuden piirteiden pitäisi näkyä astrologiselta kartalta, mutta miten?

Millaiset kartankohdat teillä kertovat omasta sosiaalisuudestanne, tavastanne olla toisten ihmisten kanssa? Vaikka Venusta pidetään sosiaalisuuden planeettana, se ei varmaankaan naulitse tätä laajaa käsitettä yksinään suuntaan eikä toiseen. Meidän on varmaan katsottava rinnalla ainakin nousua, millainen on asenne maailmaa kohtaan, ja mielestäni Auringosta ja Merkuriuksesta tulee sellainen perustyyli, mikä ei voi olla vailla merkitystä. Ja sitten pidän oleellisena myös Kuuta, sillä ns. virkeä Kuu voi käytännön arjessa ”tehdä” ihmisestä hyvinkin sosiaalisen, vaikka muissa kartankohdissa olisikin varautuneempia merkkejä.

vxsymbolVoitaisiinko tässä yhteydessä katsoa myös Vertexiä? Olen sitä mieltä, että Vertex osoittaa miten ja missä solahdamme toisten ihmisten keskuuteen. Jos Vertex on paikka (toimiikohan tämä samaan tapaan kuin koiraa käskettäessä, mietin juuri..), akseli voisi olla vaikka se avain koko sosiaalisuuden tyylin ilmaisuun.

Epäilen myös vahvasti, että kartan kokonaisuudelle voisi antaa aika paljon arvoa. Esimerkiksi Kulhokarttaisia ihmisiä pidetään melkoisen sisäänpäin kääntyneinä (mikä ei sinänsä ole huonoa, annetaan erilaisuuden kukkia), mutta entä jos kulhoon sisältyy tyypillisimpiä sosiaalisuuteen yhdistettyjä merkkejä kuten vaakaa ja kaksosta? Samoin voisi ajatella, että jos jollakulla on nousulla skorpioni tai kauris, jotka eivät äkkiseltään ajatuksen tasolla vaikuta kaikkein välittömimmiltä ihmistyypeiltä, kuinka paljon kokonaisuus kellahtaa avoimelle ja vastaanottavaiselle puolelle silloin jos vaikka Kuu vetää Veturia jousimiehessä tai kaksosissa? Voidaan ajatella niinkin, että kartan toisen ja kolmannen sektorin painotus näyttäisi sosiaalista luonteenlaatua. Osaako joku allekirjoittaa tämän heti omalta kartaltaan?

Laitoin tuohon ylle muutamia yleistyksiä eläinradan merkeistä, ja tästä voi tulla vilkas / verinen keskustelu mitkä merkit ilmentävät sosiaalisuutta, mikä on kunkin merkin voimakkuustaso tässä mielessä, ja riittääkö kartalla yksi tekijä tyypillisessä sosiaalisessa merkissä mahdollistamaan sosiaalisuuden. Olisiko jako merkeissä niinkin yksinkertainen ja suoraviivainen että maskuliiniset merkit olisivat sosiaalisempia? Mutta jos tuumitaan oinasta, minä itse -merkkiä, ei se välttämättä olekaan kovin sosiaalinen, sillä sehän on mitä ilmeisimmin kaikkein sosiaalisimman vaakamerkin polaarimerkki. Tuskin jakoa voidaan vetää eläinradan puolesta välistä, että alkupään merkit oinaasta neitsyeen edustaisivat minään suuntaavaa asennetta, ja loppupään merkit kohti toista ihmistä ja olisivat siten sosiaalisempia (vaikka tätäkin jakoa on nähty). Ja miten te luokittelisitte elementit? Tuli ja ilma sosiaaliset, maa ja vesi eivät niinkään? Minä aina tarraudun vesimiehen paradoksaalisuuteen – miten etäisyyden pitävä merkki voi olla todella sosiaalinen? Vai onko sosiaalisuus sittenkin vain käytöstapoja ja ulkokullaisuutta, ei niinkään todellista läheisyyttä, välittämistä, syvää yhteisyyttä?

social2

Jos katsot karttasi kokonaisuutta ja sitten erittelet yksittäisiä kohtia, mikä tuntuu parhaiten vastaavan omaa kokemustasi sosiaalisuudestasi? Onko kartallasi tekijöitä, joiden vuoksi koet joutuneesi opettelemaan sosiaalisia taitoja? Entä haluatteko ollenkaan allekirjoittaa astrologian harrastajista esitettyä väitettä, että nämä olisivat enimmäkseen introverttejä? Oliko sosiaalisuus sinulle jo lapsena täysin luontaista, ja näkyykö se kartastasi, vai onko ollut oppimisprosessi, ja minkä merkkien ja planeettojen kautta oppia on saavutettu? Eroaako sosiaalinen media mielestänne jotenkin tavanomaisesta sosiaalisuudesta astrologisesti?

Avainsanat: , , ,

16 vastausta to “Sosiaalistumiskehityksiä”

 1. Lila Patrikainen Says:

  Keskustelupalstoilla on joskus linkkejä persoonallisuustesteihin ja niiden perusteella intuitiiviset introvertit ovat huomattavan yleisiä astroharrastajien parissa. Sosiaalisempiakin tyyppejä lienee mukana runsain mitoin.

  Itselläni Aurinko on sosiaalisena pidetyssä Kaksosissa, mutta sosiaalisuuteni on opittua. Ensinnäkin olen kotoisin ”keskeltä-ei-mitään”, jossa ihmissuhdetaitoja pystyi harjoittelemaan vain rajallisesti aina kouluikään asti. Ujous oli toinen rajoite ja erakkoluonne kolmas. Näiden ominaisuuksien takia olin vaarassa eristää itseni muista ihmisistä kotoa muutettuani, mutta tein paljon tietoista työtä rajoitteitteni kanssa. Päätin siis tutustua muihin ihmisiin, vaikka vaistomaisesti suhtauduin heihin ensin torjuvasti. Sitten tietysti opin, että ihmiset ovat enimmäkseen ok ja itse kärsin vain ihmispelosta, jolle ei suurimmaksi osaksi ollut aihetta. Tietysti mätämuniakin on joukossa, onhan sekin tullut selväksi, mutta näiden perusteella on turha leimata kaikkia k*sipäiksi”.

  Mielestäni 12. huoneen planeettapainotus ei ole omiaan sosiaalistamaan, (kuten ei välttämättä muutkaan vesihuoneet), mutta varmasti nousulla sijaitseva Venus, 11. huoneen Kuu ja Kaksos-Aurinko ovat olleet ne pelastavat enkelit, jotka kuitenkin ovat vetäneet minut ihmisten pariin.

  Sosiaalisimmat tuntemani ihmiset ovat yleensä olleet Kuu-Kaksosia, joilla Kuu on ollut jossain suht. näkyvällä paikalla.

  • rovatar Says:

   Itselläni varmaankin juuri tuo Kuu Kaksonen on se, joka tuo sen sosiaalisuuden. Se on 7h ( ainoa persoonaplaneetta kartan yläpuoliskolla) ja vaikka itse en ole kovinkaan ahkera yhteyksien pitäjä, toiset kyllä ottavat kontaktia minuun.
   Muuten en kyllä ole mitenkään sosiaalinen, Au Kauris, Nousu-Skorppari, Venus Kauris ja kartalla planeetat painottuneet 1-6 h…tykkään ja viihdyn olla omassa rauhassa.
   Kuitenkin Mc Vaaka ja siellä Yläsolmu vievät väistämättä kontakteihin muihin..ja ajoittain olen hyvinkin sosiaalinen, suoranaisesti pakostakin, kun työ on hyvin ihmiskeskeistä ja paljon kohtaamisia päivittäin.
   Joskus olen miettinyt, että ilman tuota kaksos/vaaka-puoltani, olisin varmaan onnellinen erakko 🙂

   • Tarja Says:

    Onneksi Kuu pitää pintansa ja sekin pääsee esille. Toisaalta, olet varmaan ihminen joka ei pelkää yksinoloa, ei joudu paniikkiin, etkä elä vain toisten ihmisten kautta. Jos asetelma olisi toisinpäin niin voisi olla vaikeammin hallittavissa, mene ja tiedä..

 2. Tarja Says:

  Oletan että useimpien kartoilta löytyisi viitteitä molempiin suuntiin?

  Oma tilanteeni on pitkälti samanlainen kuin Lilalla yllä, lapsuuden kontaktit olivat aika niukkoja päivähoidotta ja kyläkoulussa kasvaneella. Kun kartallani toinen huone painottuu, koen sen aika itseriittoisena (vaikka se onkin Venuksen huone!). Ulospäin suuntaavia ovat nousun jouskari, Vertex leijonassa ja osittain myös kalapainotus, kun siinä kaivataan symbioosia toisiin.

  Mielestäni miltei mikä tahansa planeetta nousulla antaisi sinne vahvuutta ja toisi kohtaamisia toisten kanssa. Vai miten tulkitsette Pluton tai Saturnuksen nousulla?

 3. hannele Says:

  Lueskelin tuota astrologista tulkintaa ja nyt ymmärsin mikä on minuna pitännyt ”piilossa” eli en oikein ihmisten keskuudessa ole aina viihtynyt ja on ollut kamala itsekontrolli. Mars on minulla heikolin lenkki ja tämä hyppäsi silmään ,joudun tekemään tavallista enenmän töitä löytääkseni juuri itselleni omanaisen tavan tehdä asiat. Tätä olen kyllä joutunut harjoittelemaan joka osa alueella ja nyt olen löytänyt tapani tehdä juttuja. Kait tuo nousu neitsytkin rajoittaa.

  • Tarja Says:

   On sinussa se aurinkoinen, riemukkaasti toiset ottava puolesi myös, vaikka se nousun neitsykäinen olisikin kriittinen ja pitäisi rimaa korkealla. Mitä jos päästäisit itsesi tuntemaan, hellittäisit siis kontrollia, niin saisit itsekin enemmän.

 4. Pallaskissa Says:

  Huokaus. Minulla meni kauan sen ymmärtämiseen, että en ole ”sosiaalinen” ihminen, ainoastaan _sosiaalisesti lahjakas_ 😉

  Moninkertainen Vaaka (Merkurius, Aurinko, Uranus ja Venus), Placiduksella paino viitoshuoneessa MUTTA nouseva Rapu ja Kuu Kaloissa! Olen niin samaa mieltä Markku Mannisen kanssa nousumerkeistä Rapu ja Kauris… Hänen mukaansahan siis nämä kaksi eivät ole väyliä muiden ihmisten luo kuten muut nousumerkit vaan ennemminkin labyrinttejä, ja etenkin rapunousuisen pitää pyhittää päivästään hetki yksin olemiselle ja ”ripustaa naamari naulaan, olla ihminen vain”…

  Olen siis ihmetellyt itsessäni sitä ristiriitaa, että pidän ihmisistä, tulen toimeen kenen kanssa hyvänsä (ainakin lähes) ja olen helposti lähestyttävä mutta ihmiskontaktit väsyttävät minua valtavasti ja tarvitsen todellakin aikaa aivan yksin, itsekseni, omassa seurassani 😉 Mutta osan siitä laitan Kalat-Kuuni piikkiin, todellinen Aito Kohtaaminen ihmisten kanssa vaatii läsnäoloa ja usein tiedostan, että ihmisten kohtaaminen on eräs erityislahjoistani. Ja sillä on hintansa, väsyn helposti!

  Samastuminen sosiaalistumisen perustana tulee siis vetisestä noususta ja kuumerkistä 😀

  • Tarja Says:

   Aivan, loistavan selviytymispakkauksen olet saanut ihmisten kanssa ”pelaamiseen”, mutta vesi vaatii rajanvetoa; ehkä imaiset toiset liiaksi, päästät syvälle ja iholle jne ja se todellakin vaatii palautumista. Mutta jos sitten aina pitäisi ihmiset viileän etäällä niin jäisi jotakin paitsi. Kiitos tästä kommentistasi, se antoi ajattelemisen aihetta myös omaan karttaan.

   • Pallaskissa Says:

    Juu, ja jäi tästä uupumaan vielä MC Vesimiehessä ja se Skorpioni-Vertex ;)!

   • Pallaskissa Says:

    Niin ja se, että olen INFP, intuitiivinen introvertti 😀

   • Susan Says:

    Rapu ja Kaurispoikani ovat molemmat sosiaalisesti lahjakkaita, mutta eivät halua olla sosiaalisia. Erittäin vähän pitävät kontakteja ja nauttivat erakkoudesta. He tulevat kertomaan itse ongelmansa, jos jotain on. Mutta ei heiltä mitään voi kysyä, silloin menevät kuoreensa tai toiseta tulee kiveä. Ruoka on ainut hetki joka saa ne avautumaan…:D

 5. Punahilkka Says:

  Olen aurinkokaksonen, nouseva leijona, kuu kaloissa. Venus ja Uranus ovat 11. huoneessa. Harrastuksena on ollut monenlainen yhdistystoiminta ja pidän säännöllisesti yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin. Jotain kuitenkin on, mikä jarruttaa uusiin ihmisiin tutustumista, olen usein aluksi melko varautunut. Onko se lie Vertex kauriissa.
  Pluto on asteen päässä noususta, olen miettinyt, että sekö saa jotkut ihmiset ikäänkuin riippuvaiseksi minun seurastani.

  • Susan Says:

   Itse Veskariihmisenä olen myös kokenut ihmisten liimaantumista. Luulen, et johtuu ilmamerkkien keveydestä ja sinulla Leijonan valovoimaisuudesta. Minulla taas kuu Leijonassa! Siinä on sellaista loistokkuutta, et joillekkin voi tulla sellainen tunne, et tällä ihmisellä on kultainen avain johonkin salaiseen lippaaseen, josta hekin voi saada osasensa.

 6. Susanna Says:

  Lapsena Kauris-Kuuni ja Rapu-Aurinkoni ujo yhdistelmä oli hyvin voimakas. Parhaiten viihdyin kun sain olla kotona yksin piirtelemässä tai kotipihalla ihan tuttujen samassa kerrostalossa asuvien kavereiden kanssa. Mutta auta armias kun piti mennä jonkun synttäreille, tai tarhaan ja ja myöhemmin kouluun. Kyllä elämä oli pelottavaa. Myöhemmin oli pakko opetella sosiaaliseksi ja rohkeaksi.

 7. Susan Says:

  No mun ei varmaan edes olis tarvinnu ilmottautua tähän keskusteluun, koska on sanomattakin selvää, et oon tauoton höpöttäjä!!!

  Aurinko/Merkurius yhtymä ihan parin kaariminuutin erolla huoneessa 3. Tässä sitä on ihan jo tarpeeksi sosiaalisuutta. No kuvio Veskarissa, joten kaikki ihmiset käy…ihan kaikki!
  Olen tasa-arvottaja. En jaa ihmisiä rooleihin, koska kaikilla on mahdollisuus elämässä.

  Lapsena en malttanut istua ratikassa, bussissa äidin vieressä, vaan meni höpöttää muille matkustajille. Lievää AD/HD:tä!!!

  Vanhemmiten olen rauhottunut ja väsyn helposti ihmisiin. Jos ihminen ei ole tuttu, en jaksa loputtoman kauaa enään, mutta vieläkin keskimääräistä kauemmin keskustella.

 8. Huiliveinia Says:

  Mulla tähän sosiaalisuuteen sisältyy dilemma. Kartta horisontin alapuolelle valunut, mutta asc jousimies, aurinko vesimies 2, kuu oinas 3, venus, mars ja kuu yhtymässä kakkosen ja kolmosen rajalla…eli olen hyvin vilkas kommunikoija ja kanssakävijä, mutta viihdyn siellä horisontin alapuolella mielelläni. Vtx on huoneesa kahdeksan, leijonassa…onko tuossakin sitten dilemma, leijona on kovin sosiaalinen ja valovoimainen, kasihuone taas ei sitä ole. Mutta parhaiten tämä kiteytyy MC:llä, joka on merkiltään vaaka, ja Pluto köllii sen päällä. Kovin sosiallinen ja kuin kala vedessä, mutta vain niin kauan kun asiat menevät minun mieleni mukaan. Elleivät, niin reaktioni on vetäytyä ja palata omaan maailmaani ja oman itseni seuraan, siellä määrään minä ja asiat on niinkun pitääkin. Aina, useinkaan, se ei tietenkään ole mahdollista ja sitten siitä seuraa jonkunsortin ongelmia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: