Siemeniä

Dante_Gabriel_Rossetti__PersephoneKevyellä lomallani päästin mieleeni sellaisia ratkiriemukkaita ajatuksia kuin Pluton. Astrologiassa Pluto tulkitaan yhä itsepäisesti planeetaksi, ja niin aion minäkin tässä tehdä. Tulkinnallisesti Plutoa pidetään yhtenä pahimmista planeetoista, ja tästä syystä moni astroharrastaja on massu kuralla heti kun alkaa näyttää Pluton transiitilta. Onhan se totta, että Pluton löytöaikana 30-luvulla oli vaativat ajat meneillään. Ehkä Pluton on syytäkin kantaa ristinään toisen maailmansodan tuskia. Silti, yksilötasolla Pluto saattaa näkyä hyvin toisenlaisissa tunnelmissa.

Mytologinen Pluto, eli Haades, oli Manalan valtakunnan hallitsija. Maanalaisuus ja kuolema käsitetään länsimaisessa kulttuurissa pelottavana, kavahduttavana ja kauheana asiana, ja tämä pelko on iskostunut Pluton tulkintaan tiukkaan. Mitäpä jos peloissamme olemme takertuneet liiaksi kuolemaan ja hävitykseen, ja näin ohittaneet Pluton merkityksen mikä olisi oikeastaan olennaisempi?

Joitakin päiviä sitten Ceresistä kirjoittaessani tuumin pitkään maan hedelmällisyyttä ja viljavuutta. Plutollakin saattaa olla kiertäen osuutensa näissä käsitteissä. Myytissä Haades (Pluto) näki Ceresin tyttären käväistessään maan pinnalla, rakastui tähän ja ryösti hänet vaimokseen Manalaan. Persephone, nuori neito, sai mahtavan aseman valtakunnan hallitsijattarena. Kun Persephoneen ja Haadesin liittoa on kuvattu, on Persephone kuvattu tyytyväisenä ja ilmeisen tasa-arvoisena; hän ei kapinoinut eikä vaatinut palauttamistaan takaisin elävien maailmaan.

pomegranate

Persephonesta tarinoita lukiessani törmäsin kertomukseen pomeranssin siemenistä. Manalaan joutunut ei saanut siellä syödä eikä juoda mitään, sillä vain ”koskematon” saattoi palata takaisin. Tarun mukaan Pluto huijasi Persephonen syömään pomeranssin siemeniä – toisten versioiden mukaan hän vietteli neidon syömään siemenet. Pomeranssia pidetään hedelmällisyyden symbolina, joten eiköhän tämä symboliikka kuvaa liiton toteutumista lihallisella tasollaan. Se, että Persephone oli syönyt siemenet, pakotti hänet tulemaan takaisin Manalaan, vaikka jumalat järjestivätkin neidon takaisin äitinsä Ceresin luokse. Tarinoissa on myös viitattu Persephoneen tuoneen Manalasta mukanaan pomeranssin, mikä hedelmällisyydellään palautti maan jälleen viljavaksi ja kukoistavaksi.

Siispä, Manalasta ja rajan takaa saatu lahja auttoi kukoistukseen. Ceres iloitsi tyttärensä saamisesta takaisin, edes osaksi vuotta aina kerrallaan, ja antoi maan ravita ihmisiä jälleen. Persephonen Manalassa viettämä aika kuvastaa maan lepokautta, jonka jälkeen maaperä kukoistaa. Pluton valtakunta voidaan käsittää rikkaudeksi, joka mahdollistaa hedelmällisyyden, itämisen ja kasvun. Kiertokulku maatumisesta ravitsevaksi lannoitteeksi on luonnollinen.

ed-kwong-hades-and-persephonePidin mielenkiintoisena, että vaikka Pluton symboliikka on niin synkkää, se ei ole lainkaan tahrannut pomeranssin siemeniin liitettyä symboliikkaa. Vaikka hedelmä on Pluton viettelyksen välikappale ja tuliainen Tuonelasta, pomeranssi edustaa vain myönteisiä asioita, hedelmällisyyttä, yltäkylläisyyttä, hyvinvointia, runsautta ja hyvää onnea. Pomeranssiin liittyy edelleenkin ”taikauskoisia” käsityksiä etenkin välimeren alueella, ja se on esimerkiksi osa häihin liittyviä rituaaleja.

Olen siis sitä mieltä, että Pluton tematiikasta liian usein sivuutetaan sen rikkaus, hedelmällisyys ja positiivinen uuden luominen. Pluton tarjoamat mahdollisuudet eivät välttämättä ole yhtään sen pelottavampia kuin Jupiterinkaan osoittama kasvu. Uusi on aina tuntematonta, ja siksi siihen toiset suhtautuvat varauksellisesti, mutta eivät suinkaan kaikki. Lisäksi Pluton viittaama rikkaus on mielestäni sävyltään sisäisempää ja psyykkisempää, yleistettynä siis, kuin Jupiterin osoittama maallinen runsaus. Mutta aivan kuten Jupiterissakin on vahva henkinen puolensa, voi Pluton yltäkylläisyys osoittautua konkreettiseksi rikkaudeksi.

On myös erittäin mielenkiintoinen ajatus, että esoteerisessa astrologiassa on Pluto nostettu kalojen merkin esoteeriseksi hallitsijaksi. Pluton ja Jupiterin tiet risteävät tälläkin tasolla, onhan Jupiter perinteisen astrologian mukaan kalojen hallitsija. Ehkäpä tästä voisi varovaisesti lukea, että sielullinen rikkaus on kaikkein runsainta ja palkitsevinta…

Asteroidi Persephone (luettelossa numerolla 399) kulkee tällä hetkellä skorpionin merkin 15 asteessa. Kolahtaako kenellekään?

Avainsanat: ,

10 vastausta to “Siemeniä”

 1. PirjA Says:

  Syntymäkartallani Persephone on 13 Leijonaa ja yhtymässä siis Uranukseeni. Nyt on ollut Persephonen neliö itseensä ja parhaillaan se tekee sekstiiliä Aurinkooni. Saapuessaan 18 asteeseen, tulee neliö Khironiin myös.

  Plutosta olen samaa mieltä kanssasi. Sitä turhaan pelätään. Tietysti itsellnäi on Pluton aspekti kaikkiin persoonallisiin tekijöihin, ehkä auttaa myös. Ja Pluto on mennyt Aurinkoni yli 5-11-vuotiaana, jolloin sen voima on helpompi kestää, kun muutenkin kaikki tapahtumat tulevat ikään kuin ulkoapäin. Pluton transiitin ovat kartallani AC, Yläsolmu, Jupiter, Neptunus, Saturnus ja Kuu, parhaillaan on menossa IC. Marsille on tullut syntymäkartan squeenen lisäksi oppositio. Ehkä henkiselle tielle lähteminen on ollut Pluton vaikutusta. Tiedon jano on edelleen valtava.

 2. Pia Says:

  Neptunus 17 astetta skorpparii 😀

 3. Merja Says:

  Pluton transiitit ovat kyllä tuntuneet; pluto yhtymä kuu; tapasin tulevan mieheni, pluto yhtymä neptunus; keskenmeno, pluto yhtymä saturnus; esikoispoikani syntymä, pluto yhtymä IC; ero, pluto semisekstiili kuu; isä kuoli, pluto neliö kuu; äiti kuoli, pluto neliö venus toinen ero. Minulla on pluto 12 huoneessa, leijonassa väljässä oppositiossa (8 astetta) aurinkooni.

  • Tarja Says:

   Sinulla näyttää olleen aktiivista Plutoaikaa useampaankin otteeseen. Transiittina Pluto on usein se pohjavire ajassa koska se on niin pitkäkestoinen, ja yleensä myös muita tekijöitä on aktiivisina kun on elämäntapahtumien aika. Sinunkin listaasi kun lukee, tulee aluksi ajatus että olisivat vaikeita asioita, enimmäkseen. Mutta jotenkin Pluton transiitin idea on siinä, että pitäisi ymmärtää miten vaikeakin asia osoittautuu pitkällä tähtäimellä hyväksi. Esimerkiksi läheisten ihmisten kuolemat tulisi ottaa luontevina elämään kuuluvina asioina, vaikka tietysti sattuvatkin.

 4. Ajatus Says:

  Anteeksi, että nousu-Kauris täällä viilaa pilkkua, mutta liekö nyt kyseessä tahaton käännöskukkanen? 🙂 Pomeranssi on nimittäin sitrushedelmä, mutta kuvassa on ilmeisestikin granaattiomena (englanniksi pomegranate). Ja Haades-tarussa kysymyksessä sen siemenet – ks. http://fi.wikipedia.org/wiki/Granaattiomena

  • Tarja Says:

   Kirsi korjasi tämän jo aamulla feissarin puolella, mutta laiskajaakkona en jaksanut enää sorkkia itse tekstiä. Juu ilmanmuuta granaattiomena. Tekevälle sattuu, melkeinpä 365 kertaa vuodessa!

   • Ajatus Says:

    No näinhän se juuri menee – eikähän tuo tekstin ideaa mitenkään häirinnyt. 🙂 Lupaan, että seuraava kommenttini liittyy taas astrologiaan! 😀

   • Tarja Says:

    Olen välillä käynyt itseni kanssa jaakobinpainia siitä pitäisikö bloggaukselle uhrata enemmän ja siten laittaa harvemmin postauksia. Luulen kuitenkin tuntevani itseni, ettei minusta ole sellaiseen täydelliseen jälkeen ikinä, joten nyt tuotokset ovat puolihuolimattomia ajatuksia, roiskaisuja, herättelijöitä korkeintaan. Nyt tosiaan loppuunasti pohtiminen ja monien seikkojen tarkistaminen jää vähälle. Korjaillaan sitten matkan varrella… Ja kyllä tänne kommentteja mahtuu. Kaikenlaista saa huomauttaa, epäillä ja kysellä, vaikka pääasiassa tietysti astrologiasta.

 5. Siru Says:

  Persephone kuuluu astroharrastukseni harmaalle vyöhykkeelle (kuten muutkin asteroidit) mutta kun kerran kysyit että osuuko niin näyttäisi tällä hetkellä opponoivan Härkä-aurinkoani (vajaa 16 astetta Härkää) – mitähän tässä nyt on odotettavissa..?

  • Tarja Says:

   Mitä ilmeisimmin asteroidin transiitti ei yleensä ole ihmeellinen juttu, mutta jos asteroidi on syntymäkartalla tärkeässä kohdassa, silloin se saattaa tulla teemoineen esiin transiittinakin, eli aktivoisi niitä oman kartan asioita. Sen tarkemmin en osaa kommentoida Auringon oppositiota kun en tunne kokonaisuutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: