Iso kuvio ihmisen ajassa

Elmore-LeonardOi aikoja ja niiden henkiä, olen taas huokaillut. Reilu viikko sitten kirjailija Elmore Leonard kuoli 87 vuoden ikäisenä. Jos dekkarikirjallisuus ei ole tuttua, moni on saattanut nähdä elokuvia, joita hänen suosittujen teostensa pohjalta on tehty, esimerkiksi John Travoltan tähdittämän Get Shortyn tai itsensä Tarantinon ohjaaman Jackie Brownin. Aikanaan kriitikot eivät ylistäneet Leonardin tyyliä, mutta luettuja kirjat ovat olleet, ja taipuneet erittäin makoisasti elokuviksi.

On harvinaista, että julkisuudenhenkilön kuolinhetki olisi tiedossa. Nyt kuitenkin kellonaika on ilmoitettu Leonardin kotisivuilla, 20.8.2013 klo 7:15 Detroitissa. Tämän hetken kartta piirtyy mielenkiintoisella tavalla syntymäkarttaa vasten – tosin syntymäkartta on ensin ”rakennettava”, sillä syntymän kellonaika ei ole tiedossa. Eiköhän Leonard päässyt rauhaisaan lepoon, sillä kuolinkartan nousun Saabinen symboli on Kaksi suojelusenkeliä.

Elmore Leonard oli Aurinko vaaka, ja Merkurius on likellä Aurinkoa kuten hyvin monilla kirjallisesti lahjakkailla ihmisillä on. Kuu on kartalla leijonassa, vaikka sen tarkkaa astetta ei olekaan tiedossa. Kuunvaihe on laskevaa puolikuuta, merkeittäin kauriin vaiheessa. Kuinkahan tärkeätä kirjailijalle olisi ollut saada julkista tunnustusta ja kehua? Onneksi ymmärtäjiä löytyi, vaikka kritiikki on voinut olla vaikeata käsitellä.

Kartan teema tai idea lepää mielestäni osittain Venuksen varassa, sillä sen merkkisijainti kertoisi paljon: jos hän olisi syntynyt aamusta ennen kahdeksaa, Venus olisi skorpionin viimeisellä asteella, ja muutoin päivän ja illan syntymissä Venus olisi jo ehtinyt jousimiehen nolla-asteeseen. Kumpikin Venus on aivan mahdollinen! Hän kirjoitti rikoksista (skorpioni) mutta huumorin pilkkeen rikastamana (jousimies). Yksityiselämässä Leonard erosi kahdesti ja keskimmäinen vaimo kuoli, jolloin viimeisen asteen skorpioni Venus voisi kertoa tästä hyvin kirjaimellisesti, mutta miksei ainakin erojen teemana myös jousimiehen Venus. Millainen tuntuma teille tulee?

Karttaehdotus Elmore Leonardille ajalla 11.10.1925 7:20 New Orleans, USA

Karttaehdotus Elmore Leonardille ajalla 11.10.1925 7:20 New Orleans, USA

jupiter_plutoSe mikä Leonardin kartassa eniten pysähdytti silmää, on Jupiterin ja Pluton tarkka vastakkaisuus kauriista rapuun. Pluto on kartalla pysähtynyt; Leonardia kiehtoi rikollisuus ja mielen syvyydet. Nähdäkseni hän toteutti oman karttansa vastakkaisuutta työssään, eli näytti rikollisuuden rennossa ja sujuvassa huumorin valossa, mutta silti pahuutta analysoiden. Oletan, että myös rikkauden teema näkyi hänen elämässään. Huomaattehan heti, miten kuvio on toistunut aivan juuri toisinpäin: Jupiter ravussa on ollut vastapäätä Plutoa kauriissa. Noin kuukausi sitten kun Leonard oli joutunut sairaalaan halvauksen vuoksi, oli vastakkaisuus kaikkein voimakkaimmillaan Marsin ollessa myös mukana ajoittamassa tapahtumia. Nyt Leonard oli jo toipumassa kotonaan, kun kuitenkin menehtyi halvauksen tuomiin jälkiseurauksiin. Vaikka planeetat eivät tämän ajan vastakkaisuudessa olleet ihan samoissa asteissa, on teema kuitenkin olemassa. Syntymäkartalla planeetat ovat 14 asteessa, nyt tarkka vastakkaisuus tuli 9 asteessa, eli lähellä ollaan. Miten te tulkitsisitte saman vastakkaisuuden toistumisen kuoleman aikaan? Onko tässä tullut sykli päätökseen ja elämän tarkoitus täytetty?

elbookLeonard on esittänyt kirjoittamisesta muutamia ohjeitaan, ja nämä kielivät hänen sarkastisesta huumoristaan, uskollisuudesta omalle tyylilleen ja halusta vetää linjoja suoriksi. Leonard on esimerkiksi todennut, että jos hänen tekstinsä maistuu kirjoitetulta, hän kirjoittaa sen uudelleen. Tai että hän pyrkii jättämään ne kohdat kirjoittamatta, jotka lukijat muutoinkin harppaisivat ylitse. Kielioppisääntöjen kanssa ei aina menty pilkulleen, vaan tarinan kulkevuus oli pääosassa. Kuvastaako tämä Jupiterin vastakkaisuutta Plutolle? Vai olisiko itsevarmaa, viihdyttävää Kuuta leijonassa? Minkälaisen Venuksen osoittama arvomaailma tyylistä kumpuaa, skorpioni vai jousimies?

Kartan nousumerkkiä voisimme hahmotella Venuksen mukaan, jos Venus on skorpionissa, nousussa vaihtuvat leijona, neitsyt, vaaka ja miltei puoleenväliin skorpionia. Jousimiehen Venuksissa nousut ovat kirjavammin skorpionin lopusta aina rapuun saakka.. karttaa pyöritellessäni palaan aina asetelmaan missä vaaka tai skorpionin alku nousee, Jupiter on kolmannessa huoneessa ja Pluto yhdeksännessä, Kuun valaistessa Keskitaivasta. Tässä kartassa poismenon hetken Kuu vesimiehessä kulkisi neljättä huonetta, mikä mielletään elämän lopun kohdaksi.

draconicLeonardin kartan tutkiminen herätti minut ajattelemaan karttojen keskeisimpiä teemoja, jotka ihmisen pitäisi elämänsä aikana elää, ilmaista, toteuttaa ja tehdä lihaksi. Vaikka ne löytyvät syntymäkartalta, joka kerta verratessani tätä Draconic karttaan leukani loksahtaa ja oivalluksia syntyy. Tottakai Leonardin vaakaplaneetat tulevat kaksosiin, ja Venus osuu omalle Kuunsolmulle leijonan alkuun. Pysähtyneelle Plutolle tulee Draconic Saturnus, jolloin hurjat voimat on käytetty kurinalaisesti: rikollisuutta voi kuvata lähtemättä itse sille tielle.

Keskustella voi vaikka vähän aiheen vierestä, kartan olennaisimmista aspekteista, pysähtyneistä planeetoista, symboliikasta, planeettojen toteutumisesta merkeissä…

Avainsanat: , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: