Hekate Mustan Kuun jumalatar

hekate1Ettekös olekin joskus tunteneet olevanne välitilassa, prosessissa tai muutoksessa, missä entiseen ei ole paluuta, mutta uusi suunta ei ole vielä hahmottunut? Silloin tuntee suunnatonta epätietoisuutta tuntemattoman edessä, mihin askeltaisi, mihin tarttuisi. Astrologiassa löytyy näihinkin tilanteisiin omat selittävät tekijänsä, mutta on ihan pakko lisätä – kunhan vaan osaisi tulkita.

Hekate asteroidi on ikivanha Mustan Kuun jumalatar. Sen astrologinen merkitys on olla tiennäyttäjä. Kreikan mytologian tarun mukaan Hekate oli Ceresin apuna Maa-äidin etsiessä ryöstettyä tytärtään Persephonea, Hekate valaisi pimeyttä kahdella lyhdyllään. Näillä soihduilla Hekate valaisee meille tietä ja aikaa silloin kun Kuun valo on vähimmillään, eli Mustan Kuun aikaan. Kaksi lyhtyä nähdään Venuksen aamu- ja iltatähden edustajina. Hekateen liittyvä symboliikka on monikerroksista ja ilmeisen rikasta, mutta on mahdollista että siihen on ympätty aineksia muista lähteistä, jotka eivät kaikki ole ehkä alkuperäisiä. Hekate kuvataan kolmipäisen koiran kanssa, toisinaan pöllön kanssa, sekä kruunupäisenä soihdunkantajana. Häneen yhdistettiin yö, myrkkykasvit, taikuus, noituus ja ennustaminen, eli samalla tavoin mystisenä ja pahanakin pidetty, pelätty feminiinisyys, jollainen on tavattu yhdistää Mustaan Kuuhun Lilithiin.

triple-goddessIlmeisesti joskus keskiajalla tuli ”muotiin” kuvata Hekate kolmen jumalattaren kokonaisuudessa; nuori neito, hedelmöittynyt nainen ja vanha viisas nainen. Tämän nähtiin myös symboloivan mennyttä, tätä hetkeä ja tulevaa. Kolmipäisyys kuvaa kaikkiin suuntiin näkemistä, niin ajassa kuin suunnissakin.

Hekate on yksi astrologisista näkijähahmoista. Hän vartioi tienristeyksiä, oviaukkoja (joista kuljetaan sisään ja ulos), kaikenlaisia reittejä. Hekate on tasojen ja maailmojen välinen tulkki ja oraakkeli, joka näkee kaikki tiet: hän osaa neuvoa mikä suunta tulee ottaa.

Kuun jumalattarena on loogista, että Hekate symboloi Mustaa Kuuta, kaikkein vähintä Kuuta, koko Kuun kierrolla kertynyttä viisautta, ja siksi myös ajallisesti vanhuutta. Hekate on symbolisten soihtujensa kautta väline tietoisuuden ja alitajunnan yhdistämiseen. Mustan Kuun aikaan Kuun voima on piilossa olevaa, alitajuista, mutta sen voi aistia voimakkaana. Hekate näyttää tietä eli keinoja käyttää intuiota silloinkin kun Kuu eli intuitiivisuus ei ole näkyvällä tavalla voimakasta ja esilläolevaa, vaan se on kaivettava alitajunnasta. Hekatessa on paljon samaa kuin shamaaneissa; tässä liikutaan kaikissa merkityksissä tasojen välitiloissa, elämän ja kuoleman välillä, menneen ja tulevan välillä, tietoisen ja tiedostamattoman välillä, valon ja pimeyden välillä, aina ”sisään” tai ”ulos” tullessa.

three_goddesses

Päätöksenteossa me tarvitsemme omaa intuitiotamme, ja siksi tienhaarassa kysytään Hekatelta neuvoa. Järkisyillä voi perustella monenlaisia valintoja, mutta jos sydän ei ole näissä mukana, tien kulkeminen osoittautuu vastenmieliseksi, kuin taisteluksi itseä vastaan.

Tulkinnallisesti Hekate asteroidin sijainti omalla kartalla voi esimerkiksi huoneensa kautta näyttää, millä elämänalueella joutuu tienristeykseen, valitsemaan reittinsä. Jos Hekate tulee yhtymään tärkeimpiin kartankohtiin, esimerkiksi Kuulle tai akselille, voi tämä kertoa ”ennustajan” eli neuvojan roolista. Oman kartan Hekate voi aktivoitua transiiteista, jolloin sen planeetan osoittamissa teemoissa ollaan päätöksenteon edessä, tai edistyskartan Hekate sijoittuu tärkeään kohtaan kun on valinnan aika, ja voi joku löytää merkityksiä transiittina liikkuvan Hekaten kulun myötä.

maljojen_kuningatarAsteroidina Hekate luokitellaan jonkinlaiseksi tunkeilijaksi asteroidivyöhykkeellä, sillä se ei ole samaa ”perhettä” tai alkuperää sen lähellä sijaitsevien asteroidien kanssa, esimerkiksi Hygeian. Löytöhetkellään 1868 Hekate sijaitsi 15°25’ vesimiestä perääntyvänä, eli oli ihan Mustan Kuun Lilithin kyljessä – näin on helppo ymmärtää miksi näiden symboliikka on tainnut mennä vähän sekaisin ja lomittain. Tällä hetkellä Hekate kulkee suunnilleen 24 asteessa neitsyttä. Hekaten järjestysnumero asteroidien listalla on 100, ja sen nimikin merkitsee sata-lukua.

hekate_kartta

Hekaten löytökartta on tarkan kellonajan puuttuessa viitteellinen. Erityisesti huomioni kiinnittyi Chironin osoittelevaan sijaintiin Aries Pointilla, eläinradan alkukohdassa. Chiron yhdistetään myös ennustamiseen. Chiron on merkkirajan yli Suurkolmiossa skorpionin viimeisen asteen perääntyvän Saturnuksen ja ravun lopussa olevan perääntyvän Venuksen kanssa, ja nähdäkseni asetelma valottaa aika hyvin mistä Hekatessa on kyse: sisäisistä feminiinisistä voimista, tiedostamisesta ja käytännön tasolla vaikean ratkaisun tekemisestä. Merkkirajan ylittävä kolmio kuvaa myös ajallista dimensiota hienosti: Saturnus karman herra on skorpionissa mennyt, Venus perääntyvänäkin ravussa tämä hetki, ja Chiron oinaassa tulevaisuus.

Oman kartan Hekaten sijainnin saa selville astro.comin kartoista kun datasivun alaosaan asteroidien ja muiden lisätekijöiden lokeroon kirjoittaa 100. Missä teidän kartoillanne on tienristeys ja valinnan paikka? Kuka saa ennustajanviitan harteilleen?

triple_goddess_by_razulude

Avainsanat: ,

25 vastausta to “Hekate Mustan Kuun jumalatar”

 1. Mai Says:

  Hekate 0’09 oinas yhtymä aurinko 29’32 kalat. Ennustajanviitta sopisi hyvin harteilleni.

 2. Kaija Says:

  Taas mielenkiintoinen artikkeli. Luen joka päivä, mutta en ehdi kommentoimaan. Nyt oli pakko mennä katsomaan sijainti kun on ollut niin hurjia unia ja tapahtumia. En ymmärtänyt kovin paljon mutta Hekate oli siis 11 astetta vaakaa, en ymmärtänyt katkoviivoja jotka menivät AC:lleni ja kuultani samoin Jupiterille AC:lle. Kuunsolmu ja Chironkin oli merkitty. Mitä Tarja tiedät näistä?

  • Tarja Says:

   Kiitos, aihe on todella kiinnostava! Astro.comin peruskartta on kenties hiukan vajavainen tiedoiltaan. Sinun Hekatesi on Vertexillä, ja tämä on mielestäni merkittävää (kaiva vaikka googlen haulla Vertexistä kirjoittamani jutut, tämä akseli on aika vaikea hahmottaa mitä se oikeastaan kertoo). Karttaan oli merkitty mustalla pisteviivalla Venuksen ja Jupiterin välinen puolitoistaneliö sekä vihreällä pisteviivalla Kuun ja Jupiterin kvinkunssi. Edellisestä kulmasta on juttua esim tässä https://astrologiantaika.wordpress.com/2010/10/29/kasijaollisten-kulmien-perhe/
   ja jälkimmäisestä tässä https://astrologiantaika.wordpress.com/2010/09/28/merkkisidonnaiset-kvinkunssit/
   Kuunsolmuja ja Chironia olen taivastellut monissa yhteyksissä, googlen kautta kun laittaa hakuun esim astrologian taika kuunsolmu, löytyy paljonkin luettavaa.

   • Kaija Says:

    Kiitos! Jopas oli tietoa tälle päivälle….. nyt tietää, että ensi viikko aloitetaan hyvin, hyvin rauhallisesti (jos se nyt ylipäätään on mahdollista meikäläiselle). Taas tuli todettua kuinka äärimmäisen mielenkiintoista on astrologia kun siitä kirjoittaa sydämensä sille menettänyt ja vieläpä mytologiaa noin hyvin tunteva! Kiitos tuhannesti näistä tämän viikon kirjoituksista! On ilo lukea niitä uudestaan ja uudestaan…

 3. hannele Says:

  Näkyy olevan leijonassa 32 ja 44 astetta . Uranukseen tekee kvinkunssia jos oiken katsoin.11 huone ystävät,yhteistyö ja toiveet täytyypä miettiä.

  • Tarja Says:

   Olisikohan tuossa näppisvirhe tms, eläinradalla merkissä kun on vain 30 astetta niin mikään tekijä ei voi olla tuollaisessa asteessa. Tarkista olisiko kaariminuutteja ja kaarisekuntteja. Astro.comin tyyli listata planeettasijainti on esim näin xx Leo 32’44” eli xx astetta leijonaa, 32 kaariminuuttia ja 44 kaarisekunttia.

   • hannele Says:

    Tuota juu tarkoitin laiskuus tuli en jaksanut käyttää heittomerkkejä meni kaariminuutit ja sekunnit sekaisin.Ei taida olla näkijän lahjoja.

 4. Sanna Says:

  Hekate on siis ohittanut Vertexini juuri ja pian kohtaa Saturnuksen. Tämä oli kyllä niin mielenkiintoinen asia, että täytyy kyllä kaivella tarkemmin ja katsella eri aikojen transiitteja. Minua kiinnosti kovasti aiemmin myös Persephonen mystiikka yhdistettynä Plutoon ja Merkuriukseen ja sekin avasi paljon asioita.
  Nyt kyllä Hekatea tarvittaisiin, sillä olen ollut välitilassa kohta vuoden. En edes tiedä, mihin suuntaan kompassini voisi osoittaa. Istun metsässä kivellä ja katselen vain kauniita puita enkä tiedä, minne päin pitäisi lähteä ja mitä sillä tiellä tekisin eli eväätkin puuttuvat.

  • Tarja Says:

   Kiitos taas palautteestasi. Ihan varmaan on muitakin kaltaisiasi, jotka kokevat olevansa välitilassa, ja juuri teitä ajattelin nostaessani tämän suunnanosoittajan asteroidin esille. Mahtaisiko karttasi Hekaten ja Chironin neliö avata pohdiskelujasi? Intuitiivisen vastauksen löytäminen ei ole helppoa. Mieti miten Hekate resonoi Kuunsolmusi suunnan kanssa…

   • Sanna Says:

    Mulla on vieläkin pohdinnassa tuo Kuunsolmuni suunta, joten haastava pähkinä purtavaksi 🙂

 5. Anne Laine Says:

  minulla H.ekate on 2 astetta Leijonaa 9.h ja yhtymässä Junoon 1 aste sekä Uranus 8 astetta. Selitystä en tosiaan tiedä, kuvittelin Lilithin olevan lähellä, vaan eipä ollutkaan. Lilith taas on yhtymässä Kuuhun ja Kuun alasolmuun Oinaassa 6.h

  • Tarja Says:

   Uranuksen yhtymä on varmaan jo liian väljä, en laskisi sitä enää mukaan millään tavoin. Lilith tuntuu kartallasi hyvin olennaiselta tekijältä. Ehkäpä kaikki eivät joudu niin konkreettisesti kyselemään päätöstensä perään. Yhdeksännestä huoneesta tulee mieleen nämä aatteelliset ja ideologiset valinnat.

 6. archer Says:

  minulla hekate on kalojen 10’49 asteessa, 5. huoneessa yhtymässä noususolmu 9’45 ja onnenpiste 12’11. solmuakselin tulkitseminen on ristiriitaista kun en osaa uskoa entisiin elämiin ja vaihtoehtoiset tulkintatavat laskusolmulle ontuvat. onkohan lie karttani hekate tässä näkörajoitteessa osallisena, oppositiolla laskusolmuun laittaisi katsomaan kohti tulevaa, onni löytyy edestäpäin. hekate kvintiili uranus huokuu samaa teemaa. kyllä hekate silti minua puhuttelee. ajattelen, että olen osannut kääntyä oikeiden tienviittojen kohdalla, mutta eikö me kaikki, omasta mielestämme? 🙂

  • Tarja Says:

   Hekate solmulla, tuo on merkittävä ja oleellinen sijainti! Olisiko sitä, että olet osannut ottaa huomioon monet erilaiset vaihtoehdot suuntasi suhteen. Neitsyt alasolmu kuvaa mukavuusaluettasi ja ponnahduslautaa, voit siis käyttää neitsyen ”helppoja” asioita hyväksesi, ja varoittaa jäämästä liiallisen analysoinnin ja kriittisyyden vangiksi.

   Mielestäni kaikki eivät osaa käyttää intuitiotaan valinnoissaan, sitä puolta itsestään eivät kaikki ole valmiita hyväksymään, ja näihin asioihin Hekate antaa valoa.

   • archer Says:

    oletpa oikeassa, sitä saattaisi olla niin jossain muualla tänä päivänä ja sen ymmärrän. sitä kautta oivalsin tämän asetelman liittyvän paljon omaan maailmankuvaani, itselleni symbolitasolla tietoisesti suoritettu risteyskohdan ohitus on yhtä kuin vapaan tahdon valinta. ja se villi kortti joka niin usein on vienyt suureen tuntemattomaan mutta juuri sinne minne pitikin, on uranus. kiitos!

 7. PirjA Says:

  Taisi se ennustajan viitta tulla: Merkurius 27°10′, Venus 28°25′ ja Hekate 28°50′ Leijonaa ja vielä Pallas 0° 1′ Neitsyttä sekä Pluto 2°28′ Neitsyttä, eiköhän tässä aika syvälle käyvien juttujen kanssa olla tekemisissä…

  • Tarja Says:

   Juu eiköhän se viitta jo sieltä löydy! Onpas siellä ydinkohdassasi tunkua…

   • PirjA Says:

    Katsoin vielä hukseni Selenen ja sekin tunkee tuonne väliin 29°51′ Leijonaa. 🙂

 8. Susan Says:

  Minulla se on Kauriissa 13 astetta 2 huoneessa. Ei tee mitään mihinkään, mutta silti olen enneunen näkijä, intuitioni toimii ja aavistan asioita etukäteen. Olen nähnyt asioita tarotkorteilla ihmisille…..Kerään Tarotteja ja tuon niitä tuliaisina ulkomailta. lahjoitan niitä myös välillä pois.

 9. KT Says:

  Olipa mielenkiintoinen aihe, taas kerran! Oli ihan pakko jo ratikassa kaivaa kartta esiin, tutkailla Hekaten sijaintia.
  Löysin sen kartaltani 28° neitsyttä, vieressä Pluto 27° ja Fortunan 25 °, oppositiossa Khiron 2° oinasta. Tietäjän viitasta en tiedä, mutta elämä tuntuu olleen jatkuvaa muutosta. Transiittina tulossa juuri tuohon ryppääseen. Odotan mielenkiinnolla taas uutta suuntaa!
  Tällä hetkellä kun tuntuu etten edes tiedä mitä voisin haluta elämältä. =)

 10. Tarja Says:

  Pirjo K: en mielellään jätä tänne yksityishenkilöiden datoja. Sinulla Hekate on 13’52 neitsyttä, eikä mielestäni ole kulmassa oikein minnekään kartallasi.

 11. Riikka Says:

  Oma Hekat 6 ja rapiat härkää 8 huoneessa. Oma tie salaisuuksien penkomisessa ja muutostyön tekemisessä siis valittava. Kaivelenko enkö kaivele mystistä maailmaa? Kaivelen se on selvää. (myös Khiron on mulla 8 huoneessa)

  Nyt Hekate prikulleen nataali Merkkarin kanssa yhtymässä. Valinnan vaikeutta tiedon haalimisessa toisaankin on! Niin monta asiaa selvitettävänä päällekkäin että johan tässä pian järki loppuu. Joku suunta olisi todellakin hyvä löytää. Vai onko se suunta tiedon etsintä?

  Ja Progellahan aurinkoni liikkuu 25′ neitsyttä. Kuinka nopea tuon Hekaten eteneminen on? Vai harittaako silmät enkä huomannut sitä tekstistä?

 12. Orvokki Says:

  Mulla nousulla 11´50 kaurista. Jonkinlaisia ennustajanlahjoja ollut kyllä, mutta pitäisikö ne nousulla suuntautua ennustuksiksi omasta itsestä(?) Ja on myös yhtymässä Lilithiin; mitä tämä tarkoittaisi?

 13. Lila Patrikainen Says:

  Hekaten kuvauksesta löysin paljon itseäni ja tarkistin, mihin se sijoittuu kartallani. No kappas, kokonaisen 8´tarkkuudella yhtymään Kuun kanssa, joka on kartan hallitsija. En olekaan ennen kiinnittänyt tähän asteroidiin huomiota, mutta ehkä nyt on syytä. Toinen mielenkiintoinen ja hieman harvemmin käytetty asteroidi itselläni on Isis. joka on tarkasti MC:llä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: