Eettiset asiat esillä

jupiter_plutoMe elämme Jupiterin ja Pluton aikakautta, vaikkei ihan tältä karttoja silmäillessä heti näyttäisikään. Näiden planeettojen välisten vastakkaisuuksien teemat ovat esillä siitä huolimatta, että niiden oppositio on tällä hetkellä reilun kymmenen asteen päässä. Kun hitaasti liikkuvat planeetat käyvät kulmissa toisiinsa, on tämä ennemmin ajanjakso kuin esimerkiksi kolme tarkkaa kulmaa. Sykli alkoi elokuun alkupuolella kun Jupiter oli ennättänyt ravun yhdeksänteen asteeseen, mutta saattaa olla, että tähän sykliin liittyvät asiat alkoivat rakentua jo Jupiterin mentyä rapuun aikaisemmin kesällä. Seuraava tarkka vastakkaisuus tulee Jupiterin lähdettyä perääntymään tammikuun lopussa 12 asteessa ravusta kauriiseen, ja viimeisen opposition saamme Jupiterin oikaistua liikkeensä huhtikuussa 13 asteessa, ja tämä onkin voimakas oppositio joka on Iso risti Marsin ollessa samaan aikaan vastapäätä Uranusta.

Aikaisemmin uumoilin Jupiterin ja Pluton vastakkaisuuksien liittyvän jollakin tavoin rikkauksiin, ja näin on tapahtunutkin, mutta voimakkaasti moraalin ja etiikan sävyttämin tapahtumin. Jupiter yhdistetään politiikkaan ja Pluto valtaan, ja tällä alueella on tosiaan tapahtunut. Meillä on ollut Hautala-gate, jonka tiimoilta on käyty keskustelua päättäjien moraalista, mutta myös omien eettisten ihanteiden täyttämisestä. Ytimessä on ollut jotakin hyvin suurta, kuten Jupiterille kuuluukin, eli jäänmurtajia, ja kyseessä on olleet isot rahat, joita saataisiin välillisesti arktisen alueen rikkauksien hyödyntämisestä. On ajalle ominaista, että keskusteluun nivoutuu laajempia eettisiä kysymyksiä, eli kyseenalaistusta pitäisikö arktiseen alueeseen lainkaan koskea, ja mitä sellainen merkitsisi koko ihmiskunnalle.

Toinen mielestäni ajan hengelle ominainen moraalinen kysymys on ollut maassamme esillä johtajien ylisuurista palkoista ja bonuksista. Tuntuu järjenvastaiselta, että jonkun eläkeyhtiön johtajan palkka voi olla mielettömän suuri; onko kenenkään ihmisen työpanos todella tämän arvoinen. Vaikka maan korkein johto koettaa näyttää esimerkkiä tekojen tasolla, suurista palkkioista on vaiettu, mutta toivottavasti tähänkin ahneuteen tulee katto.

Mielenkiintoinen ilmiö ajassa on myös hiljattain tehty iso peliyhtiön kauppa, jossa myyjät auliisti esittelivät moraalisia arvojaan. Nämä kaverit eivät halunneet kiertää veroja, eikä myynnistä saatu hinta ole jäämässä omaan ylellisyyteen vaan sillä aiotaan rahoittaa uutta yritystoimintaa.

Onko suomalainen yrityskulttuuri kokemassa etiikan ja moraalin tarkistuksen ruoppausta, kun Jupiter kulmillaan tulee osaksi Uranuksen ja Pluton massiivista uudistusta? Rahaan liittyvä valta ja sen käyttämisen etiikka voivat olla muillakin elämänalueilla esillä. Nyt kun Jupiter pian pysähtyessään korostuu, samoin kuin Pluto neliökulman tarkistuessa taas Uranuksen kanssa, moraalia voidaan mitata voimakkaasti monissa yhteyksissä. Todellinen uudistus vaatii kuitenkin tekoja, sillä pelkkä rötöstelyn paheksuminen ei riitä.

Avainsanat: , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: