Pakahdusta etsimässä

tennessee_williams_istanbulOlen aina silloin tällöin, usein juuri viikonlopun kevennyksiksi, esitellyt jonkun oman alansa mestarin karttaa (nimitän näitä henkilöitä paljon mieluummin osaajiksi kuin julkkiksiksi!), ja yleensä näistä kartoista näkyy vaikka silmät kiinni miksi tämä henkilö on paikallaan elämässään. On katseltu taiteilijoita, esiintyjiä tai muuten vaan mielenkiintoisen oloisen kartan omaavia tapauksia. Viime aikoina näitä ei ole ollut ihan kauheasti, ei siis välttämättä ollenkaan niin usein kuin minulla olisi ideoita, koska näistä jutuista saan eniten negatiivista palautetta (johon sitten olen ärhäkästi puolestani vastannut). Ja tämän aloituksen jälkeen saakin olla rohkea kuka uskaltaa arvostella? Toivottavasti sentään huomaatte sarkasmi-alleviivauksen tekstissäni.

Sitten tulee vastaan karttoja, joiden suhteen joutuu niin ihanasti ymmälleen, kuin ne eivät ollenkaan kuvaisi sitä ihmistä, josta on muodostanut mielikuvansa hänen olemuksensa ja aikaansaannoksiensa myötä. Tällainen kokemus minulle tuli aluksi, kun katselin kirjailija Tennessee Williamsin karttaa. Tiedättehän te nuo maailmankuulut draamat Viettelyksen vaunu ja Kissa kuumalla katolla, jotka on nähty näyttämöillä ja klassikkoelokuvina Hollywoodin kultaiselta ajalta.

Kuten kirjoittavilla henkilöillä varsin usein, Aurinko ja Merkurius sijaitsevat melko lähekkäin, mutta oinaassa, merkissä mitä ei ollut helppo mieltää taiteelliseksi. Toisaalta Williams valitsi lajikseen näytelmäkirjallisuuden, ja sehän on toiminnallista. Oinaan merkki kuvaa myös hänen työskentelyprosessiaan, sillä tuotteliaimman kautensa aikana hän matkusteli jatkuvasti saadakseen uusia inspiraatioita. Auringolla on tässä merkissä etu, ja se voidaan luonnehtia luovaksi, eikö vaan.

A-Streetcar-named-DesireKun mielikuvani tästä kirjailijasta oli äärimmäisen tunneherkkä, ihmissuhdekeskeinen, eroottinen ja dramaattinen – missä kartalla ovat näiden teemojen osoittimet? Kuu vesimiehessä yhtymässä Marsiin, merkissä mikä on kaikkein vähiten tunnekeskeinen ja -sidonnainen. Paljon selkeämmin Kuu kertoo Williamsin henkilökohtaisesta tunne-elämästä, ja tätä komppaa Uranus nousevana planeettana.

Orpheus_descendingVenus, rakkauden ja taiteen planeetta löytyy kartalta sekin perin hämmentävästi yhtymästä Saturnukseen; kuinka tämä yhdistelmä kertoo erotiikkaa tihkuvista teksteistä? Venuksen merkki on härkä, joten se on sikäli vahvasti sijoittunut planeetta, ja sen voi ajatella toteutuneen hänen taiteessaan (hän myös maalasi). Kun Williamsin tekstejä hiukan malttaa analysoida, kyllähän sieltä löytyvät toteutumattoman ja kielletyn rakkauden teemat. Williams kuvasikin pakahduttavia, syviä tunteita, eikä kirjoittanut mitään komediaa. Omassa rakkauselämässään hänellä ilmeisesti oli varsin pysyvät tunteet kumppaneitaan kohtaan, ja välirikot ajoivat hänet syvään masennukseen. Niin, nousukin on kauriissa.

Hauskasti kirjailijan kartalta löytyy myös miltei pysähdyksissä oleva, hitaan liikkeen Neptunus ravussa, jolloin mielikuvitusta ja luovuutta kyllä riitti. Neptunus nappaa vahvuutta myös jäämällä ilman aspekteja toisiin planeettoihin, vaikka se toki väljästi kolmioikin Keskitaivasta, eli suunta Neptunuksen maailmalle on selvä.

suddenly-last_summerMistä suuri melodraama oli sitten kotoisin? Kun jälkipolville on hänen elämästään jäänyt todisteeksi lähinnä MC:n seudun, ehkä Kuunsolmunkin, tuotokset, silloin pakahduttavat intohimot esiteltiin maailmalle Jupiterin saattelemana. Planeetta kertoo julkaisemisesta, joten kyllä sekin on kirjailijalle tärkeä. Williams myös voitti palkintoja ja tunnustuksia, ja totisesti nousi maailmanmaiseeseen teostensa kautta. Jupiterin merkki on skorpioni, jota olisin kaivannut hätäisenä tulkitsijana Kuun tai Venuksen kohdalle. Ihan hyvä näin, että melodraama olikin kirjailijalle vain väline jolla tavoittaa maailma, vaikkakin Williams otti teoksiinsa aineksia omasta elämästään, kokemuksistaan ja tunnoistaan. Jupiter on planeetoista tiukimmin kontaktissa akseliin, mikä lisää sen painokkuutta, ja tämän lisäksi Jupiter nousee määräävään asemaan asettuessaan Sangon (=karttatyyppi) kahvaksi. Kartta ikään kuin purkautuu ulos Jupiterin kautta. Melodraamaa ja intohimoa suureen maailmaan.

Tennessee Williams

Tennessee Williams

Tätä kirjoittaessa tuli jo miltei tunne, että ihan kuin kartan kuin kartan pystyisi selittämään, kunhan saa käsiinsä tarvittavat faktat. Oletteko löytäneet koskaan karttaa, mikä ei näyttäisi millään lailla sopivan omistajalleen? Onko ihminen siksi aina, väistämättä, kohtalonomaisesti karttansa, sielunsa suunnitelmansa näköinen?

Mainokset

Avainsanat: , , ,

3 vastausta to “Pakahdusta etsimässä”

 1. Sanna Says:

  Oletko saanut negatiivista palautetta FB:n puolella tai sähköpostitse? Minä en ole havainnut negatiivista palautetta täällä kommentoinnissa.
  Itse arkailen tarttua minulle vieraisiin, mutta julkisesti tunnettujen karttoihin, vaikka karttapankkeja on olemassa. Minä aristelen ruotia henkilöitä, joilta en ole lupaa kartan ruotimiseen saanut. Minä pidän syntymäkarttaa jotenkin vielä niin henkilökohtaisena, mikä varmaan johtuu harrastukseni keltanokkaisuudesta.

  • Tarja Says:

   Olen todellakin saanut kritiikkiä valitsemistani esimerkeistä, että ne eivät kiinnosta ketään. Usein esimerkki kuitenkin tekee astrologisen ilmiön elävämmäksi ja helpommaksi verrata omaan itseen tai läheisiin, eli en ole jaksanut pyöritellä vain teorioita ilmassa. Eikä se omakaan kartta tosiaan aina kelpaa riepoteltavaksi.

   Jo edesmenneen ihmisen karttaa lienee lupa käyttää esimerkkinä. Jollakin tavoin julkisuudessa esillä olleen henkilön karttaa on mielestäni siksi parempi käyttää pohdiskelujen lähtökohtana kuin teille lukijoille jonkun täysin tuntemattoman ihmisen karttaa, koska näistä ns. julkkiksista voi kukin muodostaa käsityksensä sen mukaan mitä hän on tehnyt, saavuttanut ja mitä hänestä yleisesti tiedetään. Näin meillä olisi edes jonkinlainen yhteinen pohja tarkastelulle. En minäkään mielelläni ala täysin yksityisen henkilön elämänkaarta täällä blogissa selittää, vaikka toki monenlaisia mielenkiintoisia esimerkkejä olisi. Vielä lisään sen, että me harrastajat käytämme ilmeisen voittopuolisesti astrologiaa persoonan tutkimiseen ja selittämiseen. Kyllä minä huomaan lukija- ja etenkin kommentointitilastoista, että yleisiin mundaanikarttoihin ei juuri kukaan tartu, ikävä kyllä, vaikka kyllä niissäkin kaikenlaisia teemoja olisi pohdittaviksi. Eli siksikin nämä julkkisesimerkit, että saisin kirjoitettua siitä mitä te mieluiten luette, että blogi pysyisi edes jollain lailla hengissä. Itsekseen saa näköjään sitten miettiä niitä aikaan liittyviä juttuja.

 2. SannaJL Says:

  Näyttelijät, kirjalijat ja muusikot pistävät itsensä alttiiksi jo kirjoittaessaan ja näytellessään – muuten heidän töissään ei olisi valovoimaa. Kaikki mitä he ilmentävät, ovat heissä itsessään ja he itse tuovat sen julki. Se on taiteilijan työn eräs ominaisuus ja syy, miksi kaikki eivät siihen kykene. Elleivät he haluaisi tuoda esiin valoaan, he pitäisivät työnsä pöytälaatikossaan. Mitä tahansa taiteellista tuotosta kritisoidaan ja arvioidaan muutenkin julkisesti, jopa maailmanlaajuisesti, joskus julmasti ja ymmärtämättömästi – ja se on yhtä henkilökohtaista kuin astrokartan tulkinta, ellei pahempaa. Sen lisäksi noiden henkilöiden ulkonäköä, ruokavaliota, pukeutumista ynnä muuta arvostellaan hyvin ulkokohtaisesti mutta estottomasti kuvin ja sanoin, mikä on aika paljon pahempaa kuin heidän näkemisensä ihmisenä (kuten astologiassa nähdään). Heidän jokainen hiuskarvansakin on julkista ”omaisuutta”, tai se omitaan vaikkeivat he haluaisikaan. Niin minä asian tulkitsisin. Varmaan kannattaa kuitenkin kysyä omalta kaveriltaan/tuttavaltaan/sukulaiseltaan, ennen kun pistää heidän karttojaan nimellä nettiin kaikkien reposteltavaksi.

  Mitä ihmisten karttoihin tulee, minä en ole niin pitkälle kehittynyt astrologian taidoissani, että välttämättä osaisin kertoa, ilmentääkö kartta jotakuta selvästi vai ei. Usein lyö pitkään ihan tyhjää ennen kun osaan sanoa mitään ja jos osaankin, en aina ole vakuuttunut siitä, etteikö koko ”tulkintani” olisi vain mielikuvitukseni tuotetta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: