Kalan ja linnun ajassa

pisces15Aurinko alkaa kiriä astrovuoden riippeitä kasaan. Se siirtyi tutkimaan eläinradan viimeistä kalojen merkkiä viime yönä, virkeässä uudenkuun hengessä. Kaloissa päätetään kierros, mutta myös suunnataan eteenpäin, sillä kalat on muuttuva merkki, se herättää meissä tarpeen siirtyä, astua toisaalle. Siitä kalojen merkki ei pääse, että mennyttä on katsottava. Se ei kuitenkaan ole takertuvaa vanhassa vellomista, ei sinnepäinkään, vaan oikeastaan enemmän päinvastoin. Kalat päästää irti. Tämä luo tilaa uudelle, eli kohta alkavalle uudelle astrologiselle vuodelle kun Aurinko lähtee uudelle kierrokselleen eläinradalla, oinaan alusta. Kalat antaa meille toivon, mikä motivoi uuteen. Tämä ei ole vielä käytännöllistä, todellista alkua, vaan sen ideaalitasoa. Unelmaa huomisesta, sarastusta seuraavasta kierroksesta.

Astrologia toimii teknisesti kaksittaisuuksina, ja tällä tarkoitan merkkien ja huoneiden pareja. Mielestäni astrologiset yleisteemat hahmottaa paremmin, helpommin ja lopulta syvemmin kun muistaa vastaparit. Kun ollaan kalojen ajassa, meillä on samalla konkreettisesti neitsyen henki käsissämme. Luontevimmin tämä selittynee sillä, että kun Aurinko kulkee kaloissa, on Maa aina sitä vastapäätä. Me olemme fyysisesti Maassa, siitä siis tämän ajan neitsyen tosiasiallinen toteutuminen. Maa unohdetaan liian usein pois astrologiaa miettiessä – ja sitten me vielä tuskailemme miksi meidän on vaikea maadoittua!

Kalat ja neitsyt pelaavat, kuten kaikki polaarimerkit, vastakkaisuuksissa ja ääripäissä. Yleisteema, mitä kulloinkin mitataan, on kuitenkin jollakin tasolla sama. Neitsyt rakastaa järjestystä ja organisointia, mutta kalat vastamerkkinä tuo kaaoksen, sekoittaa ja vaikuttaa järjettömältä. Liian usein näitä vastakkainasetteluita tulee leimattua arvottavasti, kun sen sijaan pitäisi (minun mielestäni) ymmärtää, että toisenlaisuutta tarvitaan, sillä on sijansa. Kaaos tarvitaan vanhan järjestyksen purkamiseen. Kalojen järjettömyys ei välttämättä ole mielipuolisuutta (negatiivisimmillaan mennään näin), vaan ulottumista sääntöviidakon ulkopuolelle eli rajoittamattomaan, mielikuvitukseen. Kaloissa on vaihtoehtoisuus kun neitsyessä ollaan säntillisiä. Säännöttömyys ja rajattomuus mahdollistavat vapauden, mikä ruokkii kasvua. Näin on helppo mieltää kalat Jupiterin hallitsemaksi merkiksi.

pisc_15_mermTämän polariteettiparin yksi perusteemoista on itsensä sivuuttaminen. Ego ja yksilöllisyys käydään läpi leijonassa ja vesimiehessä, mutta tässä neitsyen ja kalojen muuttuvuudessa asetutaan minän rajojen ulkopuolelle. Tämä tehtävä tuntuu olevan pienelle ihmiselle usein ylitsepääsemätön, ja siksi merkkiparia leimaa negatiivisten kokemusten summa: itsensä hukkaamista, uhrautumista, orjuutta, syrjään jäämistä, huomiotta olemista. Usein näkee korostavan palvelun teemaa, mutta en ole ihan varma onko määre täsmällinen. Pyyteettömyys voisi olla kuvaavampi termi. Näin olen tämän dilemman kala-ihmisenä värkännyt, että minuuden kadottaminen vasta mahdollistaa laajempien yhteyksien ymmärtämisen. Jos jatkuvasti takerrumme omaan erinomaisuuteemme ja ainutlaatuisuuteemme, jäämme rajojemme sisäpuolelle, emmekä tavoita yhteyttä ”kaikkeuteen”. Minä en pidä tätä mitenkään korkeampana, ennemmin tasa-arvoisesti samuutena, ollaan kaikki samasta avaruuspölystä rakennettuja. Neitsyen ääripäässä nähdään pienimmät atomit, kaloissa syklinen jatkuvuus äärettömyyteen. Eihän hukata kumpaakaan?

Astrologia on symboliikassaan hauskan osoitteleva neitsyen ja kalojen kohdalla. Me taivastelemme, ettei tiedä onko lintu vai kala. Neitsyen symboliikkaan liittyy lintu, kaloihin se uiskenteleva otus.

Toivottavasti jaksoitte lukea liukenevan ja hukkuvan pohdiskeluni, ja siksi ymmärrätte kun toivotan kaikille hyvää kadotuksen aikaa!

ps. en muuten tykkää sellaisista kalojen merkin symbolisista kuvista, joista on toinen kala unohdettu pois. Niitä pitää olla kaksi. Lupaatteko lukijat, kun käytätte kuvitusta kalojen ohessa, esittäkää aina kaksi kalaa?

Avainsanat: ,

7 vastausta to “Kalan ja linnun ajassa”

 1. Sanna Says:

  Upeaa pohdiskelua, ilman asenteellista arvottamista, mitä eläinradan merkkien kuvaamisessa niin usein käytetään. Tämä teksti ihan tekstinäkin sisälsi sekä Kalojen että Neitsyen hyvät puolet, tasapainossa.

  • Tarja Says:

   Kiitos.. olen viime aikoina pohdiskellut paljon Saturnusta ja kaikkea negatiivista mitä siihen on ympätty (kun on tuo neliö Auringolle transiittina) ja kokenut tervelliseksi tarkistaa omaa asennetta, olisiko niistä kielteisinä pidetyistä asioista oikeassa kohdin jopa hyötyä. Siitä päättelin, että tätä kalaisuuttakin kai jossain tarvitaan, kun sen aika on, ja aikaahan astrologia mielestäni kuvaa hyvin.

   • Sanna Says:

    Saturnuksen äärellä olen itsekin ollut. Hokasin vasta viime vuoden lopulla, että edistyskartalla Saturnus ja Kuu kohtaavat toisensa yhtymässä vähän väliä ja tätä on jatkunut vuosikausia. Saturnus jahtaa edistettyä Kuuta transiittina. On pitänyt tosissaan yrittää etsiä niitä rakentavia puolia asioista.

 2. Leila Says:

  Voi kiitos paljon! Tuota ei miellä ihan yhdellä lukemisella. Syvää tekstiä! Yllättävä huomio tuo Maa ja vastapäätä oleva Aurinko kaloissa. Muuten olen itsekin ymmärtänyt kuinka tärkeää työtä tekee Satusnus.

 3. Niina Ave Says:

  Hieno kirjoitus! Todellakin olen samaa mieltä, ettei kaloja tai edes sitä negatiiviseksi miellettyä kaaosta pitäisi nähdä pelkästään huonona asiana. Se on yksi teema, joka yhtä tiiviisti kuuluu elämään ja sen oppiläksyihin, kuin mikä tahansa muukin. On hieno taito osata päästää irti. Ja varsinkin siitä itsestä, nykyään tunnutaan olevan kiinni paljon siinä miten minä tulen onnelliseksi, millainen minun elämäni on ja miten minä kehityn paremmaksi ihmiseksi. Vaikkei näissä mitään väärää olekaan, niin ne eivät ole kaikki tässä elämässä ja tässä maailmassa, on muutakin opittavaa.

  Mutta tottakai pitää myöntää, että itsekin tykkään kauheasti puhua itsestäni ja pohtia itseäni. 😉

  Kiitos hienosta kirjoituksesta! 🙂

  • Tarja Says:

   Erittäin hyviä pointteja. Yleisesti ottaen ollaan hyvin mielihyväkeskeisiä, kaikki mikä vaatii työtä, itse pohtimista, itsen muuttumista tai asenteen korjaamista koetaan niin ikäväksi, että mieluummin valitaan kunkin nykyinen staattinen olotila. Onneksi aina välillä jokin herättää.

   Kyllä itseään saa pohtia, tekisi hyvää ihan kaikille! Ja kiitän mieltä lämmittävästä palautteesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: