Taianomainen aikakäsitys

puunsyytKun tarpeeksi syvällä piehtaroi astrologiassa, aikakäsitys tuntuu muuttuvan. Minulle on kokonaan menettänyt merkityksensä minkä numeroinen viikko mahtaa olla menossa, eikä kuukauden nimikään ole aina niin oleellista. Sen sijaan aikaa tulee mitattua esimerkiksi siten, milloin Merkuriuksen perääntymisjakso on, tai mihin pariviikkoiseen osuu hitaiden ulkoplaneettojen pysähtymisien pariviikkoiset, ja jo ihan siten missä merkissä Kuu minäkin päivänä kulkee. On itseasiassa harvinaista, että enää edes katson normaalia kalenteria (paitsi V8 Magazinen kalenterin kuukauden autoa) ja siksi oli ilahduttavaa huomata yllättäen, että Taika on saanut nimipäivän. Oikein hyvää Tai’an päivää siis kaikille!

Ajasta tosiaan halusin kirjoittaa blogiin, mutta pohjustan vielä vähän. Olen itsekin tituleerannut astrologiaa loistavaksi itsetuntemuksen välineeksi, mutta vähitellen on alkanut tuntua ihan siltä, että tässä olisi sorruttu kliseiseen korulauseeseen. Sen allekirjoitan, että astrologia tosiaankin on väline – näin minä sen pitkälti näen. Jos omasta persoonasta kertovaa välinettä ei hallitse, tai etenkin jos ei kykene tai halua lukea välineen kertomia asioita, se alkaa olla itsetuntemuksen kannalta ihan yhtä tyhjän kanssa.

On provokatiivista esittää, mutta annan nyt palaa, koska ajassa on paljon rohkeata oinasta ja isoja jännitteitä: astrologian opiskelu ei millään lailla takaa automaattisesti itsetuntemuksen syvenemistä tai kasvua. Kyllä sen ihmisen ja opiskelijan on tästä huolimatta tutkiskeltava asioita tietoisesti. Monta kertaa on nähty näitä vesi-hanhen-seljästä tapauksia, joissa ei olla halukkaita näkemään sitä, mitä astrologinen symboliikka osoittaa. Hienokin väline tulee banaaliksi, jos siitä ei ole mitään hyötyä.

Astrologia ei ole helppoa, vaan monitasoista ja -syistä. Omien piirteiden tunnistamista ja hyväksymistä avaa astrologisella symboliikalla revittely äärirajoille saakka kuten aivoriihessä. Ei ole pakko jäädä jumiin astro-keittokirjan ensimmäiseen avainsanaan, ja olettaa, että kun en nyt tunnista tätä itsessäni ja elämässäni, on astrologia väärässä. Symboliikalla pelaaminen vaatii paljon aikaa ja taitoa, koska eihän se niin mene, että mitä tahansa asioita voisi yhdistää mihin tahansa planeettaan. Tämä kaikki täytyy opiskella, mitä mikäkin edustaa – ja monesti homma repeää jo tässä, sillä astrologian alalla ei olla vieläkään pystytty naulitsemaan kaikkia käsitteitä vastaamaan jotakin tekijää tai vain yhtä tekijää.

Nuo kaikki esittelemäni reunaehdot pätevät ihan samalla tavalla ajan ilmiöiden ja energialatausten kuvaamiseen. Silti ajan kuvaamisessa astrologia näyttäytyy, ainakin minulle, vähän vielä loistavampana välineenä kuin persoonan eri puolien osoittajana.

hrglass_time

Nyt alan lähestyä sitä, mikä tällä kerralla oli itseasiassa mielessä. Ajasta me emme pääse eroon astrologiassa, vaikka sitten kuvailisimme astrologialla itseämme. Itse pidän aikaa tärkeämpänä kuin paikkaa, mutta arvotuksista saadaan olla kukin omaa mieltä. Aika vaikuttaa meihin, aika on muovannut sellaiseksi kuin tässä-ja-nyt on, ja se vaikuttaa siihenkin, miten minä/minuus nyt koetaan. Ajalta ei pääse karkuun vakuumiin. Näistä syistä pidän mielekkäämpänä tutkia astrologisesti minää suhteessa aikaan, verrattuna pelkän minän (syntymäkartta) analyysiin. Tapoja on monia, tekniikan saa itse valita.

Tämä on edelleen provokatiivista, mutta saattaisiko olla jopa harhauttavaa jäädä haikailemaan itsetuntemusta, jos olemme prosessissa koko ajan. Olisiko mielekkäämpää keskittyä prosessiin – sana muuten tarkoittaa edistymistä.. Historiansa on hyvä tuntea, olla selvillä taustoista, juurista, alkulähteestä, mutta emmehän halua jäädä taustalle vaan edetä tyvestä puuhun. Oman kasvun tunnistaminen ja minän asettaminen tämänhetkiselle kohdalle kasvukäyrää saattaisi olla avartavaa, itsetuntemuksen kannalta.

Avainsanat:

Yksi vastaus to “Taianomainen aikakäsitys”

  1. Sanna Says:

    Näyttää usein vahvasti siltä, että paikka on unohdettava ja keskityttävä aikaan. Huoneiden laskemiseen tarvitaan paikkaa, mutta aika vääristyy tietyissä paikoissa, jos aletaan aikaa mittaamaan paikan ehdoilla. Sama käy ajalle kun massaan lisätään vauhtia, aika muuttuu. E=mc2.
    Mutta onneksi astrologia tarjoaa eri karttoja tutkia monikerroksisesti, missä suhteessa minä on aikaan, välittämättä siitä, missä olet. Ja jos aikaakin voidaan muuntaa, niin eihän se minäkään voi olla staattinen kokonaisuus, astrologiassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: