Harvinaisen rikkonainen

Naistenpäivän kunniaksi Taika on polttanut päreensä, repii tukkaansa ja on kuin persiiseen ammuttu karhu. Tämä varoitukseksi, blogi saattaa sisältää provokaatiota.

fromplanets

Astrologian alalla sukupuoltenvälinen tasa-arvo tuntuu olevan välillä hakusessa, ja sitä on toisinaan vaikea noudattaa. Harrastajakunta on naisistunut, mikä on siinä mielessä lyönyt ikävän leiman astrologiaan, että tämä olisi ompelukerhomaista (mitä ihmeen pahaa on ompelussa?) akkojen kaakatusta. Olen kuullut joidenkin miespuolisten, astrologiasta kuitenkin kiinnostuneiden, empivän tulemista mukaan alan tapahtumiin, koska paikalla on niin kamalan paljon naisia. Onhan se pelottavaa.

Joskus omat ennakkoluulot on nieltävä, jos juttu sinällään kiinnostaa. Tuntematta henkilöä, oletan että yritysjohtaja Sari Baldauf ei ole vältellyt yritysmaailmaa sen vuoksi, että suurin osa sen johtoportaasta on miehiä. Hän ilmeisesti tietää mitä osaa, eikä anna sukupuolensa nousta esteeksi toteuttaa osaamistaan.

Heitän lonkalta, että astrologian harrastajissa olisi suurinpiirtein 95% naisia ja 5% miehiä. Luvut saattavat olla todellisuudessa vähemmän kärjistyneet, ja sitä todellakin toivon. Astrologisen sisällön tuottamisessa suhdeluku onkin jo kokonaan toinen. Nimekkäitä astrologian harjoittajia on miehiä miltei enemmän kuin naisia. He ottavat tilansa alallamme vaivattomasti, ja heille myös annetaan tilaisuuksia nousta esiin. Tulisiko harjoittaa hieman enemmän sukupuolisidonnaista enemmistöperiaatetta esimerkiksi luennoitsijoiden valinnassa, siten että jos vuoden aikana maassamme olisi esimerkiksi korkeintaan 50 astrologista luentotilaisuutta, näitä buukattaisi periaatteella että miespuolinen astrologi luennoisi kolme kertaa? Joskus nimittäin tuntuu omituiselta sekin, että kovin usealla luennolla mies luennoi, ja kuulijakunta koostuu lähes yksinomaan naisista. Toivottavasti tämä skenaario huvittaa teitä, ja toisaalta saa pohtimaan, miksi näin on.

Tällä hetkellä maamme kolmessa astrologisessa yhdistyksessä on puheenjohtajana nainen. Mielestäni tähän ei pitäisi erityisesti tuijottaa, sillä mikään yhdistys ei ole yhtä kuin puheenjohtajansa. Hedelmällisempää olisi tarkastella kunkin yhdistyksen johtokuntien koostumusta sukupuolen mukaan. Veikkaan että tässä pomppaisi esille piirre, että piirissämme astrologiaa ”puuhaavat” naiset. Meillä esimerkiksi TASissa koko sinä aikana kun olen ollut mukana toiminnassa, ei ole johtokunnan jäsenenä ollut miespuolisia henkilöitä. Henkilökohtaisesti koen tämän seikan valitettavana.

cameo_ve_maMelko tavallista lienee sekin, että jos astrologisen yhdistyksen johtokunnassa on mukana mies, tämä valitaan ”automaattisesti” puheenjohtajaksi tai vähintään varapuheenjohtajaksi, riippumatta henkilön osaamisesta ja sopivuudesta tehtävään. Viittaan tällä ylemmäksi, miehille annetaan tilaa helposti. Idealisti kun olen, soisin että jokainen saisi mahdollisuutensa pätevyytensä mukaan.

Vaikka astrologian alalla on selvästi nähtävissä vinoutumaa sukupuolten osallistumisessa ja näkyvyydessä, tästä huolimatta haluaisin pitää astrologian pitkälle sukupuolineutraalina asiana. Tulkinnallisesti astrologiassa pidän jopa haitallisena, jos astrologisia teemoja yritetään sitoa jompaankumpaan sukupuoleen. Annetaan miesten pitää Venuksensa koko-naisina tai vailli-naisina, ihan samalla tavoin kuin suodaan jokaisen naisen persoonaan tilaa Marsille, oli se sitten umpi-nainen tai auki-nainen.

ps. tuo alun kiukuttelu johtui täysin henkilökohtaisten miespuolisten tuttavien viesteistä ”onnea naistenpäivänä”. Ottaisin mieluummin todellista tasa-arvoa ja ihan jokaisena päivänä.

 

Avainsanat:

3 vastausta to “Harvinaisen rikkonainen”

 1. Leila Says:

  Ovathan nuo miehet kuitenkin toimineet ’veturina’ Suomessa kautta aikojen Mikael Agricolasta saakka astrologiassa. Millainen muutoin oliskaan meidän astrologian tuntemus? Nyt naiset tuo siihen omaa näkökulmaansa, uskoisin voimistuttavasti ja raikkaasti! Varmaan sama palo. Eikä sen pitäisi miesten tulta tähän alaan lannistaa.
  Tykkään kyllä välillä olla ’heikko ja vastaanottavainen nainen’. Tarvitsen huomionosoituksia ja kaunista imartelua miehiltä. Pidän heistä sellaisena. Siksi otan naisten päivänkin ihan kiitollisena vastaan. Vaikka voisi se miestenkin päivä olla. Vai onko se jo?

  Mutta ihanasti kipunoit, Taika!

 2. Niina Ave Says:

  Hmm-mm, tuo kaakattavien naisten dilemma on niitä mihin monissakin asioissa törmää. Mulle astrologia on ollut niin henkilökohtainen juttu, ettei mulla ole ollut tarvetta todistella sitä kenellekään, jolla on siitä käsityksiä. Niin miksipä lopulta tarvitsee muutenkaan itse todistella asioita sellaisille ihmisille, joiden pääasiallinen tarkoitus on asettaa itsensä näiden kaakattaviksi naisiksi tituuleeraamiensa yläpuolelle (joskus naisetkin heittää tälläistä)? Se on aika hedelmätöntä maaperää minkään ajatuksen omaksumiselle, jos tavoitteet on ihan muualla.

  Mutta en osaa sanoa, tunteeko mies olonsa jotenkin orvoksi naislauman keskellä, ei tunne löytävänsä sieltä samaa aaltopituutta itselleen? Onhan tuollainen mahdollista, eikä sille oikeastaan mitään voi. Toivoa vaan, että mieskin löytäisi jotakin itselleen harrastuksesta ja yrittää olla jotenkin ymmärtäväinen sinnekin suuntaan. Itse joskus SASin toimintaa sivusta vilkuilleena en jostain syystä tuntenut oloani siellä sellaiseksi, että haluaisin kauheasti jäädä, vaikka nainen olenkin. Johtunee osittain itsestäni ja siitä miten mikäkin missäkin synkkaa. Ja myös silloisesta ajasta.

 3. Tommi Says:

  Voi tosiaan olla ongelma, jos astrologian harrastajakunta on kovin naisistunut. Tavallaan se on minusta miesten itsensä ongelma. Ei päästä sille aaltopituudelle, mitä asian syvällisempi paneutuminen edellyttäisi. Ja paneutumistahan kaikki ns. hengen tieteet edellyttävät. Ehkä jääkiekko on tärkeämpää. 🙂 Luonnollisesti se heijastuu sitten vinoutumina noissa organisatoris-luonteisissa yhteyksissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: