Kokonainen Proge

proge_hideEdistyskarttaa tarkastellaan kuulemani mukaan astroharrastajien parissa pääasiassa sen Kuun kautta. Tätä perustellaan sillä, etteihän edistyksissä muut tekijät juuri muutu. Tai sitten katsellaan edistyskarttaa kuin transiittikarttaa, sen mukaan miten tekijät tulevat kulmiin tai kontakteihin toisiinsa nähden.

Entäs jos me tulkitsisimme syntymäkarttaakin miltei yksinomaan sen Kuun kautta? Mahtaisiko tulkinta jäädä pikkuisen yksipuoliseksi, etten sanoisi vajaaksi. Edistyskartan muuttumisenkin suhteen huutelen, älähtelen, karjahtelen suorastaan, että on olemassa myös toisenlaisia muutoksia kuin planeettojen tai akselien merkinvaihdoksia.

Mikä edistyskartta oikeastaan on? Progressio sana on kotoisin latinan progressus termistä, jolla tarkoitetaan eteenpäin menemistä. Kuvainnollisessa merkityksessään tämä ymmärretään kasvuna, kehityksenä ja edistymisenä. Tätä astrologinen progressio juuri on – progekartta on kehityskaaren kartta. Edistys on samalla itsen kartta, sellaisena kuin tällä hetkellä on, tässä nimenomaisessa paikassa kasvuaan.

Miksi me astroilijat olemme niin kipeästi sen muutoksen perässä? Onko liian julmaa sanoa, että ihmisen peruslähtökohdat (syntymäkartta) määrittävät aika pitkälle sen, millaiset edellytykset on edetä polullamme. Isot jutut, joiden kanssa synnymme, ovat haasteinamme usein läpi koko elämän. Ne eivät oikeastaan häviä, vaikka ”käsittelisimme” niitä. Puhun tässä hitaista ulkoplaneetoista, jotka eivät tosiaan paljoakaan edistyskartalla liiku. Jos olet syntynyt Uranuksen ja Pluton yhtymän sukupolveen, se ei lähde sinusta pois ”käsittelemällä”, vaan on jotakin minkä kanssa täytyy elää joka ikinen päivä.

Väitän kuitenkin samalla vastaan tuossa muuttumisasiassa. Kyllä edistyskartalla tapahtuu. Merkkien vaihdokset on helpoimpia huomata. Tutkikaa planeettojen liikkeen syklit, sillä useimpien progella planeetat ovat hitaita ja joskus jopa pysähtyvät. Vuosikausiksi. Wau! Pysähdyksen jälkeen planeetan suunta tietysti vaihtuu, ja silloinhan se ”toimii” ihan erilailla kuin ennen. Tällainen on iso juttu, eikös totta, jos ihminen on sisimmässään täynnä pysähtyneen planeetan korostunutta energiaa. Ja sillä ON merkitystä, milloin omalle kohdalle jonkun planeetan pysähdys on kosmoksen kynällä piirretty. Syntymäkartan jaossa kaikkien pelikortit eivät ole samat. Joku jää ilman ässää.

proge_aspPlaneettojen keskinäiset kulmat muuttuvat vähitellen. Näin pitääkin olla, jos mietitte elämän kulkua vähän tarkemmin. Ei kenenkään sisin muutu reuhtaisemalla, ollaan yksi vuosi tätä ja toisena vuonna ihan kuin kokonaan toinen tyyppi. Kasvu on kivuliasta ja meille on annettu aikaa sisäistää valintamme, päätöksemme, suuntamme. Yleensä kaikkien kartoilla on monenlaista ristivetoa ja yhteensopimattomuutta, näitä pitää työstää, sulatella. On kasvamista kun toteamme, että esimerkiksi syntymäkartalla oleva Merkuriuksen ja Jupiterin kulma on uudelleen aktivoitunut edistyksessä toisenlaisena kulmana. Huomaammehan me pikkukulmatkin? Tai mitä merkitsee tilanne, että Kuunvaihe on täsmälleen sama kuin syntymäkartalla? Entä kuinka moni on tarkistanut, mikä on syntymäkartalla JA tämänhetkisellä edistyskartalla kaikkein tarkin planeettojenvälinen kulma – sehän kertoo jotakin hyvin olennaista? Jos joku tiesi tarkistelematta, Astrologian Taika haluaa palkita sinut!

Astrologiassa nousee aina kysymys käytettävästä orbista. Edistyskartallehan suositellaan käytettäväksi hyvin niukkaa orbia, ettei näyttäisi siltä että kulma on olemassa vuosikausia. Mutta entäs jos se on totuus, että progekartan kulman osoittama kasvutehtävä ON vuosikausien mittainen? En nyt kehota minäkään venyttämään yhtymän orbia kymmeneen asteeseen, kehotan ennemmin miettimään ja pohtimaan, niin itseänne kuin kasvuanne ihmisenä.

proge_ascKoetan tässä todistella ja vakuuttaa lukijan, että edistyskarttaa on tutkittava omana kokonaisena karttanaan. On kasvettava progen mukana, tartuttava sen osoittamiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Nousumerkkisi vaihtuu? On nähtävä maailma kokonaan toisenlaisen viitekehyksen kautta! Muutokset eivät ilmene yhdessä yössä – siksi siis se progen parjattu hitaus. Ottaa monen asteen verran ennen kuin on tunnusteltu uutta avautuvaa teemaa. Jos syntymäkartalla on tärkeitä asioita tässä merkissä, prosessi on luonnollisesti iisimpi. Tai jos jokin muu kartantekijä on ehtinyt katsoa kyseistä merkkiä progella, Kuu kaikkein todennäköisimmin, mitäs jos tutkisit mitä sellaisena aikana kävit itsessäsi läpi.

Näkemykseni mukaan edistyskartan tasolla on aika turha keskittyä elämän ulkoisiin seikkoihin eli tapahtumiin. Kysy ennemmin itseltäsi miksi-kysymyksiä. Jos progekuu kulki jousimiehessä ja muutit ulkomaille, kysy miksi muutit ja mitä se päätös antoi, mitä liikautti sisälläsi, mikä itsessäsi muuttui tämän myötä. Tai jos sait lapsen kun progekuu oli leijonassa, pohdi antoiko vasta tämä luova tulen merkki tarpeeksi rohkeutta ottaaksesi vastaan elämänikäisen vastuun, auktoriteetin statuksen. On totta että kyllä meille sattuu asioita, joista koemme ettemme voi niille yhtään mitään. On kuitenkin tärkeää nähdä, tulevatko ulkoiset asiat kohdallemme, koska valintamme tai asenteemme on tietynlainen. Miksi esimerkiksi kohtasin tämän ihmisen juuri tähän aikaan kun a) proge-Venukseni ylittää nataali-Neptunusta b) progekuu on täydenkuun vaiheessa jne. Näiden tekijöiden pitäisi opettaa, antaa materiaalia kasvuun.

Tässä ajattelun pohjana ollut edistyksen metodi on tavallisin, käytetyin sekundääriprogressio. Mielestäni se on todellakin erittäin toimiva elon ja olon mittari. Sekundääriprogressiossa planeettojen asetelma muuttuu niiden oman rytmin mukaisesti, jolloin muutoksen tahti eri tekijöissä on luonnollinen. Tämä juuri kuvaa elämän yksilöllisyyttä, sitä kuinka tilanteet ovat erilaisia. Jokaisella on käytössä omanlainen rytminsä, joka määräytyy syntymäkartan perusteella. Tällä perusteella en edelleenkään näe Aurinkokaaren toimivuutta edistysmetodina: Aurinko ei määrää kehityksen tahtia diktaattorin lailla. Aurinkokaarella syntymäkartan aspektit ovat ikuisiksi ajoiksi samoiksi jymähtäneet. Kauhistuttavinta – eikö Aurinkokaari todellakaan huomioi planeettojen pysähdyksiä? Taika jäi nyt tuijottamaan tyhjyyteen suu auki.. Mielestäni totuus on se, että maailma menee eteenpäin, energiat toimivat erilailla, uudella tavoin, joskus eivät keskenään ollenkaan jos syntymäkartalla ollut kulma on rauennut. Esittämäni pohdinnat koskevat siis yksinomaan sekundääriprogressiota.

proge_funJos ette ole koskaan katsoneet edistyskarttaanne omana karttanaan, koettaneet katsoa sitä sisimpänne kuvastajana, ihan varmasti proge tuntuu oudolta. En häpeä tunnustaa, että aikoinaan itselläkin kesti monta vuotta ennen kuin osasin mieltää, ymmärtää ja nähdä itseni, olemukseni, tilanteeni progen kautta. Lopputulos oli yksi kaikkein palkitsevimpia astrologian antamia kokemuksia.

Kiitos jos jaksoit lukea loppuun saakka!

Advertisement

Avainsanat:

23 vastausta to “Kokonainen Proge”

 1. Anne Tuominen Says:

  Katsoin juuri omaa edistyskarttaani ja huomasin, että Saturnus ja Kuun Noususolmu ovat tarkassa yhtymässä Natal Kuun Nousuuni.

  • Astrologian Taika Says:

   Haluaisitko tarkentaa huomiotasi? Kuun-nousulla oletan sinun tarkoittavan Yläsolmua? Solmut ja Saturnus ovat hitaita liikkujia edistyksissä, eivät kovin montaa astetta liikahda elinvuosien aikana. Saturnuksen pitäisi siis olla syntymäkartallakin aika lähellä solmulinjaa?

   Muuten ihan yleisesti tähdennän vielä noista muuttuvista tekijöistä progella, että tutkikaa te joilla syntymäkartalla on ulkoplaneettoja tai solmut aivan merkinvaihdoksen tuntumassa (lopussa, alussa), tuleeko edistyksessä merkinvaihdos. Sellainen on suht poikkeuksellinen, ei kuulu kuin harvojen ja valittujen progekarttojen oppimäärään. Solmun kulku on sitten perääntyvä.

 2. PirjA Says:

  Proge-aurinko on proge-AC’lla ja menossa ensimmäiseen huoneeseen. Muutenkin on skorpionissa paljon tavaraa, Merkurius on vilahtanut vauhdilla skropionin läpi ja on nyt viimeisellä asteella. Kuunvaihe alkaa olla kohta tarkka viimeinen neljännes.

  • Astrologian Taika Says:

   Jupiterkin kannattaa huomioida! Näyttää isolta loksahdukselta kun on niin ruuhkaa. Merkurius on nyt se kasvukysymys, sillekin pitäisi riittää aikaa.

   • PirjA Says:

    Niin proge-Jupiter on yhtymässä proge-aurinkoon ja siinä on AC välissä… Tuoko onnea vai ei, tiedä häntä

 3. PirjA Says:

  Päivitys karkasi käsistä, huomasin, että vielä on kolme hidasta planeettaa pysähtyneenä: Khiron, Uranus ja Pluto

  • Astrologian Taika Says:

   Nähdäkseni Plutoa ei voi tulkita enää pysähtyneeksi. On se kyllä muutoin olennainen tekijä sekin. Chiron ei ole planeetta… ei edes asteroidi..

   • PirjA Says:

    Meinaatko, ettei mun proge-Pluto ole pysähtyneenä? Ainakin se on kääntymässä retroksi pitemmän ajan perästä kuin mun proge-Uranus.

   • Astrologian Taika Says:

    Sori kun olin katsonut hätäisesti kiireessä. Ei pitäis yrittää säätää tuhatta asiaa kerralla! Onneksi tunnet karttasi!

 4. Tommi Says:

  Kyllä progressiokartta tuo paljon lisävalaistusta ihmisten elämäntilanteisiin. Itsekin huomannut.

  • Astrologian Taika Says:

   Tarkoitatko elämäntilanteella ulkoisia tapahtumia vai sisäisiä tuntemuksia? Ajattelen tästä siihen suuntaan, että proge pääasiassa kuvastaa sisäistä minuutta, ja jos jokin tapahtuma resonoi yksiin progen kanssa, se johtuisi omista valinnoista. Eräällä tavalla kuin houkuttaisi luokseen sitä mitä itsekin on tai mihin oma energia eniten keskittyy. Saatan selittää huonosti…

   • Tommi Says:

    Niin. Eiköhän ne sisäisen minuuden muutokset vedä puoleensa juuri sen kaltaista energiaa. Eihän ne muutokset mitään päivässä tapahtuvia ole. Progressio liikkuu niin hitaasti. Mutta esim. omalla kohdalla hiljattain kun progressiivinen kuu tuli 12. huoneeseen niin putosin aika kalamaisiin maisemiin. Tätä on jatkunut jo vuoden.

 5. apinamieli Says:

  Proge MC asteen päässä natal AC:lta ja kuulta. Tässä eletään mielenkiintoisia ja koko loppuelämään vaikuttavia aikoja tällä hetkellä. Rohkeita päätöksiä jo tehty ammatin alueella ja jatkoa luvassa kevään aikana. (Khironin paluu osuu samoihin aikoihin). Progekuu lähestyy myös Natal MC akselia, keväällä taitaa sekin osua nappiin. Ihan sattumalta ”uran” ja ammatin alueella todella nopeaa liikehdintää ja erilaisia käänteitä. Huh huh!

  • Astrologian Taika Says:

   Viestisi perusteella sinulla on selkeästi sellainen aika elämässäsi, että nyt on ”aika”. Vähän kuin näyttökoe 😉

   • apinamieli Says:

    Näin se on. Vanhasta ovet suljettava, että voi aukaista uusia ovia. Olihan se irtisanoutuminen ilman tietoa tulevasta vähän hulluakin. Näytöt on vielä edessä. Nyt rohkeutta löydyttävä vielä enemmän.

 6. Kaizen Says:

  Tarkistin progressiivisen karttani ja muutama asia pomppasi esille. Progekarttani aurinko on tulossa yhtymään Jupiterin kanssa kaksosessa. Proge ASC on siirtymässä skorpionista jousimieheen. Progekuuni on parhaillaan Jousimiehessä ja olen matkustellut ulkomailla tänä vuonna enemmän kuin koskaan. Mielenkiintoista nähdä jääkö jousimiesmäiset teemat päälle kun nousumerkki vaihtuu ja pysyy samassa merkissä loppuelämäni. Progekartan tarkin aspekti on Auringon ja Pluton kolmio.

  • Astrologian Taika Says:

   Mun käyttämässä sekundääriprogessa nousumerkki olisi jo vaihtunut. Jos teet kartan astro.comissa, sen proge on tosiaan erilainen. Tätä eroavaisuutta on monesti pohdittu, enkä ole vieläkään ihan satavarma millainen edistys ohjelmassa on käytössä. Miten olet itsessäsi tunnistanut tuon Auringon ja Pluton kulman? Se vahvistuu kaiken aikaa kuvioksi Saturnuksen kanssa. Onko kunnianhimoon liittyvät asiat mitenkään esillä?

   • Kaizen Says:

    Kiitos tiedosta, tein progekartan astro.comissa. Jännää, että se eroaa noin paljon. Jouskariteemat ovat alkaneet ilmetä voimakkaasti parisen vuotta sitten, joten allekirjoitan kyllä tuon nousumerkin siirtymisen. Pluton ja auringon kolmio on tuonut juurikin kunnianhimoon liittyviä asioita esille. Olen myös käynyt isoa sisäistä muutosta läpi viime vuosien aikana. Olen työstänyt kipeitä asioita ja saanut sitä kautta parempaa itsetuntemusta ja sisäistä seesteisyyttä. Kaiken kaikkiaan voimaannuttava kokemus.

   • Sanna Says:

    Astro.com laskee yleensä oikein nämä. Solar Fire ohjelmassa MC: n asetuksia ja muitakin asetuksia pitää säätää mitä pohjoisemmaksi mennään.
    Olen joutunut säätämään näitä paljon, kun nousumerkit heittää näiden ohjelmien välillä. Olen huomannut, että astro.com laittaa asetukset automaattisesti, kun leveyspiirit muuttuvat. Etenkin jos nousuakseli on perääntyvä pitää joskus kartat tarkistuttaa astro.comin kautta… Mutta usean testauksen jälkeen näyttäisi siltä, että astro.com laskee tarkimmin ja Solar Fire vaatii usein asetusten tarkennuksia.

   • Astrologian Taika Says:

    Mitä tarkoittaa perääntyvä nousuakseli?

 7. Sanna Says:

  Sen näkee samalla tavalla kun muutkin perääntyvät. On miinusmerkkinen taulukon kohdassa travel. Pohjoisessa joskus nousuakseli peruuttaa, mutta kyseessä on hyvin lyhyt hetki ja joskus akseli jopa katoaa etenkin ihan pohjoisessa Suomessa. Tämä tuli todennettua sf ohjelman jälleenmyyjän kanssa kun on pitänyt tarkistaa sf asetuksia ja laskelmia moneen kertaan. Minulla moni kartta on ollut erilainen kun olen siirtänyt tietoja astro comin pankista sf ohjelmalle ja siitä koko juttu alkoi aueta. Myös skyscript sivustolla on artikkeleita nousuakselin liikkeistä. Kirjoittajana Mike Wackford.

  • Astrologian Taika Says:

   Kiitos selvityksestä. On sellaista tekniikkaa mihin ei ”common”-astrologiassa törmää. Oletko ajatellut jakaa tietämystäsi toisille harrastajille?

   • Sanna Says:

    Mielelläni jaan tietoa, vaikka itsekin olen vielä ihan alkumetreillä ja tieto sirpaleista. Aika on mennyt ongelmia ratkoessa ja tekniikkaa pohtiessa. Kun saa vielä jonkinlaisen kokonaisnäkemyksen hahmotettua, niin ehkä osaisin selittää asiat niin, että minua ymmärrettäisiin. Ongelmia ratkoessa olen usein törmännyt siihen, että kyse on liian teknisestä asiasta. Mutta onneksi Suomestakin löytyy innokkaita pilkunviilaajia.
    Mutta sf ohjelmaan pitäisi kyllä tehdä simppelit asetusohjeet pohjoisten karttojen tekoon etenkin edistyskartat vaatii muutoksia. Pitääpä laittaa mietintämyssyn alle tämä asia….
    Vaikka astro com antaa vähän valinnanvaraa ja muutosmahdollisuuksia kartan tekoon, niin pohjoisten karttojen osalta asetukset on koodattu hyvin ja sf vaatii muuttamaan ne itse.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: