Tuuletusta

blogi_heina16Mieltäni on pitkään askarruttanut astrologian harrastuksen ilmapiiri. Joitakin viikkoja sitten istuimme yhteisen pöydän ympärillä astrologiaa työkseen tekevien kanssa, ja aihe pulpahti perin hämmästyttävällä tavalla esille. Kollega kertoi kuinka hänelle oli ihmetelty, miten ikinä kummassa me astrologiaa työksemme tekevät voimme tulla keskenämme toimeen samassa yhdistyksessä, kun astrologian piireissä niin kovasti riidellään muutenkin. Paikalla olleet katsoimme toisiamme ällistyneinä. Tosiaanko näin ajatellaan yleisesti, että astrologit ammattikuntana eivät tule keskenään toimeen? Tai että astrologian harrastajien piireissä riidellään kovasti?

Toivottavasti aihe ei ole liian kuuma peruna pohdittavaksi rakentavasti. Viittaamassani kokoontumisessa olimme harvinaisen yksimielisiä siitä, että toimeen tullaan, eikä ketään yhdistyksen jäsentä ole taidettu kuristaa, ha-ha. Jos keskuudessamme onkin erilaisia astrologisia tarkastelutapoja, koemme sen ennemmin hyvänä ja rikastuttavana asiana, eikä näkemyseroista tarvitse riidellä. Olisi muuten perin kummallista, jos kaikki ammatikseen astrologiaa tekevät toimisivat täsmälleen yhden kaavan mukaisesti, kun astrologia kuitenkin pitää sisällään valtavasti erilaisia näkemyksiä ja painotuksia. Kukin saa valita tyylinsä, kunhan työn jälki on ammatillista. Mutta toisaalta, varsin monista asioista olemme melko lailla samaa mieltä; kuten eräs pisimpään mukana olleista jäsenistä jo vuosia sitten kerran totesi, samat kirjat me kaikki olemme lukeneet. Erot taitavat olla sittenkin hienoisempia kuin yleisesti luullaan.

blogi_heina_satJa kuitenkin, kun olen ollut astropiireissä jo melko pitkään mukana, en ole voinut välttyä kuulemasta tarinoita ”suurista astrosodista”, kuinka joku on loukkaantunut jollekulle ja niin edelleen. Tällaista tapahtuu kaikenlaisten harrastusten porukoissa, ja inhimillisiä, erehtyväisiä ihmisiä mekin vain olemme, vaikka meillä kuinka olisi loistavat välineet käytössä itsemme tiedostamiseen ja kehittämiseen. Mielestäni astrologian harrastuksen parissa ei ole sen enempää eripuraa kuin muidenkaan harrastusten sisällä, mutta saattaa olla, että koska useat astrologian pariin hakeutuvat ihmiset ovat joko ns. erityisherkkiä tai elämässä kovia kokeneet, me huomaamme ja koemme ristiriidat tavallista herkemmin ja voimakkaammin.

Itsestänikin tuntuu typerältä vedota kansanluonteeseen, mutta meillä keskustelukulttuuri taitaa olla vielä lapsenkengissään, eikä meitä kehuta small talkin taidoista. Käyttäytyä silti pitäisi osata, oli tilanne mikä hyvänsä, mielestäni. Kohtelias ja ystävällinen voi olla, vaikkei henkilökohtaiset kemiat tuntuisi synkkaavan. Sitäkin on kuultu, että astrologian löytävät ihmiset näyttäisivät olevan jollakin tapaa eksentrisiä, harvinaislaatuisia yksilöitä, ja sitten nämä erityispiirteet muksahtelisivat helposti vastakkain. Mene ja tiedä.

Mietin, miten on mahtanut välillisesti vaikuttaa seikka, että astrologia on kohdannut väheksyntää, ihmettelyä ja tuomitsemista harrastuksena aikojen saatossa. Tästä on ikään kuin seurannut, että astrologiaa tehdään niin totisesti, ”tieteellisesti” ja persoonana ulkokohtaisesti etäämmälle asettuen. On ehkä tiedostamatta pyritty saamaan astrologia kelpoiseksi ja hyväksyttäväksi asiallisuudella ja teoriaan keskittymisellä. Kun joku rikkoo tämän kirjoittamattoman kaanonin, on jo pienen marginaaliryhmän sisällä reuna-alueella. Erilaisuus erilaisten keskuudessa voi nostattaa aina kuohuja.

blogi_heina_comic

Pidetään huuto (ei sitten mikään itkupotkuraivari) äänestys kommenteissa, ollaanko me astroporukat ärhäkkää ja riitaisaa väkeä! Ja jos myönnetään, aletaan heti yhdessä miettiä keinoja, joilla saisimme kitkettyä ikävät piirteet maailman parhaasta harrastuksesta pois. Tämä on niin pieni marginaaliryhmä, ettei toivoisi kenenkään lähtevän pois ilman pilaantumisen vuoksi. Tulkaahan mukaan tuulettamaan!

Kirjoitus kumpusi lähestyvästä Auringon ja Pluton oppositiosta

 

Avainsanat:

8 vastausta to “Tuuletusta”

 1. Anne Says:

  Hei !
  Minusta on hienoa, että astrologeilla on hieman erilaisia näkökulmia aiheisiin. Itsekin saan ahaa-elämyksiä siitä, että asian voi nähdä noinkin. Itse olen aina kertonut uusissa porukoissa, että harrastan astrologiaa. Useamman kerran olen saanut harjoitella ”taitojani” tekemällä astrologisia tulkintoja. Ovat kyllä monesti sanoneet , että olen osunut pelottavan oikeaan. Myös transiitti tulkinnoistani on tullut jälkikäteen kiitosta. Se on nostanut itsetuntoani, erityisherkkä kun olen.

  • Astrologian Taika Says:

   Olen kanssasi samaa mieltä, että on todella tarpeellista, että astrologiaa katsotaan monesta eri kulmasta, sillä näin voi saada uudenlaisia oivalluksia, jos siis itse osaa olla avoin kaikenlaisille tekniikoille. Ja silti on hämmästyttävää, että kun samaa karttaa tutkitaan hyvin erilaisin menetelmin, loppupäätelmät ovat kuitenkin ”sukua” toisilleen. Kertomasi on muuten hyvin tavallista, että tulkinnan saaja kommentoi, että on pelottavaa kuinka oikeaan tulkinta osuu. Itse pyrin välttämään tällaisia tilanteita, en tahdo että astrologiaa yhdistetään pelkoon ja maagisuuteen. Astrologinen symbolikieli edellyttää hyvää päättelykykyä ja taitoa ilmaista asioita, ja juu, tulkinnan saaja voi tosiaan kokea olevansa juuri sellainen kuin kartan tulkitsija kartan vihjeistä lukee. Ehkä olennaisempaa kuitenkin olisi auttaa ihmistä löytämään kartan kautta monenlaiset potentiaalinsa, sillä samoja teemoja ja planeettojen energioita voi toteuttaa monella eri tavalla. Sekä tietysti hahmotella myös niitä negatiivisia asioita, joita jokainen astrologinen tekijä sisältää, jotta osaisi tiedostaa näiden ilmentymisen itsessään. Pidän tärkeänä että astrologialla olisi enemmän hyötyarvoa kuin viihdearvo.

 2. Katariina Says:

  Ei riitelyä, mutta ahdistavaa juoruilua ennakkoluulojen perusteella kylläkin. Astrologiaa voi käyttää, kuin piru raamattua sen etsimiseen, mitä toisessa haluaa nähdä, pikemmin, kuin neutraaliin tarkasteluun, mitä kartalla oikeasti näkyy. Omia ennakkoluuloja vahvistetaan astrologian avulla vaikka väkisin täysin siitä riippumatta, onko niillä mitään todellisuuspohjaa, vai ei. Tähän sortuvat ne kaikkein ammattitaitoisimpinakin pidetyt, vuosikaudet työkseen harjoittaneet astrologit.
  Kun en ole ammattilainen, vaan muiden oppilas lähinnä, niin on hyvin vaikeaa lähteä sanomaan suoraan, että ”älä hae sitä päihderiippuvuutta väkisin sieltä kartalta, kun ei sitä mulla ole, eikä tule olemaan” jollekulle, joka tietää astrologiasta KAIKEN minuun verrattuna, ja sitten sortuu tällaiseen käytökseen. Sekä levittelee käsityksiään sen jälkeen omille samanikäisille ystävilleen totuuksina, jonka jälkeen väännetään karttoja näiden olemattomien virheiden metsästämiseksi. Astrologia on siitä kiva väline, että eri kartta- ja huonejakoja riittää loputtomiin, jolloin jossain vaiheessa se kahdeskymmenes huonejako vaikkapa ”todistaa” pitävästi, että joo, ei sillä kyllä ole alkoholismia, mutta huumeriippuvuus sillä näyttäisi olevan. Tällaistä käytöstä siis ihmiseltä, jonka olen tuntenut vuosia, ja joka muistaa alleviivata vaitiolovelvollisuuden merkitystä kaikille oppilailleen joka ainoan kurssinsa alussa. Mitenkähän muun ammattietiikan laita sitten on? Dementoituneessa tilassa jo?

  En tiedä, mitä voin tehdä tässä tilanteessa, kun juoruilija ei varsinaisesti ole kaverini, vaan auktoriteetti, jolle kaikki kumartelevat, ja joka nähdään erehtymättömänä. Tilanne on aika sairas. Saa vinkata, jos tämän voi ratkaista muutoin, kuin jättämällä seuran jäsenmaksun väliin. En haluaisi häipyä, mutta en kestä olla tällaisen käytöksen kohteena pitkään.

  Pahoittelut, kun kirjoitan blogia sun blogiisi, mutta tämä on tärkeä aihe. Kyse ei ole päihteiden käyttämisesta, vaan toisesta vastaavasta oletuksesta, joka on täysin väärä, ja vailla todellisuuspohjaa, ja perustuu levittelijän omille ongelmille, jotka ovat aika näkyviä (heh!). Luulin, että tietyssä iässä otetaan vastuu omista vioista, mutta jouduinkin sitten tällaisen ns.transferenssin kohteeksi kuramaton rooliin.

  • Astrologian Taika Says:

   Kiitän kun rohkaistuit kertomaan vaikeasta tilanteestasi. Surettaa että tällaista tapahtuu ja ikävä kyllä ei edes yllätä, sillä niin kauan kun astrologiaa tehdään, aina sattuu ja tapahtuu. Tulkintaetiikasta meillä puhutaan ihan liian vähän, vaikka sen kuuluisi olla jokaisen, joka toisen ihmisen kartasta puhuu, ohjenuorana. On erittäin valitettavaa kun karttoja luetaan suodattamatta omia näkemyksiä tai käsittelemättömiä asioita pois, ja asiakasta kuuntelematta (jos kyseessä sinun tapauksessasi oli asiakastilanne, sain käsityksen että ei välttämättä). Jos haluat, voit olla yhteydessä Suomen Ammattiastrologien yhdistykseen, missä otamme esille astrologian väärinkäytöksiä. Emme me minään poliisina alalla toimi, mutta voimme auttaa tekijöitä tiedostamaan tapahtuneita asioita. Yhdistyksen meili on ammattiastrologit (at) gmail.com. Tapauksessasi kertomasi alan auktoriteetti ei taida olla yhdistyksemme jäsen, mutta tästä huolimatta asioista voi olla hyvä keskustella. Toivon sinulle jaksamista ja ettet kokemuksestasi huolimatta hylkää harrastusta.

 3. Leila Says:

  Kiitos asian esille nostamisesta! On hullua riidellä tai paheksua erillaisista katsomuksista tai tulkintojen värikkyydestä. Jos riitoja on… en ole kokenut. Ymmärtäisin, että ihmisethän siellä astrologiassa ovat näitä asioita selvittelemässä parhaan ymmärryksensä mukaan. Ja ymmärrystä on kaikissa niissä tasoissa, joissa olemme kasvaneet, opiskelleet ja kokeneet elämää. Rikkautta se on!

  Olen pyrkinyt oppimaan kaikilta kaikkialla, missä olen lukenut astrologiaa. Tosin olen oppinut näkemään erilaisia tulkintoja ja painotuksia, ja juuri siksi pystyn hyväksymään myös omaa yritystä siinä.

  Mutta kautta aikojen tieteessä kuin tieteessä on haluttu oma katsomus esille oikeana pidettynä, vaikka tiedettäkin koetaan hyvin subjektiivisesti. En oikein usko mihinkään puhtaaseen objektiiviseen.

  Eikö astrologiankin ole hyvä mukautua maailman menoon ja aikaan? Taivaan tähdetkin ovat muuntuvaisia suhteessa toisiinsa.

  • Tarja Says:

   Kiva kun kommentoit. Kysyn vain tarkennusta, jos jossakin välissä ehdit, tuohon viimeiseen huomioosi. Onko astrologiassa mielestäsi jotakin takapajuista kun muistutat, että olisi hyvä mukautua maailman menoon ja aikaan? Mitä ajassa ei olla nyt huomioitu..?

 4. Katariina Says:

  Hei taas!

  Unohdin laittaa marttyyrisuodattimen päälle, joten kokemani juoruilu on aika pahan kuuloista tässä näin sanottuna. Tuohduin lisää kirjoittaessani, kun olen voimaton tekemään tilanteelle mitään. Ei ollut tarkoitus säikytellä. Toisaalta on tullut vähän nurinaa siitäkin, miksi muka tänne piti tulla kantelemaan, mutta mun mielestäni asiat on juuri toisinpäin. Hyvä, että kaikki voivat lukea, ja kommentoida tätä hienoa (?) aihevalintaa, jos se vain kiinnostaa.

  Kyseinen henkilö on seuran rivijäsen nykyään, ja kyllä kaikki hänet tuntevat. Hän ei levittele sen kummempia juttuja, vaan pelkästään kertoo tuttavilleen minua koskevista epäilyksistä, joille ei kuitenkaan ole asiallisia perusteluja.

  Lörpöttelijä on siis eri henkilö, kuin astrologisin termein ”tulkintojen tekijä”. Ensimmäinen tuskin juoruilee – toivottavasti ei! – maksavista asiakkaistaan yhtään mitään, mutta on nyt sortunut itselleen hyvin epätyypilliseen käytökseen, ja puhunut sivu suunsa toisella paikkakunnalla asuvalle ystävälleen. Tämä puolestaan pitää niitä juttuja suuressa arvossa luullen yhden puhujan käsitysten oikeuttavan toisia unohtamaan korrektin käytöksen. ”Minun ystäväni ovat sinun ystäviäsi” toteutuu ikävästi.

  Aiheet saattavat olla ulkonäköä koskevia (= hoikassa kunnossa, syömishäiriö siis), ja talouteen liittyviä (= ihan sievä, mutta ei tuloja, prostituoitu siis). Ilmeisesti tarkoitus on vain auttaa (vaikka sitä ei ole pyydetty!), mutta ongelmana on se, että tunnetustihan tie helvettiin on kivetty hyvillä aikeilla.

  Kysyttäessä sitten syitä tuollaiselle käytökselle ollaan vähän yllättyneitä, ai niin, mehän ei tarkoitettu mitään pahaa. Niin helposti se unohtuu, kun odotukset eivät oikein kohtaa. Ymmärtäisin sen niin, että ilmeisesti jollekulle on ollut lievä pettymys, ettei meistä kaikkina kahdeksana jäsenvuotenani tullutkaan kovin läheisiä ystäviä?

  Olen sitä mieltä, että etenkin, jos astrologiaa käytetään kasvun, ja itsetuntemuksen välineenä, niin silloin kaikenlaisen tunnustuksellisuuden pitää perustua vapaaehtoisuudelle. Ja miksi ihmeessä ketään pitäisi epäillä mistään ylipäätään? Jos esimerkiksi Tampereen seurassa on lähes tuhat jäsentä, niin onko aivan täysipäistä toimintaa kaivella vaikka jokaisen verotietoja erikseen, ja arvuutella, millä tuokin köyhä mahtaa itsensä elättää? Sellaiset jutut kuuluvat oikeasti vain muutamille tahoille, verontarkastus mukaan lukien.

  Tämän maan piirit ovat pienet, joten jos tulee yhdessä paikassa leimatuksi aivan ihme jutuilla (katsokaapa tytöt, tuossa menee nyt se anoreksiaa sairastava prostituoitu), niin ne ovat äkkiä jossain muuallakin, kun samat ihmiset tulevat vastaan. Toistaiseksi ”puunhalaajan” maine on ollut etuni, sillä jos joku on valehdellut, ja vääristellyt tekemisiäni muille, niin kommentit ovat olleet tasoa ”ei voi olla noin, sehän on täysi hippi!” On kummallista, että samankaltainen stalkkaaminen on ilmestynyt nyt sinnekin, missä tähän asti pahin uhka on naurettavaa kyllä ollut, että astuisi vahingossa yksisarvisen papanaan 🙂

  Vissiin tuo mainitsemasi Auringon, ja Pluton opposito on kolahtanut kunnolla jonnekin kartallani, ja olen astunut vakavampaan liukumiinaan nimeltä vainoharha. Auts! Kukapa nyt tykkäisi muiden likapyykeistä, en minä ainakaan. Parasta asiassa on se, että astrologia itsessään jättää luulottelijat tyhjän päälle, koska mikään siinä ei todista puolesta, eikä vastaan.

  Astrologian siunaus, ja riivaus kun on yksi, ja sama asia. Se ei ole sen enempää, kuin astrologin oman kehitysasteen, ja tietämyksen taso. Jos haluat pitää ennakkoluuloista kiinni, niin ne pysyvät kyllä, vaikka jonkun syntymäkartta olisikin räikeässä ristiriidassa oletuksien kanssa.

  Kamalaa kyllä ajatella, että joskus vielä olisi niin tylsää, että tiedostamaton tunne siitä, että muiden elämä on aina mielenkiintoisempaa, pistäisi kyttäämään heitä tauotta. Mässäily on nolottavaa elämistä muiden kautta, jos mitään todellista hätää sen kohteeksi joutuneella kuitenkaan ei ole. Hyvänä neuvonantajana toimivan pitäisi silloin muistaa elää itsekin välillä vähän, mutta se on tietysti helpommin sanottu, kuin tehty.

 5. Katariina Says:

  Ja kiitos tuosta s-posti osoitteesta. Olen sinne yhteydessä, kun ehdin.

  Kukaanhan ei oikeasti tarkoita vahingoittaa mua, vaan aivan päinvastoin. Tämä tavallaan on oppitunti siitä, kuinka huolehtiminen kääntyy itseään vastaan, jos mitään hyysämistä, ja asioihin puuttumista ei ole ensin erikseen pyydetty.

  Lopulta suhtaudun tähän juttuun hyvin itselleni tyypillisellä tavalla. Seuraavaksi aion ottaa tirsat, kun ajattelu on niin kovin energiaa kuluttavaa hommaa…

  P.S. Tietääköhän kukaan, kuinka monta jäsentä siellä Tampereen seurassa oikeasti on? Halusin vähän pullistella sillä asialla, nääs.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: