Planeettojen vastavierailu

planets-togetherPlaneettojen ilmentyminen jaksaa aina kiinnostaa, vaikka se on niin astrologian peruspalikkaa kuin voi olla. Tarkoitan sitä ilmiötä, miten planeetta toimii, sen dynamiikkaa, olemista ja toteutumista niin persoonassa kuin ajassa. Tähän toimintaan liittyvä, ja mielestäni harmillisen vähälle huomiolle jäänyt käsite on planeettojen vastavierailu. Tulkinnoissa minäkin olen jättänyt tämän (blogissa ja ajankuvauksissa) usein huomioksi, mutta harvoin tulee pohdittua mitä se todella tarkoittaa.

Vastavierailu on osa perinteisen astrologian tarjoamaa käsitteistöä, mutta mikään ei estä huomioimasta sitä aina kun ajattelee astrologiaa. Vastavierailussa planeetat sijaitsevat kartalla toistensa merkeissä, yksinkertaistetusti sanottuna. Taas tullaan käsitteeseen hallinta, siihen mikä planeetta hallitsee mitäkin eläinradan merkkiä. Tämä on sellainen astrologian peruskivi mikä tosiaan kannattaa opetella selkäytimeen, ja yleensä kun esimerkiksi astrologisessa kirjallisuudessa esitetään perusteellisia luonnehdintoja planeetoista, näissä aina mainitaan mitä merkkiä planeetta hallitsee. Tietoa siis löytyy.

Alkuperäisen hallintaidean mukaan Uranus, Neptunus ja Pluto jäävät tämän kuvion ulkopuolelle, sillä näitä planeettoja ei ollut löydetty siinä vaiheessa kun astrologinen peruskäsitteistö on luotu. Kehotan lämpimästi pelaamaan vanhalla kaavalla aluksi ja niin pitkään että niiden antamat vaihtoehdot on ensisijaisesti mietitty, ja vasta sen jälkeen ottamaan ulkoplaneetat mukaan kanssa-hallitsijoiksi.

Vastavierailu käsitteenä on käännös, ja esimerkiksi englanniksi (mikä taitaa olla yleisin astrologian kieli nykyään) se on mutual reception. Kun se puretaan, mutual tarkoittaa molemminpuolista, yhteistä ja vastavuoroista. Reception on vastaanotto, ja tämän idea on perinteisen astrologian ajattelussa tärkeä. Se kertoo energian ja voiman vastaanottamisesta toiselta tekijältä, kuvaa sitä dynamiikkaa millä kaksi planeettaa kommunikoi keskenään. Vaikka planeetat eivät olisi missään astrologisessa kulmassa (nykyisen orbi-ajattelun mukaisesti) keskenään, niillä voi synkata keskenään merkkitasolla. Vastavierailun perusideana on, että planeetat olisivat tasa-arvoisessa asemassa, mutta käytännössä näin ei ihan aina ole. Keskenään vastavierailussa olevat planeetat saavat toisiltaan tukea, ja tämän tiimituen myötä kaksi planeettaa ovat hitusen verran toimeliaampia tai aktiivisempia verrattuna ”tavanomaisesti” sijoittuneisiin planeettoihin. Planeetat ovat kuin tuttuja toistensa kanssa, niillä on yhteistä, ja jos välillä on lisäksi suotuisa aspekti, planeetat voivat vastaanottaa toisiltaan jotakin erityisen onnistunutta. Ollaan tilanteessa, missä kumpikin planeetta haluaa toimia yhdessä toisen kanssa, ja tästä halusta kumpuaa yleensä tuloksiakin.

venus_jupiterMiten vastavierailussa keskenään olevat planeetat sitten kartalta bongaa? Esimerkiksi tämän jutun kirjoittamisen ajankohtana Jupiter on siirtynyt kulkemaan vaa’assa, ja Venus aloitti juuri jousimiehen merkin ylityksen. Mehän muistamme varmaan kaikki heti, että vaaka on Venuksen merkki, ja samalla lailla jousimies on Jupiterille se oma merkki. Kun nämä hyvät planeetat kulkevat toisensa merkeissä, silloin Venus hallitsee Jupiteria vaa’assa ja yhtäläisesti Jupiter hallitsee Venusta jousimiehessä. Merkit ovat periaatteellisessa sekstiilikulmassa keskenään; tarkka kulma Venuksen ja Jupiterin välillä on 26. lokakuuta, mutta ne ovat ikään kuin merkkitasolla kaiken aikaa sekstiilin tapaisessa kontaktissa keskenään.

Vastavierailu pätee silloinkin jos toinen planeetoista on sen ylennysmerkissä, esimerkiksi Saturnus kulkee samoin jousimiehen merkissä juuri nyt, ja silloin Jupiter hallitsee sitäkin (Venuksen lisäksi siis). Saturnukselle vaaka on merkkinä aivan erityinen, sen ylennyksen merkki, jolloin Jupiteriin vaa’assa muodostuu aivan erityinen suhde Saturnuksen kanssa.

Mitä nämä vastavierailevat planeetat sitten tulkinnallisesti merkitsevät? Muistutan heti aluksi, että karttaa on katsottava kokonaisuutena. Joillakin kartoilla keskenään vastavierailussa olevat planeetat saattavat muodostaa sen kaikkein dynaamisimman duon, jos tuolla kartalla ei ole muuta ”erikoista” osoittamassa planeettaenergian suuntaa. Tulkinnassa täytyy pohtia (henkilön kohdalla on hyvä keskustella miten hän itse asian kokee) mikä tekijä on elämässä ja persoonassa keskeistä. Vastavierailun planeetat eivät välttämättä merkitse sitä voimakkainta elämän suuntaa, vaan voivat toteutua vankan ja toimivan pohjavireen kaltaisesti.

merkurius_jupiterSitten on näitä kaveruksia, joiden kohdalla joudutaan pohtimaan paljon enemmän. Jos Mars on vaa’assa ja Venus oinaassa, kumpikin on tavallaan omalle planeettaenergialleen haastavassa sijainnissa. Tätä ilmiötä olen kutsunut kauhun tasapainoksi, leikillisesti. Näissä tapauksissa planeetoilla on kuitenkin mahdollisuus toteutua toisiaan ymmärtäen ja vastavuoroisesti, ja koska ne saavat keskinäisen voimasuhteen vuoksi kuin lisäenergiaa, ne saattavat olla hyvinkin keskeisiä toimijoita yksilössä. Olen muissa yhteyksissä esittänyt, että merkkitasolla haastavasti sijoittunut planeetta toteutuu yleensä aktiivisena tekijänä, koska yksilöllä on luontainen tarve saada se toimimaan paremmin, harjoittaa ja treenata sitä. Esimerkiksi omalla kartallani on juuri yllä olevan kaltainen tapaus kun Merkurius on kaloissa ja Jupiter kaksosissa – ja minähän kirjoitan paljon. Minun valintani suunnata Merkuriuksen ja Jupiterin energioita ei silti ole ainoa mahdollisuus, toteutumisen tapoja on useita, ja yksi mahdollisuus voisi olla matkustaminen. Kartan kokonaisuus osoittaa sitten avuja tai reunaehtoja kaikkiin mahdollisuuksiin, ja aikakin voi vaikuttaa (transiitit ja progressiot).

Tehdäänkö kommenteissa tutkimusmatkoja omien karttojen vastavierailujen planeettoihin, pohditaan kuinka keskeiseksi koemme nämä kaksi planeettaa olemuksessamme ja millaisin erilaisin tavoin olemme niitä hyödyntäneet? Erityisen mielenkiintoista olisi kuulla mielipiteitä ja tarinoita niiltä astroharrastajilta, joilla ulkoplaneetat ovat mukana vastavierailuissa – esimerkiksi Uranus neitsyessä ja Merkurius vesimiehessä, kuinka tämä combo teillä näyttäytyy? Tai Neptunus jousimiehessä ja Jupiter kaloissa? Löytyykö taivaan valojen vastavierailua keneltäkään, Aurinkoa ravussa ja Kuuta leijonassa?

 

Avainsanat: ,

7 vastausta to “Planeettojen vastavierailu”

 1. Kati Says:

  Täältä löytyy Neptunus jousimiehessä, Jupiter kaloissa. Neptunus on vielä nousussa kiinni. Miten tämä sitten elämässä ilmenee, on vähän sumun peitossa 😀 Olen kyllä herkkä, mutta en ihan niin ”itkupilli” kuin työkaveri joka on aurinko-kala. Otan kyllä itteeni, herkistyn ja koen vahvasti esim. elokuvat, musiikin, keikat, tapahtumat. Mutta pohdin ja tunnen näitä itekseni, en pursuile niitä ulospäin. Olisko sitten niin että Jupiter järkevöittää herkyyttä, ja Neptunus pehmentää muuten vahvasti kansoitettua jousimiestä?

  • Tarja Says:

   Olen pahoillani kun vasta nyt pääsen näihin kommentteihin käsiksi. Tuntemuksesi Neptunuksesta ovat kyllä oivaltavia; vaikka se on nousulla, voi kääntää sisäänpäin koska Neptunus on nimenomaan sisäinen ja alitajuinen planeetta, ja sitä onkin usein hankalaa toteuttaa konkreettisesti reaalielämässä (ettenkö tietäisi, vahva Neptunus MC:llä..). Jupiteria en kuitenkaan ensimmäiseksi kaloissa ajattelisi järkevöittävänä tekijänä, ennemminkin hyvin idealistisena, sellaisena että tahtoo nähdä hyvän ja positiivisen. Jos Saturnus on keskeinen tai vahva kartalla, energia tulisi ennemmin täältä, tai maan elementin tekijöistä. Jos kartalla Neptunus ja Jupiter olisivat vastavierailun kautta suuntaa-antavia tekijöitä, olettaisin silloin persoonaan jotakin ihanteellista, altruististista ja eskapistista.

 2. Sanna Says:

  Vastavierailu on todella mielenkiintoinen asia. Omalla lapsella on au oppositio saturnus kartalla ja kartta painottuu vesimieheen ja kaloihin vahvasti. Perustulkinta aurinko opposito saturnus on ihan masentavaa luettavaa. Boheemi taiteilija masennuksen syövereissä. Mutta kun aurinko on vesimiehessä ja saturnus leijonassa, niin näiden vastavierailun kautta löysin lapseni: iloisen, valoisan, jalat maassa tyypin, joka on kyllä herkkä sielu, mutta vakaa ja niin positiivinen ja järkevä. Tämä piirre on hänessä ankkuri. Kartan koossapitävä voima.

  • Tarja Says:

   Toit esille asian mikä itseänikin astrologiassa kovasti ärsyttää – että jokin seikka leimataan yksipuolisesti jonkinlaiseksi. Astrologinen symboliikka on nimenomaan laajaa, sitä pitäisi aina malttaa kuvailla erilaisin variaatioin, vaikka sitten ääripäiden kautta. Au-Sat oppositiossa on kurinalaisuutta, mutta sen ei tarvitse olla itseä tuhoavaa eikä rajoittavaa. Ehkä jopa kunnianhimo on helpompaa valjastaa todelliseen tekemiseen, jolloin pääsee tavoitteisiin. On ihan sama mikä planeetta se kartalla on jos sitä ei vaan tavoita ja ymmärrä, niin hankaluuksia se ilmentää jollakin tasolla. Ei tuo oppositio välttämättä vaikea ole kun ajattelee kartan kokonaisuutta: sanoit että kaloissa on painotusta, mitäs sellainen ihminen tarvitsisikaan enempää kuin Saturnusta, jolla on olennainen linkki ydinpersoonaan. Ja silti ihan varmasti astrologiassa on tulkitsijoita, jotka näkevät saman combon kalaa + Au opp Sat synkkämielisyydeksi ja masentuneisuudeksi. Tämä VOI olla jonkun kohdalla näin, jos ei pääse kiinni teemojen toisenlaiseen ilmentämiseen. Aina on kyse yksilön omista valinnoista siitä miten energiaa toteuttaa.

   • Sanna Says:

    Nyt ollaan ihan samoilla taajuuksilla 😁. Aivan upea tiivistys ja perustelu minun mielestäni tärkeään asiaan: asioiden hahmottamiseen kokonaisuutena kaikessa monimuotoisuudessaan.

 3. Anne Says:

  Täältä löytyy Merkurius vesimiehessä ja Uranus neitsyessä. Merkurius on osana T-ristiä ja Uranus on ensimmäisessä huoneessa väljässä yhtymässä nousuun. Olen erilailla ajatteleva ihminen, joidenkin mielestä erikoinen. Minusta löytyy myös pikkutarkkaa nipottajaa. Molemmat puolet tulevat päivittäin hyvin esille. Toisaalta kumpikaan eivät ole, ainakaan omasta mielestäni, liian dominoivia.

  • Tarja Says:

   Näin oletinkin että kysymäni yhdistelmä toteutuisi jollakin lailla erilaisena ajatteluna (tai muuna Merkuriuksen alaisuuteen kuuluvan toiminnan yksilöllisenä ilmentymänä). Se olisi mielenkiintoista kuulla, oletko saanut kokea itsesi väärinymmärretyllä tavalla erilaiseksi, tai määrittääkö mielestäsi tuo erilailla ajatteleminen itseäsi persoonana olennaisesti? Toisaalta sinun tapauksessasi taitaa olla kartan kautta erittäin vaikea erottaa mikä olisi vastavierailun painoarvo kun planeetat taitavat olla keskeisiä tekijöitä sijaintinsa kautta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: