Vähän rajaa asteroideillekin

Olen koettanut löytää logiikkaa asteroidien astrologisesta tulkinnasta. Kun asteroideja on tuhansia, miten rajata aineistoa asianmukaisesti. Yleensä kerrotaan, että tulkintaan otetaan mukaan ”neljä suurinta”, mutta tästä paljastuu heti horjuvuutta. On totta, että Ceres on ensimmäiseksi löydetty ja kooltaan suurin (tästä tekijästä myöhemmin lisää) ja tämän jälkeen aivan 1800-luvun alussa havaittiin Pallas, Juno ja Vesta. Suuremmiksi kooltaan ovat kuitenkin osoittautuneet myöhemmin löydetyt Hygiea, Euphrosyne, Interamnia sekä mm. Davida ja Herculina. Ehkä astroharrastajille näistä tutuin on Hygiea, terveydenhoidon ja puhtauden asteroidi – mutta kuinka kattavia tulkintoja kartoistanne olette saaneet noista muista mainitsemistani isoista asteroideista? Koko ei siis näytä lainkaan toimivan kriteerinä sille, miten vakiintuneesti asteroidia selitetään astrologisesti. Symboliikan osalta olemme ihan kuin jymähtäneet ensimmäiseen neljään löydökseen.

Ceres luokitellaan nykyään astronomisesti ennemmin pikkuplaneetaksi, mutta se pysyy ihmeen tiukasti asteroidien kategoriassa. Onko Ceres vähän kuin väärinymmärretty nero tai 70-lukuisen matemaattisen joukko-opin uhri, kun se lasketaan kuuluvaksi ympäristöönsä? Ceresin kiertorata nyt sattuu kulkemaan asteroidivyöhykkeellä, mutta voisi olla ihan hyvä pohtia, onko tätä tarkoitus tulkita samoin kuin asteroideja.

Chiron on toinen, josta nillitän aina tilaisuuden tullen. Se ei ole asteroidi eikä sijaitse ollenkaan samalla alueella Aurinkokunnassa kuin asteroidit yleensä. Asteroidivyöhyke on Marsin ja Jupiterin välissä, joskin Jupiterin ja Saturnuksen välissä kulkee taivaankappaleita, joita astronomisesti kutsutaan esimerkiksi Troijalaisiksi, mutta käsittääkseni näitä katsotaan kuuluvaksi asteroideihin. Chiron taas kiertää etäämpänä, Saturnuksen ja ulkoplaneettojen välissä, ja luetaan kuuluvaksi kentareihin. Kun tämä sijainti jätetään huomiotta, mielestäni kadotetaan samalla Chironin tulkinnallinen funktio täysin. Chiron on holistinen, kokonaisvaltainen, yhdistävä ja linkittävä tekijä. Toinen asia taas on, kuinka tärkeäksi tämän arvottaa tulkinnallisessa kontekstissa.

Astrologiassa tulkinnallinen lähtökohtani on tekijän keskeisyys ja painokkuus suhteessa kokonaisuuteen. Tällä minun mallillani ajateltuna asteroideille ei kovin suurta saumaa jää, ja totta onkin että esimerkiksi ajanlaadun kuvauksissa en ole näitä enää mukana pitänyt. Ei varmaan yllätä, että tämäkin miten paljon asteroideja painottaa ja mitä niistä sisällyttää tulkintaan, jakaa tekijäkuntaa kaikenlaisiin leireihin. Yhtä mallia tuskin tarvitaankaan, sen verran monimuotoista astrologia on.

Nyt pohdin, millaisin perustein asteroideja voisi tulkintaan sisällyttää mielekkäällä ja loogisella tavalla. Se, että tulkinta annetaan neljästä ensimmäiseksi löydetystä tekijästä, tuntuu lähtökohdaltaan riippuvan enemmän tulkinnan tekijästä kuin kartanhaltijasta ja analyysin saajasta. Jos on olemassa useita muita tekijöitä, jotka ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan samalla viivalla, miksi tulkinnan tekijä päättää mitkä asteroidit otetaan mukaan? (toki tulkitsija saa aina valita tekniikkansa ja palettinsa, onhan se niinkin)

Entä jos kartta toimisi lähtökohtana, ja asteroideista olennaisimmiksi katsottaisiin ne, jotka ovat akseleilla tai valojen kanssa yhtymässä, riippumatta siitä onko kyseinen asteroidi löydetty 1800-luvun alkuvuosina tai kuuluuko se vaikka kymmenen isoimman asteroidin joukkoon. Tulkintaa tehdessä analyysi tuntuu myös rajoittuvan niihin asteroideihin, joista on löydettävissä eniten lähdeaineistoa. Junosta on esitetty paljon ja tällaisesta tekijästä on paljon helpompi rakentaa tulkintaa kuin esimerkiksi Eunomiasta. Silti se Juno ei ehkä olekaan jokaiselle se isoin juttu, vaan esimerkiksi sellainen asteroidi mikä sattuu olla akselilla?

Lukijat jotka olette kirjoituksiani seuranneet, tiedätte kiinnostukseni OOB-tekijöihin. Asteroideista monet ovat huikeissa kallistuskulman lukemissa. Kun OOB tilan rajaksi ovat Aurinko ja Maa määrittäneet 23.26,5 deklinaatioastetta ja monen planeetan ylitykset ovat parin asteen luokkaa, voi asteroidi keikkua esimerkiksi 44 deklinaatioasteen lukemissa. Näistä OOB-tekijöistä olen esittänyt, että ne ovat aktiivisuudessaan poikkeuksellisia. Tätä voisi pohtia, olisiko myös asteroidi kokonaisuudessa merkittävämpi silloin kun se on tuossa huikentelevaisessa tilassaan. Näin ajattelu tuottaa kuitenkin tietyissä merkeissä sijaitsevat asteroidit etusijalle, sillä useimmiten OOB-tilaan noustaan kaksosissa, ravussa, jousimiehessä ja kauriissa. Asteroidien kohdalla tämä merkkijakauma saattaa kuitenkin päteä vähemmän kuin Kuun ja planeettojen kohdalla. Monilla asteroideilla on sen verran eksentrinen kiertorata, että kallistuskulman ylityksiä on löytynyt jopa niin poikkeuksellisesta merkistä kuin vaa’asta (mikä planeetoille on sula mahdottomuus!). Eikä aina noissa neljässä OOB-herkimmässä merkissä kulku heilauta asteroidiakaan poikkeustilaan.

Mikä on teidän mielipiteenne, kuinka asteroidien laajaa joukkoa tulisi rajata? Mitkä voisivat olla kriteereinä ja perusteina asteroidin ilmenemiselle persoonassa? Oletteko löytäneet omalta kartaltanne asteroidin, mikä on itsellenne tärkeä – miten se sijaitsee?

Avainsanat: ,

9 vastausta to “Vähän rajaa asteroideillekin”

 1. Anne Says:

  Pallas on tarkassa yhtymässä Kuuhun. Myös nousuun. Selene taas tarkassa yhtymässä Aurinkoon.

  • Tarja Says:

   Mielenkiintoista, Selene on näitä joita ei paljoa yleisissä keskusteluissa näy mainittavan. Eikös sekin liity jotenkin Kuuhun? Miten itse koet sen yhtymänä Aurinkoosi?

   • Anne Says:

    Herkkä olen ja tunteet saavat helposti vallan. Onneksi luonteessani on Vesimiestä ja Neitsyttä, joten alun voimakkaan tunteen jälkeen järkeily tulee vahvana mukaan ja tunteet lientyvät.

 2. Artemis Says:

  Olisin kanssasi yhtä mieltä siitä, että kannattaa keskittyä niihin asteroideihin, jotka ovat akselilla tai yhtymässä aurinkoon tai kuuhun. Minulla Pallas on nousulla ja Diana yhtymässä kuuhun/MC:hen. Auringon liepeillä on mm. Icarus, Kassandra ja Artemis. Tunnistan niiden teemoja itsessäni.

  • Tarja Says:

   Siellä onkin vahva teema asteroideista 🙂 minua se itseasiassa vähän hämää kun monet asteroidit esiintyvät ns. kahteen kertaan, mikä niiden symboliikassa erottaa kunkin asteroidin omakseen, kuten esim Amor ja Cupido ovat hyvin samantyyppisiä. OOB ehdotukseeni et ottanut kantaa, oletko selvittänyt olisiko jokin noista keskeisimmistä asteroideistasi rajanyli tilassa?

   • Artemis Says:

    En ole saanut aikaiseksi selvittää OOB-tilaa – miten sen muuten saisi kätevimmin selville? Tuo Icarus on symboliikaltaan aika OOBia itsessään. Asteroideissa riittäisi selvittämistä vaikka kuinka paljon suhteessa omaan karttaan. Nämä edellä mainitut ovat jotenkin pompanneet esiin vuosien varrella.

   • Tarja Says:

    OOBien katsominen riippuu siitä millaista ohjelmaa käytät. Jos astro.comin karttoja, deklinaatioarvo luetaan datasivulta listauksesta, jos se ylittää tuon mainitun 23.26,5. Solar Firessa nämä tulevat kätevästi punaisella merkattuina. Olen ihan samaa mieltä että Ikaroksen symboliikassa on paljon samaa kuin ylipäätään OOB tilassa. Ja kuinka ollakaan, se Ikaros on OOBina omalla kartalla myös. Yksi mieluisimmista asteroideista todellakin.

 3. PirjA Says:

  Asteroideja on niin paljon, että jonkun toisen kartan kulmille osuvia asteroideja saisi metsästää melko pitkään, omaan karttaan tulevat osumatkin teettävät töitä.
  Käytetyimmistä Juno ja Ceres ovat yhtymässä aurinkooni, joten lienevät tärkeitä. Lilith on alasolmullani (true) ja Selene ja Hekate ovat Venukseeni yhtymässä ja samalla korkeudella.
  Hygeia on oppositiossa Saturnukseeni ja OOB 25, en kuitenkaan ole terveydenhuollon alalla töissä, toki terveysteemat kiinnostavat.

  Katselin huvikseni joitain muitakin ja Birgitta, josta nimestä etunimeni tulee, on tarkassa sekstiilissä aurinkooni ja OOB 27. Helsinki on Antivertexilläni. Seinäjoki, joka on äitini suvulle tärkeä paikka on Onnenpisteelläni ja OOB yli 32.

  Mielenkiintoisesti aurinkooni yhdistyvät asterioidit kertovat aivan toisenlaisesta ihmisestä, koskapa en ole äiti enkä aviopuoliso.

  • Tarja Says:

   Olen samaa mieltä kanssasi, että asteroidien metsästäminen saattaa olla aikaavievää puuhaa. SF:ssä voi rakentaa itse koosteen ja se voi olla isokin, joten näkee jos olennaisimmista tekijöistä tulisi osumia.
   Katselin että melko kaukana asteissa Aurinkosi lähettyvillä olevat yleiset asteroidit (jos Ceres on asteroidi..) ovat, ehkä merkitys tämän vuoksi vaimenee. Symboliikkaa voi toki laajentaa tavallisimmista määreistä enemmän itselle sopiviksi.
   Entäpä nousullasi oleva Echo? Tai tarkemmin Auringon kanssa oleva leikkisä Cupido?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: