Merkillisiä muutoksia Progella

Edistyskartalla tapahtuu hiljakseen ja vähän, mutta se mikä muuttuu, on kaikki oleellista ja merkittävää. Kun planeetta edistettynä siirtyy toiseen merkkiin, kertoo tällainen isosta sisäisestä kasvuhaasteesta, mikä voi olla usean vuoden kestävä muutosjakso. Se miten planeetat edistyksissä liikkuvat riippuu syntymäkartan asetelmasta: muutosten syklit ovat henkilökohtaisia.

Kuu matkaa yhdessä merkissä noin kaksi ja puoli vuotta, ja Kuun tuomiin ilmapiirin vaihdoksiin saamme totutella suhteellisen usein. Kuun jättämät jäljet meissä eivät ole niin pysyviä, vaan luonteeltaan alati vaihtuvia. Aurinko etenee noin asteen vuodessa, ja siksi riippuu paljon syntymäkartan Auringon asteesta missä ikävaiheessa joudumme kohtaamaan Auringon merkin vaihtumisen tuoman ison muutoksen. Voitte pohtia, onko helpompaa tarttua uusiin haasteisiin vaikka teini-ikäisenä kuin lähempänä kolmeakymppiä.

Sisäplaneettojen osalta saamme kaikki jossakin elämänvaiheessa merkinvaihdoksia, mutta nämä tulevat todellakin omaan tahtiinsa. Se miten lähellä planeetta on syntymän hetkellä ollut perääntymisvaihettaan, heijastuu vahvasti progekartalla näyttäytyviin muutoksiin. Jos esimerkiksi Merkuriuksen perääntymisjakso tulee samassa merkissä kuin planeetta on syntymäkartalla, voi ensimmäinen merkinvaihdos tulla vasta eläkeiässä. Tai jos Venus onkin ehtinyt juuri oieta kulkusuunnassaan ennen syntymää, ehtii käydä läpi ainakin kolme tyylinvaihdosta.

Jupiterin ja Saturnuksen kohdalla merkinvaihdosta ei välttämättä tapahdu ollenkaan, mutta jos sellainen mahdollisuus omaan kehityskaareen kuuluu, on tällainen sitten varsin iso sisimmän muutos. Ulkoplaneettojen kohdalla merkinvaihdos on vielä harvinaisempi ja on mahdollista vain jos planeetta on ollut syntymäkartalla lähellä merkkirajaa; Uranus, Neptunus ja Pluto siirtyvät suuntiinsa edistettyinä vain hyvin vähän koko elämän aikana.

Kun planeetta edistettynä vaihtaa merkkiä, kuuluu prosessiin siirtymis- tai irtautumiskausi vanhan merkin puolella, ja sisäistämisen kausi uudessa merkissä. Nolla-asteessa (tai 29. asteessa jos retrotaan) ollaan vielä pitkään untuvikkoja, kummastellen uutta järjestystä. Planeetan kulkunopeudesta riippuen jaksot saattavat olla hyvinkin pitkiä; Kuun ylitys merkkinsä viimeiselle asteelle ottaa yleensä hieman vajaan kuukauden. Progen hitaus symboloi sisäisen kasvun muutosprosesseja, eikä uuteen merkkiin vaihtuminen edes Kuun osalta tapahdu hetkessä, yhdessä yössä. Kehitykselle kuuluukin antaa aikansa, uusi tyyli tai systeemi ei voikaan toimia kylmiltään, tunnustelematta, opettelematta.

Transiittien kanssa totumme kenties valheelliseen helppouteen merkinvaihdosten kanssa, kun niitä tulee jatkuvasti, etteivät olisi niin erikoisia asioita. Edistyskartalla muutos saattaa olla loppuelämän mittainen, ja nopeampienkin planeettojen kohdalla arkielämän tasolla pitkäkestoinen. Merkinvaihdos on siksi niin järisyttävä, että sehän käy tietysti vierekkäisten merkkien välillä; sellaisten jotka ovat eri maailmasta, merkkien joilla ei aina ole helposti löydettävää yhteistä säveltä. Merkkien kanssa täytyy aina tutkiskella itseään mitä se itselle kertoo ja suhteuttaa uuden merkin laatua ja elementtiä siihen, mitä on olemassa syntymäkartalla tai edistyksissä muuten. Ajatellaan vaikka leijonan Auringon siirtymistä neitsyeen, kyllä siinä joutuu symbolisesti ottamaan rikkalapion ja ohjekirjan kauniiseen käteen.

Merkinvaihdoksessa olevalla planeetalla on aina jonkinlainen suhde merkkeihin, ja voi tuumia kuinka luontevasti planeetta minnekin sujahtaa. Mars menee taatusti rivakammin oinaaseen kuin härkään, Merkurius taas joutuu etsimään ihmeissään sisimpään mieltä jousimiehessä tai kaloissa. Voi miettiä esimerkiksi maskuliinisten tai feminiinisten merkkien kautta miten uusi perusluonne itselle sopii; jos syntymäkartta on voittopuolisesti feminiininen, voikin olla ihmeissään kun planeettoja siirtyy tulen merkkeihin. Planeetan uuden hallitsijan kanssa täytyy katsoa mistä se löytyy, millaisessa asemassa edistyneenä on, millaisia haasteita hallitsijalla itsellään juuri on. Joskus merkinvaihdoksia voi tulla melko lyhyellä ajalla pari, ja voi pohtia lykkäävätkö samaan suuntaan vai osittain kumoavat toistensa viestiä. Joskus voi koko progen tasapaino heilahtaa merkinvaihdoksen vuoksi – onkin ”yhtäkkiä” sisimmässään ihan toisenlainen kuin aikaisemmin.

Lyhykäisesti kuvattuna Kuu kuvastaa ilmapiiriä, Aurinko minuuden ydintä, Merkurius mieltä, Venus arvomaailmaa, Mars elinvoimaa, Jupiter näkemystä ja Saturnus minuuden rakennetta. Planeetoilla on luonnollisesti myös edistyksen kautta olemassa koko kirjo symboliikkaa, ja sekin on yksilöllistä, millaiset seikat näiden aihepiireistä tulevat käsittelyyn. Sisäisen kasvun prosessit kun ovat niin henkilökohtaisia, kaikki asiat eivät tule samanlaisina.

Mitä lopulta tarkoittaa, kun edistyksen planeetta vaihtaa merkkiä? Täytyy kasvaa planeetan ja merkin osoittamaan suuntaan, esimerkiksi kalojen Auringon siirryttyä oinaaseen on löydettävä sisäinen rohkeus ja mietittävä millaisen uuden alun elämälleen aidosti haluaa. Kun leijonan Merkuriuksesta tulee vahva neitsyen Merkurius, voi olla oikea aika opiskella, koska on huolehdittava mielen ravinnosta. Edistyskartan tekijät toimivat synkassa syntymäkartan kanssa, kumpikaan ei sulje toista pois. Sisäiselle kehitykselle on hyvä antaa tilaa, sillä muutoin jäädään syntymäkartan raamien sisälle.

Edistyskartan nousumerkkien muutoksista olen kirjoittanut kauan sitten näin, ja blogista löytyy paljon sekalaisia mietteitä jutun alta progressiot-linkistä.

Onko teillä elämäntarinoita progressioiden merkinvaihdoksista? Millä tavoin olette joutuneet muuttumaan / halunneet muuttua?

Avainsanat:

5 vastausta to “Merkillisiä muutoksia Progella”

 1. Sanna Says:

  Viime vuosina Merkurius on siirtynyt Kaloihin ja on nyt pitkään Neptunuksen vaikutuksen alaisena. Venus siirtyi Oinaaseen. Samoihin aikoihin Kuu kulki Skorpionissa. Ja kyllähän tässä pikkuhiljaa huomaa muutoksen. Konkreettisesti ajatusten ja arvojen muutos näkyy siinä, että kirjamaku on muuttunut. Mutta elämä on tuonut eteen hienoja teoksia ja saturnisesta tyypistä on tullut valoisampi ja onnellisempi. Ja rehellisesti sanottuna minusta on tullut naiviimpi ja viattomampi ja se on tehnyt ihan hyvää, kun on yli 30 vuotta kantanut raskaita taakkoja repussa. Niin urakin on kyllä vaihtunut ihan täysin, mutta se voi olla Pluton yhtymä natal Auringon vaikutustakin. Keskitaivas progella vaihtuu jonkun ajan päästä ja sitten odotellaankin jo Kuun yhtymää Auringolle eli uutta kuuta progella. Tarina jatkuu… koko ajan muuntuen.

  • Tarja Says:

   Tavoititpa makoisasti sen mitä oinaan ja kalojen merkeille on yhteistä, ainakin minun mielestäni, tietynlainen naivius, lapsenomainen tai puhdaslinjainen hyväuskoisuus, se on kai juuri viattomuutta. Sellainen saattaisi antaa kepeyttä tai vaivattomuutta elämään, sellaista varmuutta ettei tarvitse niin kyseenalaistaa – ja tämä kriittisyyshän sinuun on iskostettu syntymäkartalle, että voisi tuntua vaikealta ellei osaisi suhtautua kuten sinä. Merkuriuksen asemaa voisi miettiä myös siltä kannalta jos tulkitsee alkuperäisen hallitsijasysteemin mukaisesti, että Jupiter on nyt sen hallitsija.

   Toit myös esille sen tärkeän pointin, että todellakaan proge ei toimi omassa sisäisessä kuplassaan vaan minuus on kuitenkin vuorovaikutuksessa aikaan ja ympäristöön, eli transiitteihin. Ne voivat helpottaa tai nopeuttaa sisäistä kasvua, tai lisätä haastetta. Sinun esimerkistäsi, voisi ajatella että Venus oinaassa laittaisi reippaasti arvomaailman uuteen uskoon, suinpäin rynnäten, mutta jos samaan aikaan on Plutokausi menossa, prosessit tapahtuvat syvällisemmin, jolloin ehtii harkita ja valikoida tarkemmin.

   Ja nimenomaan, koko ajan muuntuu, toisenlaistuu, kehitytään ja kasvetaan. Mihinkään olotilaan ei voi kiintyä liiaksi, muutos on ainoa varma asia.

 2. Anne Says:

  Näköjään olisi au-kalat vielä hetken progessa oinaassa ( 26 ast). Oinas luontuisi merkkeihini tuntuman mukaan helpoimmin. Kestääkö progessa auringon kierto proge_oinaassa kuinka kauan, ennen siirtymistä härkään?

  • Tarja Says:

   Minulla on miltei sama rytmi 🙂 Aurinko kulkee noin asteen vuodessa progella, eli noin neljä vuotta menisi ennen kuin siirtyy härkään, riippuen myös siitä onko sijainnissa tällä hetkellä kuinka paljon kaariminuutteja asteen päälle. Kun testasin kulkunopeutta oman karttani kautta, vuosikierto on ihan vähän hitaampi kuin täysi aste, eli tarkka merkkirajan ylitys ilmeisesti tapahtuisi hieman reilun neljän vuoden kuluttua. Sitten kun on ajankohtaista, voi tunnustella mahtaako viimeisen asteen ylitys kuinka tuntua. Itselläni ainakin tuntui todella konkreettisesti kun Aurinko teki muuttoa koti-kaloista oinaaseen, elämä meni oikeastaan ihan kokonaan uusiksi.

 3. Ulla Says:

  32-vuotiaana Proge Au meni Oinaaseen; silloin muuttui koko elämä, opiskelin, työnkuva, työpaikka, koti ,ystävät, puoliso, kaikki muuttui 10 vuoden aikana. Nyt progeAu 23 Oinasta, mietin mitähän Härkä aikanaan mahtaa tuoda tullessaan!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: