Nimityskriisi

Otsikko huijaa kurjasti ottamaan selvää mistä voi olla kyse, sillä ei täällä oikeasti kriisissä olla. Olen pohtinut käyttämäni astrologisen tekniikan nimeä ja päättänyt ottaa käyttöön vaikean ikiaikaisen nimen sellaisenaan. Jos asialle muotoutuu hyvä suomenkielinen käännös, olen valmis taas kerran uusimaan sanastoani.

Nimi määrittelee tarkemmin kuin arvaammekaan, sillä nimitykset yhdistyvät mielissä mielikuviin ja muodostavat odotuksia. Juuri tämän asian kanssa koin epämukavuutta, sillä tulkinnaltani odotettiin jotakin, mitä sen ei ollut tarkoituskaan tarjota.

Dodekatemoria on minun silmääni äkkiseltään nimihirvitys, jonka en usko helposti taipuvan meikäläisten suussa, eikä se varsinkaan astrologiaa tuntemattomalle kerro yhtään mitään. Ellei sitten satu osaamaan latinaa. Se tarkoittaa kahteentoista osaan jakamista, ja astrologiassa merkitys on yhden eläinradan merkin osittaminen kahteentoista osaan. Tällainen yksi osa on kahden asteen ja 30 kaariminuutin kokoinen ja vastaa aina yhtä eläinradan merkkiä. Oudon ja vaikean nimityksen käyttäminen on riski, jonka haluan ottaa siitä huolimatta että se herättäisi kyselyä ja hämmennystä. Jos tätä käytän oikein aktiivisesti, ehkä se tulee jossain vaiheessa tutuksi.

Pohjimmiltaan nyt on kyse menetelmän tulkinnasta ja valitusta näkökulmasta. Tulkinnallisesti haluan ottaa ensisijaisesti huomioon sen, mitä tällä kahteentoista osaan jakamisella alun perin on tarkoitettu ja mihin sitä on käytetty. Jos käyttäisin tekniikasta tutumpaa nimitystä, tämä ikään kuin sisältäisi odotuksen, että tarkastelisin jakamista tästä toisenlaisesta näkökulmasta käsin.

Dodekatemoriaa ajattelen merkkinä merkin sisällä, ja vielä täsmällisemmin, sisämerkkinä. Se on eläinradan kohdan alajako, sisällä oleva yleensä toisenlainen alue, ja merkkisymboliikan kautta suuntaa pinnalla olevaa johonkin suuntaan – sellaiseen suuntaan kuin merkki käskee. Oinas ajaa eteenpäin, leijona esille, jos merkki soveltuu siihen sijoittuvalle planeetalle luontevasti. Sisämerkki naulitsee planeettaenergian toiminnan tyyliä, sillä jos varsinaisen eläinradan merkin ja sisämerkin välillä on häikkää, dynamiikka kärsii tästä. Planeetta ei saakaan itsestään irti sitä mitä voisi odottaa, karkeasti tulkittuna. Moni muukin seikka kokonaisuudessa vaikuttaa.

Sisämerkkiä on hellenistisellä ajalla esitetty salaisuuden kaltaiseksi. Tulee mieleen vanhankansan sanonta moni kakku päältä kaunis. Hyvinäkin pitämämme planeetat voivat sisämerkin kautta sisältää haastetta ja työmaata, ihan samoin kuin alajaon merkki voi paikata katastrofia. Yksinään dodekatemorian osoittama merkki ei näyttäydy, vaan aina kimpassa päällismerkin kanssa.

Kun aikaisemmin ilmoittamani tulkinnan kuvaus meni uusiksi, viilasin hieman markkinointimateriaaliakin. Homma leviää – mutta tilauksia kyllä otetaan vastaan.

Advertisement

Avainsanat:

3 vastausta to “Nimityskriisi”

  1. Sanna Says:

    Hei, tiedustelen, että onko kyseessä dwad-kartta, josta juontaa tämä nimitys menetelmälle?

    • Astrologian Taika Says:

      Kiva kun täällä ollaan tarkkoina! Se minkä nykyään länsimaisessa astrologiassa tunnemme dwadien nimellä, on tekniikkana samanlainen (tosin tästä kulkee toisenlaisiakin versioita, mutta tämä on jo toinen juttu) mutta olen joutunut huomaamaan, että dwadien tulkintaperinne on etääntynyt toisenlaiseksi dodekatemoriasta. Tähän on syytä varmaan niin modernin astrologian tavassa kehitellä kaikenlaista kuin siinäkin, että tekniikka kiersi länsimaiseen astrologiaan vedalaisen astrologian kautta, josta tulkintatyyli on saattanut saada vaikutteita. Nykyään meillä on taas mahdollisuus saada tietää, miten dodekatemoria on esitetty hellenistisellä ajalla, joten minä pidän siis tätä oppia menetelmästä omaan ajatusmaailmaani sopivampana.

      • Sanna Says:

        Mielenkiintoista! Onnea, intoa ja paljon uusia oivalluksia sinulle tämän tekniikan parissa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: