Itsetuntemusta nousun osasista

Kun syntymäkarttaa tarkastellaan juuriastrologian näkökulmasta, vaatii tämä alustavasti ajattelun kääntämistä hieman toisin kuin modernissa astrologiassa on tavattu esittää. Tarkastelen tässä nyt minuutta, yksilöllisyyttä ja persoonallisuutta kartalla. Moderni länsimainen astrologia on kiinnittynyt Aurinkoon kaiken lähtökohtana; kaikki tietävät kuinka astrologiaa ”myydään” siten että Auringon merkki osoittaa persoonaa.

Juuriastrologiassa nousumerkki on kartan tarkastelun avain. Kun nousuakselin kohta kartassa on määritetty, koko se merkki jossa akseli sijaitsee, on nousumerkkiä eli kartan ensimmäistä paikkaa, ja akseli vain istuu jonnekin tämän merkin sisälle. Nousua pidetään juuriastrologiassa persoonallisuudesta ilmoittavana kartan osoittajana, sillä ensimmäinen merkki määrittää koko kartan muun rakenteen: se on kaikkein riippuvaisin yksilön syntymän hetkestä, ja tästä syystä osoittaa yksilöllisyyttä.

Ensimmäinen merkki pitää sisällään astealueita horisontin kummaltakin puolelta (nousuakselista katsottuna siis, usein osa ensimmäisestä merkistä rajoittuu horisontin ylle, osa alapuolelle) ja tämä viittaa persoonan pitävän sisällään niin taivaallisia ideoita (horisontin yläpuolinen alue) kuin konkreettista materiaa (alapuolinen alue). Ensimmäinen merkki pitää sisällään molemmat taivaan ja maan.

Varhaisessa astrologiassa nousumerkin symboli on ruori, josta ”elämän laivaa” ohjataan. Nousumerkki on se kohta, mikä määrittää persoonalliset valinnat, sen millaiseksi elämä muodostuu.

Tämä saattaa aluksi tuntua niukalta, että vain yksi kartan kohta kertoo itsestä, ja kaikki muut kartan alueet muusta elämästä ja toisista ihmisistä. Juuriastrologian tapa esittää asioita ei kuitenkaan ole yksioikoinen, ja ihan pian katsellaan yhdessä muutamaa lisätekijää, jotka täsmentävät omaa persoonaa.

Nousumerkkiä hallitseva planeetta kertoo myös itsestä, ja osoittaa elämänaluetta, mikä on keskeinen elämässä. Juuriastrologiassa edellytetään hallitsijoiden katsomisessa alkuperäistä systeemiä, jossa siis Mars hallitsee skorpionia, Jupiter kaloja ja Saturnus vesimiestä. Jos siis nousumerkkisi olisi skorpioni, on tutkittava missä merkissä Mars sijaitsee, ja tämä paikka viittaa itseen.

Merkit jaetaan monin tavoin osiin, ja nämä antavat kokonaisuuteen kukin oman lisäsävynsä ja piirteensä. Decan on kolmikanta, ja se kertoo yleisesti ja tyypitellen ulkonäöstä, olemuksesta ja käytöksestä. Kaldealaista alkuperää olevassa planeettajärjestyksessä kartta jaetaan kymmenen asteen segmentteihin, jotka ovat vuorotellen näkyvien taivaan tekijöiden alueita. Nousuakselin osoittama kolmikannan planeetta saattaa siis kertoa jotakin oleellista itsestä. Esimerkiksi fiksua ja filmaattista nousuvaakaa kuvaa Kuun, Saturnuksen ja Jupiterin osoittamat lisävinkit; ensimmäisen decanin nousuvaaka voisi olla ihmisläheisin, toisen arvottavin ja kolmannen suosituin. Oheisesta karttaympyrästä hahmottaa kunkin merkin dekaanit.

Boundsit eli rajaukset halkovat merkit erikokoisiin planeettojen merkitsemiin asteisiin, ja joka merkillä kattaus ja järjestys on omanlaisensa. Vaikka näitä rajauksia käytetään astrologiassa lähinnä osoittamaan planeetan kohdalla toteutumisen ehtoja ja rajoituksia niin hyvässä kuin huonommassakin, voidaan rajausten antamaa informaatiota soveltaa nousuakselinkin kohtaan. Hyvikset Venus ja Jupiter asettuessaan rajaamaan nousua, antavat yksilölle hyvät edellytykset tulla esille ja huomatuksi, ja voivat viitata miellyttävään tai hauskaan luonteenlaatuun. Pahikset Mars ja Saturnus rajojen antajina voivat taas viitata kulmikkaampiin luonteisiin, jopa jonkinlaisiin rajoituksiin ilmentää itseään. Rajauksissa toiminnan moodeja ovat säätelemässä vain planeetat eli Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus. Merkkien loppuasteissa on rajoitusten annon tuntua, sillä jokaisen merkin viimeiset asteet ovat joko Marsin tai Saturnuksen alla, ja useimmissa merkeissä myös toiseksi viimeinen rajaus on jompaakumpaa. Allaolevasta listasta katso vasemmalta merkeistä nousuakselisi merkki, ja sen osoittamalta riviltä etsi mihin rajausväliin akseli sijoittuu (numerot väleissä osoittavat missä asteessa rajaa antava tekijä vaihtuu).

Dodekatemorian, kahdestoistaosan, merkki kuvastaa ikään kuin kaikkein alinta tasoa kerrostumissa, eikä tätä sisäisintä merkkiä ole toisten helppo huomata edes noususta. Kokonaisuudesta riippuen nousuakselin sisämerkki vie johonkin suuntaan ihmistä (useimmiten sanotaan hienosti, kertoo sisäisistä motivaatioista). Sisämerkki voi kuitenkin olla tiedostamaton, ja silloin se voi aiheuttaa sisäistä ristiriitaa tai jopa yllätyksiä. Juuriastrologian perusajatuksen mukaan nousumerkki kertoo ihmisestä itsestään, ja silloin nousuakselin sisämerkki nousee oikeastaan kaikkein tärkeimmäksi olemuksen sisäiseksi määrittäjäksi.

Millaisia ihmisiä te olette juurevan astrologian näkökulmasta? Saatte listaukseen nousuakselin merkin, sitä hallitsevan planeetan, kolmikannan planeetan, rajauksen planeetan ja pohjimmaisena sisämerkin – muodostavatko nämä yhtenäisen juonen itsestäsi? Miten kuvailisit itseäsi näiden tekijöiden synteesin perusteella?

Selvitystehtävä saattaa aluksi tuntua vaikealta, mutta voi antaa hyviä palikoita itsetuntemukseen!

Advertisement

Avainsanat: , , ,

9 vastausta to “Itsetuntemusta nousun osasista”

 1. Anne Says:

  Nousuni on Neitsyt 21,47. Onko planeetta silloin Mars vai Jupiter ?

  • Astrologian Taika Says:

   Neitsyen merkkiä hallitsee Merkurius, eli nousun lisäksi Merkurius kartallasi kertoo itsestäsi jotakin; sen sijainti näyttää esimerkiksi mitä teet, mihin sävyyn, mitkä asiat elämässä ovat sinulle keskeisiä. Kolmijaon planeetta on Merkurius, mikä luonnollisesti tuntuu eheyttävältä ja teemaa keräävältä. Toiminta rajautuu Marsin hallinnassa, eli sinussa voi olla vauhdikkuutta yms. mitä Mars suoruudessaan ilmentää. Sisämerkki nopean laskutoimituksen katsottuani olisi härässä.

   • Anne Says:

    Merkurius Vesimiehessä 5-huoneessa ja yhtymässä Venukseen. Henkinen itsenäisyys on tärkeää kaikessa tekemisessäni. En pidä siitä, jos joku sanoo, mitä ja miten pitää tehdä. Mars on Oinaassa 8-huoneessa. Yhtymässä Kuun nousuun ja väljemmässä Saturnukseen. Jotenkin on aina tuntunut, että viime vuosiin asti Saturnus on jotenkin jarrutellut luonnettani. Transiitit ovat tehneet sen, että nykyisin olen suorapuheisempi, puoleni pitävä ja uskaliaampi. Härkä on hankalampi merkki, siellä ei ole mitään planeettaa.

 2. IdaW Says:

  Hyvin mielenkiintoista!
  Nousuni on 10°39’45” Skorpionia. Mars on Kaloissa ja kalamaisuus varsinkin taiteellisena ja eri asioista inspiroituneena hörhönä puskee iän myötä vahvemmin esiin. Olen aina tuntenut nousumerkkini omakseni. Nousun dekaani on ilmeisesti auringon hallitsema.

  Kiinnostuin dekaaneista enemmänkin ja vilkuilin eri sivustoja aiheesta. Dekaanien planeettajaossa näyttäisi olevan eri koulukuntia, aika monessa paikassa tuo 2. dekaani on Neptunuksen hallitsema.

  • Astrologian Taika Says:

   Käytän kolmijaossa alkuperäistä kaldealaista jakoa, jota juuriastrologiaa tekevät edelleenkin käyttävät. On modernin astrologian hömpötyksiä nuo ulkoplaneettojen ottaminen mukaan kolmijakoon. Jos joku tietää tällaiselle hyvät perustelut niin okei, mutta ulkoplaneettojen ottaminen mukaan joka tapauksessa sotkee alatasojen kokonaisuuden; rajaukset eivät sitten synkkaa toisella tavoin tehtyjen jakojen kanssa.

   • IdaW Says:

    Testailin molemmilla planeettajaoilla ja itse asiassa totesin alkuperäisen kaldealaisen toimivammaksi. Jostain syystä tämä kolahti tosi lujaa, sain ihan uuden tason oman ja läheisteni karttojen ymmärtämiseen. Monta asiaa loksahti paikoilleen. Jes! 🙂

   • Astrologian Taika Says:

    Tämä oli tosi kiva kuulla! Kiitos palautteestasi!

 3. PirjA Says:

  Kuusi ja puoli astetta Vaakaa nousee. Venus on Leijonan lopussa yhdessä Merkuriuksen kanssa, joka hallitsee tuossa taulukossa ja Kuu näyttää olevan dekaanien kolmikannassa ja Kuu taas näyttäytyy keskitaivaalla Ravun merkissä. Tulta ja vettä, taitaa kaatua olemaan nättinokkainen ja ottamaan kaikki liian todesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: