Rupattelua yleiskohtalosta

Juuriastrologian hierarkkisuus antaa mahdollisuuden yleissilmäykselle astrologisesta kartasta. Ajatus, että kartantekijät eivät ole samalla viivalla, voi olla vaikea mieltää. Emme halua tuomita, järjestykseen laittaminen tuntuu pahalta, ja olisiko oikeudenmukaisempaa pitää kaikkea tasa-arvoisina. Kartantulkinnassa näitä pohdintoja on pakko tehdä, jotta kartan ydin saadaan selville.

Kartan paikat tai alueet (samalla myös merkit) tarjoavat ensisijaisen lähtökohdan sille, mitkä tekijät ovat päällimmäisiä, sellaisia mistä kartanhaltijan elämä keskeisimmin rakentuu. Katsotaan miten tämä tapahtuu. Juuriastrologiassa karttaa katsotaan merkeittäin ja nousuakselin merkki määrää koko kartan rakenteen. Kartan nousumerkki on koko kartan henkilökohtaisin paikka, sillä se osoittaa yksilöllisyyttä, sitä hetkeä jolloin kartan haltija on syntynyt. Ensimmäinen merkki (nousuakselin merkki) rakentaa kartan kulmat, sillä saman laadun merkit tulevat myös muille kartan kulmille: kulmapaikat ovat kartan ydinkohtia. Jos siis syntymän hetkellä on ollut leijona nousussa, myös kymmenes, seitsemäs ja neljäs kartan alue ovat kiinteitä merkkejä.

Kulmamerkit antavat suurpiirteisen haarukan, mikä osoittaa yksilön elämän keskeisimpiä tekijöitä – kuka olet, mitä teet, kenen kanssa hengaat ja mistä olet kotoisin. Nämähän ovat niitä keskustelunavauksia joilla tutustumme toisiimme, perusasioita jotka määrittelevät. Näitä kaikkia tekijöitä ilmentää sama toiminnallinen moodi eli astrologinen laatu, eli voidaan hyvin suurpiirteisesti ja yleissilmäyksenomaisesti olettaa yksilön kohtalon olevan sidoksissa tähän keskeisimpään laatuun. Juuriastrologiassa muuten kolme laatua käsitetään hieman eri tavoin kuin nykyään modernissa astrologiassa. Aktiivista laatua edustavat merkeistä oinas, rapu, vaaka ja kauris. Kiinteän laadun merkkejä ovat härkä, leijona, skorpioni ja vesimies. Kaksittaisia merkkejä ovat kaksonen, neitsyt, jousimies ja kalat. Nämä voi mieltää vuodenaikojen siirtymien kautta: aktiivinen laatu hypähtää uuteen, kiinteä hellii ja kukoistaa, kun kaksittaiset laadut heiluvat aikaisemman ja tulevan välillä.

Juuriastrologiassa kartan eri alueitten hierarkkisuus perustuu siihen, miten tärkeä kukin paikka (merkki) on, ja miten se suhteutuu toimimaan nousumerkin kanssa. Kulmat ovat siksi olennaisimpia ”piikkejä”, sillä ne kuvastavat Auringon liikkeen huomattavimpia muutoskohtia: auringonnousu, keskipäivän kuumuus, auringonlasku ja yön pimein hetki jolloin Aurinkoa ei lainkaan näe (mutta se on hetki josta Aurinko kääntyy kohti uutta nousuaan).

Ne planeetat, jotka sijaitsevat näissä kartan neljässä kulmamerkissä, tulkitaan aktiivisimmiksi (riippumatta siitä missä laadussa ovat). Kulmamerkin planeetta ohjaa ja määrää elämän käänteitä, ainakin oletusarvoisesti ja yleissilmäyksen tasolla. Kartat ovat hyvin yksilöllisiä sen suhteen miten monta planeettaa näihin keskeisimpiin merkkeihin on sijoittunut; joku on voinut saada täyspotin kun kaverilla ei ole kulmissa mitään. Tässä kohdin on huomioitava, että tämä on lähtökohta, josta tarkempaa planeettojen tilan erittelyä jatketaan (ja se on juuriastrologiassa monisyinen prosessi). Kulmamerkkien viestiä voi kuitenkin katsoa vähän kuin yleiskarmaa, kuinka aktiivinen ja tapahtumarikas elämä on. Jos olisi vain yksi kulmamerkin planeetta kartalla, huomio kiinnittyy tällaiseen tekijään, ikään kuin olisi sen vastuulla olla toiminnallisin tekijä, sellainen elämän seremoniamestari.

Meillä pohjoisilla leveyksillä syntyneillä on kartoillamme usein se erikoisuus, että Keskitaivaan akseli voi kellua jossakin muussa merkissä kuin korkeimmassa kymmenennessä. Akselin sijoittuminen johonkin muuhun paikkaan, esimerkiksi yhdeksänteen tai yhdenteentoista, vetää tuon kartan alueen mukaan aktiivisiksi luettuihin paikkoihin. MC:n merkki (alue, paikka) voi olla kuin bonus aktiivisia alueita ajatellen.

Miten ajattelette oman karttanne kautta kulmamerkkien ratkaisevan laadun, millaisen kohtalon se elämäänne antaa? Mitkä planeetat teillä ovat kiireisimpiä toimijoita (kulmamerkkien sijainnin kautta)?

Avainsanat:

11 vastausta to “Rupattelua yleiskohtalosta”

 1. Anne Says:

  Kulmamerkeissäni on planeettoja AC:ssä ja DC:ssä.
  AC Neitsyt: Kuu ( Uranus ja Pluto)
  DC Kalat: Aurinko.
  Kaksosissa ja Jousimiehessä ei ole planeettoja.
  Kuun ja Auringon oppositio vaikuttaa voimakkaasti.
  Elämäni on henkisesti kunnossa, kun Neitsyen ja Kalojen juttuja on jokapäiväisessä elämässäni tasaisesti.
  Jos jompaa kumpaa on liikaa, henkinen olo kärsii.

  • Astrologian Taika Says:

   Tässäpä valoisa kohtalo keskittyä toimimaan ihmisten parissa. Kun otit puheeksi tasapainon, tuli mieleen näiden merkkien kautta, joita riivaa kaksittaisuuden dilemma, että pitää olla tasapuolisesti molempia, sillä näissä ei voi ottaa vain yhtä ääripäätä. Kartan ydin siis olisi tutkia miten neitsyen ja kalojen akseli toimii.

 2. Pirjo Says:

  Pistitpä pahan kysymyksen 🙂 Hellii ja kukoistaa ….???? Vaikea mieltää. Vesimies Ac Aurinko Venus ja Jupiter . Dc Leijona Pluto. Skorpionissa ja Härässä ei mitään. Kyllä tuo Aurinko erittäin ihanassa seurassa, näin katsoen. Onko sitten Ego sen mukainen , mutta mites tuo Pluto hellii tuolta vastakkaiselta puolelta. Tämä ei ihan vielä auennut minulle.

  • Astrologian Taika Says:

   Karmaa ajatellen tuo vaikuttaisi ensisilmäyksellä vallan ihanalta. Ulkoplaneetat voi tällaisissa ensisilmäyksissä jättää huomioimatta, ja silloin huomio kiinnittyy tietysti minän alueeseen, ja onhan se kartallasi joka tapauksessa paikka mihin huomio kiinnittyy. Hyvän karman yksilö ja oman onnensa seppä, näin vetäisisin isolla sudilla.

 3. Jussi Bacchus Says:

  AC Kalat
  DC Neitsyt ja Kuu siinä kiinni
  IC Kaksonen ja Saturnus siinä kiinni
  Eiköhän tuota Saturnusta ole mun kiittäminen, että se jarruttelee, mutta haluaa piirtää isoa kuvaa aina kun ryhdyn johonkin esim vaikka ostamaan uuden vaatteen (laatu- käytännöllisyys). Neitsyt Kuu tuo tarkkuutta ja näkee läpi monen asian Skorpioni Auringon avittamana vaikka esim ne ihmiset ( oudot vai asialliset) 😀
  Mut aloin ihan miettimään.
  Kiitos tästä blogista. ❤

  • Astrologian Taika Says:

   Olipa tosi kiva kuulla sinusta! Kaksittaisten ees-taas kohtaloa, tämä ei aina näytä oravanpyöräideologian mukaiselta suoraviivaisuudelta. Olenko väärässä että myös Merkurius liittyisi tähän aktivistien johtoporukkaan. Siis asetelman mukaisesti, minuus kaleidoskooppimainen ”näe mitä haluat, pyöräytä ja se on kokonaan muuttunut”, mitä teet Merkuriuksen kommunikoivaa ramppausta, Kuun kanssa ihmiset ja Saturnuksen vankat juuret. Sun kartallasi kuitenkin käy niin, että juuriastrologian oppien mukaan löytyy kovin tyytyväisiä tekijöitä, iloiset Aurinko ja Jupiter, joilla on sellaista etua että taitavat olla suotuisan kohtalon osoittajia. Onnea Jupen paluuseen!

   • Jussi Bacchus Says:

    juu Aurinko ja Jupiter tekee nyt ihan mukavaa tähän verrattain kauan kestäneeseen (ei nyt ahdistukseen) pikemminkin kyntämiseen. Hyvin sanoit tuon Merkkarin käytöksestä, se on juurikin näin. Kaikki muuttuu hetkessä, mutta myös hyväänkin suuntaan. 😉 Hyvä näin.
    Mutta tosiaan tämä juuriastrologia on miälenkiintoista.
    Kiitos Tarja ja tsemppii sinne. Kohta tulee talvipäivänseisaus ja alkaa valaistuu. 🙂

 4. Pirjo Says:

  Kiitos Tarja vastauksesta ❤ Vedetään vaan menemään tuolla isolla sudilla, mitäs niistä pikkutarkoista Neitsysmäisistä vedoista. Sehän on siellä mitättömässä paikassa 8 huoneessa ja Saturnus kiltisti pitää sen aisoissa. joten näillä mennään. 😀 Olis ihan kiva oppia tätä Juuriastrologiaa, niin mielenkiintoista. Mutta odottelen sinun kirjoituksiasi, niistä aina saa jotain irti 😉

 5. Riikka Says:

  Hmm.. mites se nyt sitten menee kun toisella tyttärellä AC/DC rapu -kauris ja MC/IC vesimies-leijona. Tämäkö juuri se mainitsemiasi kahden laadun mahdollisuus kulmissa? Merkku 4h, Pluto 7h ja Neppari 10h. (20.7.10 02.18 Pori)
  Nuoremmalla tyttärellä akselit AC/DC neitsyt-kalat, MC/IC kaksonen-jousimies. Pluto kuitenkin h4 kauriin merkissä. Katsotaanko nämä merkin ylittävät tekijät jos ovat huoneessa? Vai noteeraanko vain Venus ja Merkku 10h (2.6.12 13.31 Pori)

  • Astrologian Taika Says:

   Pahoittelen kun en ole huomannut kommenttia blogissa. Juuriastrologiassa on ensisijaista että kartta tehdään merkeittäin, eli jos nousuakseli on ravussa, koko ensimmäinen kartan talo on rapua ja akseli vain kelluu jossain tällä alueella. Kaksittainen laatu tarkoittaa sitä miten modernissa astrologiassa nimitetään muuttuvia, eli bloggaukseen olin mielestäni kirjannut ne merkit ylös, kaksonen, neitsyt, jousimies ja kalat. Näissä merkeissä on aina kaksi jotakin juttua, jousimiehessä hevosta ja kentauria, kaloissa kaksi eri suuntiin uivaa kalaa jne. Ja näissä merkeissä vaihdellaan aikaisemman ja tulevan välillä, edestaas, liikehditään.

   Juuriastrologiassa ei myöskään oteta huomioon ulkoplaneettoja tällä tavoin karttaa perusasioissa katsellessa. Uranuksella, Neptunuksella ja Plutolla voi olla muunlaisia merkityksiä, joita tässä yhteydessä en pohdi enempää. Toisessa kartassa siis kulmat ovat aktiivisessa laadussa ja planeetoista kulmiin osuvat Aurinko ja Jupiter. Ja toisessa on kyse juuri kaksittaisista laaduista kulmilla, ekassa Mars ja kympissä paljon kaksosten tavaraa – siis kaikki tässä merkissä olevat, myös Aurinko. Kun yksi merkki kattaa koko paikan (vältän kutsumasta tätä ”huoneeksi” koska se on kammottava harhaanjohtava käännöskukkanen) on yksinkertaista nähdä kaikki kulmiin sijoittuvat planeetat. Toivottavasti tämä auttoi? Karttoja kannattaa tehdä astro comissa hellenistisen kartan vaihtoehdolla, ja myös astroseekin sivusto (missä on erikseen traditional puoli) on oikein kiva.

 6. Riikka Says:

  Kiitos tarkennuksesta 🙂 Epäilinkin että ”house system” on tässä oleellinen. Kokeilinkin Whole Sign asetusta, mutta en sitten luottanut siihen. Kysyvä ei tieltä eksy!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: