Kadonnutta menetelmää etsimässä

Miltä tuntuisi, jos yhtäkkiä löytäisit astrologisen menetelmän, joka kuvaa ihmisen koko elämää? Menetelmän, jollaista ei pitänyt olla länsimaisessa astrologiassa? Näin tapahtui Robert Schmidtille hänen kääntäessään miltei parintuhannen vuoden takaista käsikirjoitusta, Vettius Valensin Antologiaa. Voimme kuvitella innostuksen ja kihelmöinnin, kun Schmidt soitti kollegalleen Handin Bobille, että mitäs sanoisit jos kertoisin että on löytynyt pitkiä aikajaksoja kuvaava menetelmä, joka on vastaava kuin intialaisessa Dasha-systeemissä. Tämä löydetty metodi oli täysin kadonnut länsimaisesta astrologiasta, toisin kuin intialainen vastineensa; Intiassa astrologinen jatkumo ei ollut kyykähtänyt samalla tavoin kuin Euroopassa varhaisella keskiajalla. Useat vanhat kirjoitukset pelastuivat tuolloin arabimaihin, missä käännettiin ja tutkittiin ahkerasti astrologisia tekstejä, mutta jostain syystä Valensin teokset eivät päätyneet heille.

Valensin kirjoituksessa ei ole edes nimetty tekniikkaa, ja Schmidt kutsui sitä Zodiacal Releasingiksi. Meillä se on kulkenut muutamia vuosia nimellä merkkivapautus. Se voisi olla toisaalta jotakin sinnepäin kuin hermeettisten arpojen merkkiylitys. Perustaltaan siinä osoitetaan mikä planeetta hallitsee kutakin ajanjaksoa, ja mehän tiedämme hyvin että ihmisen elämä on jaksottaista. Merkkivapautus on eräänlainen astrologian huipennus tai ilotulitus, sillä se sisältää koko oppijärjestelmän. Tulkinnallisesti tämä on iso Huh!, sillä ymmärtääkseen edes merkkivapautuksen perusteet, täytyy osata kaikki. Merkkivapautus on kaikkea muuta kuin yksinkertainen, vaikka että tietty planeetta merkitsisi esimerkiksi kymmentä vuotta elämästä. Ehei, se on monikerroksinen, yksilöllinen ja painajaismainen käsinlaskettavaksi.

Esittelen menetelmää vain pääpiirteiltään ja ylimalkaisesti, sillä yhdellä blogikirjoituksella tätä ei voi kenellekään aukottomasti selittää eikä varsinkaan opettaa. Merkkivapautus yleisimmin perustuu kahden tärkeimmän hermeettisen arvan merkkisijainteihin, onnenarvan ja hengenarvan, jotka ovat kaikkein keskeisimmät arvat; Kuun arkkityyppinen onnenarpa ja sen vastine Auringon hengenarpa, Fortuna ja Spirit. Arvat eivät olleet hellenistisessä oppijärjestelmässä mitään ylimääräisiä nippelijuttuja vaan aivan olennaisia kartantekijöitä. Jotta nämä voidaan laskea oikein, tarvitaan nousuakselin kohta, eli syntymän kellonaika. Muidenkin planeettojen arvoista voi samalla systeemillä laskea vapautukset, periaatteessa, mutta näiden tulkitsemisesta ei taida tässä vaiheessa olla paljoakaan tietoa.

Onnenarpa ja hengenarpa sijaitsevat kartalla aina yhtäläisellä etäisyydellä nousuakselista, toinen sen yläpuolella ja toinen alapuolella, eli horisontin yllä ja alla. Arpojen merkkisijainnin mukaan niille katsotaan merkkiä hallitsevan planeetan periodin osoittama vuosien määrä, esimerkiksi Kuun periodi on 25 vuotta ja Auringon 19 vuotta; jos onnenarpa olisi ravussa, missä tahansa merkin asteessa, ensimmäiseen jaksoon lasketaan tuo 25 vuotta. Se on jo aika pitkä aikasykli. Joskus kartoilla käy niin, että nämä molemmat arvat sattuvat samaan merkkiin. Silloin onnenarpa aloittaa tästä alkuperäisestä merkistä ja hengenarvan sykli lasketaan alkaen seuraavasta eläinradan merkistä, sillä muutoin näille arvoille tulisi ajallisesti identtiset kaudet.

Ensimmäisen ylätason pitkä aikakausi jakautuu pienempiin sykleihin eläinradan merkkien mukaisessa järjestyksessä, esimerkiksi ravun 25 vuoden kaudessa muutaman vuoden alataso alkaa samasta merkistä ravusta ja seuraavassa ollaan leijonassa. Jokainen alatasokin jakautuu vielä lyhyempiin alatasoihin; vuosikymmen palastellaan kuukausiin, kuukaudet viikkoihin ja viikot päiviin. Kutakin tasoa hallitsevat planeetat toimivat kuin tiiminä, esimerkiksi ravun yläjakson Kuu antaa agendan tai asian, ja alemmalla tasolla jossain vaiheessa oinaaseen tullessa Mars vastaanottaa tehtävänannon ja tekee sen todeksi. Tässä vaiheessa tsekataan syntymäkarttaa miten Kuu ja Mars keskustelevat keskenään, synkkaako planeetoilla, eli tapahtuuko tuossa ajanjaksossa, mihin sävyyn vai saadaanko ollenkaan tulosta jos planeetat ovatkin keskenään aversiossa (eivät merkkitasolla näe toisiaan).

Pisimmissä planeettaperiodeissa käy siten, että aikaa on vielä jäljellä kun kaikki kaksitoista merkkiä on käyty alemmalla tasolla läpi, kuten esimerkiksi Saturnuksen hallitsemissa merkeissä kauriissa 27 ja vesimiehen 30 vuoden jaksoissa. Tällöin arpa ei jatka uutta samanlaista kierrosta, vaan aloittaneesta merkistä, Kuun esimerkin mukaan ravusta hypätään vastakkaiselle puolelle eläinrataa kauriiseen. Tämä on se ajan kahleesta irtautumisen paikka, poikkeama joita joskus elämänkulkuun tulee. On jotenkin kuvaavaa, että hyväntekijäplaneettojen jaksoissa näitä ei tule, koska Venuksella on vain kahdeksan vuotta ja Jupiterilla kaksitoista. Hyppäysten kohdat elämänpolussa ovat aikoja, jolloin elämänkulku muuttaa suuntaa. Samalla tavoin elämässä näkyy toisenlaisina kausina ne ajat, jolloin pitkän yläjakson merkki muuttuu, ja isoja asioita tulee ajamaan kokonaan uusi planeetta. Ehkä nämä ovat kuitenkin luontevaa elämän edistymistä, ja hyppäykset toiselle puolelle eläinrataa tulevat pahemmin puun takaa ylläreinä.

Karkeasti yksinkertaistaen onnenarvan merkkivapautus kuvastaa asioita, jotka tulevat omalle kohdalle, ja hengenarvan kulku taas sellaista, minkä itse tietoisesti valitsee. Elämästä näitä on joskus hankala erottaa toisistaan, ei tiedä onko juttu muna vai kana, ja siksi näitä enimmäkseen katsotaankin rinnakkain. Merkkivapautus osoittaa painokkaimmat jaksot elämästä kahdella tavalla. Onnenarvan sijainnin merkin laatu, onko se trooppinen käänteentekevä, kiinteä vai kaksittainen, antaa aina saman laadun merkkeihin huippukohdan tai korostuksen sävyn. Joillakin kartoilla kuitenkin näyttäisi toimivan myös kartan rakenteen osoittama kulmapaikkojen moodi, eli esimerkiksi rapunousuisella aina vapautuksen ollessa ravussa, vaa’assa, kauriissa tai oinaassa olisi tapahtumarikkaampaa aikaa.

Chris Brennan on verrannut menetelmää kirjaan, mikä onkin hyvä analogia. Pitkä yläjakso voi olla kuin kirjan luku, alajakso sen tietty kappale, vielä lyhyempi alajakso yksi lause, ja lyhyt ohikiitävä jakso yksittäinen sana. Merkkivapautuksen avulla saadaan selville mikä on sinun elämästäsi kertovan kirjan teema ja juoni, mitä tapahtuu sivulla 52 ja millainen keskustelu käytiin kun kohtasit kumppanisi, sait lapsen tai oivalsit elämäsi tarkoituksen.

Onko Zodiacal Releasing eli merkkivapautus sinulle uusi astrologinen juttu vai jo tuttu menetelmä? Jos haluat tähän pikkuisen tutustua, vuositulkintani (linkki tulkintoihin) sisältää pienen katsauksen mitä merkkivapautus vuoden aikana näyttää.

Advertisement

Avainsanat:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: