Arvonta alkaa

Onnenarvan symboli

Edellisessä blogikirjoituksessani oli pari asiaa, joista haluan jatkaa tarkemmin; mikä on arpojen merkitys astrologiassa ja mitä tarkoittaa käsite hermeettiset arvat. Uppouduin arpojen maailmaan päiväkausiksi, olikohan Merkuriuksen ja Pluton yhteisvaikutusta.

Alkuperäisissä kreikankielisissä teksteissä arpa ilmaistiin käsitteellä klēroi, millä tarkoitetaan perintöosaa, maa-aluetta tai arpomista. Tarinan mukaan sotilaille arvottiin tehtävät, lappuset laitettiin kypärään ja jokainen nosti arpansa, ja sai sen mukaisen homman mikä tuli hoitaa. Mielenkiintoista tässä on, ettei tehtäviä jaettu oletettujen kykyjen mukaan, että ns. paras mies valittaisi tehtävään, ja näin kitkettiin valinnoista pois korruptio ja nepotismi. Tuohon aikaan ajateltiin, että jumalat pitävät huolen oikeellisuudesta arpaonnen avulla. Tehtävänjako perustui sotilaan yksilölliseen arpaonneen, eli kohtaloon. Samaa klēroi sanaa käytettiin myös esimerkiksi keisarin lahjoittamista hallinta- ja maa-alueista, joita saajan piti valvoa ja hoitaa.

Astrologiassa käsitteeksi on vakiintunut englanninkielen Lot, sana josta lottery eli arpajaiset on peräisin. Paljon myös käytetään arabiankielisestä käännöksestä kotoisin olevaa nimitystä Pars, mikä ei ole aivan yhtä ytimekäs. Piste, mikä viittaa eläinradan asteeseen arvan sijainnista, tai osa, mikä jo kalskahtaa enemmän kohtalon osalta, johdattaa mahdollisesti keskittymään enemmän arvan rakentumisen tekniikkaan.

Päätin jättää tässä kirjoituksessa esittelemättä arpojen laskennan, sillä se on ihan oma taiteenlajinsa. Laskennan perusteisiin kannattaa tutustua esimerkiksi Martien Hermesin videoiden, Charles Obertin teosten ja ennenkaikkea Robert Schmidtin luentojen avulla. Arvat lasketaan kahden astrologisen tekijän, esimerkiksi planeetan, välisistä asteista, mikä lisätään tai vähennetään nousuakselin kohdasta. Arvan tekijät osoittavat miten arpaa tulee lukea, ja sekä nousuakselin aste että tekijöiden asteet tuovat arvalle henkilökohtaisen ja yksilöllisen arvan sijainnin. Oletan myös, että nykyajan harrastajat katsovat arpojen kohdat astrologisten ohjelmien kautta. Suosittelen ilmaisen Planet Dance ohjelman lataamista tietokoneelle, tai netissä Astro Seek -sivustoa.

Arpoja moni kuvaa tai esittelee kertomalla, että ne ovat jonkinlainen lisäosa, mikä antaa tulkinnallista lisätietoa tahdotusta asiasta. Ajattelen arpojen merkityksestä toisin, ja koetan perustella näkemystäni. Arvat ovat kuuluneet astrologiseen oppijärjestelmään aivan alusta saakka. Vaikka itsensä astrologian luojan tai varhaisen mestarin Hermes Trismegistuksen teoksia ei ole säilynyt / löydetty, moni hellenistisen ajan kirjoittaja mainitsee lähteekseen hänen tekstinsä. Arpoja ei siis ympätty mukaan lisäosaksi myöhemmin. Astrologian tehtävänä on selvittää kohtalo ja arvat ovat yksi taso kohtalon toteutumisessa. Yleiskohtalo koskettaa kaikkia jollakin tavoin, planeetat käsittelevät tietyn asian tai teeman kohtaloa, ja arvat tuovat kohtalon yksilötasolle missä kohtalo materialisoituu maalliseksi tapahtumaksi tai asiaksi.

On inhimillistä, että länsimaisessa astrologiassa on ehkä vähän eksytty arpojen merkityksen kanssa. Tiedon jatkumo katkesi alkuperäisten hellenistisen ajan kirjoituksien kadotessa, ja se palautui enimmäkseen vasta kun arabiaksi käännetyt kreikankieliset teokset käännettiin latinaksi. Ptolemaioksen teokset olivat kuitenkin saatavilla, ja hän esitteli ainoastaan onnenarvan; tämä oli Ptolemaioksen omia tarkoitusperiä tukeva ratkaisu. Varhaisella keskiajalla erehdyttiin luulemaan, että vain onnenarpa olisi alkuperäinen arpa, ja kaikki muut myöhempää arabialaisten keksintöä. On totta, että arabialaisessa astrologiassa tehtailtiin arpoja suuri määrä todennäköisesti horaariastrologian tarpeisiin. Arpojen kaaoksesta oli vaikea seuloa mikä oli alkuperäistä, perustavaa tai olennaista. Arabialaisten valloittajien kulttuuria karsastettiin, mikä johti muiden kuin onnenarvan heivaamiseen ulos keskeisimmistä opinkappaleista.

300-luvun jälkipuoliskolla Paulus Aleksandrialainen on ensimmäinen (löydetyistä teksteistä) joka nimeää erikseen hermeettiset arvat. Seitsemän planeetan arvat ovat kuitenkin olleet selkeästi käytössä jo pitkään tätä ennen. Hellenistisen ajan astrologit eivät aina erikseen nimenneet asioita tai tekniikoita kirjoituksissaan, joten ehkä kaikkien planeettojen arvat olivat käytössä koko hellenistisen ajan.

Hengenarvan symboli

Hermeettisillä arvoilla tarkoitetaan seitsemän silmin havaittavan planeetan arpoja. Kuun onnenarpa on arkkityyppinen ”ensimmäinen” arpa, joka kuvastaa arpojen ideaa tuoda kohtalo arkipäiväiseen elämään. Auringon hengenarpa toistaa Kuun ja Auringon välisen etäisyyden mittaamista nousuakselista. Kun valojen etäisyys on pieni, uudenkuun vaiheessa, molemmat valojen arvat tulevat lähelle nousua. Täydenkuun ajan arvat sijoittuvat vastaavasti vastakkaiselle puolelle laskuakselin suuntaan. Puolenkuun arvat asettuvat horisonttiakseliin nähden keskivaiheille, toinen kartan laelle ja toinen pohjukkaan.

Muiden planeettojen hermeettisen arvat rakentuvat joko onnenarvan tai hengenarvan kautta. Venuksen ja Jupiterin arvat rakentuvat etäisyyden katsomisesta hengenarpaan, ja Merkuriuksen, Marsin ja Saturnuksen arvat mitataan onnenarvan suhteen. Tästä seuraa mielenkiintoisesti arpojen toteutumisen tyyli siten, että hengenarvan kaverit Venuksen Eros ja Jupiterin Victory ovat luonteeltaan omille teoille perustuvia asioita, kun taas onnenarvan kolmikko Merkuriuksen Necessity, Marsin Courage ja Saturnuksen Nemesis ilmentävät enemmän omalle kohdalle tulevia asioita. Arpojen nimistö ei taida olla vielä täysin lukkiutunut suomeksi, ja siksi kuljetan mukana englanninkielisiä nimityksiä, jotta lisätiedon etsintä olisi vaivatonta.

Schmidt on todennut arvoista (oma vapaa käännös), että niissä planeetan useat toteutumisen vaihtoehdot erotetaan yhdeksi omassa ympäristössämme tapahtuvaksi asiaksi. Arvat seuraavat tarkasti planeettansa teemoja, eli arpaan itseensä ei liity mitään sellaista mikä ei jo kuuluisi sitä vastaavan planeetan tematiikkaan.

Lot of Fortune, onnenarpa kuvastaa kehollisia asioita kuten terveyttä, elämänkulkua ylipäätään, mitä ihminen tekee elämällään ja elääkseen, omaisuutta, mainetta ja asemaa (onko etuoikeutettu). Onnenarpaan liittyvät asiat tulevat omaksi osaksi, lähinnä siis onnenkantamoisia, sellaisia jotka eivät ole omasta tahdosta kiinni. Onnekkuus tarkoittaa tuuria, eli tämä arpa ei näytä mikä saa sinut onnelliseksi.

Lot of Spirit (joskus nimetään Daimon), hengenarpa osoittaa sielua, temperamenttia (voimme kai mieltää tämän persoonaksi), älykkyyttä, kykyjä ja tekemistä; usein myös ammattia. Auringon arpa kertoo mikä yksilöä innostaa, yllyttää ja inspiroi, eli mikä itsen ulkopuolinen asia saa sielun toimimaan. Hengenarpa viittaa asioihin, joissa itse on aktiivinen toimija, tekijä ja päättäjä.

Lot of Necessity, välttämättömyyden arpa, liittyy elämän kiusoihin ja harmeihin, ratkaistaviin ongelmiin ja pulmiin. Merkuriuksen arpa voisi olla kuin selviytymisen arpa, sillä tässä puljataan tiedolla ja taidolla, ja joskus myös kilpaillen, sanansäilällä, väitellen tai painien, eli mitä asioita on välttämättä kohdattava.

Lot of Eros (joskus nimellä Love) rakkauden arpa näyttää mitä haluaa, tahtoo, kaipaa, himoitsee, mihin paneutuu, mitä sydän halajaa, mistä on kiinnostunut. Venuksen arpa on paljon enemmän kuin parisuhteista kertova lisätekijä, se liittyy siihen mitä valitsee ja minkä hylkää.

Lot of Courage, rohkeuden arpa ilmentää uskallusta ja lujuutta, petoksia joita kohtaa sekä kaikenlaista pahuutta. Marsin arpa viittaa tilanteisiin joissa joutuu reagoimaan vaistonvaraisesti ja tavoilla miten ei normaalisti käyttäydy, lähinnä siis odottamattomien riskien ja vaarojen tullessa eteen.

Lot of Victory, voitonarpa tarkoittaa uskoa, toiveita ja odotuksia, kilvoittelua sekä anteliaisuutta, yritteliäisyyttä ja menestystä. Ehkä tämä on myös sitä miten hyödyntää tilaisuudet. Jupiterin arpa näyttää sitä missä menee hyvin.

Lot of Nemesis, kohtalonarpa viittaa siihen minkä ansaitsee, mikä tulee rangaistuksena ja mille ei mahda mitään. Saturnuksen arpa osoittaa mikä on vaan kestettävä, mikä aiheuttaa pettymystä, epäonnistumista, menetyksiä, surua, tuhoa ja heikkoutta.

Arpoja tarkastellaan periaatteessa aivan samoin kuin muitakin tekijöitä astrologiassa. Onko arpa kulmapaikassa tai akselilla, tai hyvässä paikassa, tai vastaavasti ikävässä sijainnissa. Katsotaan sijainnin merkkiä mitä se kertoo. Tärkeää on tutkia mitä arvan sijaintimerkin hallitsija antaa, aspektin kautta tukea vai hylkääkö aversiossa, sekä merkkiä hallitsevan planeetan asemaa onko siitä mihinkään vai onko onnistunut, klikkaako hallitsijalla sektin valon kanssa. Jos arvan kanssa samassa merkissä on sektiin kuuluva hyväntekijä (Venus tai Jupiter), siitä on etua, mutta harmintuojat vaikeuttavat (Mars, Saturnus). Joku arvoista saattaa näin arvioituna nousta muita tärkeämmäksi, ja sen osoittama kohtalo siten merkittävämmäksi. Jos ajatellaan sitä sotilaiden tehtävien nakitusta, arvat eivät välttämättä osu meille sen mukaan mihin luontaisesti olisi taipumusta, vaan näyttävät asioita ja tapahtumia joihin pitää kasvaa, oppia ja mukautua.

Oma lukunsa on tekniikka, jossa onnenarvan merkki siirretään ensimmäiseksi, ja sen myötä koko karttaa katsotaan toisenlaisesta näkökulmasta. Maniliuksella on tästä omanlaisensa varsin mielenkiintoinen esityksensä, jossa paikkojen merkitykset eroavat tavanomaisesta tavasta tulkita kartan paikkoja.

Lyhytkin tiivistys arvoista uhkaa käydä mittavaksi! Kyselkää, keskustellaan, ja jos joku ei onnistu löytämään oman karttansa hermeettisten arpojen kohtia, autan mielelläni (yhteyttä meilitse astrologiantaika@gmail.com syntymädata viestiin). Kiitos kun jaksoit lukea!

Advertisement

Avainsanat:

Yksi vastaus to “Arvonta alkaa”

  1. Minna Says:

    Solar Fire antaa aika erilaisia nimiä näille pisteille/osille. Vaikea hoksata mitkä ovat toisiaan vastaavia nimityksiä. Minna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: