Intialaista sävyä kulmiin

Tässä kirjoituksessa ei käsitellä meikkausohjeita, ja tämän lisäksi toivon, ettei esittelemääni ajattelua käsitetä kulttuuriseksi omimiseksi. Länsimaisen astrologian perusteita opiskellessani muutama vuosi sitten opinnoissa käytiin läpi joitakin yhtymäkohtia hellenistisen ja veda-astrologian välillä. Näiden eri alueiden astrologianäkemyksissä on tekniikkatasolla paljon samaa, jopa siinä määrin että voi hyvin ajatella näiden olevan lähempänä toisiaan näkemyksellisesti kuin esimerkiksi hellenistinen astrologia ja nykypäivän moderni astrologia ovat.

Kartan kulmapaikkoja voi sävyttää tai selittää lainaamalla intialaisen kulttuurin keskeisimpiä käsitteitä. Nousumerkki, ensimmäinen kulma, on tässä ajattelussa dharma. Olemus, kysymys kuka minä olen, on koko kartan ydin. Dharma voidaan mieltää elämäntehtäväksi, tai ennemminkin velvollisuudeksi täyttää tuo tehtävä. Dharma on oivallus siitä miksi on olemassa ja mitä tehtävää on tullut tekemään. Nousumerkki kuvastaa elämän kulkua ja siksi siitä on luettavissa elämän tarkoitus.

Kartan korkein kulmapaikka on artha, tai ainakin lähinnä käsitteen materiaaliseen puoleen keskittyminen, kuin oravanpyörässä olo. Kymmenes merkki on tekemisen kohta, se mitä puuhataan enimmäkseen, ja tämä yleensä leimaa ihmistä yhteiskunnassa johonkin rooliin. Karma tarkoittaa tekoja, joilla on seurauksensa, ja tämä kartan paikka osoittaa mikä seuraus elämällä on.

Laskeva seitsemäs paikka on kaama (luulin aina että se on kama, mutta wikipediasta huomasin suomenkielisen kirjoitusasun). Tässä kulmapaikassa sijaitsee sosiaaliset ympyrät, ja kaama liittyy aistillisiin ja sosiaalisiin nautintoihin. Seiska on kohta jossa yhdytään osaksi kokonaisuutta, antaudutaan toiselle, ja osoitetaan palvontaa. Tämä on Auringon päiväkierrossa se hetki kun päivän työ on tehty ja keräännytään yhteen viettämään vapaata.

Kartan pohjukan neljäs kulmapaikka on mokša, mikä yökohdassa kuvastaa elämän päättymistä ja sen päämäärää. Mokša tarkoittaa vapautumista jälleensyntymisen kierrosta, tilaa jossa löydetään yhteys sieluun. Neljäs kartankohta osoittaa mitä sielu oppii tästä elämänkierrosta, mikä on ollut koko jutun pointti että täällä ollaan, eli kyse on varsin syvällisistä asioista. Niin syvistä, että ne voi mieltää pinnanalaisiksi tai pohjimmaisiksi syiksi, tai jopa piilotetuiksi aarteiksi.

Neljän kulmakohdan teemat saavat merkityksiä, jotka ovat vähän vaikeita kuvata (liian esoteerisia), ja siksi tämäntyyppinen selitysmalli yleensä puuttuu typistetyistä luetteloista mitä kartankohdat tarkoittavat. Toivottavasti tämä lyhyt hahmotelma antoi teille lisää ajateltavaa kulmapaikoista. Missä moodissa sinun karttasi kulmat ovat; käänteentekevässä trooppisessa, kiinteässä vai kaksittaisissa merkeissä? Onko jokin kulmista muita kohtia painokkaampi, ja löydätkö sen merkityksen vastaavuuden omasta elämästäsi?

Advertisement

Avainsanat:

7 vastausta to “Intialaista sävyä kulmiin”

  1. Jussi Koski Says:

    Mahtavaa..
    Kyllä sä hyvin kirjoitat.
    Tämä tosiaankin laittaa ajattelemaan syvällisemmin omaa karttaa. Jos kartan kulmia on ajatellut käytännön mallilla niin tässä täytyykin miettiä miksi -mallilla.
    Miksi teen näin ja mihin se vie?
    Tämähän tekee elämää helpommaksi.
    Kiitos tästä.

    • Astrologian Taika Says:

      Kiitos sanoistasi Jussi, mahtavaa jos ajattelit tästä että helpottaisi, itsestä usein tuntuu että mitä enemmän ajattelee, sitä enemmän sotkeutuu 🙂

  2. Irmeli Leinonen Says:

    Jopas! Mieli oitis takertui karttani IC:lle. (29.4 Kauris) ja Pluton viipymisen siinä.

    • Astrologian Taika Says:

      Kiva kun laitoit kommentin. Joku iso transiittikulku voi valaista näitä oman kartan perusteita.
      Selvennän vielä että kulmapaikkoja katsoessa luetaan kokomerkein, eli MC-IC linja voi kellua muuallakin kuin kymppi-nelospaikoissa. Neljäs Moksan kohta on samaa laatua kuin nousumerkki, neliössä siihen.

      • Irmeli Leinonen Says:

        Mielenkiintoista! Plutolla tarkka neliö ASC:lleni (19 ast Vaaka) kesällä 2018. Silloin kesäkuun lopulla erikoinen tapahtuma. Liittyi Ilta-Sanomien artikkeliin narsismista ja oivallukseen, että olin elänyt kymmeniä vuosia narsistin kanssa. Näin kuin sisäisin silmin, miten palaset eletystä elämästä loksahtivat paikoilleen. Oivalluksen jälkeen tunsin ihan fyysisesti joka solullani voimakkaan virtauksen pääni päältä (7. chakra) läpi kehoni. Kokemus oli huima. Se jos mikä oli ”valaistumisen hetki”.

        Paljon olen tilannetta miettinyt. Sainpa selvän selityksen! Kiitos!

  3. PirjA Says:

    Vaakanousuisena minulle on aina ollut tarjolla monia selityksiä olemassaololle ja niitä on tullut vaihdettuakin jonkin verran, ehkä vieläkään ei ole lopullinen versio käytössä.
    Oinas laskevana: ilmankos en juuri tunne kuuluvani minnekään. Mikään ryhmä ei täysin vastaa omaa oloani.
    Rapu kymppipaikalla kuitenkin kytkee sukuun ja samankaltaisiin ihmisiin.
    Nelospaikan kauris ei kaipaa kovin usein seuraa, vaan tekee yksinäistä työtään kypsyttelemällä omassa rauhassaan.

    • Astrologian Taika Says:

      Kiitos kommentoinnista PirjA. Vaaka nousulla on puntaroija eikä sen kanssa dharma ole ehkä yhtä lukkoonlyöty juttu kuin jonkun muun merkin kanssa. Hyvin tunnuit isot linjat hahmottavan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: