Miten Merkurius aprillaa meitä? Se tulee tänään näkyväksi iltatähtenä eli pääsee pois Auringon polttavien säteiden alta. Hellenistisen astrologian parissa uraauurtavaa työtä tehnyt Robert Schmidt piti tätä näkyväksitulon hetkeä mahdollisesti tärkeimpänä vaiheena planeetan kierrossa. Kun planeetta on ollut pimennossa Auringon säteiden alla, sillä on ollut aikaa tarkastella asioita, pohtia ja miettiä, ja kun se tulee esille itsenään, on planeetalla jotakin kerrottavaa tästä matkasta.
Merkurius ja Venus antavat syklissään kaksi tällaista tärkeää ilmituloa, äänekkäämpi voi olla aamutähdeksi nousu horisontissa ennen Auringon nousua, ja miellyttävämpi kenties iltatähden näkyvyys taivaanrannalla kun Aurinko on laskenut. Astrologiassa katsotaan enimmäkseen keskiarvoa näkyviin tulolle 15 asteen etäisyydestä Aurinkoon. Tämä ei aina ole todellinen näkyvyyden kohta, sillä planeetta voi olla näkyvissä vähän ennemminkin, tai vasta vähän myöhemmin, riippuen sen asemasta taivaalla. Näin on ollut juuri tämänkertaisen Merkuriuksen näkyvyyden kanssa, sillä ilmeisesti ainakin jossain päin maailmaa Merkuriuksen on voinut nähdä jo aikaisemmin. Yhtä kaikki, astrologia on paljolti symboliikalla pelaamista, ja viidentoista asteen rajaa on helppo käyttää.
Merkurius on oinaassa 26 asteessa näkyviin tullessaan ja Aurinko 11 astetta oinasta. Meillä tämä etäisyys saavutetaan huhtikuun ensimmäisen päivän myöhään illalla 23:47. Kun on jo yöajasta kyse, molemmat ovat silloin horisontin alla näkymättömissä. Koska maailmalta on kuulunut, että Merkuriuksen voi jo nähdä, voidaan ajatella että kun Aurinko laskee horisonttiin noin iltakahdeksalta, Merkuriuksen voisi silloin nähdä läntisellä taivaalla.
Merkuriuksen sanottavan ja ilmoitettavan seikan luonteen juuret ovat sen aikaisemmassa kohtaamisessa Auringon kanssa. Yläkonjunktio tapahtui silloin kun Aurinko ja Merkurius olivat molemmat aivan Neptunuksen kyljessä 17. maaliskuuta. Arvattavaa on, että ajatukset on tuolloin olleet vähintäänkin ihmeellisiä, mielikuvituksellisia ja kummallisia. Neptunus on usein kaihoa jotakin tavoittamatonta kohtaan, ja kaihomieli oikeastaan sopii hyvin iltatähden tyyliin. Nyt oinaassa kulkiessaan Merkurius on kuitenkin äänekäs, umpirehellinen ja suorapuheinen. Sanotaan nyt mikä oli niin kummallista!
Vastaa