Pääsiäisen ikoninen kartta

Juhlapyhien vietto on jäänyt vähälle nykyisin, ja Pääsiäisestäkin tulee ensimmäiseksi mieleen hulvaton brittikomedia Brianin Elämä. Se oli niin rankka elokuva, että kiellettiin useissa Euroopan maissa, mutta on sittemmin valittu kaikkien aikojen parhaimmaksi komediaelokuvaksi. Tarina kertoo Brianista, jota luullaan väärinkäsityksen johdosta messiaaksi. Mielenkiintoinen anekdootti on, että elokuvan rahoituksen puhui itse beatle George Harrison.

Monty Pythonin elävän sirkuksen joukon legendaarisen elokuvan ikonisen tunnuslaulun kirjoitti ryhmän käsikirjoittaja, näyttelijä ja lauluntekijä Eric Idle. Hän ei itseasiassa näytellyt Brianin roolia, mutta veti muutaman muun roolin produktiossa. Laulu Always look on the bright side of life, eli katso aina elämän valoisaa puolta, hupsuteltiin ristiinnaulitsemiskohtauksessa.

Kartta yllä on Astro-Seek ilmaispalvelusta. Sisäkehällä syntymäkartan planeetat sinisellä, ulkokehällä kakstoistaosat oranssilla.

Eric Idlen syntymäkarttaa voi pitää näyttelijän oppikirjaesimerkkinä. Aurinko oinaassa on Keskitaivaalla yhdeksännessä merkissä, mikä osoittaa uskonnollisia instituutioita. Nousuakseli on leijonassa, eli se on tuon ylennyksessään paistattelevan Auringon hallinnassa. Esiintyvälle henkilölle kovin edullinen asetelma. Uran, työn ja tekemisen alueella karttaa on hienosti Venus omassa härän merkissään. Venus symboloi taiteita. Samoin kuin Aurinko, myös Jupiter on ylennyksensä merkissä ravussa, mutta perin hankalassa kartankohdassa viimeisessä paikassa, ja myös sitä vastapäätä kauriissa vastamerkissään oleva Kuu kertoo hankalista asioista. Kahdestoista kohta on kärsimystä, mutta planeetta tällä alueella voi vetää teeman jotenkin hallitsemattomaksi tai liiallisuuksiin; mikä sopisi paremmin Jupiteriin kuin kirjoittaa ylioptimistinen viisu kristinuskon kärsimyksen kulminaatiosta, ristiinnaulitsemisesta. Kirkas Aurinkokin tempautuu teemaan mukaan kun katsotaan elämän valoisaa puolta.

Idle on kuvannut kouluaikaansa helvetilliseksi. Hän oli sisäoppilaitoksessa, ja poikajoukon ahdistavassa kiusaamisen ilmapiirissä omaksui hauskuuttajan roolin, mitä ilmeisimmin selvitäkseen järjissään tästä ajasta. Idle on maininnut, että kauhea kouluaika valmensi häntä hyvin Monty Pythonin sarkastiseen huumoriin. Kun koulussa ei ollut muuta tekemistä, hän opiskeli, ja sai lunastettua paikan Cambridgen yliopistossa, missä sitten tapasi muut Elävän sirkuksen jäsenet.

Eric Idle Brianin elämässä

Hellenistinen astrologia katsoo mielenkiintoisesti ja modernista näkökulmasta yllättävästi Saturnuksen näyttelemistä osoittavaksi planeetaksi. Idlen kartalla se on varsin lupaava, sektiin kuuluva ettei se ole harmintuojista vaikein, ja sijaitsee kaksosissa yhdennessätoista hyvän hengen paikassa. Tämä sijainti osoittaa lupausta siihen mitä tekee, koska tästä noustaan seuraavaksi päiväkierrossa tekemisen kymmenenteen kohtaan. Saturnuksen merkki kaksoset viittaa sekin mukavasti kaksikasvoisuuteen, siihen että on roolissa. Saturnuksen mieltäminen näyttelemisen osoittajaksi on peräisin Saturnalia karnevaalista, jossa juhlijoiden roolit käännetään nurinpäin; valtaapitävät palvelevat palkollisiaan. On viitteitä, että Saturnalian pidoissa käytettiin kasvoilla maskeja.

Idlen kartalla Saturnuksen kakstoistaosa eli planeetan dodekatemoria sijoittuu sekin Merkuriuksen hallitsemaan merkkiin neitsyeen. Planeetan kahdestoistaosa näyttää mikä on planeetan ydinolemus, ja Saturnuksen kohdalla se osoittaa sanataituruutta, kirjoittamisen kykyä resurssien, taitojen ja kykyjen alueella. Idlen tyylille oli ominaista verbaaliset omituisuudet, sanoilla leikkiminen.

Eric Idlelle on muuten omistettu oma asteroidi, numeroltaan 9620, ja se on hänen kartallaan jousimiehen 24 asteessa – Saturnisessa kohdassa jousimiehen merkkiä, viidennessä merkissä mikä kertoo hauskanpidosta ja luovuudesta.

Mitä kaikkea muuta kartasta nousee mieleen? Jos Pääsiäisenä on aikaa astroilla, kommentit ovat tervetulleita!

Advertisement

Avainsanat: , ,

2 vastausta to “Pääsiäisen ikoninen kartta”

  1. Helena Ferchichi Says:

    Oli milenkiintoista,vaikka ei tuttua.Idlen astreoidi osuu mun Marsiin 23 astetta.
    Mulla Saturnus on Merkuriuksen ja Neptunuksen välissä ja rakastin koulussa näyttelemistä ja pääsin jo kansakoulun 4.llä Joulujuhlassa 2. pääosaan.Ja kirjoitin oppilaiden kanssa 1. näytelmän heidän teksteistään v.2000 ja sen jälkeen.

  2. Helena Ferchichi Says:

    Höh, kirjoitin kommentin!Mikä meni pieleen. T.HF

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: