Ilman aikaa

Kepeän monimerkityksellinen otsikointi viittaa elementin osoittamaan pitkään ajanjaksoon, enkä siis kehota ketään heittämään kellojaan jorpakkoon. Yleisiä ajanjaksoja mitataan Jupiterin ja Saturnuksen kohtaamisista, jotka tulevat noin kahdenkymmenen vuoden välein. Näille kahden kaukaisimman silmin havaittavan planeetan keskinäisille kierroille on tyypillistä, että ne toistuvat saman elementin merkissä todella pitkään. Toivottavasti muistatte reilun parin vuoden takaa, kuinka astrologian piireissä kovasti puhuttiin Jupiterin ja Saturnuksen yhtymästä vesimiehen merkin alussa, talvipäivänseisauksena 2020. Tästä alkoi ilman elementin valtakausi. Aikaisemmat yhtymät tapahtuivat maan elementin merkeissä ja nyt tuli iso siirtymä ilman elementtiin. Tätä kutsuttiin termeillä the great conjunction tai the great mutation (suurkonjunktio tai suuri muutos). Jupiterin ja Saturnuksen keskinäiset syklit alkavat ilman elementtien yhtymistä seuraavan noin parinsadan vuoden ajan. Yhden elementin valtakauteen kuuluu siirtymäkaudet, joissa yksi kahdenkymmenen vuoden välein tapahtuva kontakti tulee ikään kuin seuraavaan elementtiin. Näin kävi 80-luvulla kun Jupiter ja Saturnus kohtasivat vaa’assa, mutta viimeinen maan elementin yhtymä vuosituhannen vaihteessa tapahtui härässä. Alkaneessa ilman aikakaudessa planeetat kohtaavat vaa’assa 2040, kaksosissa 2060 ja taas vesimiehessä 2080 ja sitä rataa, kunnes 2159 ennakoidaan seuraavaa elementin vaihdosta veteen skorpionissa, mihin aikakausi vaihtuu 2219. Samankaltaista elementtien jaksottaista toistumista tapahtuu vuosittain Merkuriuksen perääntymissä sekä Venuksen sykleissä – astrologinen kello toimii elementeillä.

Elementtien oppi on hieman piilossa vanhoissa järjestelmän lainalaisuuksia kuvastavissa opetuskartoissa Thema Mundissa ja planeettojen ilojen kartassa. Elementin idea ilmenee sitä hallitsevien planeettojen kautta. Ilman elementin päiväaikainen hallitsija on Saturnus ja yöhallitsija Merkurius. Planeettojen ilon kartassa Merkurius iloitsee ensimmäisessä paikassa ja Saturnus viimeisessä, molemmat siis nousumerkin tuntumassa. Ilma on siis ikään kuin nousukohdassa karttaa ja sen luonne on ylöspäin kohoava. Tulen hallitsijat ovat päiväaikaan Aurinko ja yöaikaan Jupiter, jotka iloitsevat keskitaivaan paikan molemmin puolin yhdennessätoista ja yhdeksännessä kohdassa. Tuli nousee ylimmäksi, sen luonne on myös kohoava, mutta oikeastaan se on jo valmiiksi siellä korkeimmassa kohdassa, laantuen ja tasaantuen seuraavaksi. Veden elementti kuvautuu laskumerkin mukaan, jota lähimpänä iloitsevat veden päivähallitsija Venus viidennessä paikassa ja yöajan hallitsija Mars kuudennessa. Veden luonne on laskeutuva; pisarat etsiytyvät takaisin meren suureen symbioosiin. Maan elementti on kartan pohjukassa, sillä sitähän maa meille kuvastaa, alustaa. Maan elementin päiväajan hallitsija Venus on viidennessä paikassa ja yöajan hallitsija Kuu kulman toisella puolella kolmannessa paikassa, ilojensa mukaisesti. Maan elementti on alimpana eli laskusuunnassa, mutta periaatteessa vankkumattomasti kohdillaan.

Ajatuksena tuntuu huikealta, että elinaikanaan pääsee todistamaan ja elämään ison valtakauden vaihtumisen hetkiä, kuten tähän aikaan elävät kokevat elementin vaihtumisen maasta ilmaksi. Jos aikaisempia maan kahtasataa vuotta luonnehtii materialismin kaudeksi, alkanutta ilman aikakautta voisi pitää tiedon aikakautena. Tässä vaiheessa pitkää sykliä ei voi kuitenkaan tietää mitä ilma lopulta merkitsee. Joka tapauksessa muutoksia on luvassa, sillä ilman tarkoitus on sekoittaa, pyörittää ja liikuttaa. Jos ilma pysyy liian pitkään paikoillaan, se pilaantuu. Ja kun maailmaa katsoo lienee selvää että muutoksia on tultava.

Mitä ilman aikakaudella on odotettavissa, mitä se koskettaa ja mihin pureutuu, eli millainen ilman elementti oikein on? Mentaalinen, analyyttinen ja älyllinen, ja siksi veikkasinkin tiedon olevan valtaa. Ilmaan liittyy abstraktius ja teknologia; tietokoneet tulivat, dataa kertyy, eikä ilman älykännykkää pysty nykyään hoitamaan virallisia tai kaupallisia asioita (huomaa viittaus Saturnukseen ja Merkuriukseen). On ollut paljon puhetta roboteista ja tekoälystä, siinä määrin että ne ovat vääjäämättömiä. Ilmaa voi ajatella atmosfäärinä, ilmapiirinä, ja sitä kautta se kuvastaa ympäristöä. Sillehän täytyy tehdä konkreettisesti ja yhdessä jotakin. Ilman elementtiä kuvaillaan sosiaaliseksi ja siihen liittyy kanssakäyminen, viestintä ja jakaminen. Muistelen astrologi Austin Coppockin kuvailleen ilman elementin ajassa oloa / pärjäämistä ja selviytymistä siten, että otetaan oppia linnuista, ne parveilevat. Samanmielisten kanssa muodostetaan joukkovoimaa, jota ei rajoita enää omistaminen tai maantiede kuten aikaisemmin maan elementin kaudella. Parvi voi olla kuitenkin myös ajattelullinen klikki, jossa ei suvaita sooloilua tai vaihtoehtoja. Olen myös tuuminut tiedonjakamisen ideologiaa, avointa dataa, ja sen vastakohtana tiedon kertymistä vain heille joilla on etuoikeus (taloudellinen, rodullinen tms.). Ilma on ajattelua, ja mietin tuleeko uusi maailmanfilosofia vai millä tavoin ajattelu uudistuu. Historiaa en ole kauheasti tutkinut aikaisemmista ilman valtakausista, mutta olikos se niin että kristinusko laajeni maailmanuskonnoksi edellisen aikakauden kuluessa. Ilman atmosfäärin luonteeseen kuuluu, että jokin yhteinen idea ulottuu tapoihin, käytökseen, kaikkeen olemiseen.

Miltä tulevaisuus näyttää ilman aikakautena? Turbulenssilta? Liikehdintää on mitä ilmeisimmin luvassa. Nopeus lienee aina vaan voimistuva teema. Odotan mielenkiinnolla tiedollista edistymistä, josko sitä tapahtuisi jo omana elinaikanani. Ehkä suuret arvoitukset maailmasta selviävät. Ideoita ja keksintöjä on aina ollut, mutta mihin ne ilman aikakautena liittyvät; keksitäänkö lentäminen uudelleen. Oppimisen metodien luulisi menevän täysin uusiksi. Ilman ajassa stimulaatiota riittää aivoille, mutta samalla täytyisi löytyä rajat, kun jo nyt näemme ettei netin selaaminen täytä kaikkia ihmiselon tarpeita. Elämme tosiaan muuttuvassa maailmassa!

Millaisen tulevaisuudenkuvan sinä kertoisit ilman elementtiin perustuen? Heittäydytään idealisteiksi, millaisen maailman haluaisit?

Advertisement

Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: