Kesän planeettaylläri

Mars ja Uranus yhdessä järjestävät kesän vaikeimman tai vaarallisimman planeettavoiman. Planeetat kohtaavat härän merkin loppupuolella tarkimmillaan heinäkuun puolivälissä. Hellenistisen katsannon mukaan planeetat ovat sulautuneet yhteen silloin kun ovat toisistaan kolmen asteen etäisyydellä. Näin ollen kaikkein aktiivisinta Marsin ja Uranuksen poksahtelua on heinäkuun 11. päivästä kahdenteenkymmenenteen, ja silloin Mars siirtyykin jo kaksosiin.

Uranus on jo tuttu juttu härästä, eli se on järjestänyt arvaamattomia asioita merkkiin yhdistettävistä asioista kuten ravinnosta tai taloudesta. Kun tarkastelen ulkoplaneettoja vähän samaan tyyliin kuin kiintotähtiä, näillä ei ole ns. omia merkkejä, vaan ne tekevät asioitaan kunkin merkin osoittamissa teemoissa. Uranus viihtyy härässä yhtä hyvin kuin missä tahansa muussa eläinradan merkissä, mutta voidaan silti pohtia miten härän muhiva tyyli käy yksiin Uranuksen sähköisen yllättävyyden kanssa.

Marsille härkä on vastamerkki, vastapäätä sen yöaikaista skorpionin kotimerkkiä. Vastamerkissä planeetta kohtaa haastetta ja vastustusta, koska sen tulisi sopeutua itselleen vieraaseen ”kulttuuriin”. Se missä Marsin luontainen ilmentyminen kohtaa härän tyylin, on oman tahdon ilmaiseminen. Kun vastamerkin planeetta on ailahtelevainen ja arvaamaton, Mars härässä oikeastaan muistuttaa aika tavalla Uranusta. Härässä Mars on itsepäisimmillään, jukuripää, menee vaikka läpi harmaan kiven jos niin tahtoo. Tämä tekemisen tapa voi olla ihailtavaa oman tien kulkemista yhtään mistään välittämättä. Sosiaalisessa maailmassa tyyli voi kostautua, ja Mars kaivaa verta nenästään sillä ettei ota muita huomioon.

Kun kaksi äkkiväärää ja nopeatempoista planeettaa yhtyy kimppaan, syntyy helposti kipakkaa jälkeä. Uranus yllättää, tekee toisin ja kääntää nurinpäin. Mars tekee, erottaa toisistaan, sotii ja puolustaa. Planeettojen teemoja voi yhdistellä mielikuviksi härän runsaudella. Tapahtuu yllättävä valloitus. Tehdään toisella tavalla ja ainakin halutaan tehdä nopeasti, mutta härän maailma voi sinällään jo aiheuttaa kitkaa. Härkä feminiinisenä merkkinä (Venuksen kotimerkki) voi osoittaa, että jotakin naisia koskevaa tapahtuu, ja se on äkkinäistä ja erilaista. Puolustustaktiikka muuttuu. Kapinahenkeä ja mielenosoituksia. Se mikä pitäisi kiskoa erilleen, liitetäänkin yhteen. Uranuksen sähkö yhdistyy Marsin metalliin. Maanjäristys voisi kuvata yhtymää täsmällisesti.

Marsin ja Uranuksen yhtymää kuvataan ensisijaisesti onnettomuustekijänä. Vauhti ja arvaamattomuus ovat riski. Se mikä tästä planeettojen kohtaamisesta tekee erityisen ilkeän, on sen tarkimman hetken sijainti kiintotähti Algolin asteella. Algol on tähdistä kauhein, harmillisin, epäonnisin ja väkivaltaisin. Kiintotähden teemojen vuoksi on mahdollista, että tänä kesänä tapahtuisi jotakin ”pahaa”, mutta sitä emme voi haarukoida etukäteen kuka ja mikä taho tuota voimaa käyttäisi vääryyksiin. Yksilötasolla Algol ei ole aivan näin pelottava, kiintotähteen liittyy auttaviakin piirteitä, mutta nimenomaan kollektiivisessa merkityksessä Algol, Mars ja Uranus vavahduttavat.

Marsin liike toistaa pari kuukautta sitten saatua Jupiterin ja Uranuksen kohtaamista, mikä päinvastoin ajateltiin erityisen positiiviseksi asiaksi. Jos – ja tämä on iso ehkä – Mars edustaisi vain tekemistä, se voisi saada konkreettisiksi niitä ihanteita, joita Jupiter ja Uranus ideoivat. Mars saattaisi toimia vuoden tärkeimmän planeettakohtaamisen suhteen liipaisinefektinä, kuten se joskus näyttäytyy pimennysten yhteydessä. Marsin tullessa eläinradalla kohtaan, missä tapahtui aikaisemmin jotakin, Mars teoilla näyttää mistä on kyse. Ei se aivan mahdotonta ole, että Mars ja Uranus kertoisivat jostakin poikkeuksellisen ihanasta, ja toivotaan että edes joku pääsee nauttimaan planeettojen mukavista yllätyksistä. Millaisin sanaparein kuvaisit hyvää, mitä Mars ja Uranus kesällä antaisivat? Toisenlaista vauhtia, sensuelli (härkä) yllättävä teko, uudenlainen mielihyvän elämys, maaginen pelastautuminen…

Avainsanat: , , ,

Jätä kommentti