Edistettynä perääntyvä Merkurius

Edistyskartan muutoksista Merkuriuksen kulkusuunnan kääntyminen on yksi merkittävimpiä tapahtumia, mikä melkoisella todennäköisyydellä osuu jossakin elämänvaiheessa kohdalle. Tämä ilmiö johtuu Merkuriuksen toistuvista perääntymisistä vuoden mittaan, eli sen kulkusuunnan muutokset ovat tavallisia ilmiöitä. Kuten aikaisemmassa Venus-aiheisessakin jutussani todettiin, planeetan kulkusuunnan kääntyminen edistyskartalla riippuu siitä missä vaiheessa se on ollut syntymän hetkellä. Jos Merkurius on jo syntymäkartalla perääntyvä, se sitten kääntyy joidenkin vuosien kuluttua etenemään. Jos taas on onnistunut syntymään siten, että Merkurius juuri pikkuista ennen syntymää päättänyt perääntymisjaksonsa, saa edistettynä perääntyvän Merkuriuksen vasta vanhuudenpäivillä. On teoriassa mahdollista, että tässä tapauksessa Merkurius ei koskaan ehtisi kääntää suuntaansa edistyskartalla. Useimpien ihmisten kohdalla suunnanmuutos kuitenkin tapahtuu.

Kun Merkurius vaihtaa kulkusuuntaansa edistettynä, se tietysti aluksi pysähtyy tuohon kääntymisensä asteeseen ja kaariminuuttiin, ja on samassa kohdassa useita kuukausia. Pysähdyksen aikaiset kuukaudet ovat kaikkein merkittävimmät suunnan muutoksessa, sillä silloin Merkuriuksen henki korostuu, ja toisenlaisuuteen joutuu sopeutumaan. Koska Merkuriuksen perääntymisjaksojen pituudet eivät ole ihan täysin säännönmukaisia, saa joku pidemmät pysähtymiset ja pidemmät perääntymisen kokonaisajat kuin joku toinen.

Merkurius perääntyy edistettynä keskimäärin 21-22 vuotta. Katselin muutamilta edistyskartoilta miten näillä on ollut; lyhin löytämäni perääntymisjakso oli 20 vuotta, ja pisin 23 vuotta. Vuoden heitto suuntaan tai toiseen lienee tavallista. Pysähtymisjaksojen pituudetkin vaihtelevat, esimerkiksi omalla kohdallani ensimmäinen pysähdys oli 8,5 kuukautta kun perääntymisjakson jälkeinen pysähtyminen vei 12,5 kuukautta. Nämä tarkat ajanjaksot, jos näistä on kiinnostunut, täytyy etsiä omilta edistyskartoilta.

Edistyskartan perääntyvän Merkuriuksen kohdalla voidaan kokonaan unohtaa transiittina peruuttavan Merkuriuksen teemat. Ei se niin ole, että mokailisimme jatkuvasti reilut 20 vuotta elämästämme, kaikki olisi jatkuvasti kadoksissa tai sähkövehkeet hajoaisivat ympäriltämme. Edistyskartan retroileva Merkurius näyttäytyy sisäisesti, ajattelun, ilmaisun, oppimisen ja vastaanottamamme tiedon kautta. On silti mahdollista, että jotkin ”oireet” tulisivat esiin aivan konkreettisina liikuntakykyyn tai aisteihin liittyvinä muutoksina. Tästä esimerkkinä on astromaailmassa annettu Beethoven, jonka kuuroutuminen tapahtui samoihin aikoihin kun edistetty Merkurius pysähtyi ja kääntyi perääntymään.

Perääntymään kääntynyt Merkurius ei ole huonompi kuin etenevästi kulkeva, vaikka onkin niin että yleisesti arvostamme enemmän etenevän Merkuriuksen tapaa ilmaista itseään. Merkurius kääntää ajattelua sisäänpäin, ja veikkaisin että riippuu paljon muun kartan rakenteesta otetaanko tuumaamisen ja syvällisyyden aika vastaan tervetulleena vai toimintakyvyn menettäneenä (no tuo oli luonnollisesti kärjistys: kenenkään toimintakyky ei katoa kun Merkurius kääntyy). Jokatapauksessa muutos ajattelutavassa ja kiinnostuksen kohteissa tuo mukanaan muutoksia omassa sisimmässä, ja sen myötä valinnoissa, toisilla ajattelun prosessien kautta, toisilla hämmennyksen myötä.

Merkuriuksen käännöksen myötä aistii, vastaanottaa ja viestii erilaisia asioita. En usko, että mentaalinen takinkäännös on yhtäkkinen tai totaalinen; muutoksen taso on hienovireistä, ja uuteen totuttelun vaiheessa ponnistelemme tietoisia ratkaisuja entisten ajattelumallien perusteella. Omien kiinnostuksenkohteiden muuttuminen tuo mukanaan erilaisia vaihtoehtoja ja valintoja, esimerkiksi uusien harrastusten myötä, ja onhan tällainen eteenpäinmeno elämässä aivan luonnollista. Aika harva on jatkuvasti kiinnostunut samoista asioista; joskus löytää jonkun uuden mullistavan asian, mikä muuttaa ajattelun ihan kokonaan. Astrologia on monelle ollut sellainen. Omassa Merkuriuksen pysähtymisessäni huomasin konkreettisimman muutoksen musiikkimaussa: rakastuin Mozartiin ja kuuntelin tuntikausia konserttoja, sonaatteja ja oopperoita. Ei ollut ihan tavallista lukioikäiselle, enkä tiedä mistä ja miten tuo sai alkunsa, kukaan ei klassista musiikkia minulle esitellyt, en ole tuolla tavoin kultturellista kodista lähtöisin – vain Merkurius pysähtyi.

Jotkut kokevat varsinkin Merkuriuksen pysähtymisen vuoden erittäin raskaana. Vetäytymisen tarve on suuri, oma viestintä on kuin estynyttä, eikä tunne halua kuin olla hiljaa omissa ajatuksissaan. Kokemus voi olla myös niinpäin, että ihan kuin kukaan ei kuulisi omaa viestintää, kuin muuttuisi näkymättömäksi eikä tavoittaisi toisia enää. Vaikeudet opiskelussa ovat myös tavallisia. Omalta kartalta ja edistyskartalta voi koettaa tarkastella näitä ”kriisialueita” elämässään kaksosen ja neitsyen merkkien kautta; mihin huoneeseen nämä sijoittuvat ja mitä planeettoja Merkurius hallitsee omalla kartalla ja edistyskartalla. Näistä tekijöistä saattaa saada vinkkejä omiin turhautumisen alueisiin.

Edistettynä perääntyvän Merkuriuksen peruutusvaihe on niin pitkä, että sen toimintatapaan on ehtinyt täysin sopeutua siinä vaiheessa, kun parinkymmenen vuoden kuluttua vikkelä planeetta päättää kääntyä uudelleen. Toisesta pysähtymisestä alkaa uusi muutos- ja sopeutumisvaihe, jossa jälleen kerran oma ajattelu virittyy toisenlaiseksi. Esimerkiksi omalla kohdallani selkeimmin huomasin ajattelun ja ilmaisun vapautumisen ja saatoin jopa julkaista pätkiä kirjoittamiani tekstejä. Nyt kun Merkurius on edistyskartalla edennyt viitisen vuotta, ollaan tässä tilanteessa…

Useimpien osalle on varattu opetus Merkuriuksen perääntymisestä, ja kun sen on kerran elämässään käynyt läpi, toista ei tule. Se oli sitten siinä. Onko sinulla ollut edistettynä perääntyvää Merkuriusta, oletko vasta sellaisen saamassa, vai kuulutko siihen harvinaiseen joukkoon, jotka eivät tätä muutosta osakseen saa? Millaisia muutoksia olet huomannut? Onko Merkurius vaihtanut merkkiä perääntyessään, ja onko tästä ilmennyt mitään tuntemuksia? On sanottu, että Merkuriuksen kääntyminen ennen ensimmäistä Saturnuksen paluuta olisi haastavampi – kuka pystyy kommentoimaan?

Avainsanat: ,

10 vastausta to “Edistettynä perääntyvä Merkurius”

  1. Leo Says:

    Mulla Merkurius perääntyy syntymäkartalla ja pikaisesti vilkaisin, että se on kääntynyt eteneväksi joskus 7-8 vuotiaana. En muista tai osaa sanoa, että olisiko mitään sen kummempaa muutosta tapahtunut. Noh, onhan se kouluun meno jonkinlainen muutos ainakin. 🙂

  2. Sanna Says:

    Nyt pitää miettiä. Syntymähetkellä Merkurius oli kohdassa Morning set, oli lähtenyt etenemään kuukausi sitten. En löytänyt millään ajankohtaa edistyskartoilta, jolloin Merkurius olisi ollut perääntymässä. Mutta pitää tosiaan vielä pähkäillä tätä.

  3. Lila Patrikainen Says:

    Minulla Merkurius on peräytynyt edistyskartalla vuodesta 1988 lähtien. Vuosi oli tietysti merkittävä, koska muutin tuolloin pois kotoa toiselle paikkakunnalle opintojen takia. Pidän tuota vuotta oman (itsenäisen) elämän alkukohtana.

    Nyt on myös merkkivuosi, proge-Merkurius alkaa syksyllä taas edetä ja tällä hetkellä se on siis pysähtyneenä.

    Progressiivinen Merkurius ei ole tosiaankaan tehnyt minusta onnettomuusaltista sählää, eikä koneetkaan ole hajonneet mitenkään poikkeuksellisen usein. Mutta ehkä vaikutus näkyy siten, että ympärilläni on suhteellisen paljon räiskyviä ja ulospäinsuuntautuneita ihmisiä, jotka sinänsä ovat hauskaa seuraa, mutta kuuntelutaidosta heitä ei voi juuri kiitellä. Useinkin on ollut vaikeuksia tulla kuulluksi tai ymmärretyksi. Siksi minä varmaankin kirjoitan niin paljon, kun yritän edes jollakin tavalla saada ajatuksiani esille. 😉

  4. Niina Says:

    Minulla edistetty merkurius kääntyy perääntyväksi toukokuun puolenvälin jälkeen. Olen miettinyt, mitä tämä voisi tuoda mukanaan ja päätynyt tuohon sisäänpäin kääntymiseen, vetäytymiseen ja pohdiskeluun. Tosin perääntyvä merkurius on oinaassa, joten tästäkin ehkä jotain väriä perääntymiseen tulee. Uskomatonta, kun mainitsit, että olit perääntymisen vaiheilla rakastunut Mozartiin. Olin eilen itse kuuntelemassa Mozartin Requiemia ja se iski aivan täysillä. Olin juuri ajatellut, että tänään on pakko mennä ostamaan tuo cd ja ehkä muutakin Mozartia. Voisiko Mozartilla olla joku pohdiskelua edistävä vaikutus tai voisiko hänen musiikkinsä jollain tavalla aktivoida tällaista puolta aivoissa?

  5. Mateve Says:

    Olin 24v kun Merkurius alkoi perääntymään ja tyttäreni syntyi, v 65 taitaa olla juuri Merkuriuksen pysähtymisen aikaan? Joten kyllä elämä muuttui, olin jo harkinnut eroa miehestäni, mutta lapsen saaminen esti sen, silloin.
    Vesimies oli merkki ja 12 huone, maailma laajeni tai oma naiviuteni sai hyvää opetusta silloin.
    Kun R Merkurius ohitti Venukseni niin syntyi poikani.
    Mateve

  6. NiinaS Says:

    Jos nyt nopeasti oikein katsoin niin oma 8.huoneen Kaksos-Merkuriukseni kääntyy perääntymään vuonna 2038 ollessaan 9.huoneessa Neitsyen viime asteilla. Olen tuolloin 68-vuotias. Dementiaa? Tai ehkä silloin viimeistään päädyn Himalajalle meditoimaan. 🙂

  7. meimi Says:

    Onkohan olemassa mitään pikakonstia tutkia näitä edistettyjä karttoja, vai pitääkö avata joka vuodelle uus kartta?

    • Tarja Says:

      Pikakonsti on astrologisessa ohjelmassa, missä karttaa saa liikutettua pv/kk/vuosi eteenpäin.

  8. meimi Says:

    Jaa ei taida onnistua astro.comissa.

  9. PirjA Says:

    Kuulun näihin myöhäisempiin heränneisiin, Merkurius on kääntynyt eteneväksi viisi päivää ennen mun syntymää ja proge-R on odotettavissa tuolla 80 ikävuoden jälkeen.
    Mars on sen sijaan retroillut vuoden 1990 marraskuusta asti ja se vaihtuu vasta kun olen yli 100-vuotias, sitä odotellessa 😉

Jätä kommentti